2015. november 27., péntek

Francis Lawrence: "Kevés idő volt a Kiválasztott filmek előkészítésére"

Sokan kritizáljuk az utolsó két Éhezők Viadala filmet és én magam is megírtam, hogy érződik, hogy Francis Lawrence számára kicsit rutinná vált a dolog, mintha belefáradt volna. De tényleg rajta múlt? Lehetett volna ritkábban kiadni a filmeket vagy két film közötti hosszabb szünetekben nehezebb lett volna fenntartani az érdeklődést? Kérdéseinkre ugyan nem kapunk már válaszokat, de azért ez a cikk sok mindenre rávilágít.


Végre elérkezett a pillanat: Katniss Snow elnök és a Kapitólium elleni végső csatája, Az Éhezők Viadala: A Kiválasztott 2. rész végre látható a mozikban. Keserédes pillanat ez a rajongók és mindazok számára, akik úgy vélik, minden idők egyik legjobb ifjúsági sorozatát láthattuk az elmúlt években, de eljött az ideje a visszacsatolásnak és annak is, hogy belegondoljunk, hogyan alakulhat a továbbiakban Panem jövője.

Francis Lawrence-szel, az utolsó három film rendezőjével beszéltünk, aki meglepő őszinteséggel beszélt a számára előírt szűk határidők betartásának nehézségéről. Suzanne Collins utolsó kötetét, A Kiválasztottat ugyan két filmben mutatták be, de ezeket közvetlenül egymás után forgatták, az 1. rész pedig már érkezett is a Futótűz után egy évvel.

Lawrence bevallotta, hogy ez elég nehéz dolognak bizonyult. 
- Ez olyasmi volt, amit kétszer át kellett volna gondolnom. - mondja. - Nem csak arról van szó, hogy a két filmet egyszerre forgattuk, hanem, hogy az előkészületek akkor zajlottak, amikor én még a Futótűzön dolgoztam. Vagyis, míg forgattuk a Futótüzet, már írtuk a Kiválasztott filmek forgatókönyvét, előkészítettük a filmeket és már el is kezdtük forgatni, még mielőtt a Futótűz megjelent volna a mozikban. Aztán volt egy 155 napos forgatási menetrend, három országban, ehhez pedig sokkal hosszabb előkészületre lett volna szükség, nem azalatt kellett volna csinálnunk, miközben még az előző filmmel foglalkozunk. Szerintem ez volt a legnehezebb.

Lenyűgöző teljesítmény, hogy 25 hónapon belül három filmet mutattak be, a nyomasztóan szűk határidőknek köszönhetően csoda, hogy Lawrence-nek ez egyáltalán sikerült. De ahogy elmondta a Yahoo Movies-nak, a jövőben hajlandó ugyan visszatérni a film világához, de csak egyetlen feltétellel. 
- Ha lesz ugyan még folytatása a történetnek, akkor azt Suzanne Collins kell, hogy megírja. Kell, hogy legyen egy új elképzelése, új témákkal, amivel szívesen foglalkozik, ahhoz, hogy új történeteket mutathassunk még be Panem világából. Ő a szülőanyja ezen karaktereknek.

Francis Lawrence elismeri, hogy jó érzés kasszasiker filmek rendezőjének lenni, de ezek hátránya, hogy előkerülnek az eredeti történet előzményfilmjeinek lehetőségei:
- A nyilvánvaló lehetőség az lenne, ha valaki, például Haymitch vagy valaki más viadalát dolgoznánk fel. Ezzel az a baj, hogy az ember már tudja, mi lesz a vége, ezért ki kell találni, mi az izgalmas ebben, mit akarunk viszontlátni, milyen karakterekkel, mi legyen az új alapötlet.


Még ha a rendező szívesen vissza is térne, főszereplője, Jennifer Lawrence biztos benne, hogy ő már nem fog több Éhezők Viadala filmben szerepelni.
- Majd egy teljesen új csapatnyi, helyes fiatal színész szerepel benne. - mondta Jennifer Lawrence.

Függetlenül attól, milyen jövő vár rá, az új film a sorozat második leggyengébb nyitását produkálta. Mindenesetre most még néhány hétig megnézhető a film a mozikban.
Forrás: The Playlist

1 megjegyzés:

  1. Vagy nem kellett volna ketté szedni az utolsó részt... Megnézve a két filmet, nem érzem annyira a két rész létjogosultságát, mint pl. A Hajnalhadasánál. De tény, Gary Ross nem véletlenül szállt ki, és szerintem gyengébb minőségű filmeket kaptunk volna tőle. Szóval summa summarum, F. L. belefáradt a végére, de azért szeretjük :)

    VálaszTörlés