2015. január 7., szerda

Ami Lorde Kiválasztott albumáról hiányzik

Ki az erőteljesebb kamaszlány: Katniss vagy Lorde? 

Vagy tegyük fel a kérdést zenei síkon: Az Éhezők Viadala: A Kiválasztott 1. részében, Suzanne Collins regényei harmadik kasszasiker filmfeldolgozásában kinek a hangja mozgat meg nagyobb tömegeket? A Jennifer Lawrence által alakított íjászzseni mozihős éneke vagy a 18 éves új-zélandi popsztár, akinek igazi neve Ella Yelich-O'Connor?

Ha a kérdésre a válaszod az utóbbi volt - ahogy arra van is némi esély, hiszen Lorde áll a film zenei albuma mögött, amelyen olyan előadók képviseltetik magukat, mint Kanye West, Ariana Grande, Miguel, Major Lazer, Chemical Brothers, Sia és még sokan mások - akkor tévedsz.

A Kiválasztott legfontosabb zenei anyaga ugyanis nem Lorde hivatalos Filmzenei Albumáról, és nem is a film Oscar-díjas zeneszerzőjétől, James Newton Howardtól származik. A történet során ugyanis a legnagyobb hatású dal egy népdal, melynek címe The Hanging Tree [Bitódal] és a kentucky-i születésű Jennifer Lawrence énekli Katniss szerepében, később pedig a Donald Sutherland által alakított Snow elnök ellen lázadók harci éneke lesz.


De mindjárt beszélünk erről részletesebben is. Először azonban hadd kérdezzük meg: milyen szerepe van a hivatalos Az Éhezők Viadala: A Kiválasztott, 1. rész Filmzenei Albumának, amelyet Lorde szerkesztett vagy ahogyan ma divatosabban hangzik, felügyelt?

Egyáltalán semmi. Azonkívül persze, hogy hülyét csináljon a mozirajongókból. Az album első kislemeze, a Lorde által írt rekedtes, merengős dance szám, a Yellow Flicker Beat a végefőcím alatt hallható. És ez az egyetlen szám, ami egyáltalán szerepel a filmben. [Nos, igen: mi ezt már az első Éhezők Viadala alkalmával megszívtukjártuk, akkor tudtuk meg, hogy ez nem a szokásos értelemben vett filmzenei album, hanem itt filmzenei TÁRSalbumokról van szó, amelyeken csak a film által ihletett számok hallhatóak, ezek a filmben nincsenek benne.]

A Pure Heroine 2013-as megjelenése óta Lorde felszálló ágban van. A Nirvana még élő tagjai maguk választották ki, hogy beálljon Kurt Cobain helyére a Rock and Roll Hall of Fame bevezető rendezvényén. A South Parkban nem is egyszer, hanem kétszer parodizálták.


Miután nemrégiben a Yellow Flicker Beattel nyitotta meg a American Music Awards gáláját, Lorde legjobb barátnőjével, Taylor Swifttel töltötte az estét. Közönségével való kapcsolata is egyenesen Swift-es: az idei Grammy díjkiosztójának TV-közvetítése során a három legnagyobb közösségi média aktivitás közül kettő akkorra esett, amikor Lorde állt a színpadon.

Mindez magyarázatot ad arra, hogy miért vállalhatta el egy hollywoodi kasszasiker sorozat filmzenéjének szerkesztését egy olyan tehetséges tinisztár, aki mindössze 15 éves takapunai fiatal volt, amikor a sorozat 2012-ben útjára indult.

És a rekedtes hangú énekesnő természetesen beváltotta a Lionsgate belevetett reményeit. A Kiválasztott filmzenei albuma nem megszokott popszámok gyűjteménye. Keveréke a feltörekvő, még nem ismert neveknek, mint az atlantai hip-hop/R&B csodagyerek Raury vagy a Los Angeles-i dalszerző Tinashe, olyan váratlan meglepetések is vannak rajta, mint az édesen piszkos dub-reggae -t játszó Original Beast vagy az egykori diszkódíva Grace Jones. A Meltdown olyan sztárok gyülekezete, mint Stromae, Pusha T és Q-Tip a Los Angeles-i Haimmel és Lorde.

A legnagyobb meglepetés talán az elektronikus zenét játszó Chemical Brothers megjelenése a pop-R&B sztár Miguel társaságában, akivel a This Is Not a Game című számot éneklik, amelynek szövege a filmben lévő lázadással kapcsolatos. Ugyanakkor a Flicker, a Yellow Flicker Beat Kanye West feldolgozása elég kiábrándító remix.

De ha Lorde olyan mesés munkát végzett a Kiválasztotton, akkor miért nem hallhatók a számai a filmben? Megbízható forrásból hallottuk, hogy a londoni sajtótájékoztatón Jennifer Lawrence azt nyilatkozta, hogy "Katniss hatalmas Lorde rajongó lenne". Akkor a 12. körzetből származó Lángra Lobbant Lány miért nem a Yellow Flicker Beattel tüzeli magát a Kapitólium elleni harcra?

Újoncok számára eláruljuk: itt korhűtlenségről lenne szó. Furcsa lenne mondjuk egy Kanye West számot betenni egy meghatározatlan posztapokaliptikus jövőben játszódó filmbe. De ami még fontosabb, a filmzenei album számait nem feltétlenül kell beletenni a filmbe, hogy megfeleljen fő céljának. Viszont újabb lehetőséget biztosít, hogy a rajongók szívükbe zárhassák J-Law Katnissét két mozilátogatás között is. Ez egy Kiválasztott marketing fogás és egy remek árukapcsolás.

A közönségkapcsolatokat tekintve ez sok szempontból illik a filmhez. Részben mert előkészíti a 2. rész csetepatéját, hiszen ebben a Kiválasztott filmben nincs túl sok akció. Ehelyett a jövőben játszódó film propagandaháborúról szóló története egy 2014-ben is nagyon aktuális kérdést feszeget: Hogyan törjünk át a zajon és érjük el, hogy meghallják az üzenetünket?

A nemrégiben elhunyt Philip Seymour Hoffman karakterének, Plutarch Havensbee-nek eltökélt szándéka, hogy olyan propagandafilmeket sugározzanak, amelyekben Katniss inspiráló Fecsegőposzátaként lép színre. Ezeket a filmeket arra használja, hogy tömegeket mozgósítson, és így visszavágjon a Kapitólium kisfilmjeinek, amelyeket a Stanley Tucci által alakított Caesar Flickerman mutat be. Katnissnek először forradalmi csatakiáltásokat kell mondania, majd később rájönnek, hogy jobb, ha kiküldik terepre, ahol a belőle áradó düh jobb filmes anyagot eredményez.

Itt jön képbe a zene. Hogy megmutassa a fecsegőposzáták (egy képzeletbeli madárfaj a filmben) énekét, Katniss egy tóparton kezdi el énekelni a Bitódalt, amelyet még édesapjától tanult gyermekkorában a bányászattal foglalkozó 12. körzetben. Az őt követő forgatócsoport kamerával rögzíti a pillanatot.

A Hanging Tree nem a szó szoros értelmében vett népdal. Szövegét a könyv szerzője, Suzanne Collins írta, kísérteties dallama a The Luminers munkája, annak az együttesnek, akik az Éhezők Viadala: Futótűz filmzenei albumára írták a Gale Songot.

A Kiválasztottban először magában halljuk Lawrence énekét, ehhez később vonósok, majd énekkar is bekapcsolódik. A dal egy nemes ügy indulójává válik. A jelenetsorban, amely az 1960-as évek polgárjogi mozgalmaira emlékeztet, fegyvertelen lázadók éneklik ezt saját "Győzni fogunk!" dalaként. Ez egy inspirációs himnusz, amely segíti a lázadókat, hogy szembeszálljanak a Kapitólium "Békeőr" katonáival, akik úgy néznek  ki, mint a Csillagok Háborúja rohamosztagosai.

A Hanging Tree-t még egyszer hallhatjuk a film végén a Yellow Flicker Beat után a Kiválasztott 1. részének stáblistája alatt.
Akik azonban otthon is meg szeretnék hallgatniuk a hangulatos dallamot, nem találják meg a film filmzenei albumán. Csak a James Newton Howard szerezte háttérzenei albumon van rajta.

Ezért aztán, ha Katnisstől és Lorde-tól is szeretnél zenei anyagot a Kiválasztottból, mindkét lemezt külön-külön meg kell venned.
Forrás: Stuff.co.nz

1 megjegyzés:

  1. Megvan az első két film mindkét társalbuma. Az Arcade Fire: Abraham's Daughter című száma, és a Coldplay Atlasa is sokkal jobban illett a korábbi filmekhez, mint Lorde Yellow Flicker Beat-je a mostanihoz. Sőt, meg merem kockáztatni, hogy az egész album nem sikerült túl jól, ez a stílus, amit Lorde választott ki (Hip-hop, R&B, Dub-reggae) nem igazán illik az Éhezők Viadalához. YT-on meghallgattam az egész albumot, és nagyon nem tetszett... Persze megvenni, meg fogom, hogy teljes legyen a gyűjtemény, de nem most, hanem amikor 90%-os akcióban lesz az Amazonon.

    VálaszTörlés