2015. január 10., szombat

Liam Hemsworth az Esquirer magazin januári számában

Mielőtt repülnének a kövek/paradicsomok, hogy már megint Liam és miért nem Josh, el kell, hogy áruljam, azért, mert ilyen anyagom van. Meg egy cikk"sorozatom" Gale karakteréről, amelynek első darabja is holnap érkezik, szóval ez az időszak a Gale/Liam rajongóknak kedvez. Természetesen Josh-ról is azonnal hozok cikket, amint lesz. Most ebből élünk, és akkor is örülök neki, ha nem elsősorban Éhezők Viadala témájú. Remélem, Ti is örömmel fogadjátok!


Nem, nem Thor. Az öccse. Történet a kistesóról, aki követte bátyját a kis ausztrál szigetről a rivaldafénybe.

A New York-i Ace Hotel tetőtéri lakosztályában vagyunk. A decemberi napfény vakítóan ragyog be a hatalmas öbölre néző ablakokon, bár a kinti hőmérséklet alig 5 fok. Liam Hemsworth a House of the Rising Sun-t pengeti az Epiphone akusztikus gitáron, amelyet a Gibson kifejezetten a szálloda számára készített - és megengedi, hogy ilyen apró részleteket is megosszak, mint ez is. Annak ellenére, hogy azt állítja, csak kicsit tud gitározni, elég jól játszik. Minden bizonnyal elég jól ahhoz, hogy a publicistája, aki feltehetően elég sok időt tölt azzal, hogy tátott szájjal bámulja, biztos legyen ügyfele rejtett tehetségében.


Pedig neki már nem kellene meglepődnie. Az elmúlt években ugyanis kiderült, hogy Hemsworth csupa meglepetés. Chris "Thor" Hemsworth öccse ugyanis élvezi saját rivaldafényben eltöltött pillanatait, tekintve, hogy 2014 egyik legnagyobb filmjében, Az Éhezők Viadala: A Kiválasztott, 1. részében játszott főszerepet Jennifer Lawrence és Josh Hutcherson mellett (a 2. rész idén év végén jelenik meg a mozikban). A Suzanne Collins regényein alapuló Éhezők Viadala sorozat már eddig több, mint egymilliárd dolláros mozis bevételre tett szert világszerte és 2012 márciusa óta döntögeti a bevételi rekordokat. Egyik napról a másikra Hemsworth "Thor öccsé"-ből "Miley jegyese" lett (tényleg, emlékszünk még erre? A fiatal pár útjai 2013 nyarán váltak szét Miley több nyelvnyújtogatós botránya után) hogy aztán végre saját jogán említsék. Fotózásunk egyik napján,  - amelynek során könnyedén mutatta be az évad új öltönyeit - egyenesen a Good Morning America stúdiójából érkezett, ahol milliók látták reggelijük közben a képernyőn. Amikor végeztünk, Jimmy Fallon The Tonight Show-jába igyekezett. A sci-fi filmek Hollywood felsőbb köreibe röpítették a fiatal színészt, mindez ezzel járó kötelezettséggel együtt, ám úgy tűnik, Hemsworth könnyedén veszi ezt a magasságot is.


- Azt hiszem, nagyban változott a megítélésem. Egyre többen gondolkodnak rólam másképp és másképp is beszélnek velem, de ez közel sem jelenti azt, hogy én magam olyan sokat változtam volna, tudod? - mondja a 24 éves színész ausztrál akcentusával. - Még mindig azok a legjobb barátaim, akikkel együtt nőttem fel és ők még mindig nagyon jó barátaim, ők állnak hozzám a legközelebb.

Ezek pedig nem csupán üres szavak. Egykori iskolatársa, Angus kísérte el a mai fotózásra és barátságosan hátba veregeti Liam-et, amikor azt javasoljuk, hogy vegyen fel egy Doke & Gabbana szemüveget.
- Együtt nőttünk fel, ő pedig tud velem utazgatni, ami nagyon megkönnyíti a dolgomat, amikor járom a világot. - ismeri el Hemsworth. - Jó van az ember körül valaki, akit ismer és aki hétköznapi. Nekem ez hatalmas segítség, jó, hogy van mellettem egy jóbarát. A családommal is nagyon közeli a kapcsolatom; a bátyáim a legjobb barátaim, a szüleinkhez is nagyon közel állunk, szóval ez nekem nagyon fontos, tudod? - mondja Hemsworth. Ez a "Tudod?" gyakran szerepel mondatai végén. Ez idegesítő is lehetne, ám szerény viselkedése miatt (minden fotózási nap végén mindenkit átölel és megköszöni az emberek rá szánt idejét) nagyon közel kerül hozzánk, ami azt is megmagyarázza, miért fogadja olyan szeretettel a közönség a képernyőn. Mégis bátyja, Chris volt az első, akire felfigyelt Hollywood, annak ellenére azonban, hogy kettejük között hét év a korkülönbség, mindkét Hemswoth fiú nagyon hasonlóan masszív, jó testfelépítésű és mindketten nagyon jól néznek ki. Kettejük közül Chris az ismertebb, amely nagyban köszönhető a Marvel Studios képregény adaptációjának, ám magasságát illetően (Liam egy centiméterre magasabb Chrisnél) Liam is gyorsan felzárkózott.


Liam Melbourne-ben született és itt töltötte gyerekkora első éveit is, mielőtt a Philip szigetre költöztek volna egy apró, tengerparti ausztrál településre bátyjaival, Chris-szel és Luke-kal (aki szintén színész), angol tanár édesanyjukkal és szociális tanácsadó édesapjukkal. Hemsworth azt mondja, testvéreivel való kapcsolatát jól tükrözte a We Can Be Heroes című ausztrál sorozat, amely a makacs Daniel Sim és nagyothalló ikertestvérének történetét mutatja be.
- Olyan volt, mintha magunkat láttuk volna, haver, de teljesen! Mi is állandóan veszekedtünk. - nevet. - Nyaranta lenn éltünk a parton és kést dobáltunk, azt játszottunk, hogy beálltunk két méterre egymástól és felváltva dobáltuk a kést úgy, hogy amilyen közel csak tudtuk, a másik lába mellett fúródjon a talajba. Ez nagyon veszélyes játék volt. Pedig tompa késsel dobáltunk, de azért fájt, ha eltalált. Sokat játszottunk. Így aztán szereztünk is néhány vágást és zúzódást, és itt-ott leborotváltuk a másik lábát. Bár szerintem minden ausztrál fiatal hajlamos ilyen ökörségekre.

Más tekintetben azonban a Hemsworth fiúk nem voltak olyanok, mint jólelkű, ám alapvetően férfias ausztrál társaik. Miután középiskolai színdarabokban játszottak és szerepeltek az Otthonunk és [az ausztrál] Szomszédok című sorozatokban (mindkettő többezer részes ausztrál sorozat volt, ami kiváló ugródeszkának bizonyult a legtöbb onnan induló színésznek) Liam 2009-ben követte Christ Hollywood-ba. Mindkét testvért meghallgatták a Thor főszerepére, és bár Liam veszített Chris-szel szemben, még azon a héten kiválasztották a Disney Nicholas Spark regényén alapuló Az Utolsó Dal című filmjének főszerepére Miley Cyrus mellett. Liam ekkor mindössze három hete volt Los Angelesben.

- Emlékszem, amikor először láttam, mennyire meglepett, milyen természetes a kamerák előtt. - írja Chris Hemsworth e-mailjében, amelyben öccse korai sikerere vonatkozó kérdéseire válaszol. - Mindig nagyon határozott volt és kezdettől fogva koncentrált. Ha adtam is néhány tanácsot neki az évek során, nem hiszem, hogy szüksége lett volna rá. Liam-nek mindig nagyon konkrét elképzelése volt arról, hogy ki is ő és mit is szeretne. De a legfontosabb, amit mondtam neki az volt, amit már szüleink is mondtak, hogy élvezze, amit csinál vagy keressen valami mást. 


Liam Hemsworth úgy emlékszik, sokkal inkább segítették egymást tanácsokkal, mint ahogyan testvére utal rá.
- Amikor együtt készültünk a meghallgatásokra, mindig azt kérdezgették, "Mitől vagy Te jobb, mint mások? Miért neked kell megkapnod ezt a munkát és miért nem másnak?" Szóval ezzel segítettek a felkészülésben. Mindig azt mondták, hogy a lehető legjobb, ha felvállalok valamit és hiszek is abban, amikor belekezdek egy meghallgatási folyamatba.

Hogy bátyjai bölcs szavainak vagy saját erős munkaerkölcsének köszönhető-e, nem tudni, de Hemsworth-nek sikerült elkerülnie, hogy éveken át csak várakozzon és meghallgatásról meghallgatásra járjon, ehelyett szinte azonnal egy nagy filmstúdió filmjében szerepelhetett. Az Utolsó Dal után, amelynek hatására sokan felfigyeltek a fiatal színészre és Miley Cyrus-szal való kapcsolatuk is rengeteg bulvárpletykát eredményezett, Hemsworth olyan akciófilmek főszereplője lett, mint a Tuti Szajré, amelyben Dwayne Johnson és Emma Roberts társaságában volt látható és a Paranoia, amelyben Harrison Ford, Gary Oldman és Amber Heard társaságában szerepelt, mielőtt a hatalmas Éhezők Viadala által belépett a kasszasiker franchise-ok világába.

A szerep nyomán természetesen tovább nőtt iránta az érdeklődés. Olyan pletykák terjednek, miszerint nem kizárt, hogy Jennifer Lawrence-szel randiznak (ezt elég könnyű kitalálni), de sok mást is olvashatunk Hemsworth-ről az újságok pletykarovatában. [Ebből a cikkből is idézi az egyik magyar ifjúsági pletykaoldal azt a bekezdést, amelyben Liam a gyerekkori késdobáló történetet idézi fel - ráadásul olyan körítést kínálva mellé, amely azt sugallja, Liam életveszélyben volt fiatalkorában. Szóval csak óvatosan a bulvárral.] [Arról már kevesebben írnak, hogy] Chris és Liam is az Ausztrál Gyermekkor Alapítvány nagykövetei, amelynek célja, hogy megelőzze a gyermekek bántalmazását, és hogy elérje, hogy mindenkit ellenőrizzenek, akik gyerekek nevelésével és oktatásával foglalkoznak.
- Én nagyszerű családban nőhettem fel, ahol mertem nagyot álmodni és ehhez hihetetlen támogatást kaptam. - mondja. - A világ azonban ijesztő hely és a gyerekek megérdemlik, hogy jól érezzék magukat és tudod, az egész lényege, hogy egy sokkal pozitívabb jövő előtt nyissuk meg az utat, és hogy a gyerekek sokkal jobb erkölcsi nevelésben és jobb oktatásban részesülhessenek. Amikor valaki olyan helyzetben van, mint én, felelősséggel tartozik azért, hogy tegyen is valamit. Az emberekre hatással van, amit mondok, én pedig szeretnék pozitív hatással lenni az emberekre, és egy sokkal jobb jövőhöz hozzájárulni. 


Következő filmje, a The Dressmaker, amelyet mostanában forgat Melbourne-be Kate Winslettel, az első olyan film, amelyet hazájában készíthet el, mióta eljött Hollywood-ba. A kis független film Rosalie Ham, ausztrál írónő regényén alapszik. A történet az 1950-es években játszódik, és Winslet egy olyan nőt alakít benne, aki azért tér vissza a kisvárosba, hogy bosszút álljon.

Miközben egy Oscar-díjas színésznő társaságában tér vissza a kamerák elé, Hemsworth azt mondja, annak örül a legjobban, hogy újra megihat egy pohár sört régi haverjaival.
- Ezt most úgy értem, hogy egy nagyon kicsi szigeten nőttem fel, ahol nem voltak közlekedési lámpák se, csak mezők és az óceán. - idézi fel emlékeit. - Csak arra gondolok, hogy miután egész életemet ott töltöttem, és kapcsolataim nagy része azóta megszakadt, és most vagyok ahol vagyok, utazgatok, elég sokat dolgozok, nem tudom... - hallgat el. - Nagyon szerencsés vagyok, amiért ott lehetek, ahol vagyok, nem sok embernek sikerül kitörnie egy kisvárosból. Úgy értem, szeretem azt a helyet, és még mindig szívesen visszatérnék, hogy ott éljek, és boldog lennék ott. 

Egyszer talán boldogan haza is tér. Talán új élete Hollywood-ban még nem csábította el teljesen. Vagy talán pontosabb lenne úgy fogalmazni, hogy Liam Hemsworth volt az, aki sziklaszilárdan hitt abban, hogy kicsoda is ő, honnan is jött, és ő volt, aki elcsábította Hollywoodot. Ebben az esetben bárhova is menjen, nagyon jól teszi.
Forrás: Esquirer

1 megjegyzés: