2015. január 26., hétfő

A Hanging Tree, és ami mögötte van

Úgy is mondhatnám, hogy "mindent a Bitódalról." Vagyis, ha nem is minden, de sok minden amit eddig itt - vagy a háttérben - összegyűjtöttem, összegyűjtöttünk.

A Bitódal a Kiválasztott könyv- és a Kiválasztott, 1. rész filmváltozatában jelenik meg. Katniss énekli el, hogy megmutassa, miképp énekelnek a Fecsegőposzáták. A dalt már a film előtt kedvelték a rajongók, és miután filmes megvalósítása nagyon nagy hatásúra sikeredett, a kórussal és a gátrobbantós jelenettel pedig a hatást tovább fokozták, így a film óta nagyon sokan le sem tudunk kattanni róla. Ahányszor írok a témáról, örömmel fogadjátok, ezért bízom benne, hasznos lesz ez a kis gyűjtemény, amit most készítek Nektek! :)

A dal legelső változata már 2011. novembere óta hallgatható, mi is sokat hallgattuk.


A könyvben nagyon érzékletesen szerepel a dal után az is, milyen körülmények között ismerte meg Katniss a dalt. Egy rajongói csoport ezt leforgatta, ezt ITT nézhetitek meg a könyvből származó részletek kíséretében.

A film után néhány nappal a háttérzenei albumon szereplő filmes verzió is felkerült a YT-ra. A dal hátteréről EBBEN a cikkben olvashattatok részletesebben.


A film után sokan mondtátok, hogy újra és újra visszajátsszátok a dalt. Úgy vélem, nem lehettek ezzel nagyon egyedül, mert a fő-fő videómegosztóra kikerült a dal egy órán keresztül ismétlődő verziója, majd egy 10 órás is, de azt talán már én is kicsit túlzásnak tartom :)

Az ugrás után remixek, feldolgozások és egyéb érdekességek.


A Bitódal vagyis eredeti címén a Hanging Tree hivatalos verziója után gombamód kezdtek szaporodni a remixek. Az első rádiós remix hatalmas felháborodást keltett amerikai kispajtásaink között, ők szabályos szentségtörésnek érezték, amiért hozzányúltak aktuális kedvenc zenénkhez. Pedig akkor még szerintem nem hallották mondjuk ezt... vagy ezt... Jó, ezeket nem is érdemes, nehogy kattintsatok, én szóltam!! Viszont azt a bizonyos első remixet, amely azóta Rebel Remix néven fut, én szeretem. Oké, picit gyors, de azért nem olyan vészes. :)


Sőt és az utána megjelent Alternative Radio Mixet is megkedveltem. Ez lassabb is, csak át van kissé hangszerelve:


A neten található vállalható remixek közül szerintem ezt érdemes még meghallgatni, ez sem okoz azonnali szívhalált, bár van egy pont a dalban, amikor furcsa gondolataim támadnak:


Hasonlóan lágy dallamokkal rendelkezik a következő videó, ráadásul a film képei mennek alatta, szeretni fogjátok:


Következzen egy hegedűs verzió, ami már nem remix, hanem feldolgozás. Nem vagyok benne biztos, hogy itt-ott nem hamis (de nekem nem jó a hallásom, szóval lehet jó az, csak nekem furcsa), viszont szerethető verzió, a végén belecsúszik az eredeti is:


Van még egy különlegességünk, ami nem mix, de egyfajta keverék. A Hanging Tree mellett a Civil Wars The Devil's Backbone című száma hallható. Némi rokonság azért érezhető, mert a Civil Wars dallamait már az első film kacsán hallhattuk. A két szám remekül illeszkedik egymáshoz, klassz kis ballada lesz belőlük együtt:


És végül egy magyar kuriózum: egy magyar rajongótársunk felénekelte a dalt stúdióban, majd egy videót is készíttetett hozzá profikkal, a Pannonia Pictures közreműködésével. Nem tudom, illene-e ismerem a srácot, a neve nekem nem ismerős (pedig hazai tehetségkutatókban elég jártas vagyok), de elég sok feliratkozója van, szóval szóljatok, ha valamiről le vagyok maradva, addig pedig - ha még nem futottatok bele - hallgassátok meg Simonffy Péter Bitódal feldolgozását - magyarul. A tippért Boginak jár a köszönet:

1 megjegyzés:

  1. Nagyon bírom Taylor Davist, örülök, hogy kitetted az ő feldolgozását is. :)
    Érdemes a többi zenéjébe is belehallgatni.

    VálaszTörlés