2015. január 6., kedd

Az 5 legvitatottabb Éhezők Viadala döntés

Kicsit nosztalgikus hangulatú a következő bejegyzés, mivel azonban én mindegyiket végigéltem élő egyenesben, most olyan érdekes mindezt újraolvasni. Aki akkortájt még nem járt erre, annak kedvéért linkelek idetartozó korábbi bejegyzéseket. Jó nosztalgiázást nektek is :)

A remény soha nem hagyta el az Éhezők Viadala filmeket, hiszen a sorozat kezdettől fogva hatalmas összegeket kaszál, Jennifer Lawrence pedig időközben a legjobb színésznők egyikévé érett.
Mégis volt néhány buktató is az úton. Íme öt olyan döntés, amellyel meg kellett küzdenie a sorozatnak az elmúlt néhány év során.

Ruta kiválasztása


A sötét bőrű színésznő, Amandla Stenberg kiválasztása Ruta szerepére az első filmben rengeteg rasszista hozzászólást eredményezett a közösségi médiában. Akkor is sokan panaszkodtak, amikor a szintén afroamerikai Jeffrey Wright-ot választották Beetee szerepére, aki eredetileg világos bőrszínű. [Amandla Stenberg EBBEN az interjúban beszél erről, pedig rémlik, hogy mintha lett volna szó konkrétabban is a témáról, de azt már nem keresem meg.]

Jennifer Lawrence és az ő hajszíne


Most már nehéz elhinni, hogy voltak idők, amikor megkérdőjelezték Lawrence kiválasztását Katniss szerepére. Mégis rengeteg ellenzője volt, amikor először megkapta Katniss szerepét, és számos kritika a világos hajszínére irányult. Nyilván az Éhezők Viadala rajongói nem voltak tisztában a hajfesték szerepével. [Ez a legelső cikk volt az oldalon Jennifer Lawrence-ről, az oldal indulása utáni első héten még. :)]

Peeta passzív karakter lett


Josh Hutcherson egyértelműen megfogalmazta, hogy azt kívánta, bárcsak kicsit komolyabb szerepe lett volna az első filmben. Karaktere az idő nagy részében sziklának álcázza magát, ami egy olyan fordulat a történetben, amivel kapcsolatban Hutcherson korábban egy Entertainment Weekly interjúban úgy nyilatkozott, hogy "nevetséges".

Rendezőváltás

"Nagyon tetszett, amit Gary csinált, de nekem más a stílusom, mint az övé."

Azt állítván, hogy a stúdió azt várta el tőle, hogy gyorsabban végezzen a második filmmel, mint ahogy képes rá, Gary Ross, az első Éhezők Viadala film rendezője 2012 áprilisában távozott a sorozattól, majd helyére Francis Lawrence került. [Hát, ez kemény menet volt, az biztos. Épp, hogy lecsengett az első film, már megvolt a megjelenési dátuma a másodiknak, de még semmi előkészület nem történt, amikor lelépett Gary Ross. A 2012. április-májusi történések lényegét a rendezőváltás címkére kattintva olvashatjátok el, ám számomra az egészet legjobban a Hitler-Bukás átiratos videó fogta meg. Francis Lawrence viszont jó csere volt, imádom :)]

Az utolsó kötet két filmben való bemutatása


Miután ezzel a stratégiával a Harry Potter és az Alkonyat is komolyabb profitra tehetett szert, nem volt nagy meglepetés, amikor a Lionsgate úgy döntött, az utolsó Éhezők Viadala regényt két filmben mutatja be. Bár a könyv szétszedése kicsit szerényebb kritikákat eredményezett a Kiválasztott 1. részének, és a film nyitóhétvégéjének bevétele is alacsonyabb lett a Futótűz azonos időszakának bevételénél. [A hír 2012. júliusában jött ki, és rögtön másnap megjelentek az első találgatások arról, hol lehetne szétszedni a könyvet - és már ott tudták a helyes választ!!, ebben a bejegyzésben az első kétségekről is olvashattok.]
Forrás: TheHollywoodReporter

3 megjegyzés:

  1. Hűha, ennek a nagy részéről nem is tudtam...

    Lehet nagyon régen olvastam utoljára az első könyvet, de nekem nem tűnt fel, hogy Ruta nem sötét bőrű lenne. A könyvben hogy van leírva? Szőke, kék szemű vagy mi? :D Még ha így is van engem egyáltalán nem zavar az ilyen jellegű változtatás, hogy néhány mellékszereplő - ahogy Szirmai fogalmazott - instant lebarnul. Teljesen rendben van.

    Most komoly, hogy a Jennifer castingnál a fanok legnagyobb baja a hajszíne volt?! :DD Ezen most sírjak vagy nevessek? Engem mondjuk jobban zavart volna a pufi arca és, hogy egyáltalán nem néz ki egy "éhezőnek" a 12. körzetből.

    Peeta nem csak az elsőben, a másik két filmben is eléggé meg lett változtatva és lagymatag szereplő lett... vagyis "passzív". :)

    A rendezőváltás szinte fel sem tűnt.

    A két részre bontás, meg egyértelmű volt, bár ha már így alakult lehetett volna valamivel több akció is az első részben. Mindenesetre itt indokoltnak tartom, ahogy a HP-nél is annak tartottam annak ellenére, hogy rettentő unalmas film lett a vége (szerintem). A Twilightnál meg botrányos, hogy kettészedték és eladták "filmként" az utolsó könyv 1. részét. Ahhoz kellett ám pofa. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Rutáról így ír az első könyv: " az a tizenkét éves kislány, aki kiköpött Prim.
      Közelebbrő l inkább már csak tíz évesnek néz ki. Élénk, sötét szeme van, fényes barna b re, lábujjhegyre áll, karját kissé eltartja oldalra a testét l, mintha bármelyik pillanatban kész lenne akár a legkisebb neszre is felröppenni a leveg őbe. Akárhogy nézem, egy madárra emlékeztet."

      Jennel nekem is ez volt a gondom. Hogy nem tartottam elég vékonynak a szerepre. És nem olyannak képzeltem Katnisst, amilyen Jen volt, mikor először láttam róla képet. És ez a félelmem nagyon sokáig megvolt: egészen az első film önként jelentkezős jelenetéig. Onnantól nincsenek kérdéseim és kétségeim! :)

      A két részre váltásról érdekes, amit írsz. A HP-ben nem vagyok otthon, az Alkonyat ügyben viszont én meg lettem győzve, hogy kellett a két film. Nekem működött, én szerettem mindkettőt. :) De erről nem nyitok vitát, nyilván mindenki másképp éli meg.
      Viszont ez a könyv töredéke annak hosszúságilag és eleve tudható volt, hogy az első fele nem fogja megállni a helyét. Azért fogadom el mégis a kettévágást, mert rajongóként én élvezem, hogy hosszabban láthatom a történetet, de szerintem ez a könyv nem bírja el a két filmet...

      Törlés
  2. 1. Egyáltalán nem zavar.
    2. Igen,nekem is az Jennifer testalkata és arca volt zavaró,mert ő aztán tényleg nem éhezett xDDD De ez kb. minden szereplőnél zavar senki sem egy nagy éhező. De persze a filmhez tényleg olyan embereket találni akiket szeret a közönség.
    3. Ez a kérdés nem foglalkoztat.
    4.Na ez nagyon megviselt :((( Gary Ross munkája közelebb áll hozzám,ezért is az első rész a kedvencem.(Azt hiszem már az is marad)
    5. Ehhez már csak a pontjaimat írom le:
    Éhezők Viadala: 9/10 (a kamera rángatás idegesített csak)
    Futótűz: 8/10 (A nem sokáig tartott a viadala :( )
    Kiválasztott 1.rész: 3/10 (a színészek és pár jelenet miatt)

    VálaszTörlés