2015. január 28., szerda

Lorde könnyen azonosul Katniss karakterével

Kár, hogy szakmai tekintetben ez azért - számomra legalábbis - kissé vitatható, de a cikk/interjú a sorozattal kapcsolatos, ezért mindenképp fel akartam dolgozni.

"She's a princess cut from marble, smoother than a storm. And she moves through town, quiet like a fight." ~ Márványból faragott hercegnő, nyugodtabb, mint a vihar. Átsuhan a városon, csöndben, akár a harc.

Yellow Flicker Beat csöndes zümmögését hallani a háttérben, amikor Az Éhezők Viadala: A Kiválasztott 1. rész utolsó jelenetében, Katniss Everdeen arcát látjuk közvetlenül a végefőcím előtt. 

- Tetszett, hogy úgy vágták meg a film végét, hogy ezt a közelit lássuk Katniss arcáról, miközben beindul a dúdolás, ami azt a hatást kelti, mintha belelátnánk a lány fejébe és ismernénk legmélyebb titkait és gondolatait. - mondja Ella Marija Lani Yelich-O'Connor, ismertebb nevén Lorde, az új-zélandi énekes-dalszerző. - Sok spirituális zenét hallgattam, olyan dalokat, mint a Sometimes I Feel Like a Motherless Child és tetszettek benne a pattogó, rekedtes hangok, mind amelyek a régi felvétel és a vokál okán hallatszottak, határozottan nagy hatással voltak rám.

A dal a Jennifer Lawrence által alakított főhős ellentmondásosságát fogja meg, amikor a lány eldönti, elvállalja-e a kasszasiker mozisorozat utolsó előtti filmjében, hogy egy polgárháborúhoz vezető felkelés arca legyen. Bár a film disztópikus világában élők nagy része Katniss oldalán áll, a lánynak meg kell küzdenie a szereppel járó ismertséggel és felelősséggel is.

Ez pedig nem teljesen ismeretlen terep a 18 éves dalszerző számára sem.


  Lorde Yellow Flicker Beat című számának videóklipje




- Most először írtam zenét egy filmhez, de fontos volt számomra, hogy ettől én még ugyanúgy sajátomnak érezzem, hogy egy koncertemen is el tudjam játszani. - írja Lorde e-mailjében. - Azt akartam, hogy a dal egyfajta gondolatmenetet kövessen, leginkább Katniss gondolataiét, amikor pedig írtam, úgy éreztem, elmosódnak a határok, és az én hangom sokszor átcsúszott az övébe.

"And my necklace is of rope / I tie it and untie. People talk to me, but nothing ever hits home / People talk to me, and all the voices just burn holes." ~ Kötélből font nyakláncomat be- és kikötöm. Emberek szólnak hozzám, de semmit nem fogok fel belőle. Emberek szólnak hozzám, de hangjuk csak lyukat éget belém.

A dalszerző számára voltak érezhető összefonódások is.
- Nyilvánvalóan én magam nem vagyok olyan dühös, ahogyan Katniss a film végén, de könnyedén azonosultam azzal, hogy mindenki azt akarja, hogy Katniss megtegyen valamit, és hogy mekkora a nyomás ezen elvárás miatt.

Lord két éve tört be a popvilágba Royals című számával, amelyet Bruce Springsteen is előadott élőben is, és nem más, mint David Bowie fogalmazott úgy, hogy Lorde-ot hallgatni olyan, mintha az ember "a jövőt hallgatná". 

A sorozat második filmje, Az Éhezők Viadala: Futótűz filmzenei albumán a Tears for Fears Everybody Wants to Rule the World című számának feldolgozását énekelte. Amikor pedig elérkezett az ideje A Kiválasztott 1. rész filmzenei albuma összeállításának, a film készítői őt kérték fel az album felügyeletére. 
- Nagyon szerencsés vagyok, hogy 100%-osan egyedül végezhettem a produceri munkát. - mondja a filmzenei albumról, amelyen a bágyadt énekes-dalszerző Bat for Lashes száma is hallható, Kanye West egy még fenyegetőbb Yellow Flicker Beat feldolgozása, és a 80-as évek ikonjainak, Grace Jones-nak és Simon Le Bonnak elektronikus dallamai. - Konkrét elképzeléseim voltak, milyen előadókkal szeretnék együtt dolgozni ezen a lemezen, és hogy kitől milyen jellegű számot várok.

Mégis, Lorde legfontosabb hozzájárulása az albumhoz a Yellow Flicker Beat, amelynek dallamai alatt a Lángra Lobbant Lány egyfajta tűzáldozatot mutat be a film végén. A halk dúdolást az énekkar ereje szakítja félbe, akik azt éneklik: "This is the start / Of how it all ends." ~ Ez a vég kezdete.

- Katniss annyira a felszín alatt kavarog, olyan sok hang, mind külső, mind belső akarja megmondani neki, mit tegyen. A vihar nem nyugodt, a harc nem csöndes, és nem hiszem, hogy Katniss is egyszerre egyféle lenne. - mondja.
- Nagyon szeretem még "az ujjaimat összekulcsolom, kicsi börtönt csinálok belőle és mindenkit bezárok, aki egy ujjal is hozzámért valaha [fingers laced together and I made a little prison, and I'm locking up everyone who ever laid a finger on me]" részt - ez Katniss Fecsegőposzáta szerepének "isteni nagyságáról" szól, és valószínűleg ez a legnagyobb hatású sor, amit valaha írtam.
Forrás: L.A. Times

2 megjegyzés:

  1. Nekem nagyon tetszett a Ladder song és a Yellow Flicker az egy más kérdés hogy a többi számmal nem vagyok kibekulve :D

    VálaszTörlés
  2. Nem nagyon szokott érdekelni a soundtrack része a filmzenének, és amikor először hallottam, nem nagyon tetszett, de ahogy telik az idő, egyre jobban kedvelem a YFB-t.

    VálaszTörlés