2015. október 18., vasárnap

Vér fog folyni - Kiválasztott 2. rész cikk az SFX-ből

Bori elkészült az SFX főcikkének fordításával is, szerintem nem lehetünk elég hálásak neki, mert egy nagyon klassz anyagot fordított nekünk nagyon színvonalasan!! :)


Ez háborús film - mondja Francis Lawrance empatikusan. - Ez a film Katniss bosszújáról szól. -  Lawrance már filmes veteránnak számít. Hogy mi is az ő története? Nos, nem kevesebb, mint hogy három filmet ő rendezett az Éhezők Viadala sorozatból, ami a mai napig több mint 2,2 milliárd dollárnyi bevételt hozott világszerte. Lehet, hogy az elmúlt három és fél évet egy disztópisztikus világ frontvonalán töltötte, de mikor találkozunk vele Los Angelesben, semmi jelét nem mutatja a poszt-traumatikus stressz szindrómának. De valljuk be, elég nehéz lehet poszt-traumatikus stressz szindrómában szenvedni, miközben a Beverly Hills-i Four Seasons aranyozott falai vesznek körbe. A hollywoodi villásreggeli otthonában vagyunk, hogy a Kiválasztott 2. részéről beszélgessünk, ahol végére ér a Lángra Lobbant Lány krónikája és küzdelme az elnyomó rezsim ellen. 
Mindenki egy korszak végeként emlegeti ezt a befejezést. De Lawrance sokkal gyakorlatiasabban áll a dolgokhoz. 
Örülök, hogy a végére értünk. - mondja megnyerően. - Egy kicsit szomorú azért. Még van egy pár hetünk. Még mindig dolgozunk néhány effekten, színen és hangon. De a vágással már megvagyunk. 
A lángokkal és dühvel fűszerezett háborús film az utolsó Suzanne Collins trilógiájából adaptált filmek közül. - Nem tudom, hogy csináltam volna ebből a könyvből egy filmet. - mondja Lawrance. - Egyszerűen nem hiszem, hogy lehetséges lenne. Ki kellett volna hagynunk egy egész adagot a filmből. - Szóval a két külön részből, hogyan lesz egy? - Hát nem teljesen zökkenőmentes az átmenet. - ismeri el a rendező. - Hogyha egyszerűen csak összevágnánk a két filmet, olyasmi érzést keltene, mintha, hiányozna valami – nem valami lényeges, csak valami átmeneti. Mikor látni fogod a filmet, látod, hogy azonnal belevágunk. Ez a rész sokkal jobban Katniss központúbb, és sokkal könyv hűbb. Tényleg a könyvet filmesítettük meg.

A Kiválasztott 2. részében láthatjuk, ahogy Panem népe véres forradalomba torkollik. Egy csapattá áll össze a bűntudattal teli Gale (Liam Hemsworth), az instabil Peeta (Josh Hutcherson) és az íjjal remekül bánó Katniss Everdeen – akit Jennifer Lawrence alakít, aki ezzel a szereppel bebetonozta magának az alfa női sztár státuszát a Föld nevű bolygón – akik egy kétségbe esett küldetést vezetnek Snow Elnök zsarnoksága ellen. Hihetetlen halálos csapdákra, elképesztően nehéz erkölcsi kérdésekre, és egy kis pszichológiai történetmesélésre kell számítanod.



Kint a természetben

A látványvilág más, hiszen ez egy teljesen más történet - mondja Lawrence. - A legutóbbi film a föld alatt játszódott és Katniss teljesen a háttérbe szorult. Sokkal kevesebb akció volt, az egész sötét volt és klausztrofóbiás érzést sugárzott. Ez most nagyon más lesz. Nagyon gyorsan kikerülünk a 13. körzetből és máris a 2. körzetben találjuk magunkat. És rengeteg időt töltünk a Kapitóliumban. Ez teljesen más jellegű vizuális döntések meghozatalát kívánta, amely sokkal jobban kitárhatja a film világát. Sokkal nagyobb hatású lesz.
Úgy vélem, hangulatilag sokkal inkább az első két filmre fog hasonlítani. Ebben a filmben a háborús zóna gyakorlatilag olyan, mint egy aréna. A sorozat során több szál indul el, több téma vetődik fel, és ebben a filmben futnak össze a szálak. A legutóbbi film a médiapropagandáról szólt, arról, hogyan lehet a képek által manipulálni az embereket. Ezek a felvetések és a háború következményei mind összefüggenek, és itt futnak össze.


Az erőszak itt a kulcsszó.  Collins regénye hírhedten erőszakos világot mutat be, ami nem fél kész vérfürdőbe invitálni az olvasóit, hogy a karaktereiről már ne is beszéljünk. Vajon Lawrence aggódott amiatt, hogy egy ilyes fokú mészárlást képernyőre vigyen? Vagy elkötelezett volt és meg sem rezzent?
Kicsit aggódtam persze, de elhatároztam, hogy nem hátrálok meg. - vallja be. - Ennek a történetnek az egyik legfontosabb témája az erőszak - az erőszak hatásai és annak következményei. Ezek a könyvek tizenéveseknek szólnak. Ők részben azért szeretik a sorozatot, mert Suzanne sem hátrált meg. És szerencsére az embereknek ez bejött. Az emberek sem szeretnének elmenekülni ez elől. De az ember azt sem akarja, hogy a film 18-as karikát kapjon, és épp azok ne nézhessék meg, akiknek a könyvek szólnak. Az volt a célom, hogy ne a vérontásra fókuszáljak, ne a vérfürdőt emeljem ki, hanem annak érzelmi hatását, következményeit. Leforgattuk azokat a dolgokat, amelyek benne vannak a könyvben. Ennek kell, hogy legyen hatása. Ebből nem adunk alább. Ehhez nem kell imádni a vért és a vérfürdőt.
Szóval akkor nem csapott át Tarantinóba? - Nem, természetesen nem!
- A legeslegelejétől kezdve hűségesek voltunk [a könyvhöz], és ez nem is változott. - Erősíti meg Nina Jackobson, a teljes sorozat fő producere. - Ez az erőssége a sorozatnak, hogy Suzanne nem játssza ki minden kártyáját a végén. Talán nem kapsz meg mindent, amire vágytál… Mint olvasó, egy érzelemben gazdag utazáson veszel részt, és mégis, mélyen kielégítőnek és teljesnek találod a történetet, azok miatt a döntések miatt, amiket hozott.  Nem tébláboltunk a téma lényege körül, úgy ahogy az elején sem tettük ezt. Ez volt a lényeg, ezért csináltuk a filmeket, hogy az ő iránymutatását kövessük.


Hadd Hulljon 
[Aki a sorozat angol nyelven frappáns 'Let It Snow' vagy 'Snow Fall' szójátékokat szintén frappánsan lefordítja, esküszöm, vendégem egy sörre. Vagy pizzára ;)]


A Kiválasztott 2. részében jön el a döntő pillanat, mikor Katniss és Donald Sutherland selymesen zsarnok karaktere, Snow, véglegesen szembe kerülnek egymással. Ez volt az a pillanat, amikor a filmkészítők tovább mentek Suzanne Collins szavainál. 
A könyvben van egy jelenet, amikor ők ketten egymással szembekerülnek. - mondja Lawrence. - Természetesen ez a jelenet a filmben is szerepel. De Snow, mint a karakter, igényelt egy kis fejlődést. Szóval van néhány jelenet a filmben – olyan jelenetek, amiket, hogy az őszintét megmondjam, nagyon kedvelek – amik, nem szerepelnek a könyvben. Ezek elképzelt jelenetek, hogy mi történhetett a színfalak mögött.
- Szórakoztató volt egy olyan világot alkotni, ahol a Snow által felépített Kapitólium darabjaira hullik. Az ő szempontjából ez tényleg segít. Sokat gondoltam A bukásra – a bunkerben ülni, és nézni, ahogy Hitler birodalma darabokra esik. Ez egy más verziója, és sokkal kevesebb Snow van benne, de volt egy lehetőségünk, amivel játszadozhattunk egy kicsit. És természetesen Katniss és az ő jelenléte részese ennek a történetnek.

Collins sötéten és szívet tépően fejezte be történetét. Ez vajon a filmben is benne lesz? Vagy a filmkészítők hagyják, hogy a közönség egy kicsit boldogabban hagyja el a termet, miután a fények újra kigyulladnak?
Nekem nagyon tetszik az, ahogy ez a film végződik. - mondja Lawrance. - Igen, a könyvnek elég komor a vége, és mi a könyvet filmesítjük meg. De a film bemutatásának van egy olyan módja, ahol az áldozatok, melyeket az emberek hoztak, nem a semmiért voltak. És igen, ezek az emberek örökre megváltoztak, és sérültek, amiatt ami történt. Remélem, nekünk sikerült ezt jól ábrázolni.


A világ talán kész búcsút mondani Panemnek, de azt gondoljuk, hogy Hollywood nem akar elköszönni, egy ilyen jól termelő márkától. Már most vannak pletykák lehetséges folytatásokról, előzményekről, és a történet univerzumának kiterjesztéséről. 
Az igazság az, hogy ahhoz, hogy ez megtörténhessen, Suzanne-ra van szükség. - mondja Lawrance. - Nem beszélhetek az ő nevében, de úgy tudom, most más dolgok érdeklik, amit teljesen megértek. Ez egy hatalmas része az életének. Hogyha vissza akar térni ehhez a világhoz, és több történetet akar elmesélni, biztos vagyok abban, hogy azok remekek lesznek. Az én álláspontom az, hogy nehéz lesz ebben a világban olyan történeteket alkotni, amelyben Katniss nincs benne. Néhány filmet lehetne erre a világra alapozni, és az emberek megnéznék őket. Úgy gondolom, hogy az emberek Katniss miatt nézik ezeket a filmeket. Vissza tudnál menni, hogy megnézd más Viadalát? Nem tudom. Komolyan el kellene gondolkodni azon, hogy ezeket a történeteket mi köré építjük fel.

Talán Katniss Everdeen az igazi öröksége ezeknek a filmeknek. Egy tüzes parázs, mely bizonyította, hogy a női főszereplővel operáló akciófilmek is győzedelmeskedhetnek. Ahogy Nina Jackobson mondja az SFX-nek, a Fecsegőposzáta egy olyan ikon, amelynek most jött el az ideje.
Rengetegen epekedünk egy fogalmi és szociális változásra, mert a rendszer megtört. Ez egy olyan karakter, aki anélkül változtat a dolgokon, hogy hősnek kiáltaná ki magát, és azt hiszem, hogy ezzel tudnak azonosulni az emberek. Egy személy, aki az ösztönei szerint cselekszik, és végül megváltoztatja a világot. Ez olyasmi, amire az emberek vágynak.
Forrás: SFX

3 megjegyzés:

  1. Nagyon izgatott vagyok már, hogy lássam a filmet, de ettől a cikktől még izgatottabbá váltam!!! :D És holnaptól már csak egy hónap! Már nagyon kíváncsi vagyok, hogy milyen lett, örülök neki, hogy könyvhű lesz ! :)

    VálaszTörlés