2013. február 17., vasárnap

Éhezők Viadala Kihívás, 4. nap: Egy karakter, akt szeretsz, pedig mindenki utálja

Biztosan Ti is találkoztatok már a Facebookon a "Kihívás-sorozatok" egy-egy darabjaival, például a 30 napos dal-kihívással vagy 100 napos film-kihívással, stb. Ennek a mintájára készült a 30 (illetve 31) napos  Éhezők Viadala kihívás.

A rovat felbukkanásának gyakorisága változó lesz, de most így kettő után azt látom, hogy ez a kb kétnaponkénti gyakoriság működik, de ezt sem szeretném mereven kezelni. Továbbra is szeretném összeegyeztetni az egyéb hírekkel, vagyis, ha van miről írni, nem fogom napi sokadik bejegyzésként hozni, viszont ha lankadnak a hírek, akkor mégis legyen miről beszélgetni.

Egyébiránt az oldalsávba kikerült a rovat, aki utólag szeretne írni, egy kattintásra megkapja így az összes lefutott kérdést!

Tudom, hogy kicsit unjátok már a karakterekkel kapcsolatos kérdéskört, bevallom, én is. 
És főleg, mert ez lesz az a kérdés, amit én részemről ráadásul passzolok is. Sokat gondolkodtam, hogy a negatívabb szereplők közül kire tudnám ráhúzni ezt a jellemzőt, de olyan nincs. Abba pedig nem szeretnék belemenni, hogy Gale, egyrészt mert az elmúlt napokban csontig rágtuk a témát, másrészt mert én hiszem, hogy ő nem az a karakter, akit _mindenki_ utál.

Mindenesetre, ha nektek van ilyen karakteretek, mindenképp osszátok meg, részemről kíváncsi is vagyok, ki fér bele egyáltalán ebbe a kategóriába.

Aztán pedig a legközelebbi alkalommal végre lejövünk a karakterekről, és másról is beszélgethetünk :)))

22 megjegyzés:

  1. Plutarch. Éles eszű, mindig hideg fejjel gondolkozik, egy igazi reálpolitikus, aki tudja, hová álljon, és úgy mozgatja a szálakat, ahogy neki jó. Persze ebben vannak nála sokkal jobb játékosok, gondolok itt Snow-ra meg Coinra.

    Biztos vagyok benne, hogy vannak elvei, hiszen nem láthatta előre a lázadók győzelmét, mégis szembefordult a Kapitóliummal, csatlakozott a felkeléshez, és a képességeivel, a tudásával végig ezt az ügyet segítette. Van egyfajta pozitív jövőképe, hisz abban, hogy egy jobb jövőt képesek teremteni: nekem ez akkor vált egyértelművé, amikor Katniss-nek a létrehozandó demokratikus képviseleti rendszerről beszélt.

    Az ejtőernyős robbantásról meg annyit; fix, hogy Coin nyomta meg az indítógombot, még ha közvetetten, akaratlanul másoknak is köze volt a dologhoz. Gondolhatunk itt Gale-re, Beetee-re vagy Plutarch-ra.
    Snow igyekezett a végén minél több embert magával rántani, ami Coin esetében abszolút jogos volt, Plutarch-nál szerintem nem.
    Az, hogy Coin egy rohadék, még a legnaivabb olvasónak is leesett a szavaztatásnál, de a játékmester bűnösségét semmilyen konkrét tény nem támasztotta alá, csak Snow elmélete, amivel azt a szerencsétlen, teljesen összeroppant Katnisst próbálta még a legutolsó pillanatban is irányítani. Ugye milyen kedves és segítőkész?
    Persze ez nem azt jelenti, hogy Snow-nak nem lehet igaza, csak erre az olvasó semmilyen bizonyítékot nem kap. Úgyhogy szerintem Plutarch határozottan megérdemel még egy esélyt az új rendszerben.
    Persze egyértelmű, hogy vannak rossz tulajdonságai, és én sem mondanám, hogy szeretem, de sikerült megkedvelnem. A gonosz karakterek közé pedig pláne nem sorolnám.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát nem is tudom... engem nem győztél meg.. nálam Plutarch egy abszolút kétszínű , velejéig romlott karakter marad.. Végülis Coint is Snow állítja be bűnösnek, arra sincs konkrét bizonyíték, hogy ő volt, mégis biztosak vagyunk benne,hogy ő tette. De ez csak az én véleményem :)

      Törlés
    2. Engem viszont igen. Pedig a sok Plutarch-ellenes hozzászólás kapcsán már-már elbizonytalanodtam. Nem mondom, hogy személy szerint nagy kedvencem a fickó, de hogy számító lenne, azt én sem érzem.

      Törlés
  2. Vigyázat, SPOILERES!
    Snow elnök igazi csúcsragadozó, aki bármilyen kegyetlen is, nem öl szükségtelenül. Ráadásul tartja magát az egyenes, őszinte beszédhez. A végén így tanítja meg Katnisst a diktátorok felismeréséhez szükséges szakmai tudnivalókra, lehetővé téve ezáltal, hogy Katniss felülbírálja a választópolgárok tévedését. Még a saját hibáját is elismeri, mivel későn vette észre, hogy Coin túljárt az eszén.
    Természetesen nem helyeslem Snow elnök diktatúráját, de jobban érezném magam az ő társaságában, mint hazudozó, mellébeszélő, magyarázkodó emberek között.

    VálaszTörlés
  3. Clove. Nem tudom hogy őt mennyien utálják de nekem szimpatikus. Viszonylag elég fiatalon sokáig és jól helyt tudott állni a viadalon, és még profi késdobáló is. De ő is csak ezért tette mert őt is beleszületett ebbe, főleg ott a második körzetben ahol elvárják,hogy önkéntesek legyenek. És az a háttértörténet amit Isabelle Fuhrman kitalált neki, miszerint Clove a viadal előtt sokat veszekedett a szüleivel, nem volt jó kapcsolatuk és ő azért jelentkezett a Viadalra és azért küzdött ennyire a győzelemért mert meg akarta mutatni a szüleinek hogy ő képes a győzelemre, ne becsüljék alá. Nekem ez még szimpatikussá teszi....tehát Team Clove :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Egyetértek veled, nekem is tetszett, amit Isabelle hozzárakott a filmben a karakterhez. Úgyhogy én is Clove-ot mondom :)

      Törlés
  4. Nekem is Snow ez a karakter.. Egyenes, nem beszél mellé,céltudatos , és be kell ismerni, hogy figurája tiszteletet követel. Bár az túlzás, hogy szeretem.. de ő az egyetlen, aki beletartozhat ebbe a kategóriába nála legalábbis. :)

    VálaszTörlés
  5. Ő nekem is Clove, bár én nem tudok felhozni túl nyomós érveket, csak annyit, hogy elég "badass" a csaj. :D (Persze azért örültem, amikor Tresh szétzúzta...xD)

    VálaszTörlés
  6. ebben a kategóriában tudok választani, mert az előző kettővel úgy voltam, hogy kifejezetten nem utálom egyik karaktert sem. én is snow elnök mellett szavazok. igazából nem tudok sokkal több újat írni, mint amik már elhangoztak. ravasz, céltudatos és a második könyvtől tudjuk h mit is akar, nem köntörfalaz. sztem nagyon jól megalkotott karakter. jó negatív szereplő és az is segített pluszba, hogy miként testesítette meg a filmben donald sutherland. a filmet előbb láttam, mint hogy olvastam volna a könyveket, emiatt hozom fel ismét, mert az alakítások voltak nekem az első benyomásaim.

    VálaszTörlés
  7. Számomra azért nagyon nehéz ez a kérdés (meg volt az előző is), mert szerintem nincs egyetlen olyan karakter sem a szériában, aki egyértelműen szeretve vagy utálva lenne... na jó, talán Coint kivéve, akit vidáman utálunk mind együtt. Ami szerintem azért van, mert minden karakter legalább egy kicsit ellentmondásos, és épp ettől lesznek nagyon reálisak. Így beszélgetve veletek rájöttem, hogy sokan szeretnek olyan karaktereket, akiket én nem, de sokan utálnak olyanokat is, akiket én inkább kedvelek, gusztus és világnézet dolga. Nekem egyébként ellentmondásosságban Katniss viszi a pálmát, akit rajongásig tudtam szeretni, viszont néha annyira utáltam, hogy legszívesebben megvertem volna... és ezt ugyanazon a háromszáz oldalon belül. Remélem, olyan kérdés nem lesz, amire ez lenne a válasz. :D

    Nos, ha választanom kell, akkor én erre a kérdésre Effie-t meg a stylistokat mondanám. Igen, aláírom, hogy buták, önzők és sekélyesek, de nem rosszindulatúak egyáltalán. Effie-ben nekem kifejezetten szimpatikus volt, hogy bár a versenyzői esélyei a nullához konvergáltak, mégse mondta azt nekik soha, hogy "hagyjátok a fenébe, úgyis meg fogtok halni" (mint Haymitch), hanem próbálta bennük tartani a lelket a maga kis felszínes módján, és mindenkinek próbált segíteni, kihozni belőlük a maximumot. Egyébként számomra elgondolkodtató, hogy miért került épp a tizenkettedik körzethez. Persze, elég fölösleges ezen agyalni, de van egy olyan elméletem, hogy talán - TALÁN - nem tartották elég megbízhatónak, ezért küldték a karrierzabáló tizenkettedik körzetbe.

    Én nem tudom őt utálni a hibái miatt, mert egyrészt szerintem nagyon kellett a regénybe valaki, aki megmutatja, mennyire el tud vakítani egy ilyen csillogó-villogó világ, hogy milyen nehéz ennyire jó helyzetből meglátni mások szenvedését (ami a mai társadalmunkra is nagyon igaz), másrészt szerintem nem gondolta ő azért annyira egyértelműen jónak ezt, főleg a második kötettől, de hát nem tudom a szemére vetni, hogy nem mert csinálni semmit, nem mindenki születhet olyan bátornak, mint Cinna. Meg persze a pozitív képemhez hozzájárul, hogy Katniss és Peeta sem tudják őt soha elítélni azért, hogy ilyenné vált, pedig ha valakinek lenne joga, hát ők lennének azok.

    Amúgy nagyon tetszett az a nyilatkozat, hogy a filmben megpróbálnak több időt szánni a karakterére, komplexebbé tenni, és jobban megmutatni az emberi oldalát, mivel ez Seneca Crane esetében is nagyon bejött, kifejezetten várom, hogy mi sül ki belőle.

    A stylistokkal kapcsolatban nagyjából hasonló a képem, még annyit hozzátéve, hogy a zöld hajú csaj (Octavia, ha jól emlékszem) teljesen szerethető karakter lesz a harmadik rész végére, aminek nagyon örültem.

    VálaszTörlés
  8. Agyalós kérdés, az biztos :)
    A választásom a Rókaképű lányra esett, bár nem tudom, hogy mennyien szeretik és utálják. Egy rendkívül okos, ravasz, de ugyanakkor nem rosszindulatú karakter. Nagyon tetszett, hogy nagyon sokáig el tudott jutni a „játékban” az esze segítségével, erőszak nélkül. A könyvbeli és a filmbeli karaktert is kedvelem. A filmben mai napig az egyik kedvenc jelenetem, amikor a viadal elején Katniss összeütközik vele, de mind a kettő futni hagyja a másikat. A Rókaképű lány (is) a rendszer áldozata. A végén pedig az, hogy ki győzte le máig vitatott. Peeta győzte le? Vagy a Rókaképű lány volt annyira okos – mind már előtte sokszor – és inkább végzett magával? Kedvelem még Rutát és Tresh-t is, de gondolom ők nagyobb kedvencek, mint Foxface, ezért esett utóbbira a választásom :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én bírtam őt. :) Tetszett, hogy van valaki, aki az agyát is használja.

      Törlés
  9. Nálam, ennek a kategóriának a nyertese a barátaim alapján Katniss.

    Ők nagyon rühellik, érzéketlennek tartják, de én egyre inkább imádom.:) Az elején semleges volt, tipikus főszereplő, akivel tudtam azonosulni, de nem lett a kedvencem (most sem az, de szeretem). Azonban erős, kitartó, önfeláldozó, bátor, az adott helyzetben én sem vállalnék gyereket; sőt, az is lehet, ha ugyanolyan erős, kitartó, satöbbi lennék, mint ő, akkor pont ugyanolyan lennék az adott helyzetben, mint ő. Abban biztos vagyok, hogy az érzelmi elhidegülését magamévá tudnám tenni, de abban már nem, hogy a pozitív tulajdonságait is... Ehhez kell egy jellem, ezt tisztelem benne. Defektes érzelmileg a csaj, ez nyilvánvaló, de megvan az oka.

    (Amúgy Ancsi, a barátaim egy része meg Gale-t imádja nagyon.;) Szoktunk is vitázni a dolgokon, de hát barátok között ez már csak így megy.:D)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hohó, valami, amiben nem értünk egyet. :D Mondjuk, félreértés ne essék, alapvetően nem volt számomra unszimpatikus Katniss, sok tulajdonságát nagyon tisztelem, de mindegyik könyvben akadt olyan rész, amikor szívem szerint vettem volna a szívlapátot, és jól arcon vágtam volna. Persze, meg tudtam érteni, miért viselkedik úgy, ahogy, de attól még idegesített.

      Törlés
    2. Én is lapáttal vágtam volna, amikor Peetával szemét volt, de ugyanakkor teljességgel átérzem, miért olyan, amilyen. (Plusz, a főhősök 90%-át lapáttal verném.:D Nehéz jó főhőst írni!) Viszont, ennek ellenére, szeretem.
      Haymitch-cset például imádom, pedig őt is vertem volna a harmadik rész végén a szavazásnál... Szóval, nálam a kettő nem zárja ki egymást.:D

      Törlés
    3. Most hogy így mondod, igazából nálam se. XD Katnissel én is pont így vagyok, hogy amikor épp nem húzott fel teljesen, akkor szimpatikusnak találtam, összességében pedig inkább pozitív róla a véleményem. Haymitchben én is nagyot csalódtam, de az csak egyszer volt, ami elég jó arány. :D

      Igen, olvastam erről egy írástechnikai könyvben, hogy a főhősök a státuszuk miatt eléggé be vannak korlátolva, mert sajnos nagyon sok kívánalomnak kell megfelelniük, hogy egy egész könyvet elvigyenek a hátukon (vagy hármat). Úgyhogy próbálok nekik megbocsátani. XD

      Törlés
  10. Plutarch. Vera mindent elmondott, egyetértek vele, úgyhogy nem ismétlem meg :)

    VálaszTörlés
  11. Clove ! Bár nincsenek rá nyomos érveim ,hogy miért ...de azért én őt is nagyon szeretem. Szerintem ő az egyik legjobban "eltalált" karakter a filmben.

    VálaszTörlés
  12. Johanna. Sokaknak nem szimpatikus, mert kicsit mogorva, de nekem tetszik, ahogy kiáll a saját véleményéért. Miért várnák el tőle, hogy kedvesen viselkedjen azokkal, akiket végül úgyis meg kell ölnie, ha ő élni akar? Tudom, hogy kiderült, hogy benne volt a tervben, hogy Katnisst fogja védeni, de akkor meg tökéletesen eljátszotta, hogy őt csak saját maga érdekli. Én azért sajnálom, hogy egy ilyen céltudatos és talpraesett lányt nem tudtak kimenekíteni a Tizenharmadik Körzetiek, szerintem szükség lett volna rá a forradalomban.

    VálaszTörlés
  13. Effie. Eleinte nagyon idegesítő. A könyvben börtönbe zárják, a filmben pedig kifejezetten szimpi lesz.

    VálaszTörlés