2015. január 4., vasárnap

19 különbség a Kiválasztott 1. részének könyv és filmváltozata között

Sokszor leírtam már, de most is megteszem: az egyik, amiért én nagyon szeretem az Éhezők Viadala filmadaptációit az a könyvhűség. Nem panaszkodhatunk arra, hogy a film kedvéért megváltozik a történet, de ténykérdés, hogy teljesen betűről betűre nem lehet adaptálni egyetlen könyvet sem. Vannak bizonyos dolgok, amiket másképp kell megjeleníteni, hogy élvezhetőbb legyen, vagy épp ki kell/lehet hagyni, mert részletkérdés vagy mert nem fér bele a filmbe. Ugyanakkor a sorozat során azt is megtapasztalhattuk, milyen izgalmas lehet, ha olyan részletekkel gazdagodunk, amelyeket az E/1-es írói nézőpont miatt a könyvekben nem olvashattunk. 

Korábban ugyan volt már egy cikk a Kiválasztott 1. részének könyv és filmváltozata közti különbségekről, abban hetet emelt ki a cikk írója, itt most 19-ről olvashattok. Nem ússzátok meg a privát véleményemet, amelyet szögletes zárójelben, apró betűkkel olvashattok.

1. Máshol kezdünk


A könyvben: Azzal nyitunk, hogy Katniss a 12. körzet romjai között áll. Tőle tudjuk meg, hogy került oda. Együttműködésének egyik feltétele volt, hogy előbb elutazhasson a 12. körzetbe. A harmadik oldalon megtudjuk, hogyan szokta felidézni a valóságot egyre bonyolultabb dolgokat gondolva végig magáról.

A filmben: Azzal nyitunk, hogy Katniss azokat a dolgokat sorolja, amiket magáról tud, mindezt a szellőzőrendszerben elrejtőzve. A könyvben megemlíti, hogy több búvóhelye van, ez lehet azok közül az egyik. Valaki azonban kirángatja onnan, begyógyszerezi és visszaviszi kórházi szobájába. Nagyjából tíz perccel később jut csak el a 12. körzetbe, miután Plutarch elmagyarázza Coinnak, hogy ez majd emlékezteti a lányt, ki az igazi ellensége. Vagyis a könyvben Katniss kérése volt, hogy eljuthasson egykori otthonában, a filmben pedig ez egyik módja annak, hogy rávegyék, hogy elvállalja a Fecsegőposzáta szerepét.

[Számomra ez irreleváns. Mozis szempontból szerintem teljesen rendben van, hiszen a könyves változatban mások a lehetőségek, így viszont időben lineárisan bár, de megismerjük az előzményeket is.]

2. A film nem Katniss nézőpontját követi



A könyvben: Mindhárom kötet egyes szám első személyben íródik Katniss szemszögéből. Nem tudjuk, mi történik, ahol ő nincs jelen.

A filmben: A Futótűzhöz hasonlóan A Kiválasztott más szemszögeket is bemutat. Nem csak azt látjuk, mire készül Plutarch és Coin, hanem azt is, mit csinál Snow elnök. Ez azt jelenti, hogy látjuk, amikor Snow elnök betiltja a Fecsegőposzáta jelkép használatát, és hogy ennek hatására unokája elkezdi kibontani hosszú hajfonatát - amely Katniss hatására vált divattá a Kapitóliumban.

[A nézőpont kiszélesítése csak hozzáad a történethez, én nagy érdeklődéssel néztem minden ilyen plusz jelenetet.]

3. Katniss az ebédlőben látja Peeta első interjúját



A könyvben: Katniss és Gale a vacsorához vezető úton kapnak egy üzenetet Gale kommunikarkötőjén, hogy menjenek a parancsnokságra. Ott nézik meg Peeta első interjúját Caesar Flickermannal, vagyis Katniss a 13. körzet legnagyobb hatalmú embereinek társaságában hallgatja végig, amint Peeta tűzszünetet javasol, amelynek hatására a 13. körzetben árulónak fogják tartani.

A filmben: Katniss és Gale az étkezőben vacsoráznak, amikor levetítik az interjút. Így Katniss füle hallatára a 13. körzet átlagpolgárai mondják ki, hogy Peeta áruló.

4. A 13. körzet parancsnoksága szűkebb kör


A könyvben: Amikor Katniss megjelenik a Főparancsnokságon, akkor egy emberekkel teli szobaként olvashatunk erről, ahol Coin, Plutarch, Fulvia és Boggs mellett a 13. körzet más vezetői is jelen vannak.

A filmben: Katniss általában csak Plutarch-kal és Coinnal beszél. Fulvia meg sem jelenik a filmben.

[Itt először érzem, hogy valóban butítottak a filmben a könyvhöz képest. Pedig csak néhány statisztára lett volna szükség, hogy ne érezzük úgy, mintha a 13. körzet csak 1-2 ember kezében lenne.]

5. Katniss kívánságlistáját megnyírbálták


A könyvben: Prim javaslatára Katniss egy kívánságlistát ír. Öt dologhoz köti feltételül, hogy elvállalja a Fecsegőposzáta szerepét: 1. Prim megtarthassa Kökörcsint. 2. Elmehessen Gale-lel vadászni. 3. Gale mellette állhasson, amikor az csak lehetséges. 4. Peeta és a többi egykori győztes kegyelmet kaphasson. 5. Ő ölhesse meg Snow elnököt.

A filmben: Itt a könyvhöz hasonlóan szintén Prim veti fel, hogy Katniss diktáljon feltételeket, ám Katniss ezúttal csak két dolgot kér: Az egyik, hogy Peeta és a többi győztes kegyelmet kaphasson. Majd rövid gondolkodás után teszi hozzá, hogy családja megtarthassa Kökörcsint.

[Erről olvashattunk már részben. Azt, hogy Katniss akarja majd megölni Snow elnököt, a 2. rész fő témája lesz, ezért maradt ki az első részből. A többi pedig megint a nem érdekes részletkérdés kategória. Gale Katniss mellett áll, közös vadászat is van, kívánságlista nélkül is.]

6. Effie megjelenik a filmben, Fulvia és az előkészítő csapat viszont nem


A könyvben: Effie-t szinte a legvégéig nem látjuk. A Kapitóliumból Plutarch mellett csak Fulvia és Katniss előkészítő csapata: Octavia, Venia és Falvius jelenik meg a könyvben. Katniss elborzadva fedezi fel, hogy előkészítő csapatát börtönbe zárva tartják láncokon egy egyszerű étellopás miatt és csak később, Katniss megjelenése után engedik őket szabadon.

A filmben: Röviddel azután, hogy Katniss vázolja igényeit és elvállalja a Fecsegőposzáta szerepét, Plutarch elviszi Effie-hez, aki egy rózsaszín ruhát varr lakókörzetében és dühös, amiért ilyen rideg körülmények között kell élnie. Effie gyakorlatilag Fulvia és az előkészítő csapat szerepét is átveszi a filmben, kivéve, hogy ha kell, keményebb is tud lenni bármelyiküknél. Egy ponton még Coin elnököt is megkritizálja. Ez a döntés azt jelenti, hogy a filmben nem látjuk, milyen kegyetlenségek is zajlanak a 13. körzetben, ám a történet előrehaladását ez csak segíti. Elizabeth Banks pedig olyan jól alakítja a karaktert, hogy sokan nagy örömmel fogadták, hogy őt láthatják a képernyőn Fulvia helyett, akinek hiánya így gyakorlatilag észrevétlen maradt.

[Személy szerint az előkészítő csapat nem hiányzik, és végül azt is megoldották, hogy Katniss már ebben a részben elkezdjen gyanakodni Coin elnök korrektségén, ráadásul ezt úgy helyezték el a filmben, hogy csak annak lesz gyanús, aki olvasta a könyvet. Én nem vagyok nagy Effie rajongó sem, azt viszont be kell ismernem, hogy Elizabeth Banks csodálatosan alakítja a karaktert, aminek hatására sokszor én is meg tudok enyhülni irányában. :)]

7. Effie elmondja Katnissnek, hogy Cinna meghalt

A könyvben: Katniss csak feltételezi, hogy Snow megölette egykori stílustanácsadóját.

A filmben: Effie konkrétan beszél erről.

8. Effie és Haymitch szinte flörtölget


A könyvben: Semmi ilyesmiről szó nincs.

A filmben: Amikor Haymitch arra próbál rámutatni, milyen propagandafilmet kellene forgatni Katnisszel, megkérdezi, hogy a jelenlévők közül kire mivel volt hatással. Effie több dolgot is felvet, mire Haymitch közli, hogy "Tudod, Effie, jobban bejössz nekem anélkül a sok smink nélkül." Mire Effie így válaszol: "Én is jobban bírlak józanul." Ez gyakorlatilag flört, ha nem is túl nyílt. A jelenetet fentebb megnézhetitek.

[Ez tipikusan az a helyzet, amiért én szeretem a film készítőit. A Hayffie-jelenség - amennyire én tudom - rajongói találmány: mindketten egyedülállóak, sok időt töltenek együtt, kicsit egymás ellentétei, miért ne lehetne összehozni őket. Az, hogy a film a rajongói elképzelésekre reflektál, szintén azt bizonyítja, hogy a stúdiónak fontosak a rajongók. Apró dolog ez és nem változtat a történet menetén, nem kerül semmibe, mi mégis mosolyogva nézzük. Köszi, Lionsgate!]

9. Végre használják az Avox szót!


Igazából ez nem jelent változtatást, csak azért érdemes megjegyezni, mert az első két filmben teljesen elsiklottak az avoxok létezése felett, itt pedig, amikor Katniss megismerkedik Pollux-szal, végre elmagyarázzák, mi is az az Avox. Erről is van filmrészletünk.

10. A 8. körzet bombázása


A könyvben: Azért küldik Katnisst a 8. körzetbe, hogy felvegyenek egy propagandafilmet, amikor kapcsolatba kerül a sérültekkel. Épp elindul visszafelé a 13. körzetbe, amikor feltűnik a Kapitólium néhány légpárnása és bombázni kezdi a helyszínt. Haymitch konkrétan azt mondja, hogy a támadás már korábban is tervben volt, és nem Katniss jelenléte váltotta ki azt. Katniss visszavág és Gale-lel együtt vagy öt légpárnást leszednek.

A filmben: Nézőpontot váltunk és látjuk, amint Snow elnök Katnisst nézi kamerájának képernyőjén. Látja a rögtönzött kórházat is, ahol a sebesültek Katniss előtt tisztelegnek (maga a tisztelgés sincs benne a könyvben). Azért rendeli el a kórház támadását, mert betiltotta a Fecsegőposztáta jelképek mindennemű használatát, és ezek az emberek ezáltal hazaárulást követtek el. Amikor kiküldi a bombázókat, nem jelenik meg olyan sok közülük, Katniss azonban egyetlen nyílvesszővel kettőt is leszed közülük.

[Ez egy zseniális húzása a filmnek, mert az ember így csak még jobban gyűlöli Snow elnököt. Még hogy nem öl meg százszámra ártatlanokat, ahogyan Donald Sutherland kiáll mellette...]

11. Katniss látja a nyilvánosan bemutatott propagandafilmeket


A könyvben: Katniss és Gale nem sértetlenül térnek vissza a 8. körzetből. Az éjszakát még mindketten a kórházi szárnyban töltik, és csak másnap reggel látják az elkészült propagandafilmeket a parancsnokságon. Eddigre a videót már 18-szor lejátszották a körzetekben.

A filmben: Mielőtt a körzetekben bemutatnák a propagandafilmet, levetítik azt a 13. körzet lakóinak, akik egy hatalmas csarnokban gyűlnek össze. A videó majdnem pontosan olyan, ahogy a könyvben is olvashatjuk, csak aztán Coin megfogja és magasba emeli Katniss kezét a győzelem jeléül.

12. A 7. körzetben fellázadnak a Békeőrök ellen


A könyvben: Van ugyan szó róla, hogy vannak lázadások a különböző körzetekben, ám nem sokat látunk belőle.

A filmben: Az egyik jelenetben látjuk, amint egy seregnyi favágó (de tényleg a szó szoros értelmében sereget alkotnak) sietve a fára menekül a Békeőrök elől. Amint feljutottak a fára, több bombát felrobbantanak, amelyekkel a Békeőrök halálát okozzák.

[Zseniális ez a jelenet is. Az előzetesekben ugyan láthattunk részleteket belőle, mégsem sejtettük, mire megy majd ki ez az egész. Döbbenetes látni, hogy az emberek összefognak, felhasználják adottságaikat és megküzdenek az elnyomás ellen.]

13. Katniss nem öli meg az őzet


A könyvben: Amikor Katniss és Gale elmennek vadászni a 13. körzet körüli erdőbe, tucatnyi különböző állatot, nyulakat, mókusokat és pulykát zsákmányolnak. Ezt a konyhán le is adják. Katniss megjegyzi, hogy az állatok itt nem elég gyanakvóak, de ez nem akadályozza meg őt abban, hogy megölje őket.

A filmben: Amikor Katniss és Gale elmennek vadászni, megjelenik egy őz, amely megáll és csak nézi Katnisst. Katniss megjegyzi, hogy látszik, hogy soha nem vadásztak rá és leereszti az íjat.

14. Gale nem megy neki Boggs-nak


A könyvben: Gale kétszer is keresztezi Boggs útját. Először megakadályozza, hogy Boggs Katniss után menjen, amikor a lány el akar rejtőzni Peeta első interjújának megtekintése után. Másodjára pedig akkor állítja le Boggs-ot, amikor Katnisszel felmásznak egy tetőre, hogy megtámadják a Kapitólium bombázóit a 8. körzet bombázásakor. Ekkor Gale belerúg Boggs arcába, amikor a férfi felfelé megy a létrán és eltöri Boggs orrát. Ez után a férfinak egy ideig rögzítőt kell viselnie.

A filmben: Gale és Boggs nem is nagyon találkoznak egymással, a fentiek közül egyik sem történik meg.

[Amit én nem is bánok. Bár klassz bajtári pillanatok voltak ezek Katniss és Gale között és imádtam, hogy Gale így kiállt Katniss mellett, de később kiderül, hogy Boggs klassz fickó, kedvenc szereplőim egyikévé vált, ezért nem bántam, hogy már kezdettől kiegyensúlyozott a viszonyuk Katnisszel. A könyvbéli események itt csak időhúzást eredményeztek volna, szóval jól van ez így.]

15. Gale reakciója Peeta második interjújára


A könyvben: Katniss Finnickkel kettesben van, amikor látják Caesar Flickerman második interjúját. Amikor Plutarch és Fulvia megnézi, hogy vannak, hirtelen kikapcsolják a TV-t és úgy tesznek, mintha semmit sem láttak volna. Ez azért okoz feszültséget Katniss és Gale között, mert Gale nem is beszél Katnissnek az interjúról, mert nem akarja, hogy a lány felzaklassa magát miatta, Katniss pedig nem szereti, ha gyöngének nézik.

A filmben: Katniss Gale társaságában látja az interjút, aki azonnal közli, hogy Peeta gyáva, és hogy ő semmilyen körülmények között nem mondana ilyet.

[Nekem ez a jelenet is rendben van. Persze annak nem örülök, hogy összességében nagyon kevés Katniss-Finnick pillanatot kapunk a filmben, viszont ez az első fontos jele annak, hogy a két fiú alapvetően nagyon másképp gondolkodik bizonyos dolgokról - függetlenül attól, hogy itt Peetát tényleg valóban kényszerítették, hogy azt mondja, amit mond.]

16. Kimaradnak az "Emlékezzünk!" kisfilmek

A könyvben: A 13. körzet lázadói "Emlékezzünk!" címmel propaganda filmsorozatot készítenek, hogy megemlékezzenek az Éhezők Viadalán elhunyt Kiválasztottakról.

A filmben: Csak egyetlen propagandafilmet készítenek a 8. körzetben, illetve később is vesznek fel olyan jeleneteket, amelyeket propagandacélokkal vetítenek le. Emlékezzünk! sorozatról viszont nincs szó.

17. Az 5. körzet gátrobbantása

A könyvben: Tudjuk, hogy a Kapitólium áramkimaradásoktól szenved és hogy az 5. körzet az áramellátás egyetlen felelőse. Suzanne Collins azonban nem írt olyan jelenetet, miszerint ott zavargások lennének. [Kivéve, hogy egy gátszakadásról azért említés szintjén szó van a könyvben is.]

A filmben: Körülbelül a film felénél egy hatalmas gátat láthatunk, amelyet megrohamoznak a lázadók, beélesítenek néhány bombát, amellyel felrobbantják az egészet. Lélegzetelállító jelent. Amint a gát felrobban, a fények kialszanak a Kapitóliumban.

[Korábban már megbeszéltük, hogy ez az egyik legnagyobb szabású jelenete a filmnek. A Bitódalt éneklő emberek tömege, akik önként mennek a halálba a szabadságért. Döbbenetes, hátborzongató és mélyen elgondolkodtató.]

18. Látjuk Peeta szabadítási akcióját


A könyvben: Egy kis csapat utazik a Kapitólium szívébe, hogy kiszabadítsák Peetát és az ott bebörtönzött többi Győztest. Hiába kulcsfontosságú pillanat ez a könyvben is, Katniss nézőpontja miatt semmit nem látunk belőle. Boggs később meséli el Katnissnek, hogy gyanúsan könnyű dolguk volt.

A filmben: Látjuk a kis csapatot akcióban Boggs-zal és Gale-lel az élen. Berepülnek a Kapitólium légterébe, éjjellátó szemüvegekkel felszerelt fejhallgatókat viselnek, elkábítják az őröket és módszeresen haladnak előre. A Bin Laden-hajszára emlékeztetett [na, engem meg az Ocean's elevenre!] és nagyon klassz jelenetsor lett. Ráadásul újabb fordulat is volt a történetben, amely elvezet minket a 19-es ponthoz.

[Igen, zseniális kis jelenet lett a szabadítás, persze tegyük hozzá, én hasonlót nagyon keveset látok, szóval lehet, hogy más gagyinak tartja. Sebaj, én szerettem, és igen, jó volt, hogy láttunk is belőle egy kicsit, a végét pedig látatlanban kellett végigizgulnunk Katnisszel, akárcsak a könyvben. Klassz megoldás - más kérdés, hogy valóban elsikkad alatta kissé Finnick figyelemelterelő akciója, pedig én azt is szeretem.]

19. Katniss és Snow online beszélgetése


A könyvben: Beetee a Finnick által Snow elnökről és a Kapitólium vezetőiről elárult titkaival tereli el a Kapitólium figyelmét.

A filmben: Szintén benne van Finnick titkainak felhasználása a figyelem elterelése céljából, ám a filmben az áram visszatér a Kapitóliumba, amikor a mentőcsapat egyre közelebb kerül Peetához és a többiekhez. Aztán a Kapitólium kiiktatja Beetee adását, ezért, hogy elterelje Snow elnök figyelmét a mentőakcióról, Katniss hívást kezdeményez vele. Ráállítanak egy kamerát, amelyen keresztül Katniss közvetlenül beszélhet Snow-val. Miközben fenyegetően mosolyog, Snow emlékezteti Katnisst, hogy "Azok a dolgok pusztítanak el, amiket a legjobban szeretünk." Aztán elárulja, hogy pontosan tudja, hogy a mentőcsapat a Kiképzőközpontban van. Snow azonban kiengedi őket a Kapitóliumból Peetával együtt. Ezt később Gale meséli el Katnissnek.

[Ambivalens érzéseim vannak a Snow-Katniss Skype-olással. Mert oké, hogy Katniss ezáltal aktívabb résztvevője lesz az eseményeknek, de nekem ez a jelenet már kicsit sok, időhúzás, pláne a percekig történő próbálkozás, hogy létrejöjjön a kapcsolat közöttük.]

Forrás: Zimbio

8 megjegyzés:

  1. De jó volt ezt végigolvasni és felidézni a filmet! Legszívesebben indulnék is a moziba! :) Magáról a cikkről. Egy-két jelenetet meg lehetett volna oldani még könyhűbben, de engem egyáltalán nem zavar, hogy végül így lett megfilmesítve. (Köszi a cikket Ancsi, tényleg nagyon jó volt átfutni a történetet. Főleg, hogy már jóideje agyalok azon, hogy menjek-e el harmadjára is moziba, vagy most már várjam meg a Blu-Ray megjelenést. Hát nem tudom..) :)

    VálaszTörlés
  2. Nekem is nagyon tetszik ez bejegyzés, és hozzá tenném, hogy és még azt a jelenetet is hiányoltam a filmből amikor Finnick felháborodik, hogy nem mehet Katnissel a 8. körzetbe, majd miután Katniss elárulja, hogy Beetee készített neki egy háromágú szigonyt, Finnick leszedi magáról a kórházi köntöst és alsónadrágban áll Katniss és Boggs előtt. Én nagyon örültem volna ha bele teszik ezt a részt :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A törölt jelenetek közt lesz állítólag - legalábbis felvették a jelenetet :) Én is szívesen láttam volna a filmben is ..

      Törlés
  3. Gyakorlatilag minden változtatás jól sült el, én legalábbis így érzem. Így is nagyon könyvhű lett, gyanítom, hogy a 2. rész jobban elveti majd a sulykot.

    VálaszTörlés
  4. 16. Ha jól emlékszem az Emlékezzünk sorozat Fulvia ötlete volt és mivel ő nem volt benne a filmben szerintem ezért hagyták ki.

    VálaszTörlés
  5. Wao ez mint mindig szupi köszi Ancsi :) ---a cikkhez A Finnick jelenet tènyleg kevès de èn ezèrt szerettem bele a könyvekbe mert átèlek vele 1000 èletet a film pedig izgalmassá teszi azokat a jeleneteket amiket nem tudtam 100%ig elkèpzelni/ átèlni :) Soha ne hagyjon rl benneteket a Remèny ^Hope^ :)

    VálaszTörlés
  6. 4. : lehet hogy az a cèl hogy úgy tünjön hogy a körzet csak Coin kezébe van?
    6. : de ha nem látjuk hogy milyen kegyetlenségek folynak a 13-as ban akkor hogy érik el hogy a nézőknek is ellenszenves legyen Coin meg az egész körzet? Mert eddig Coin maximálisan pozitív karakter. És egy film alatt kell elérni hogy ellenszenves legyen és oka legyen a halálának.

    VálaszTörlés
  7. Hű,ez nagyon klassz! Bár az Effie-s - Haymitches részt nem igazán érzem igaznak, szerintem inkább csipkelődésnek nevezném ami közöttük zajlik! :)

    VálaszTörlés