2013. február 10., vasárnap

Jennifer Lawrence Backstage interjú

Jennifer Lawrence-nek jó kifogása van arra, hogy késsen az interjúnkról. A színésznek, akit mindenki szeretne megismerni egy ötcsillagos szálloda nappalijába vezető úton, ahol velünk találkozik, lehetősége nyílt megismerkedni Lena Dunhammel, a Csajok című sorozat főszereplőjével. 


- Hatalmas rajongója vagyok! - mondja Lawrence, miközben látszik, hogy boldog az élménytől. - Olyan nagyon szeretem, szinte megőrültem, és átkaroltam a nyakát. Mindig elfelejtem, hogy magasabb vagyok másoknál, és valószínűleg majd megfojtottam őt.

Az, hogy saját hősével találkozhatott, csak egy része Jennifer jól sikerült hetének. Előző nap begyűjtötte második Oscar-jelölését, és két díjat is nyert a Critics Choice Awardson, egyet azért, mert eljátszotta a Lángra Lobbant Lány szerepét az Éhezők Viadalában, a másikat pedig a lány szerepéért a Napos Oldalban, aki Bradley Cooperrel táncol. Az utóbbiért két nap múlva valószínűleg Golden Globe díjat is nyer majd [ez így is történt]. Talán a legnagyobb bizonyítéka annak, hogy ő a legújabb lány, akivel növelni lehet a nézettséget az, hogy egy héten belül a Saturday Night Live-ban is látható lesz majd. Nem semmi mindez egy 22 éves önjelölt bolond louisville-i lánytól. Úgyhogy meg is kérdeztük rögtön a forrást, Jennifer Lawrence-t, hogy érzi most magát?

- Zavarodottan - mondja, majd elneveti magát. - Tudod, amikor valami túl sok ahhoz, hogy befogadja az ember, és csak egy részét tudja igazán átélni. Tegnap este Daniel Day-Lewis és Tommy Lee Jones ültek mellettem az asztalnál, én meg úgy éreztem, hogy "Én ezt most képtelen vagyok feldolgozni. úgyhogy inkább hátat fordítok."

Sok szó esett már Lawrence cenzúrázatlan, üdítő hozzáállásáról, arról, hogy nem hajlandó magát túl komolyan venni. A mai nap sem kivétel, amikor bemutatja, hogy képes utánozni Michael McDonald-ot és elénekel néhány taktust a What a Fool Believes című számból.

Ami pedig tehetségének komolyságát illeti, néhányan nem képesek megállniuk a helyüket Robert De Niro mellett, nem hogy felülmúlni őt egy jelenetben. Lawrence azonban olyan következetesen tűnik el szerepei mögött, hogy ilyenkor nehéz elhinni, hogy mindössze 22 éves. Nehéz felfogni, hogy Jennifer ettől jobb is lehet. Ahogy az Éhezők Viadala rendezője, Gary Ross a Backstage-nek elmondta, "Nem hiszem, hogy lenne hozzá hasonló a generációjában. Azt gondolom, szemünk előtt zajlik majd le, ahogyan ez a fiatal egy hatalmas karriert, egy történelmi karriert jár majd be."


Lehet, hogy Lawrence [mára] minden rendező toplistájának élén áll, azonban legnagyobb jelentőségű szerepeiért neki is meg kellett küzdenie. Felfedezése olyan volt, mint egy tündérmese; tavaszi szünetét töltötte New Yorkban 14 évesen, amikor egy fotós megkérte, hadd készítsen róla egy képet. Ezután modellügynökségek kezdték hívogatni, és "igazán semmi többet nem kellett tennünk", Jennifer pedig találkozott néhányukkal.

- Amikor a taxiban ültem, úton az első találkozómra, 14 éves fejemmel elhatároztam, hogy színésznő leszek - meséli Lawrence. - Soha nem jutott ez eszembe azelőtt. - Anyukája, Karen azonban megpróbálta lehűteni. - Szerződéseket ajánlottak fel, anyukám pedig azt mondta, hogy csak ki akarnak használni, a pénzemet akarják. - Louisville-be való hazatérésük után azonban Lawrence minden nap könyörgött szüleinek. Azon a nyáron anyukája elvitte New Yorkba, hogy kipróbálja magát. - Valószínűleg abban reménykedett, hogy elbukom majd, vagy nem tetszik meg a dolog. - mondja Lawrence. - De nem így történt.

Reklámok (többek között az MTV My Super Sweet 16 című műsorának promója, amelyért SAG kártyát kapott, ahogyan arra az ide SAG Awards-on hallott beszédében is utalt) következtek és egy kis szerep a The Bill Engwall Show-ban, és Lawrence betört a mozik világába 2008-ban két kisebb nézettségű filmben való szereppel a Megváltásban és a The Poker House-ban. Ekkor azonban fordult a kocka, és a koraérett Ree Dolly szerepe a 2010-es Hallgatás törvényében mindent megváltoztatott. 

Az író-rendező Debra Granik nem akarta kiválasztani Jennifer Lawrence-t, mondván, túl helyes. Amikor azonban a szereplőválogatás New Yorkban folytatódott Lawrence megmakacsolta magát és nem volt hajlandó aludni a repülőgépen.
- Nem zuhanyoztam, nem fésülködtem, csak bementem a meghallgatásra. - mondja. - Végül aztán elég rosszul néztem ki, és nekem adták a szerepet.


Az Éhezők Viadala szerepére is meghallgatták, és erről az élményről Gary Ross így mesél:
- Soha nem láttam még ilyen meghallgatást. Az egyik legerőteljesebb színészi előadás volt, amit életemben láttam. 
És meghallgatták a Napos oldal szókimondó özvegyének, Tiffanynak a szerepére is, Skype-on keresztül, amit a technikára a világon legkevésbé fogékony Jennifer azelőtt soha nem is próbált. A film író-rendezője, David O. Russell azt mondja, Jennifer későn bukkant fel a válogatási folyamatban, de egyszerűen mindenkit lesöpört a pályáról, annak ellenére, hogy Matthew Quick könyvében Tiffany 30-as éveiben jár. Még Lawrence is azt mondja, "Teljesen érthető, miért kellett meghallgatniuk - túl fiatal voltam a szerephez." Miután megkapta a szerepet, betettek egy kis jelenetet a forgatókönyvbe, amelyben Cooper karaktere a lány koráról érdeklődik. Bár Russel azt mondja, betették azt a plusz sort, megjegyzi: "Amint egyszer Jennifer összeolvad a karakterrel, nem számít a kora, mert egy kortalan minőséget sugároz."

Lawrence azt mondja, ő jobban szereti, ha meghallgatják:
- Nagyon jó érzés, ha felajánlanak egy szerepet, de van annak egy hangulata, amikor bemegy az ember és ténylegesen megdolgozik érte. - mondja. - Aztán, ha kétségek támadnak, legalább tudod, hogy láttak benned valamit, és megvolt az oka, hogy téged kértek fel. Mert bennem mindig vannak kétségek, de ez mindig segít.

Még egy segítsége van: titkos fegyvere, és legnagyobb rajongója, az anyukája.

- Anyukám egy irodalom zseni. - mondja Lawrence. - Olvasta a Hallgatás törvényét, amikor 15 éves voltam, és azt mondta, el kellene játszanom azt a szerepet. Olvasta az Éhezők Viadalát is, mielőtt még világsiker lett volna, és engem is lázba hozott. - Karen Lawrence-nek köszönhető Jennifer következő két munkája is. Jeannette Walls emlékiratait, a The Glass Castle című könyvet olvasta, és ajánlotta lányának, aki megszerezte a könyv megfilmesítésének jogait. És elolvasta az Ends of the Earth forgatókönyvét is, amelyet az Argó írója, Chris Terrio írt, amelyben Jennifer szerepelni fog, és azt mondja ez "a legcsodálatosabb forgatókönyv, amit valaha olvastam". Jennifer azt mondja, "Ajánlottak neki munkát a szakmában, de ő ezt csak szórakozásként csinálja. Ami nagyszerű - mert ő az enyém! És még csak fizetnem sem kell neki."

Mielőtt bármi másba kezdene, ott van még a Serena, egy korabeli dráma, amelyben ismét Bradley Cooperrel láthatjuk majd együtt. Van még néhány napja, az Éhezők Viadala folytatásának, a Futótűz forgatásából, és hamarosan a másik sorozatát, az X-Men: A jövendő múlt napjait is elkezdi forgatni, amelyben Mystique szerepéhez tér vissza. És aztán ott az Oscar estéje is, amely ezúttal másodjára sokkal édesebb, különösen mivel színésznő társát is jelölték.

- Nagyon izgatott vagyok, hogy egy ilyen csodálatos stábbal szerepelhetek ebben a filmben. - mondja. - Soha nem fogok betelni vele; legutóbb egyedül mentem keresztül mindezen és nem bírtam leülni mindenkivel egy asztalhoz a filmből. Ez egy hihetetlen érzés.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése