2013. augusztus 2., péntek

Könyvtippek Éhezők Viadala rajongóknak, 2.

Mivel a múltkori próbálkozás nagyon bejött (értsd: én nagyon élveztem összerakni ;) és elég sok pozitív visszajelzés érkezett rá tőletek is), újabb 5 könyvet/sorozatot hoztam, amik felkelthetik érdeklődésünket! :)

1. Ally Condie: Egymáshoz rendelve
A Globális Felmelegedés után a rendszer összeomlott, és a helyén létrejött a Társadalom, ahol nincs éhezés, nincs betegség, nincs bűnözés, és a hivatalnokok döntenek róla, hogy kit szeretsz, hol dolgozol és mikor halsz meg.
Cassia harmonikusan él ebben a steril világban és meg van győződve róla, hogy ha betartja a szabályokat, hosszú élete, tökéletes munkahelye és társa lesz. Amikor a Párosító Bankett után legjobb barátja jelenik meg számítógépe képernyőjén, Cassia biztosan tudja, hogy ő az igazi…A képernyő azonban hirtelen elsötétül, és egy másik fiú arca villan fel rajta. Cassia nehéz döntés előtt áll. Merre induljon? Xandert kövesse a jól ismert, kitaposott úton, vagy esetleg Ky után eredjen az ismeretlenbe vezető, sötét ösvényen? Tökéletesség és szenvedély között kell választania.

Ezúttal is elolvashatjátok más olvasók véleményét a Molyon, és megnézhettek egy rajongói előzetest ITT. Mondjuk ebből nekem sima szerelmi háromszöges történetnek tűnik, de attól még bőven lehet jó :)



2. Michael Grant: Köddé váltak
Egy szempillantás alatt mindenki eltűnt. Kivéve a fiatalokat: a kamaszokat. Csak a középiskolások maradtak, rendőrök nélkül, orvosok, szülők nélkül. Éppilyen hirtelen megszűntek a telefonvonalak, az internet, a tévéműsorok. Nem lehet kideríteni, mi történt. Nincs, aki segítene. Felüti a fejét az éhezés. Terjed az erőszak. Egy sötét alak ólálkodik a fiatalok körül. Az állatok átalakulnak. Maguk a kamaszok is új képességekre tesznek szert - sosem látott, veszélyes, halálos erőkre - amik napról napra növekednek. Veszélyekkel teli, új világ születik. Csoportok alakulnak, nő az összecsapás esélye. A külvárosi fiúk összefognak a gazdag kölykök ellen. Az erősek a védtelenek ellen. És fogy az idő: a születésnapodon te is el fogsz tűnni, mint mindenki más.

Ezúttal Meggie beszámolóját ajánlom, érdemes elolvasni, részletesen és izgalmasan fejti ki véleményét.




3. Scott Westerfeld: Csúfok
Mindenki tündöklően gyönyörűvé válik, mint egy szupermodell. Mi ebben a baj?
Tallynek hamarosan tizenhat éves lesz, és már alig várja. Nem a jogosítvány miatt, hanem hogy végre szép legyen. Tally világában a tizenhatodik születésnap egy olyan műtétet jelent, ami az embert taszító csúfból lélegzetelállító szépséggé változtatja. És azonnal egy olyan high-tech paradicsomba kerül, ahol nincs más dolga, mint őrületesen nagyokat bulizni. Néhány hét múlva ő is megérkezik oda.
De új barátnője, Shay nem biztos benne, hogy széppé akar válni. Szívesebben próbálná ki az életet odakint. Amikor Shay megszökik, Tally a szépek világának egy teljesen új oldalát – és ez taszító. A hatóságok az elképzelhető legrosszabb ajánlatot teszik a lánynak: találja meg barátnőjét és adja a kezükre, máskülönben sosem változhat széppé. Döntése örökre megváltoztatja az életét.

A Molyon kifejezetten jókat írnak róla, a könyv egy fiktív világba burkolva taglalja azt a kérdést, hogy mennyire fontos a szépség.



4. Dan Wells: Részben ember
Az emberi faj a teljes megsemmisülés szélén áll, miután a Részlegesekkel - az emberekhez megtévesztésig hasonlító, ám mesterségesen előállított szerves lényekkel - folytatott háború megtizedelte a népességet. Az ott bevetett RM nevű vírus néhány tízezerre redukálta a túlélők számát, akik Long Islanden rendezkedtek be, míg a Részlegesek rejtélyes módon visszavonultak. Bármikor lecsaphatnak újra, de ennél is sürgetőbb probléma, hogy egy évtizede nem született az RM-re immúnis csecsemő.

Kira, egy tizenhat éves orvostanhallgató a saját bőrén tapasztalja meg, ahogy az RM miatt az emberiség maradéka lassan kipusztul, miközben a kötelező terhességi törvény a polgárháború szélére sodorja őket. Kira nem hajlandó tétlenül nézni az eseményeket, mindent elkövet, hogy megtalálja a vírus gyógymódját. Erőfeszítései közben döbben rá: mind az emberiség, mind a Részlegesek túlélése azon múlik, sikerül-e felfednie a két faj közötti kapcsolatot - amelyet az emberiség vagy elfelejtett, vagy soha nem is tudott róla.


Dan Wells, a Nem vagyok sorozatgyilkos méltán elismert szerzője izgalmas utazásra invitálja az olvasót egy olyan világba, amelyben maga az emberi lét fogalma kérdőjeleződik meg - ahol emberi mivoltunk egyben a legnagyobb hátrányunk és egyetlen reményünk a túlélésre.
A Molyon erről is határozottan jókat írnak, nekem ehhez is megjött a kedvem. :)

5. Marie Lu: Legenda
A hajdani Los Angeles partvidékét elöntötte a tenger. Észak-Amerika két nemzetre szakadt; a Köztársaság hadban áll a Kolóniákkal. A jómódú környéken, az elithez tartozó családba született, tizenöt éves June kivételes tehetség. Kötelességtudó, szenvedélyes, a haza iránt elkötelezett, nyitva áll előtte az út a Köztársaság legmagasabb katonai köreibe. A Lake Szektorban, a nyomornegyedben született, tizenöt éves Day a Köztársaság legkeresettebb bűnözője. De a szándékai korántsem olyan elítélendők, mint azt gondolnánk. Ők ketten két külön világban élnek, és talán sosem keresztezné egymást az útjuk, ám egy nap June bátyja gyilkosság áldozatává válik. Az első számú gyanúsított Day lesz. Ezzel kezdetét veszi a mindent eldöntő macska-egér játék, melyben Day kétségbeesett versenyt fut a családja életéért, miközben June elszántan igyekszik megbosszulni bátyja halálát. De az események megdöbbentő fordulatot vesznek. Rájönnek, kettejükben van valami közös, és azt is megtudják, milyen messzire hajlandó elmenni a hatalom, hogy megőrizze titkait.

Természetesen ezúttal is van Moly-os link, ha valaki még egy kis megerősítésre vár annak kapcsán, tényleg elég jó-e a könyv. 

Ezúttal a Buzzfeed-ről válogattam, de szerintem nem rosszak ezek a tippek sem.

4 megjegyzés:

  1. Ó, köszi, hogy kiemeltél, örülök, hogy tetszett a bejegyzés! :) A Matchedről is írtam, bár azt nagyon lehúztam, iszonyatosan nem tetszett, ráadásul sajnos okkal. De lehet, másoknak jobban bejön ez a stílus.:)

    A többit még nem olvastam, a Részben ember viszont nagyon érdekel!

    VálaszTörlés
  2. a Csúfok trilógia nagyon jó!

    Nilla

    VálaszTörlés
  3. Az előző körből végül én beszereztem a Delíriumot, de olyan szinten nem tudok azonosulni a főszereplő rossz döntéseivel, amelyek a könyv első felét uralják, hogy egyszerűen nem bírok eljutni a második feléig. Ráadásul elolvastam a további részek olvasói kritikáit, és nem vagyok meggyőzve...

    Az Útvesztő ezzel szemben olvastatja magát, de ott meg van egy-egy olyan szintű hiba, ami engem nagyon zavar, meg aztán a világ felépítés is túl sci-fis már nekem...

    Innen én is a Részben emberrel szemezek :)

    VálaszTörlés
  4. Én a Legendát olvastam és a Köddé váltak-at, szerintem mindkettő nagyon izgalmas, olvastatja magát. Egyébként van egy Stephen King/Richard Bachman-könyv a Menekülő Ember. Nem éppen mai könyv de azért, ha más nem online meg lehet találni magyarul is, nagyon hasonló az Éhezők Viadalához. Itt egy kis ajánló róla:
    2025, Amerika, Co-Op City.
    A város lepusztult szegénynegyedének lakótelepi házai között patkányok turkálnak a szemétben. A levegő elviselhetetlenül szennyezett. Az emberek munka nélkül, reménytelenül tengődnek, vágyakozva bámulnak a belváros jólétet árasztó épületei felé. A bűnözés óriási méreteket öltött, elektromos ösztökével felfegyverzett rendőrök cirkálnak a környéken.
    A Hálózat egyvalamiről gondoskodott: minden lakásba képernyőt szereltetett, amely vég nélkül ontja a harsány reklámokkal tűzdelt ostoba és kegyetlen, nagy nyereményekkel kecsegtető vetélkedőket és valóságshow-kat. Jól szervezett, gigantikus agymosás.
    Itt él Ben Richards is feleségével és tizennyolc hónapos kislányával, aki influenzában haldoklik. A férfit kirúgták a vegyiüzemből, új állásra reménye sincs. A felesége olykor stricheléssel próbál pár fillért szerezni a kuruzslóra. Az igazi orvos nagyon drága.
    Végső elkeseredésében Richards játékosnak jelentkezik a Hálózatnál. Adottságai és teszteredményei alapján beválogatják a legkegyetlenebb vetélkedőbe, A menekülő ember-be. A szabályok roppant egyszerűek: száz dollár minden óráért, amit szabadon tölt, némi menekülési pénz, tizenkét óra előny. Ha harminc napig kibírja, övé a nagydíj - egymilliárd dollár. De ha elkapja a speciálisan képzett embervadász kommandó, megölik. És mindezt élőben közvetíti a tévé. Richards aláírja a szerződést, és kezdetét veszi a játék - életre-halálra...

    Stephen King hátborzongató víziójából nagy sikerű film is készült Arnold Schwarzeneggerrel a főszerepben. -A film 1987-es, de szerintem nagyon jó. Ha beütitek a google-ba, hogy: "menekülő ember" bedob egy you tube-os linket is, teljes filmmel. Nézzétek meg, az akkori kornak megfelelő effektekkel van, de nagyon jó!!! Bocsi a hosszú bejegyzésért, de gondoltam hátha érdekel valakit. Üdv:Enikő.

    VálaszTörlés