2013. augusztus 8., csütörtök

A Futótűz könyv- és filmváltozata közti várható különbségekről

Az előző cikk, amit olvashattatok, az eredeti nyomtatott újságból beszkennelt verzióból lett fordítva (csak azért nem szúrtam be a szkenneket is, mert ugyanazok a képek voltak ott is, mint amiket én betettem, szóval újdonságfaktor csak az angol szöveg lett volna, de a cikket meg olvashattátok magyarul). Az anyagnak azonban van egy folytatása online, ami arról mesél, mennyiben lesz más a Futótűz filmváltozata a könyvétől. Mert, mint tudjuk, könyvhűség ide, vagy oda, tökéletes adaptációt készíteni lehetetlen.

Először is, engedjétek meg, hogy Francis Lawrence rendező biztosítsa a lelkes rajongókat, hogy Suzanne Collins Éhezők Viadala sorozata minden egyes szent szavát mindvégig tiszteletben tartják:
- A film nagyon-nagyon könyvhű lesz. - mondja. Amikor azonban tavaly tavasszal először találkozott Suzanne Collins-szal, akkor ők ketten nekiültek és összedobták a folytatás vázlatait. Így aztán együtt, könyörtelenül meghozták a döntést, melyek azok a jelenetek, amelyek nem válnak az adaptáció javára. Íme három változtatás, amire számíthatnak az olvasók:
Aki nem akar SPOILER-t, ne ugorjon. Én szóltam.
1.  - Változtattunk kicsit a Peetával kapcsolatos eseményeken. - mondja Lawrence. - Megerősítettük egy kicsit. De ami azt illeti, nem kell nagy dolgokra számítani, csak kisebb változtatásokra itt-ott. A történetet ezek nem igazán változtatják meg, a Katnisszel való kapcsolatán ezek nem változtatnak, csak egy picit a karakter jellege lesz más. - Például a könyvben, amikor a Mészárlás elkezdődik, Peeta megbénul, amikor a többi győztes Kiválasztott fejest ugrik a vízbe.
- Két választásom lett volna, hogy megfulladok, vagy hogy ülök, mint egy macska a víz szélén, amely csak a lábait dugdossa a vízbe. - mondja Josh Hutcherson nevetve. - Mindkét látvány borzasztó. - Vagyis egy dolog tuti: Peeta is tud majd úszni.

2. Viszlát Bonnie és Twill. A könyvben Katniss édesapja vadászházában két 8. körzetből menekült nőre bukkan. Ott ők elárulják Katniss-nek azon elképzelésüket, hogy létezik a 13. körzet és beszámolnak a hősünknek a forradalomról, amelyet a lány véletlenül robbantott ki az Éhezők Viadala végi cselekedetével. Tehát ki kellett találni, hogy a filmben hogyan tudjuk majd meg a 13. körzet létezésének hírét.
- Szórakoztató - mondja Francis Lawrence - kitalálni, hogy a dolgok hogyan történjenek másképp.

3. Darius, de ezt már tudjuk. A 12. körzet legfiatalabb Békeőre, aki drágán megfizet azért, hogy közbe mert avatkozni Gale nyilvános korbácsolásakor, szintén nem lesz majd látható a képernyőn. Ez egy másik példa arra, amikor a forgatókönyvírók hagyják, hogy saját cicájuk vízbe fulladjon. 
- Épp olyan gyötrelmes számunkra, mint a rajongók számára, amikor kivágunk dolgokat a könyvből - mondja Nina Jacobson producer. - Én szeretném, ha minden egyes apróság benne lenne. De tudjátok mit? Inkább lemondok bizonyos dolgokról, csak hogy egy kicsit többet láthassuk Katniss-t, Gale-t vagy Effie-t, amint feltámad benne az együttérzés. Az embernek fel kell áldoznia dolgokat, hogy a sokkal lényegesebb történések és karakterek kedvéért.
Forrás: EW

8 megjegyzés:

  1. Szeretem az ilyen cikkeket, szóval köszi Ancsi! :))

    VálaszTörlés
  2. Igen jó cikk :) de sajnálom hogy Peeta ,megtanul' úszni mert szerintem a tudatlansága azt bizonyította volna hogy a 12. Körzetben mennyi mindenre nincs lehetőség.. De ez csak egy pici változtatás úgyhogy nem nagy szám.. :) Bonnie-t és Twill-t viszont tényleg sajnálom...

    VálaszTörlés
  3. Jaja, az EW igen tartalmas cikkekkel szokott előrukkolni.
    És most úgy tűnik, fognak még előkerülni tartalmas cikkek a közeljövőben - máshonnan ugyan, de van valami mozgolódás itt-ott :)

    VálaszTörlés
  4. Olvasva ezt a két cikket,ha kivették a kerítéses részt, az azt jelenti, hogy azt sem fogjuk látni, ahogyan Katnisst ugratják a többiek a házban a két békeőr előtt... Szerintetek amúgy mik nem lesznek benne? Én azt is el tudom képzelni, hogy a fotózást is kihagyták, ha már Katniss le sem sérül, így a felépülési része is kimarad a filmből.

    VálaszTörlés
  5. Hát én beleraktam volna Katniss balesetét,meg ahogy a többiek ugratják :) Ezek után már azt is el tudnám hinni hogy az se lesz benne mikor az arénában Katniss és Finnick megijeszti Peetat.

    Vivi

    VálaszTörlés
  6. Csináljanak hosszabb filmet, amibe minden belefér, a rajongók simán elnéznék három óráig is, csakhogy könyv hű legyen. A plusz pénzbefektetés miatt meg nem kell aggódni, úgyis milliárdokat fog hozni a film.

    VálaszTörlés
  7. Bonnie-t és Twillt sajnálom a leginkább, de remélem sok más is benne lesz ami a könyvben is benne vam

    VálaszTörlés