2015. január 17., szombat

Hogyan árulja el Az Éhezők Viadala: A Kiválasztott 1. része a Gale rajongókat

Gale-es sorozatunk következő részét olvashatjátok. Csak mert mi, Gale rajongók is megérdemeljük az ilyen írásokat. Bár ez már nem olyan pozitív, mint az előző, és sajnos van is benne igazság.


"Nagyon nagyvonalú. És nagyon, nagyon szereti Katnisst, annak ellenére, hogy a lány elég közömbös irányában." - írta tavaly Amanda Dobbins (ebben a cikkben, amelyet múlt héten olvashattatok) amikor szenvedélyesen kiállt a Gale-rajongók mellett, és azzal érvelt, hogy "ha Katnissnek nem kellett volna átélnie élete legborzasztóbb élményét", nem lett volna kérdés, hogy őt választja. De ez nem egy mű-valóság. Katniss két Éhezők Viadalán van túl, eközben nagyon közel kerül társához, Peetához, miközben Gale-lel nem törődik. Gale-nek a könyvben és a filmben is összetörik a szíve, a Kiválasztott 1. részében azonban végre lehetőséget kap, hogy megküzdjön Katniss kegyeiért - a könyv szerint legalábbis. Sokan azért nézték meg a filmet, mert izgalmas akciókra számítottak, én azonban egy erős szerelmi háromszögre számítottam és csalódnom kellett.


Kezdjük azzal, hogy megkülönböztetjük a könyves Gale-t és a filmes Gale-t. Könyves Gale: magas, barna, jóképű. Filmes Gale: Liam Hemsworth [Na, és?? Ő is magas, jó szőke, de az részletkérdés, de jóképű. Jó Gale.] Az elején mindkét fickó megjelenik Katniss ágyánál, hogy megvigasztalja, amikor a lány zavarodottan felébred és nem tudja, hol van. Hogy biztonságára ügyeljen, a filmes Gale kölyökkutyaként követi mindenhova Katnisst, de új katonai feladatai látszólag jobban érdeklik, mint Katniss iránti érzései. De továbbra is vágyakozva néz Katniss szemébe, amikor csak lehetősége nyílik rá, majd amikor visszatérnek a 12. körzetbe a Győztesek Falujába, megjegyzi, hogy legutóbb itt csókolták meg egymást, majd szomorú szemeivel eléri, hogy a lány egy vigaszcsókot leheljen ajkára.
- Tudtam, hogy meg fogsz csókolni - mondja Gale szárazon - Mert szenvedek... Csak olyankor szoktál rám figyelni.
Kemény! Ez valami passzív-agresszív stratégia, amivel azt hiszi, vissza tudja szerezni a lányt?


A könyvben mindez egy kicsit másképp van ábrázolva. "Gale-nek [...] most könnyek csillognak a szemében.", magáról a csókról pedig így mesél Katniss: "Forróság, hamu és szenvedés ízét érzem. Meglepő, hogy egy ilyen gyengéd csóknak ilyen íze lehet." Dögös, nem? "Gale hagyja abba előbb, hátrahúzza a fejét, az ajkán szomorú mosoly bujkál." Ahol a filmes Gale egyértelműen elvesztette Katnisst, a könyves Gale-nek, mintha még lenne esélye. És a könyvben úgy általában is erősebb a szerelmi háromszög szál, mondjuk semmi kétség, hogy ebben Katniss belső monológjainak van jelentős szerepe - amelyek során részletesebben megfogalmazza érzéseit, szándékait. De nem csak érzésekről van itt szó. A könyves Gale és könyves Katniss gyakrabban meg is érintik egymást. Gale megsimogatja Katniss arcát, ("Szerintem jobban izgatja őket, hogy hogyan dolgozod fel, amit láttál. – Gale megérinti az arcomat. – És ami azt illeti, ez engem is jobban érdekel."), megfogják egymás kezét ("Erősen megszorítjuk egymás kezét. Snow elnöknek mégsem sikerült elpusztítania teljesen a Tizenkettedik Körzetet." "- Erősen megszorítom Gale csuklóját. – Nehogy elmozdulj mellőlem – suttogom.") És a filmmel ellentétben érintéseik az összetartozást jelképezik, nem csupán vigaszt jelentenek: "Ahogy az oldalamra fordulok, Gale-lel összetalálkozik a tekintetünk. Egy pillanatra minden megszűnik létezni, csak Gale kipirult arcát, a halántékán lüktető ereket és résnyire nyílt ajkát látom. Levegő után kapkod." Katniss bármennyire is el legyen bizonytalanodva a Gale-rajongók mindig úgy érzik, hogy van remény.


A dolog persze azon is múlik, hogy a filmes Katniss is más, mint a könyves Katniss. A Kiválasztott 1. részében Katniss inkább egy ellentmondásos hős, semmint romantikus vezéralak. Ez egyértelmű: Egyedül áll a propagandafilmekben, íjjal, páncéllal, háborúra készen. Hé, de ez jó dolog! Ritka a női akció-főhős, különösen, aki olyan akaratos és aki ennyire alkalmas a feladatra, mint Katniss.

A Kiválasztott 1. részében Hemsworth többet szerepel, mint korábban bármikor, végre eljött volna Gale ideje. A filmes Gale azonban sokkal jobban háttérbe szorul, és ezúttal Peetát is alig látni. Sajnos tehát Gale-rajongók, a Kiválasztott 1. része térdre kényszerít minket, mivel a filmes Katniss már azelőtt meghozta döntését, hogy a film egyáltalán megkezdődött volna.
Forrás: Vulture

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése