2015. november 25., szerda

Donald Sutherland interjúrészletek

Donald Sutherland-et nem kell méltatnom, kérdések és kétségek sem férnek ahhoz, milyen nagy ajándék volt számunkra, hogy ilyen szakavatott kezekbe került Snow elnök szerepe. A promó és a premierek során többször leírtam, mennyire tisztelem az idős színészt azért is, mert a promóból is kivette a helyét, tisztelte fiatal színésztársait és a rajongókat. Ráadásul még humorérzéke is van. Imádom na, szóval a Telegraph cikkéből kimazsoláztam Az Éhezők Viadala vonatkozásokat.


Sutherland megjelent Az Éhezők Viadala sorozat utolsó filmjének, A Kiválasztott 2. rész londoni premierjén. A sorozat 2,3 milliárd dolláros bevétele azt jelenti, hogy Sutherland egy olyan mozis közönség számára is ismertté vált, akiknek nem hogy a szülei, de már a nagyszülei is Sutherland olyan korábbi filmjeit nézhették első randijukon, mint a Ne Nézz Vissza, a MASH vagy a Klute. Suzanne Collins könyvtrilógiáján alapuló befejező Éhezők Viadala filmben Katniss Everdeen, a Jennifer Lawrence által alakított íjász hősnő a lázadók élére áll, hogy végre benyomuljanak a Kapitóliumba, ahol Sutherland karakterét, a zsarnoki Snow elnököt készülnek megbuktatni. 

Sutherland számára Az Éhezők Viadala nem pusztán egy kasszasiker film. A színészóriás a politikai öntudatra ébredés katalizátorát látja benne. Amikor a forgatókönyv első változatát olvasta ("Az ügynököm csak azért küldte el nekem, mert hiába közelítek a 80-hoz, azért még mindig érdekel, mi a trend.") Sutherland el volt ragadtatva a jövőbeli Panem allegóriáitól, ahol éheznek az emberek, és ahol televízióban vetített életre-halálra zajló gladiátorjátékokat játszatnak az elnök bőkezűsége nevében. Sutherland három oldalas levelet írt ekkor [amit korábban ITT már olvashattatok], amelyben Snow elnök karakterét olyan részletesen elemezte, hogy Gary Ross azonnal lecsapott rá.


- Nem hallottam addig a könyvekről, de akkor nyilvánvalóvá vált számomra, mekkora jelentőségük van. - mondja. - Évek óta ez volt az első olyan, amiről azt gondoltam, kreatív politikai ösztönzővé válhat a fiatalok számára.

Az Éhezők Viadala filmek később pólókon kezdtek virtuális életet élni. Ez azt jelentette, hogy nem volt vesztenivalójuk. A szereplők közt ott volt Jennifer Lawrence is, akit Sutherland nem tud eléggé dicsérni.
Majdnem a végéig Philip Seymour Hoffmannal is együtt dolgozhattak. A színészt holtan találták lakásában a Kiválasztott filmek forgatása során. Kábítószer túladagolásban halt meg.


Sutherland felidézi, amikor együtt dolgoztak Hofmannal a második filmen, a Futótűzön és azt mondja, soha nem volt meg igazán közöttük az a fajta szoros kötődés, amiben korábban reménykedett. 
- Volt valami... nem is tudom, hogy nevezzem. - mondja. A "kapcsolati zavar" kifejezést javaslom, amit Sutherland egy hörgés kíséretében elfogad. Azt mondja, azon gondolkodott, Hoffman szándékosan alakította-e kicsit "távol álló"nak a karakterét és hogy dühös volt halálhírének hallatán, amely ezt a korábbi távolságot áthidalhatatlan szakadékká mélyítette.
Forrás: Telegraph

1 megjegyzés: