2015. november 28., szombat

Kiválasztott 2. rész interjú Wes Chathammel

Szerintem Wes Chatham interjú se sok volt még az oldalon, cserébe ez egy egészen hosszú és tartalmas kiadás lesz. :) Egy atlantai helyi újság interjúját olvashatjátok.

A Castort alakító Wes Cathammel volt szerencsém interjút készíteni, aki egyike annak a testvérpárnak, akik Katniss mellé állnak, hogy segítsenek neki megdönteni Snow elnök hatalmát a 4. és egyben utolsó Éhezők Viadala filmben, A Kiválasztott 2. részében.
Cathammel az atlantani Swan House történelmi központban beszélgettünk, ami a sorozatban Snow elnök rezidenciájaként volt látható. Catham amögött az asztal mögött foglalt helyet, amelyet Snow elnök használt a filmekben. 


Helló, Wes. Ha jól tudom, te Georgiá-ból származol és a Lawrenceville-i Gift Centerben tanultál, és itt fedezték fel művészetek iránti szenvedélyedet.
Kicsi koromtól kezdve tudtam, hogy történetmeséléssel szeretnék foglalkozni. Imádtam a filmeket, a TV-t és a könyveket is. Emlékszem, amikor általános iskolás voltam, bejött egy anyuka és felolvasott nekünk a Kicsi ház a prérin-ből. Tudtam, hogy a történetmesélés az én világom, de nem tudtam, hogy legyen ebből színészet. Középiskolában voltak problémáim, ezért a Gift Center nevű alternatív iskolába jelentkeztem át. Annak az iskolának a nevelési módszerei csodálatosak voltak. Kisebb létszámúak voltak az osztályok és minden osztályban több tanár volt. Az angol tanárunk nagyon jó volt és az egyik dolog, amit megtanított, a drámaírás volt és hogy hogy mondjunk el történeteket. Színdarab ötleteket kellett felvetnünk, majd szavaztunk, melyiket valósítsuk meg és én voltam az a szerencsés, akinek az ötletét kiválasztották. Így aztán egy félévet azzal töltöttünk, hogy írtuk és előkészítettük a darabot, amit aztán egy profi színtársulat segített színpadra állítani. Nagyon élveztem a darab elkészítése közben a társak közti összhangot és szerintem a filmgyártás is olyan művészet, amely együttműködésen alapszik. Nagyon szeretem a filmkészítés minden aspektusát.


Miután a filmet nagyrészt Atlantában forgatták, felismerhető lesz benne valamilyen helyi jellegzetesség a Swan House-in kívül?
Nem és szerintem ennek az a konkrét oka, hogy Panemnek és körzeteinek elég sajátságos a megjelenése. Ezért aztán a legtöbb Atlantában felvett jelenet helyszíne nem felismerhető és ez szándékosan van így. Még Európát is körbeutazták, hogy időtlen helyszíneket találjanak. Szerettek volna bizonyos jeleneteknek evilági helyszínt biztosítani. Nagyon tudatosan választották ki a forgatási helyszíneket. Volt egy elhagyatott gyár, ahol az egyik körzet felvételeit készítették, ez lehet, hogy felismerhető lesz, de nagyrészt nem.

Vannak olyan jelenetek, amelyek egyértelműen nem Atlantában játszódnak. Például egy, amikor bementek egy térre, amelyet egy magas épület vesz körül.
Igen, az Párizsban volt. Egy kormányzati lakásközpont. Szép volt és igazán érdekes volt látni, hogyan tükrözi vissza az építészet azt a kort, amelyben ezek az épületek épültek. Párizsban és Berlinben sok olyan helyszínen forgattunk, amihez hasonlót máshol nem láttam. Régi laktanyákban forgattunk Berlinben, ahol a náci katonák laktak, majd a megszálló erők vették át azokat. Rengeteg történelmi esemény zajlott ott. Volt abban a laktanyában egy falfestmény telis-tele náci szimbólumokkal, hátborzongató volt.

Érdekes, hogy katonai mentős múltad volt. Segített ez a tapasztalat a harcjelenetek forgatása során?
A katonaság szolgált inkább engem és nem fordítva. Több szempontból is felkészített az életre. Egyrészt volt fegyveres edzés és klasszikus katonai kiképzés. Másrészt fegyelemre tanított és arra, hogy együtt kell működni másokkal, hogy elérjünk valamit. Hogy ne minden az egyénről szóljon és inkább a csoport céljainak legyen prioritása. Ez olyasvalami, amit egy színésznek nehéz megtanulnia. A fegyelmezettségem és az érettségem jól jött a színészi pályán is.


Milyen érzés volt megtudni, hogy egy ilyen fontos sorozatban kaptál szerepet?
Emlékszem, a feleségemmel Vegasban voltunk, amikor egyik reggel csörgött a telefonom. Már korábbról ismertem a film szereplőválogatásért felelős rendezőjét, Debbie Zane-t, és többször álltam már közel ahhoz, hogy kiválasszon egy-egy szerepre. Mindig azt mondta "A jó dolgok még csak ezután jönnek." Ezért aztán, amikor ő és Francis Lawrence rendező Castor és Pollux szerepére válogattak, mondta Francis Lawrence-nek, hogy mi jól mutatnánk együtt, érdekes lenne közöttünk a dinamika. Tehát beindították a gépezetet, engem pedig felhívtak, amikor Vegasban voltam. Nem számítottam rá, mert színészként az embernek mindig küzdenie kell egy szerepért. Így aztán, amikor az embert felhívják, hogy legyen részese egy ilyen hatalmas franchise-nak, az embernek az jár az eszében, hogy vajon kit kell megkeresni, hogy egyáltalán meghallgassanak. De azt mondták, nem, tiéd a szerep. Ezt még a mai napig is nehéz feldolgoznom.

Milyen együtt dolgozni Jennifer Lawrence-szel? Hallom, eléggé szeret viccelődni a forgatáson.
Ő a legfőbb poéngyáros. Érte is hálát adok az Istennek, mert ez egy háborús film volt. A [Kiválasztott] első része Katniss mélypontjáról szólt és arról a lelki traumáról, amivel meg kellett birkóznia. A második rész pedig egy szigorúan háborús film, szóval kilenc hónapon keresztül forgattunk sötét, depresszív dolgokról, sötét, depresszív helyszíneken. Úgyhogy ha az ember nem képes nevetni, könnyen bajba kerülhet és Jen nagyon szórakoztató. Nagyon vicces és mivel ő a főszereplő, ez megadja a forgatás alaphangulatát, eléri, hogy mindenki jól érezze magát. Tényleg nagyon tehetséges. Dolgoztam már olyan emberekkel, akik népszerűek voltak és jók is voltak a munkájukban, de ő tényleg két lábbal áll a földön. Egy napon napjaink Meryl Streep-je is lehet.

Tudtál azonosulni a szereppel és a vele járó dolgokkal? Mert tényleg elég kevés humor van ebben a filmben és elég sötét és lehangoló.
Szerintem ez a film épp attól lesz ilyen érdekes, hogy tényleg azt akarja bemutatni, hogy a háború milyen valós következményekkel jár, milyen pszichés és fizikai terhet ró az emberre. A film pedig nem tagadja meg ezeket. Néhány filmnek olyan képregény hangulata van, de ennek nem. A háború természete szürkébb, nem fehér és fekete. Nehéz eldönteni, mi a jó és a rossz. A film igyekszik ezt kihangsúlyozni, ezért szándékosan használja a feszültségkeltő eszközöket. Szerintem nagyszerű hatása lett ennek az utolsó filmnek.


Sok időt töltöttél karaktered háttértörténetének felgöngyölítésére?
Igen. A szerepre való felkészülésem egyik fontos momentuma volt, hogy nagyon konkrét elképzeléssel álltam elő azt illetően, hogy honnan érkeztem és hova tartok. Mi mozgat, ki vagyok én. Miért viselkedek úgy ahogy, mit akarok elérni? Elden, aki a bátyámat játssza és én már kezdetektől összhangban voltunk. Nagyon közel kerültünk egymáshoz. Amikor elkezdtük a forgatást, még csak én voltam nős, mire befejeztük, mindketten azok voltunk és lett egy-egy gyerekünk. Mindannyian nagyon közel álltunk egymáshoz a film szereplői közül. Többünknek lett várandós a felesége, majd születtek gyerekeink. Eldennel együtt keményen dolgoztunk, hogy kitaláljunk egy háttértörténetet, létrehozzuk a köztünk lévő kapcsolatot, ezért, amikor az ember lát minket a képernyőn, akkor úgy érzi, mintha tényleg testvérek lennék, elhiszi azt. Nem beszélünk sokat, amikor golyózápor és mutánsok elöl menekülünk a képernyőn, de érezni a tetteinkből.

Mit viszel magaddal abból az élményből, hogy olyan nagy színészekkel dolgozhattál együtt, mint Jennifer Lawrence és Woody Harrelson? Segít ez neked, hogy fejlődjél színészként?
Igen, szerintem minden tapasztalat hozzátesz az emberhez. Néha épp, hogy nem szabad elvinni belőle semmit, de ebből rengeteget tanultam. Ezek az emberek, akikkel együtt dolgoztunk, egy célért dolgoztak és az ember maga is látja a célt, amikor velük dolgozik. Amikor az embert ilyen kaliberű színészek veszik körül, akkor neki magának is emelnie kell a tétet. Amikor valaki ennyire jó és ennyire jelen van egy jelenetben, akkor azzal elérik, hogy te is úgy érzed, mintha valódi lenne, amit csinálsz. Jobban beszívja az embert és és az ember is igyekszik kihozni magából a maximumot. Ettől pedig még jobb lesz.

Elégedettek lesznek a rajongók a filmsorozat utolsó részével?
Szerintem igen, mert nekem is nagyon tetszik. Amikor az ember ilyesfajta feszültséget ér el, ami itt Snow elnök és Katniss között érezhető, akkor az végül kifizetődik. És hogy mindezt ilyen kreatívan oldják meg, amire előtte nem is számított az ember, akkor az emberek nagyon elégedettek lesznek vele. Szerintem ez a film minden kérdésre választ ad. Ez a lezárás megelégedésre ad okot, és méltó életre keltése a könyvnek.

Olvastad a könyveket?
Igen, olvastam. Emlékszem, amikor megjelent az első kötet és a feleségem olvasta. Megkérdeztem, mit olvas, és mondta, hogy tudod, ez az a könyv, amiben a gyerekek az ennivalóért ölik egymást. Nekem pedig az járt a fejemben, hogy mi a fene ez? Szóval ez megragadt. Aztán kijöttek a filmek, én pedig megnéztem őket. Amikor megkaptam a szerepet, akkor pedig elolvastam a könyveket is, hogy felkészüljek a szerepre.

Mit gondolsz arról, hogy néhány színész nem szokta elolvasni a könyveket, nehogy befolyásolja őket az alakításban?
Azt hiszem, ebben az esetben fontos volt elolvasni a könyveket, mert a filmek nagyon könyvhűek.

Köszönöm szépen és remélem, nagy siker lesz a film.
Köszönöm én is.
Forrás: CWAtlanta.cbslocal.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése