2013. február 9., szombat

Mainstay Production: A bitó

Aki még bírja érzelmileg [engem most üt a két élmény egymás után keményen!], annak figyelmébe ajánlom a Mainstay Production legújabb videóját, amelynek A bitó címet adták.

"Van vagy tíz éve, hogy utoljára hangosan elénekeltem A bitó című dalt, mert betiltották, mégis minden szóra pontosan emlékszem.
[...]
Egyszer apával egy egész napot az erdőben töltöttünk."


"Amint a fák közé érek, kiveszek egy íjat és egy tegezt egy üreges fatörzsből. Akár áram alatt van, akár nem, a kerítés bevált, és távol tartja a húsevőket a Tizenkettedik Körzettől. Az erdőben szabadon kószálnak, ráadásul oda kell figyelni a mérges kígyókra és a veszett vadállatokra is. Kitaposott ösvények nincsenek. Van viszont étel, feltéve, ha tudod, hol keresd. Az apám tudta, és megtanított rá, mielőtt meghalt a bányarobbanásban."
[...]
"Az íjam igazi ritkaság, még az apám készítette, néhány másik íjjal együtt, amit vízálló ponyvába csomagoltam, és elrejtettem az erdőben."
[...]
"Eszembe jutottak az órák, amiket apával töltöttünk az erdőt járva, és tudtam, hogyan fogunk életben maradni."
[...]
"Korábban is lőttem már nyulat, apa megmutatta, hogyan kell csinálni. De ez volt az első nyúl, amit egyedül ejtettem el."
[...]
"Az apám különösen szerette a fecsegőposzátákat. Ha vadászni mentünk, bonyolult dallamokat fütyült vagy énekelt nekik, és a madárkák kis idő múlva mindig válaszoltak. Nem mindenkivel bántak ilyen tisztelettudóan. De amikor apa énekelt, a környék összes madara csendben hallgatta. Olyan gyönyörű volt a hangja, olyan magas, tiszta és élettel teli, hogy aki hallotta, egyszerre szeretett volna sírni és nevetni."
[A részletek Suzanne Collins: Az éhezők viadala és A kiválasztott című kötetekből származnak.]

Katniss ezen visszaemlékezéseit biztosan sokan olvassuk élvezettel a sorozat köteteiben. A Mainstay Production - akik korábban már megfilmesítették Ruta halálát és a Második Nagy Mészárlást is - most még nagyobb hitelességgel és még jobb minőségben ábrázolják Katniss és Édesapja erdőben töltött óráit, és ha bár minden sort esetleg nem értünk, jól kivehető, hogy Everdeen apuka miként tanítja meg lányát a körzetet körülvevő kerítés titkára, miképpen tanítja meg őt íjjal lőni, hogy hívja fel figyelmét a Kapitólium kegyetlenségeire. A több, mint tíz perces videóban elhangzik egy-egy részlet a Völgy-dalból és a Bitóból is. Érdemes rászánni az idő, de vigyázat, érzelmileg tényleg ütős:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése