2014. április 26., szombat

Jennifer Lawrence a legjobb mai színészek között

A Yahoo Movies készített egy 50-es listát napjaink legjobb színészeiről, aminek 37. helyét foglalja el Jennifer Lawrence. Természetesen nem tisztem értékelni ezt, inkább kérdések vannak bennem azzal kapcsolatban, hogy milyen szempontrendszer alapján készült el ez a lista, ugyanakkor pedig, ha azt nézzük, hogy az 50. helyen Brad Pitt áll, akkor nem is olyan rossz ez a 37. hely. Az eddigi helyezett színészeket bemutató cikkeket és a listát ezen a linken találjátok meg, akit pedig érdekel a lista további sorsa, csütörtökönként kattintson vissza újra az újabb helyezettekért. Én most a Jenről szóló cikket fordítom nagyjából teljes terjedelmében, amelyben igaz más filmjeiről is szó esik, de azért gondolom, nem bánjátok.


Napjaink 37. legnagyszerűbb színésznője: Jennifer Lawrence

Indoklás: Igaz, hogy a J. Law becenéven futó színésznő nem rendelkezik a legnagyobb életművel, de mutasson valaki még egy olyan színészt, aki ilyen kiegyensúlyozottan jól teljesített az elmúlt öt évben.

A 2010-ben bemutatott Hallgatás törvénye volt az első olyan kimagasló teljesítménye, amire mindenki felkapta a fejét, hogy ki is ez a figyelemreméltó fiatal színésznő és honnan is érkezett. Szinte azonnal ezután szuperhőst alakított (2011-ben az X-Men: Az elsőkben), majd 2012-ben pedig nemzetközi ismeretségre is szert tett azzal, hogy ő alakította Katniss Everdeen szerepét az Éhezők Viadalában. Ebben az évben Jennifer Lawrence azt is bebizonyította, hogy még a Filmakadémia zsűrijét is le tudja nyűgözni, ezáltal még hitelesebb színésszé vált a Napos oldalban nyújtott teljesítményéért kapott Oscar-díjával.

A tavalyi évben szintén a címlapokat ostromolta az Amerikai Botránnyal (amellyel Golden Globe-díjat és egy újabb Oscar-jelölést szerzett) és az Éhezők Viadala: Futótűzzel (amely pedig közel egymilliárd dollár mozis bevételre tett szert), és azóta sincs megállás a rendkívül tehetséges szép színésznő számára, aki éppolyan ismert a való életben való különcségéről és szókimondásáról, mint ragyogó színészi teljesítményeiről.


Áttörést hozó szerepe: A 2008-as évben Jennifer Lawrence három nagyjátékfilmben való szerepléssel debütált a szélesvásznon: a Garden Party, a The Poker House és a Megváltás című filmekben, ám a nagy "Ki a csuda is ő?" rácsodálkozás csak a Hallgatás törvénye 2010-es Sundance Filmfesztiválon való bemutatása után történt meg. Debra Granik utólag sokkal keményebb és életszerűbb "Éhezők Viadalának" tartott drámájában Lawrence felszántotta a képernyőket Ree-ként, a koszos, szegény ozarki lányként, akinek a vacsorájáért is kőkeményen meg kell küzdenie, és aki megpróbálja összefogni családját, miközben semmirekellő, eltűnt apját kutatja fel.

Legjobb filmszerepei:


5. X-Men: Az elsők (2011)
J. Law egyik legkevésbé megbecsült szerepében Raven - az alakváltó mutáns - karakterének forrongó dühét és nem olyan ártatlan szexualitását mutatja meg, aki később Mystique néven Magneto legmegbízhatóbb társává válik.


4. Hallgatás törvénye (2010)
Lawrence korai teljesítményéből hiányzik a csillogás, ám ezt picit több nyers érzelemmel és fizikummal pótolja - ez pedig több, mint elég a Filmakadémiának, hogy a Legjobb Színésznő Oscar-díjára jelöljék.


3. Éhezők Viadala és Éhezők Viadala: Futótűz (2012-2013)
JLaw beleérzőképességet és vagányságot is (bőven) kölcsönöz Katniss Everdeen karakterének, a 12. körzetből származó lángra lobbant lánynak, akinek az évenként megrendezésre kerülő halálos viadalon való győzelme nemzeti szintű forradalmat robbant ki a zsarnoki Kapitólium ellen.


2. Amerikai Botrány (2013)
Lawrence Golden Globe díjat nyert és megszerezte harmadik Oscar-jelölését Rosalyn Rosenfeld, a "passzív-agresszív karakte Picasso-jának" ábrázolásáért, amely során egy 70-es évekbeli háziasszonyként elalszik a szoláriumban, fémtárgyat tesz a "tudományos" sütőbe, és aki sokkal szebben dúdolja a Live and Let Die-t, mint Paul McCartney valaha álmodta volna.


1. Napos oldal (2012)
Lawrence vitathatatlanul legnagyszerűbb teljesítményét mindeddig az energikus, kiszámíthatatlan és szenvedélyes Tiffany szerepében nyújtotta, aki fiatal özvegyként éli furcsa életét, amíg el nem táncol Bradley Cooper elmegyógyintézetet megjárt karakterének szívéig, megváltást kínálva ezzel mindkettőjüknek.

Legnagyobb sikere: Az Éhezők Viadala: Futótűz 2013 legnagyobb bevételt hozó mozija lett, 424 millió dolláros bevételével. Világszerte ez a szám 864 millió dollár. Ezt szorosan követi 2012-ben bemutatott elődje az Éhezők Viadala, amely Amerikában 409 millió, világszerte pedig 691 millió dollár bevételt hozott.

Elismerései: Év elején a 23 éves Jennifer Lawrence lett minden idők legfiatalabb háromszoros Oscar-jelöltje. Idén az Amerikai Botrányban való alakításáért jelölték a Legjobb Női Mellékszereplő, három éve a Hallgatás Törvényéért a Legjobb Női Színésznő díjára, tavaly pedig el is nyerte ugyanezt a Napos Oldalban nyújtott teljesítményéért.

Vicces: Jennifer Lawrence Jeff Bridges rajongó. Emlékezetes, mit rendezett, amikor tavaly a Comic Conon meglátta a Nagy Lebowski sztárját. Aki nem emlékezne, ITT megnézheti.

Jellemzője: Őrült/Szexi/Vagány.

Legnagyobb rajongói elismerése: "Mi lenne a világgal, enélkül az őrült csaj nélkül?" - Reagált egy belga rajongó kedvenc Jennifer Lawrence jelenetére.

Leginkább alábecsült alakítása: Ő alakította a "másik nő" szerepét a 2011-es Őrülten Hiányzol című romantikus drámában, ám a máskor gyakran hálátlan szerepet Lawrence olyan összetetten és dinamikusan ábrázolta, hogy nem egyszerűen jó lett. Az ember teljesen megérti Anton Yelchin karakterét, aki egy szerelmi háromszögben találja magát, Jennifer Lawrence és Felicity Jones között... persze azért szívesen behúznánk neki, de akkor is.

Senki sem tökéletes: Végülis sok színésznő szerepel legalább egy olyan horror filmben, amelyben mindvégig egy szűk fehér pólót visel, hogy visszaszerezze megbecsültségét. J Law esetében ez a film a béna és esetlen Ház az Utca Végén, ami egy bizarr, kis nézettségű horror Jen amúgy kiváló filmgyűjteményében.

Egyéb tevékenységei: J. Law számos TV-sorozatban is szerepelt, többek között a Monk - Flúgos nyomozóban, a Döglött Aktákban, a Médiumban, és a Bill Engwall show 31 részében is.

Lawrence a Speciális Olimpiák hivatalos nagykövete és megalapította a a Jennifer Lawrence Alapítványt és olyan jótékonysági szervezeteket támogat, mint a Screen Actors Guild Foundation és a Do Something.

Hogyan tovább: Újra láthatjuk J. Law-t Raven/Mystique-ként az X-Men: Az Eljövendő Múlt Napjaiban, amelyet május 22-től vetítenek a mozik és Katniss Everdeen-ként az Éhezők Viadala: A Kiválasztott, 1. részében 2014. november 21-től. Ezeket a szerepeket alakítja újra 2016. május 27-től az X-Men: Apokalipszisben és a 2015. november 20-tól látható Éhezők Viadala: A kiválasztott, 2. részében.

Szintén láthatjuk majd Bradley Cooperrel harmadik közös filmjében, a Serenában, amely a nagy gazdasági világválság idején délen játszódó melodráma. A nevét megemlítik John Steinbeck Édentől Keletre című könyvének legújabb filmadaptációja kapcsán is, amelyet az első Éhezők Viadala film rendezője Gary Ross rendez majd, és egy cameo szerepben is látható majd a Dumb és Dumber Kettyóban Kathleen Turner fiatalabb énjének szerepében. A film 2014. november 14-től látható a mozikban.
Forrás: YahooMovies

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése