2015. január 11., vasárnap

Miért inkább Gale?

Jaj, úgy örülök, hogy megtaláltam ezt a cikket, amely még a Futótűz időszakában íródott. Olyan kevesen vagyunk, akik inkább szenvedélyes, erős és határozott Gale-t választanánk és jó látni, hogy a világ egy másik sarkán is hasonlóan látják a dolgokat, mint én. Amúgy ennek a cikknek lesz még két folytatása is, azok már nem ilyen kellemes hangvételűek, de mivel a kettővel ez utáni visszahivatkozott az előzőre, az meg erre, így mindenképp hasznosnak tartottam lefordítani ezt is.


Nem kell Gale-t választanod. Tudom, mert az elmúlt két év nagyobb részét azzal töltöttem, hogy ezt magyaráztam barátaimnak, akik nem értették, miért pont őt bírom jobban az Éhezők Viadalából.

A sorozat szerelmi háromszögének nyilvánvaló választása Peeta, Katniss 12. körzetbeli versenyző társa és színlelt szerelme. Peeta többet látható a képernyőn, mint Gale, különösen az első részben. Gale nagyon nagyvonalú. És nagyon szereti Katnisst annak ellenére, hogy a lány elég közömbös irányában, állandóan róla beszél.

Ezért aztán a Gale-rajongókra magányos utazás vár, és még magányosabb lesz, ha a filmsorozat elérkezik a Kiválasztotthoz, ahol az események úgy alakulnak, hogy a Gale-rajongók ellentétes álláspontja többé-kevésbé védhetetlenné válik. Amíg azonban még a Futótűz időszakában vagyunk, amikor Katniss egyedül marad saját érzéseivel, Gale-nek is lehetne esélye. Kérlek, hallgass meg.


Először is ott vannak a külsőségek, miszerint Gale magas és helyes (és minden lány odáig van érte a suliban). Ő a 12. körzet ügyeletes rosszfiúja is: vadászik, törvényt szeg, titokzatos. Peeta eközben a klasszikus jófiú: nyitott és meghallgatja a másikat, ő az álompasi egy egészséges kapcsolatokról szóló szemináriumon, ám a való életben könnyen elnyomhatják (Katniss és mások is). Ez az oka annak, hogy Katnissnek nem szúr szemet a fiú, mielőtt a Viadalra kisorsolták volna, vagy hogy semmi nem történik köztük akkor sem, amikor több éjszaka egy ágyban alszanak. Azon kívül, hogy jó barát, mondhatni nincs varázsa.

Ám ha mindezekért választod Gale-t, az olyan, mintha azt mondanád, hogy Edward-rajongó vagy, figyelmen kívül hagyva a tényt, hogy ő vámpír; a körülmények mindent meghatároznak. Ne feledjük: Katniss az első könyv nagyobb részét azzal tölti, hogy úgy csinál, mintha szerelmes lenne Peetába, hogy megnyerjék a Viadalt és mindketten életben maradhassanak. (És persze csak ő színlel, Peeta őszintén szerelmes Katnissbe.) Amikor Katniss visszatér a 12. körzetbe, Gale azonnal bevallja, hogy szerelmes belé, és a lány is rájön, hogy lehet, hogy ő is érez iránta valamit, ám nincs lehetősége kideríteni, mit is, hiszen folytatnia kell a színlelést Peeta iránt, különben egész családját és "unokatestvérét, Gale-t" is meggyilkolják. Miközben fenntartja ennek a Peeta iránti szerelmének a látszatát (és kirobban a lázadás, lezajlik a második Viadal, ez mind a Futótűz alatt) Katniss rájön, hogy lehet, hogy érdekli Peeta. Szóval a helyzet nem egyszerű.


Az egyértelmű különbség, a Futótűz első felében legalábbis, hogy Katniss Peetával való kapcsolata nem valódi. Kerüli, miután hazaérkeznek a Kapitóliumból, azt se tudja, hogy számított-e neki is Peeta bármelyik Aréna-beli csókja. "Azt hihetnétek, hogy elég régóta ismertük már egymást Gale-lel, hogy eleget láttam beszélni, nevetni és morcoskodni ahhoz, hogy mindent tudjak a szájáról, amit tudni lehet. Azt viszont csak akkor tudtam meg, hogy milyen melegek az ajkai, amikor a számhoz préselte őket. És azt sem tudtam elképzelni, hogy a kezei – amelyekkel a legbonyolultabb csapdákat is könnyedén össze tudta szerelni – ilyen könnyedén foglyul ejthetnek engem."

Minden alkalommal, amikor Gale-lel való kapcsolatáról elmélkedik, rejtett érzések törnek a felszínre: féltékeny, hogy Gale-nek barátnője lehet, kétségbeesett bűntudata van, amikor csupán azért fogadja el Peeta házassági ajánlatát, hogy megmentse szeretteit. ("Visszamegyek a szobámba, lefekszem és betakarózom, próbálom kiűzni Gale-t a gondolataimból, próbálok semmire sem gondolni.") Megpróbál elszökni Gale-lel. Képzeletbeli boldog élete - amelyet élt volna, ha nem kellett volna résztvennie a Viadalon - Gale-re épül. Még Peeta is elismeri ezt: "Tudtam, hogy van valami közted és Gale között. Már azelőtt féltékeny voltam rá, hogy hivatalosan megismertelek volna."

Peeta sokszor beszél ilyenekről - őt elsősorban azért kedveljük, mert megérti Katnisst, mert mindig is szerelmes volt belé, és mert együtt maradtak életben az Éhezők Viadalán. Katniss nagyon csodálja a fiút, viszont, mint bármelyik más embert, nyomasztja a Peeta folyamatos ragaszkodása. De azért jól megérti magát vele. És itt van az is, hogyan viszonyulna Peeta halálához a Futótűz végén: "Rádöbbenek, hogy csak egyetlen ember van, aki soha nem tudná kiheverni Peeta halálát. Én." Ragaszkodik, persze, de nem feltétlenül szerelemből. Amikor elképzeli, mi lett volna, ha minden fordítva történik és Gale-t sorsolták volna ki a Viadalra, aki egy másik lánnyal csinálta volna végig mindazt, amit ő Peetával, akkor ez jár a fejében: "Gale az enyém. Én az övé vagyok. Minden más elképzelhetetlen. De miért kellett ehhez a felismeréshez az, hogy Gale-t kis híján halálra korbácsolják?"


Gale a szenvedélyes választás; Peeta a gyakorlatias. Vagy legalábbis az lenne egy olyan világban, ahol nem küldenek be gyerekeket egy Arénába, ahol életre-halálra kell megküzdeniük egymással mások szórakoztatására. Nem akarok vitatkozni a sorozat végével, amelyben kitör egy véres háború és amelyben Gale tervezi meg azt a csapdát, amely végül Katniss egyetlen húga halálát okozza. A Kiválasztott végére azonban Katnisst minden hatalom manipulálja, végignézi, amint barátai és családtagjai meghalnak, és egyedül Peeta marad. Katniss fásultan mondja ki az utolsó fejezetben, hogy szüksége van valakire, aki átsegíti a napokon és egyedül Peeta maradt mellette.

Szóval az a helyzet, hogy Peeta az - ahogyan azt Katniss a Kiválasztott végén magának is megfogalmazza - aki átsegíti a lányt élete legborzasztóbb élményén, megmenti őt, már amennyire ekkor még meg lehet menteni. Korrekt. Értem én. De elég egyértelműnek tűnik számomra, hogyha nincs ez az élmény, Katniss Gale-t választotta volna. Amikor korábban flörtölni látta egy kortársával, mérges lett. Amikor nem beszéltek két hétig, csak úgy szikrázott közöttük a feszültség a tóparti kis házban. Gale lenne Katniss első barátja: szerelmet vallanának egymásnak, együtt terveznék az életüket, aztán valószínűleg kinőnék egymást. A kamaszkori szerelmekről csak reméljük, hogy örökké tartanak.

Egy Peeta-rajongó barátom szereti azt hangoztatni, hogy a helyes válasz a Team No One [vagyis, hogy Katniss senkivel ne jöjjön össze] és nem csak azért, mert a Kiválasztott végére Katniss egy emberi roncs, hanem mert korábban nem is tervezte, hogy bárkivel családot alapítana. Amikor beleegyezik, hogy [a látszat kedvéért] összeházasodjanak Peetával, mérges lesz: "A Tizenkettedik Körzetben kevés dologról dönthet szabadon az ember, és ezek egyike éppen a házasság." - gondolja. - "Engem pedig most ettől a jogomtól is megfosztottak." Katniss maga szeretné meghozni a döntést, de nem Peeta számára a jó választás. Gale lehet, hogy az lenne, mégis könnyen el lehet képzelni egy olyan világot, amelyben Katniss egyedül boldogul.
Forrás: Vulture

2 megjegyzés:

  1. Nem rossz, nem rossz. Érdekes volt egy másik szemszögből is kicsit szemügyre venni a történteket. Bár ez az utolsó 3 bekezdés nekem már nagyon erőltetett és egyoldalú volt, egyáltalán nem értettem vele egyet. A cikk feléig jó érveket sorolt, de a végére nagyon elragadtatta magát. Szinte szembeszállt az írónő elképzeléseivel, amivel ugye kár vitatkozni.

    VálaszTörlés