2015. október 3., szombat

Az Entertainment Weekly teljes cikke magyarul

Gondolom, csak a legelszántabbak/legelvakultabbak fogják elolvasni az Entertainment Weekly teljes, maratoni 8 oldalas (mondjuk nem olyan nagy oldalak voltak ezek, ráadásul képekkel, szóval nem olyan reménytelen vállalkozás ez, ígérem :) cikkét. Mivel én magam is elég elvakult vagyok, így lefordítom az anyagot, de izgalmasnak tűnik a tegnapelőttii részlet alapján!


Lassan ideje búcsút vennünk a Lángra Lobbant Lánytól. Az Éhezők Viadala, amely részben politikai allegória, másrészt pedig családi történet, már több, mint 2,3 milliárd dollár bevételre tett szert, bizonyítva, hogy egy ifjúsági könyvadaptáció is megállhatja a helyét és hogy - mindenekelőtt - egy kasszasiker film főhősének nem feltétlenül van szüksége Y kromoszómára.

De bármennyire is befolyásolta Hollywood ezeket a filmeket, a legnagyobb hatással három főszereplőjük volt rájuk: Jennifer Lawrence, Josh Hutcherson és Liam Hemsworth. Mindannyian viszonylag ismeretlenül indultak el a Viadalon, majdnem olyan ismeretlenül, amilyen Katniss volt a Kapitólium számára. Ám az évek során a színészek - elsősorban az azóta Oscar-díjas Lawrence - a legismertebb színészekké értek és lassan megemésztették mindazt, ami a hírnévvel jár.
Egy adott ponton Jennifer rájött, hogy ha az emberek meghallgatják, jó ha van is mondanivalója. - mondja a sorozat producere, Nina Jacobson.

A sorozat negyedik és egyben utolsó filmje, a Kiválasztott, 2. rész (amely nálunk november 19-től látható a mozikban) a 13. körzetben kezdődik. A Kiválasztott 1. részében bemutatott propagandakampány túlnyomórészt sikerrel járt, kivéve, hogy Snow elnök (Donald Sutherland) úgy küldte el Peetát (Josh Hutcherson) a 13. körzetbe, hogy előtte eltérítette vagyis átmosta az agyát, hogy megölje a Katnisst, ezzel büntetve a lányt. A 2. rész úgy kezdődik, hogy Katniss-en nyakmerevítő van, Peeta vadászdarázs méreg okozta támadása után lábadozik és azt fontolgatja, hogyan álljon bosszút Snow elnökön. Eközben Coin felügyelete alatt a lázadók - köztük Gale Hawthorne (Liam Hemsworth) előkészületeket tesznek, hogy egyszer s mindenkorra megdöntsék a Kapitólium hatalmát. Hosszú út vezet a végső csatához, amelyben a főszereplő hármas, az őket követő tévéstáb és néhány szövetséges katona a Kapitólium csapdákkal teli utcáin próbál eljutni Panem központjába. Francis Lawrence, aki már a harmadik Éhezők Viadala filmet rendezi, azt ígéri, nem fogunk csalódni:
Amikor az ember a végére ér, maga előtt látja mindazt az utat, amin ezek a karakterek végigmentek. - mondja. - Részben ez az, ami még nagyobb elégedettséget okoz ezen filmek kapcsán.

Így aztán egy háromujjas tisztelgés mellett az EW a Beverly Hills hotelben készített interjút a 25 éves Hemsworth-szel, a 22 éves Hutchersonnal és a szintén 25 éves Lawrence-szel a sorozatról, a barátságukról és Donald Trump elnökkel kapcsolatos érzéseikről (aki lehet, hogy még ördögibb, mint Snow elnök).




Nos, akkor nézzük a legfontosabb kérdést: Milyen lesz a film?
Liam Hemsworth: Szerintem ez lesz a legjobb.
Ezt csak azért mondod, mert ebben többet szerepelsz?
Hemsworth: Nem. (nevet) Talán egy kicsit. De az elejétől a végéig nagyon izgalmas. Az 1. rész csak előkészítette ezt a csatát. Most pedig olyan, mintha a dolgok kellős közepébe vágnánk.
Josh Hutcherson: A kirakós minden darabja a helyére kerül ebben a filmben.
[Megérkezik Jennifer. Húz egy nagyon Hemsworth vodka-szódájából.]
Jennifer Lawrence: Helló, srácok. Milyen üdítő, imádom a klub szódát, lime-mal!
Liam épp arról beszélt, hogy ez a kedvenc filmje, mert ebben szerepel a legtöbbet.
Lawrence: Ezt az önbizalmat! Legjobb film. Lehet egyáltalán több Liam? Ez egy jó kérdés.

Utazzunk vissza időben az első filmhez. Mikor tudatosult, hogy Az Éhezők Viadala igen nagy érdeklődésre számíthat?
Hemsworth: Amikor elkezdtük az első film sajtókörútját. Az hatalmas pofon volt.
Hutcherson: Az egyik legmegdöbbentőbb pillanat az volt, amikor [közvetlenül az első film előtt] megjelentünk egy bevásárlóközpontban tartott promóeseményen a Century City-ben.
Lawrence: Na, ott aztán rengetegen voltak.
Hutcherson: Mielőtt a színpadra léptünk volna, a szomszédban egy kis épületben voltunk, és emlékszem, amikor megláttam azt a tömeget. Azt gondoltam, "Hogy mi a f..."
Lawrence: "Biztos valami Alkonyatos rendezvény zajlik!"


Jen, tényleg három napig tartott eldönteni, hogy aláírj-e a szerepre?
Lawrence: Igen. Volt egy nap határozott "nem", de aztán tudtam, hogy meg akarom csinálni, és hogy nagyon csalódott lennék, ha nemet mondanék. Hatalmas döntés volt, úgy éreztem, nem tudnék azonnal állást foglalni, amikor telefonon felajánlották a szerepet.
Mi miatt aggódtál?
Lawrence: Nos, 20 éves voltam, és ez egy olyan döntés volt, ami kihathat egész hátralévő életemre, szóval úgy éreztem, át kell gondolnom.
Hemsworth: Okos gondolat.
Hutcherson: Én nem tettem ilyet.
Lawrence: Nos, a lányok okosabbak, mint a fiúk.
Hutcherson: Te gyorsabban érsz. De nem vagy okosabb... Én csak egyszerűen nem gondoltam ebbe bele.

Az a baj azzal, ha az ember egy ezekhez hasonló ikonikus karakter alakítását elvállalja, hogy beskatulyázhatják, és nem akarják majd más szerepben látni. Mit tettetek ez ellen?
Lawrence: Én egyszerűen csak dolgoztam tovább. Eldöntöttem, hogy olyan sok filmet leforgatok [Az Éhezők Viadala részek között], amennyit csak bírok, mert féltem, hogy telítődni fogok azzal, ha csak egyetlen karaktert alakítok éveken át.
Hemsworth: Kizárt, hogy te ilyesmitől féljél.
Lawrence: Épp ellenkezőleg. Szerintem nagyon is jogos egy ilyen jellegű félelem.
Hemsworth: Igen, de ha az ember egy jó munkában vesz részt, ahol jó emberek veszik körül, akkor nem akarsz továbblépni. Továbbá, sose hozz döntést félelemből. Soha.
Lawrence: [gúnyolódva] "Továbbá, te sose hozz döntést félelemből. Soha."


Emlékeztek még, mikor tudatosult, hogy barátok vagytok, már nem csupán munkatársak?
Lawrence: Ha más körülmények között ismerkedtünk meg, akkor is legjobb barátok lennénk. És annyira feltétel nélkül szeretjük egymást, hogy emiatt nincs bennünk félelem, mert annyira szeretjük egymást. Nem lehetetleníti el a félelem az egymás iránti szeretetünket.
Hemsworth: Ne hozz döntést félelemből!

Milyen volt, amikor az első film világjelenséggé vált?
Lawrence: Az ember nem lesz része a jelenségnek. El van szigetelve attól.
Hutcherson: Amikor látod, hogy több ezer ember visít és őrül meg... Ugyanaz a gondom, mint Peetának, hogy nem tudok különbséget tenni aközött, hogy mi valóság és mi nem. Ha engem kérdeztek, ez nem valóság. Olyan furcsának tűnik.
Lawrence: Olyan, mintha az ember önmaga avatarja lenne.
Hemsworth: Az ember beszáll a kocsijába egy premier után, halálos csönd van és az jár a fejedben...
Lawrence: "De jó, hogy vége!"

A hírnévnek ez a szintje megváltoztatta az életeteket?
Hutcherson: Nem hiszem, hogy drasztikusan megváltoztatta volna. De vannak dolgok, amikhez alkalmazkodnia kell az embernek.
Hemsworth: Nem olyan durva a helyzet. De vannak pillanatok, nyilván, amikor az emberek felismernek. (Lawrence-nek) Te mit gondolsz erről?
Lawrence: Emlékszem, mennyire elérzékenyültem, amikor csak egy kávét akartam szerezni, de úgy éreztem, mindenki olyan furcsán néz rám és ettől olyan idegennek éreztem magam. És egyfajta különös módon nem éreztem úgy, mintha az emberiség része lennék. A legjobb barátommal éltem és jó emberekkel vettem magam körül és az én belső világomban nem változott semmi. De nagyon sokáig dühös voltam, mert úgy éreztem, jogom van hozzá, hogy anélkül elmenjek valahova autóval, hogy követnének. Hogy jogom van hozzá, hogy ne fotózzanak le, különösen, amikor valami k....ra semmitmondó történet mellé teszik ki a képem. De most már erre egyszerűen nincs energiám. Nagyszerű életem van és szeretem a munkám. Van néhány sz...ság, ami ezzel jár, de tudod, ez már nem érdekel.
Hutcherson: Így van, úgysem tudunk mindent kontrollálni.
Lawrence: Nálam alszotok, srácok, igen vagy nem?
Hemsworth: Nincs nálam cucc.

Gyakran alszotok egymásnál?
Lawrence: Hébe-hóba. De ne írj erről. Hibás következtetést vonhatnak le belőle.
Hogy érted ezt?
Lawrence: Nos, hogy szexelünk egymással. Viccelek csak, nyugi!

De az emberek megértik, ha poénkodsz, vagy nem?
Lawrence: Nem hiszem, hogy megértenék. Itt van egy gondolat, amit nem bánom, ha leírsz: Ha Donald Trump lesz az elnök, vége lesz a világnak.
Hemsworth: Egyetértek.
Hutcherson: Ez csak médiatrükk. Nem lehet igazi!
Lawrence: Néztem őt a kampánykörúton és az egyik fickó azt mondta, "Azért szeretem Donaldot, mert kimond mindent, amit én gondolok, de nem mondhatok ki, mert nem lenne politikailag korrekt." Én pedig azt gondolom, hogy "Tök igazad van! Hogy az ember azt akarja, hogy egy politikailag inkorrekt ember képviselje az országot. Az csak tökéletes lehet."


Közvetlenül egymás után forgattátok le az utolsó két filmet. Volt olyan konkrét jelenet a 152 napos forgatás során, ami miatt a legidegesebbek voltatok?
Lawrence: Én amiatt a jelenet miatt voltam a legizgatottabb, amikor a film végén kilövöm a nyílvesszőt - nyugi, nem árulok el semmit - mert amikor 20 évesen az íjászkodást tanultam, mindig ezt a jelenetet képzeltem el az edzések során. Öt évvel ezelőtt egy szalmabálával néztem farkasszemet és úgy tettem, mintha ez a jelenet lenne, és most elérkezett.
Mi volt a cél?
Lawrence: Számítógépes effekt, de hadd mondjuk csak, hogy eltaláltam!
Hemsworth: Kifejezetten ideges voltál az éneklős jelenet miatt [A Kiválasztott 1. részében] Ezzel mindannyian tisztában vagyunk.
Hutcherson: Ez akkora baromság, olyan jól énekelsz!
Hemsworth: Annyira aggódott miatta, hogy teljesen azt hittem, rossz hangja van. Aztán, amikor énekelt, azt mondtam, hogy "Jééé, Jen egészen jó!" Mire ő közölte, hogy "Fogd be!"
Lawrence: Csak azért ordítottam le a fejed, mert különben ki másét ordíthattam volna le?
Hemsworth: Jó, persze tudom. Én vagyok a Te boxzsákod! Semmi gond.
Lawrence: De én nem leszek a tied. Meg ne merjen fordulni a fejedben, hogy ez egy kölcsönös dolog.
Hutcherson: Nekem az a jelenet volt a legnehezebb, amikor Peeta kikel magából és elveszti a fejét. Inkább izgatott voltam, mint ideges, aztán közvetlenül a forgatás megkezdése előtt tudatosult bennem, hogy el se terveztem, mit fogok csinálni. Aztán egyszer csak szólnak, hogy "Felvétel", te meg csak teszed a dolgod.
Lawrence: De ez mindig így van, hogy az ember akkor hozza ki magából a maximumot, ha nem gondolkodik. Csak érez. Úúú. Komolyan gondoltam, amit mondtam, de így utólag visszagondolva, úgy hangzik, mintha valami undorító dolgot mondanék és ebből is viccet csinálnék.


Hazavittetek valamit a forgatásról az utolsó napon?
Hutcherson: A Futótűz forgatásáról én megtartottam azt a kis medált, amelyet Peeta ad Katnissnek.
Lawrence: Én mindig is arra vágytam. Nekem vannak íjaim és eltettem egy Fecsegőposzáta kitűzőt. És szeretném a narancssárga hátizsákot az első filmből, de az most a kiállításon van.

A Kiállításon?
Hutcherson: Az Éhezők Viadala Kiállításon, amely New Yorkban nyílt meg.
Lawrence: Én is megcsináltam a magam kiállítását. Olyan, mint Dollywood, de Jennifer Lawrenceville-nek hívjál.
Hutcherson: A nevén még dolgozunk.


Miután végigcsináltátok együtt ezeket a filmeket, milyen volt a forgatás utolsó napja?
Lawrence: Nagyon érzelmes volt, én teljesen meghaltam belülről.
Hutcherson: Így van, nagyon furcsa volt.
Hesmworth: Én leittam magam.
Hutcherson: Liam és én előző nap végeztünk és azon az éjszakán megittunk egy üveg whiskey-t. Aztán [másnap] elmentünk a forgatásra, mert Jen és Woody közös jelenete volt az utolsó. Aztán közölték, hogy vége, mi pedig összekapaszkodtunk és órákon át öleltük egymást.
Lawrence: Aztán egy héttel később mind együtt lógtunk, és azt gondoltuk: "Nem volt kicsit túlzás, hogy ilyen drámaian fogtuk fel?"

Mit gondoltok, milyen hatása van a sorozatnak azon kívül, hogy nagyon szórakoztató?
Hutcherson: Nos, nincs sok ehhez hasonló akciófilm, amelynek ilyen erős és bátor női főhőse van.
Lawrence: Ez egy női főszereplős akciófilm, amiért a férfiak beülnek a moziba. Ez megváltoztatja a helyzetet. Ezt senki nem tagadhatja.
Hutcherson: Rengeteg sztereotípiának mond ellent, ami ezeket a kasszasiker filmeket jellemezte eddig.
Lawrence: Szeretném hinni, hogy legalább egy százalékban szociális hatásai is vannak.
Hutcherson: Egy százalék? Az hatalmas lenne egy filmtől.
Lawrence: Jól van na, csak próbálok visszafogott lenni, már ami a számokat illeti.
Hutcherson: Nem tudom.
Lawrence: Biztos úgy hangzik, mintha idióták lennénk. De tudod mit? Azok is vagyunk!
Hutcherson: Mellesleg ez lesz a cikk zárógondolata.
Forrás: EW

12 megjegyzés:

  1. Köszi, hogy lefordítottad! :D Nagyon jó cikk volt! :)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon jó lett a cikk!! Köszii!!

    VálaszTörlés
  3. Köszi, hogy lefordítottad! Nem kis munka lehetett! :)
    Bori

    VálaszTörlés
  4. Koszi hogy forditottad! Ezek harman meg...:D

    VálaszTörlés
  5. Jaaj,ezek hárman olyan....hogy is mondjam....bolondok :)

    VálaszTörlés
  6. Egy élmény olyan olvasótábornak fordítani, akik el is olvassák, amit fordítok :) Brutális mennyiségű anyagom van, de egyszerűen nem merek sokat kitenni egyszerre, mert félek, hogy nem bírjátok követni. De hozom őket folyamatosan, szóval érdemes visszanézni még ma is később!!!

    VálaszTörlés
  7. Ez nagyon klassz volt, Köszi, hogy hoztad!

    VálaszTörlés
  8. Hát, ez nagyon jó lett :)
    nem tudom, hogy van erre kapacitásod...minden elismerésem. :)

    VálaszTörlés
  9. Szuper! Imádok ilyeneket olvasni :)

    VálaszTörlés
  10. Koszi Ancsi. Elképesztő vagy :) A reggeli olvasás meg is volt. Most aztán lesz cikk,de mondtad is :) egyebkent tervzel az utolso elozetesbol is elemző cikket?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Őszintén szólva nem szoktam tervezni. Ha találok jó cikkeket vagy képernyőkép-gyűjteményeket ezzel kapcsolatban, akkor mindenképp, ha nem, akkor nem. Főleg, hogy tudom, hogy ezt az utolsót már nem mindenki nézi meg. Plusz idő kérdése is, tényleg annyi minden van, hogy nehéz prioritási sorrendet felállítani és arra is törekedni, hogy változatosak legyenek az anyagok. :)

      Amúgy az első jelenet kapcsán már láttam elemző összefoglalást, azon agyalok is, meg feliratozni is szeretném, de hát, na. Majd látom, mi fér bele, mert sajnos minden azért nem.

      Törlés
  11. Jaj, annyira szeretem, mikor együtt interjúvolják meg őket! Így még bolondabbak :)
    Köszi, hogy lefordítottad, Ancsi! Nem lehetett egyszerű :)

    VálaszTörlés