2013. február 15., péntek

Éhezők Viadala Kihívás, 3. nap: Egy karakter, akit utálsz, pedig mindenki kedveli

Biztosan Ti is találkoztatok már a Facebookon a "Kihívás-sorozatok" egy-egy darabjaival, például a 30 napos dal-kihívással vagy 100 napos film-kihívással, stb. Ennek a mintájára készült a 30 (illetve 31) napos  Éhezők Viadala kihívás.

A rovat felbukkanásának gyakorisága változó lesz, de most így kettő után azt látom, hogy ez a kb kétnaponkénti gyakoriság működik, de ezt sem szeretném mereven kezelni. Továbbra is szeretném összeegyeztetni az egyéb hírekkel, vagyis, ha van miről írni, nem fogom napi sokadik bejegyzésként hozni, viszont ha lankadnak a hírek, akkor mégis legyen miről beszélgetni.

Egyébiránt az oldalsávba kikerült a rovat, aki utólag szeretne írni, egy kattintásra megkapja így az összes lefutott kérdést!

És akkor a válasz a mai kérdésre:
Rögtön kettő is lesz, pedig tudom: a címben "egy" van megjelölve.

Az egyik Effie. Tudom, és értem én, hogy a sorozat vége felé haladva már megmutatják, hogy ő is milyen érző ember, de engem Effie karaktere mindvégig irritál. Pedig tudom, sokan szeretik is a karaktert, és Elizabeth Banks is mindig olyan szeretettel beszél róla az interjúkban. Én azonban nem jól tolerálom Effie felszínességét, kezdeti érzéketlenségét, és leginkább önzőségét. Egyébiránt mindezt Elizabeth Banks az első filmben hibátlanul érzékeltette, amikor az Aratáson közli, hogy "Annyira szeretem!" vagy a vonaton, hogy "Igaz, hogy csak rövid ideig élvezhetitek, de micsoda luxus vesz itt benneteket körül", hát csúnya gondolataim vannak. Nem tudok azonosulni azzal, hogy mindig az az első számára, hogy mások mit gondolnak, és hogy egyre feljebb juthasson a maga által elképzelt ranglétrán.

A másik pedig Johanna. Érdekes, hogy az 1. napi kihívásban sokan jelöltétek kedvenc karakteretekként, de én őt sem tudtam megkedvelni. Neki a flegmasága nem szimpatikus, és ezen az sem tudott változtatni, amikor lehullott az álarca, és kiderült, hogy nincs senkije, és ezért ilyen érzéketlen. Ez ugyanis nem mentesíti őt tettei alól, és most igazságtalan lennék, ha olyasmit rónék föl neki, amit másnak nem, de nekem akkor is önző, amikor lenyúlja a fájdalom csillapítására használt morflingot másoktól. Amikor pedig végre már-már megkedvelném, kiderül, hogy Johanna nem is elég erős: hiszen annak ellenére, hogy egykor megnyert egy Viadalt, elbukik azon a teszten, amely után ő is a Kapitóliumba utazhatna. Legvégül pedig bosszúvágya nem tette őt számomra szerethetővé, amikor azon a bizonyos szavazáson ő is a Kapitóliumi gyerekek Viadalára szavaz, hozzátéve, hogy Snow-nak is van unokája.

Természetesen továbbra sem kell velem egyetérteni, sőt én magam is rájöttem előző napi írásaitokat olvasva, hogy nem mindenkivel/mindennel értek egyet, de továbbra is azt tartom, az a jó, ha különbözőek, színesek vagyunk, csak tartsuk egymás véleményét tiszteletben.
Szóval hajrá, írjatok, kíváncsi vagyok, Nektek ki tartozik ebbe a kategóriába. Bár vannak sejtéseim :P

35 megjegyzés:

  1. Cato. Sokan odáig vagytok érte, hogy milyen klassz srác, meg imádni való, meg álomszerű, meg bajnok. Nekem nem tetszik, hogy ilyen nyers, hogy ilyen túlbecsült, hogy ilyen eszetlen. Szerintem hazugság az egész, hogy ő egy fékezhetetlen vadállat, egy ölésre programozott robot, szerintem megjátszatja vele Collins ezt a keménységet, mert csak egy butus, összezavarodott srácnak tartom. És persze nem szeretem a nem a valódi arcukat mutató embereket.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én kedvelem Cato-t de egyáltalán nem azokért, amiket felsoroltál. Nem gondolom, hogy imádni való, álomszerű, vagy bajnok lenne. Sőt, ezek még véletlen se jutottak eszembe róla. :D Pont azért kedvelem, mert azt akarja elhitetni velünk, hogy egy "ölésre programozott robot" és a végén kiderül, hogy baromira nem, ő is csak egy összezavaradott tinédzser fiú.
      Ez persze a filmre vonatkozik, a könyvben ez nem kap akkora hangsúlyt. :)
      Persze tiszteletben tartom a véleményed, remélem nem probléma, hogy leírtam ezt. Csak gondoltam leírom, hogy nem a felsorolt tulajdonságokért szeretem Cato-t. :)

      Törlés
  2. Gale... nem tudok azzal azonosulni, hogy neki (is) az a válasza a rendszer problémáira az erőszak, és emellett az álláspontja mellett a legvégsőkig kitart. Nyilván rengeteg pozitív tulajdonsága volt, de én sosem értettem, hogy ő milyen jogon féltékenykedik Katnissre és Peetára, amikor neki is voltak "nő" ügyei. Olyan, mint egy dacos kisfiú, akinek hirtelen akkor lesz a kedvence az a bizonyos játék, amikor már eldobta és valaki más kezdett játszani vele...
    Meg nyilván nehéz neki Prim halálát megbocsátani, de az már csak egy pont volt az i-n, körübelül 10-15 oldalig volt szimpatikus, amikor felajánlotta, hogy ő is elmegy kiszabadítani Peetát (de érdekes, a családját sajnos nem sikerült megmentenie :) ).
    Remélem nem bántottam meg a Team Gale-eseket :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Részemről tiszteletben tartom, mégha nem is értek egyet vele :))

      De amíg ilyen értelmesen, normálisan leírja bárki a véleményét, szerintem teljesen rendben van. Nem az a rovat célja, hogy nyírjuk egymást ;)

      Törlés
    2. Hmm... Ezen én is elég sokat gondolkodtam, de végül én is Gale mellett döntöttem. Persze, sok jó tulajdonsága van, de végig elég önző volt. Sosem vette figyelembe Katniss véleményét, vagy érzéseit, egyszerűen csak ment a saját feje után, és végig azt ismételgette, hogy "Katniss, lázadj föl, mert az neked mennyire jó!". A környezetem meg mondja, hogy "De hát Gale annyira jó fej, és mindig Katniss érdekeit nézi" de nem!! Bocsi a "Team Gale"-esektől, de ez a véleményem...

      Törlés
    3. Egyetértek veled Bogi

      Törlés
  3. Oké, én már válaszoltam az előző körben erre a kérdésre is, de akkor most alátámasztom több érvvel. :P:D

    Tehát nekem Gale volt ez a tipikus szereplő. Az első kötet után még nem utáltam kifejezetten, de már akkor sem értettem, miért áradozik róla mindenki, nekem egyszerűen abban a könyvben még nem volt elég információ róla, ami alapján egyáltalán kedvelhettem volna. Mert oké, hogy Katniss egy csomót emlékezik vissza az együtt töltött vadászatokra, stb., de számomra ez a közvetett jellemzés nem elég ahhoz, hogy szeressek valakit.

    Aztán a második kötetben reménykedtem, hogy kicsit én is majd megkedvelem őt, de hát nem jött össze. XD Ebből a részből leginkább azt szűrtem le, hogy Gale az a tipikus "rosszfiúnak álcázom magam, de jófiú vagyok ám" karakter, ami nekem nem a zsánerem, ez van. :D Meg csírákban megvoltak már azok a problémák is...

    ... amik a harmadik kötetben virágot bontottak, rátették a habra a tortát, és Gale-t az én megítélésemben egyértelműen a negatív szereplők közé lökték. Már az elején és hiper módon idegesített a srác. Szerintem gusztustalan, amit Katnissel csinált már a második kötetben is, de A kiválasztottban aztán folyamatosan érzelmileg zsarolta és terrorizálta, amikor szerencsétlen lány alig bírta szilánkjaiból összekapargatni magát. (Jó, hát Katniss sem egy angyal, de igazán békén hagyhatta volna egy kicsit, amikor már teljesen szét volt esve.) Az én megítélésemben Gale nagyon önzőn viselkedik, a féltékenység simán lenyomja benne a legalapvetőbb emberséget is, ami csodásan kikristályosodik, amikor kb. minden második mondata az a vége felé, hogy meg kéne ölni Peetát. :D Meg úgy általában, folyamatosan Katniss bizonytalanságára erősít rá, arra biztatja, hogy ne nézzen szembe a problémákkal, hanem meneküljön előlük, és ez szerintem egyáltalán nem tesz jót a lánynak, sőt, biztos léptekkel vezeti őt a teljes összeomlás felé. Ez pedig az én mércém szerint nem szerelem, legfeljebb valami beteges birtoklási vágy.

    És akkor még nem is szóltam Gale enyhén megkérdőjelezhető erkölcsi nézeteiről, amiről aztán semmi és senki nem tudja lebeszélni őt. Szerintem Prim (és pár száz további ártatlan ember) halála nem azért szárad a lelkén, mert ez egy kis botlás volt a részéről, hanem ez a mélységesen szadista, bosszúvággyal majdnem teljesen kitöltött gondolkodásának a tragikus végkövetkezménye. Már az első kötet elején látszott, hogy nem egészen oké a srác, és nekem ez az esemény a végén teljesen beleillett a róla alkotott képembe.

    De ha valami, hát az nagyon érdekelne, hogy hogy lett ilyen az a fiú, aki a családját mindennél jobban szerette, és egyáltalán, tényleg sok alapvetően pozitív emberi érték lakozott benne. És megérdemelt volna egy normálisabb befejezést a története.

    Ez az én szubjektív véleményem, én sem bántásból mondtam. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem is, Gale legnagyobb hibája, hogy nem veszi észre, hogy az ő megoldása semmiben sem különbözik a Kapitóliumétól, pedig pont annak a megdöntését akarja. Erőszak erőszak hátán... Így belegondolva, Gale nem sokban különbözik Cointól (amit Katniss is észrevesz), és ez csak az ejtőernyős dologban csúcsosodik ki... Ártatlan embereket beáldozni a győzelemért... Ha Ms Collins könyveinek ez a legnagyobb tanulsága, hogy egy rendszer üldözőiből milyen gyakran válik ugyanolyan, mint az üldözött rezsim, hát már megérte megírni a könyvket :)

      Törlés
    2. Milyen szépen mondtad. :) Amúgy igen, nekem a harmadik könyv a kedvenc részem a sorozatban, mert nagyon sokat mond a háború elembertelenítő mivoltáról, meg a hatalomról és az azzal való visszaélésről. És közben olyan emberi tragédiánk zajlanak a szemünk előtt, hogy ihaj. :D

      Törlés
    3. Húha WildWorld... eddig is volt egy csomó dolog, amiben egyetértek veled, de most MINDEN, amit írtál (még a válaszodban is), olyan mintha te írtad volna le az én gondolataimat is. Hátborzongató, komolyan. Az egyetlen különbség az, hogy én nem tudtam volna ennyire jól megfogalmazni. :)

      Törlés
    4. A gyakorlat meg az évek. :D Örülök amúgy, hogy így érzel.

      Törlés
  4. Jesszus, ez nehéz... Komolyan. Azt hiszem nincs olyan, akit igazán utálnék, az egyébként kedvelt szereplők közül. Van olyan, aki semleges, vagy nem vagyok érte annyira oda, mint sokan (Cinna, Katniss). De olyan akit igazán utálnék olyan nincs. Őket is inkább csak nem tudtam annyira megkedvelni, Katnissnek sok tulajdonsága irritált, de azok is eltörpülnek a jók mellett. :)

    VálaszTörlés
  5. Ezzel a kérdéssel kb. én is úgy vagyok, mint hipp, viszont észrevettem azt az érdekes dolgot, hogy ahogy néhányan leírtátok Gale rossz tulajdonságait, egyre jobban ráismerem a sajátjaimra. XD (Gondolok itt még mindig az érzelmi oldalára.)

    VálaszTörlés
  6. Nekem ez az első igazán nehéz kérdés. Nincs olyan, aki kifejezetten irritálna mint személy, inkább csak egyes cselekedetük, vagy tulajdonságuk. Igazából két ilyen ember van: az egyik Gale, aki alapvetően jó ember, de a bosszúvágy tényleg túlságosan elhatalmasodott felette. Néha szívem szerint megráztam volna, hogy "Hé!Kapj már észhez!", de ugyanakkor meg tényleg nem rossz ember.
    A másik személy Effie. Nem vagyok benne, biztos, hogyha előbb a könyvet olvasom, és nem a filmet nézem meg, akkor is így állnék hozzá. A filmben nekem szimpatikusabb, valószínűleg ez befolyásol.
    + van egy személy, akit rengetegen kedvelnek, viszont nekem nagyon kevés volt, az, ami róla volt, és ezért nem kezdtem kötődni a karakteréhez, teljesen semleges maradt. Ő Annie. Bár több infó lenne róla! De ez mondjuk nem jelenti, hogy utálom őt. A legkevésbé se :)

    VálaszTörlés
  7. hát...
    aztmondanám hogy a filmből a göndörhajú kisgyerek aki a 4.körzetből volt.
    sokan azt mondják hogy kis aranyisnak tartották de szerintem szabályosan irritáló volt ezért is mosolyodtam el egy kicit amikor a szaruban Cato elvágta a torkát.

    De tudom hogy nem ide tartozik de azt bent hagyhatták volna hogy a 4.körzetesek is hivatásosak mert ez egy kicsit belekavarhat majd finnicknek a második filmben.
    am bocs a helyesírásért telóról vok

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Valóban nekem sem szimpatikus a 4. körzetből való kisgyerek az első filmben, de azért kegyetlennek tartom, hogy még mosolyogsz is a halálán :( Bár általában igyekszem tiszteletben tartani a véleményeket, ezzel most nem tudok azonosulni.

      Törlés
    2. ez csak egy sima HOGYMI? reagálást érdemel...

      Törlés
    3. De mi rosszat csinált az a kisgyerek a filmben? Én ezt nem értem..... Azért nem kellene nevetni a halálán....

      Törlés
  8. Beetee

    Már az első pillanattól kezdve nem volt szimpatizáltam vele. Nekem túlságosan is elvont karakter. El van a kis világában, és nem nagyon foglalkozik azzal, hogy mi lesz a találmányinak a következménye pl: simán támogatja és megvalósítja Gale ötletét (igen ezen a ponton haragudtam Gale-re, de egyszer sem tudtam utálni). Igaz, hogy az ő segítségével jutottak ki az Arénából a második könyvben, de valahogy nem tudtam igazán sohasem megkedvelni.

    A másik ember egyébként Johanna. Az érvek nagyjából azok, amiket Ancsi is írt és ezért nem is írom le ugyanazt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi! Tudtam/reméltem, hogy kiállsz mellettem ;)
      Mondjuk nekem Beetee nagyon semleges karakter, annyira én nem utálom, de kedvelni se nagyon kedvelem.

      Törlés
    2. Igen, Gale :) Ez a srác már az első oldalakon "beette" magát a szívembe :) Egyébként meg valahol érthető Gale ellenessége a Kapitólium iránt, mivel eleve a 12. körzet legszegényebb részén él már 18 éve és nem látott és láthatott mást. Nem látta, hogy máshogy is lehet élni. Ez pedig az évek során a teljes bosszúvágyig vezetett. Peeta a 12. körzet jobb részén él, ezért benne nincs meg ez a teljes ellenszenv a Kapitólium iránt, persze neki sem a szíve csücske a Kapitólium. De ettől még természetesen nagyon csúnya dolog amit Gale tett, és ezért vállalnia kell a felelősséget.

      Beetee-t én sem utálom annyira (erre a kategóriára ott van az előző kihívás, ahova Plutarch és Coin tartozik), csak ebbe a kategóriába ő illik bele. Akkor a következő kérdés gondolom az lesz, "akit szeretek, pedig mindenki utál"? :D

      Törlés
    3. Hát, ez az, hogy nekem is (beette magát a szívembe :).
      Nem tudom, ki írta már itt feljebb, vagy a másik bejegyzésnél, hogy már a legelső pillanattól nem volt neki szimpatikus, úgy bennem volt, hogy megkérdezem, hogy na vajon az elején mi rosszat tett a szerencsétlen, de rájöttem, hogy tök fölösleges.

      Az én szememben Gale-nek van egy csomó olyan tulajdonsága, ami miatt üti Peetát a nyeregből. A legelső az, hogy ő az kezdetektől ISMERI Katnisst, míg Peeta egy álomképet imád. Plátóian. Katnissnek és Gale-nek van közös témája, azonos a múltjuk (oké, aztán Peetával is az lesz), de leginkább nekem a szenvedély az, ami izzik Gale-ben, ami nekem kell egy pasiban (is) :)

      De pont ezt mondom, hogy ezek szubjektív érzések, én így érzek, más meg úgy, hogy nekik egyensúly kell, egy másfajta támasz, szép szavak.

      Gale meg nem ölt meg senkit (vagy legalábbis nem többeket, mint Katniss). Felvetett egy ötletet, ami kicsúszott a kezéből. Nem ő dobta le azt a bombát, mégis mindenki úgy viselkedik, mintha ő maga saját kezűleg ölte volna meg Primet. Holott Prim halála áttételesen szárad Gale lelkén. Igen, amint azt korábban írtam, én sem tudok azonosulni Gale militarista énjével.

      De Peeta meg az egész sorozat alatt egyetlen embert akar megölni: Katnisst. Emellett mindenki olyan jótékonyan elmegy. :/

      Törlés
    4. Peeta+Gale=Finnick :D
      Nem, ezzel nem azt akarom mondani, hogy Finnick akár Peeta és Gale szerelemgyereke is lehetne :P :D Hanem azt, hogy én az elején nagyon megkedveltem Gale-t, a THG végére pedig Peeta-t. Szóval a végére már-már egálban állt egymással a két srác :) Aztán a jött a Futótűz és Finnick, aki a szívemet is vitte :) Nekem azért lett Finnick a number 1, mert minden olyan jó tulajdonság megvan benne, amit a fent említett két srácban is. A tűz, az erő, a humor, a gondoskodás és gyengédség :) (Persze ettől rossz tulajdonságai is vannak, elismerem) De már nagyon eltértem a tárgytól :)
      Várom a következő fordulót, klassz kis "játék" ez :)

      Törlés
    5. Nem akarta Peeta megölni Katnisst, csak a 3. részben, de az meg érthető.. :O Jó..én egyértelműen Peeta-párti vagyok, de nem akarja kinyírni a lányt az 1. és a 2. részben..sőőőt, még a 3. rész elején, a tv-interjúkban is védeni akarja (mellesleg ezt Gale is megjegyzi). Bár én sem értem, mi ez a nagy gyűlölet Gale körül..

      Én is várom a többi kérdést :D

      Törlés
    6. Azt én tudom, hogy a 3. részben volt csak ilyen szitu, de az elég súlyos volt. :/ És épp az eltérítés utáni tisztulása során kimutatott érzései bizonyítják azt, hogy azelőtt plátóian szerette Katnisst, nem azért, mert olyan, amilyen. Nálam az menti meg a sorozatot, hogy végülis lehull Peeta szeméről a hályog, meglátja Katniss hibáit is, és végül azokkal együtt fogadja el a lányt.

      Jaja, holnap jön a következő, az lesz, amit Ági jósolt, szóval lehet agyalni rajta, de azután végre változatosabbak lesznek a kérdések, amit már én is alig várok :) Lassan mindent kitárgyaltunk a karakterekről ;)

      Törlés
    7. Ó pont ezt akartam kérdezni, hogy mikor lesz olyan kérdés, ami nem a karaktereket helyezi a középpontba. :D

      Törlés
    8. Mindjárt-mindjárt. Kitartás :)

      Törlés
  9. Effie.. és a 3 grácia (akik előkészítették Katnisst). Egyszerűen nem bírom felfogni, hogy (főleg az első könyvben) hogy lehetnek ennyire érzéketlenek. Nem érdekli őket semmi,csak a szórakozás.. felszínesek. A 2. könyvtől már van bennük valami érzelem, de tenni mégsem tesznek semmit (lehet, nem is tudnának, de meg sem próbálják). Akárki akármit mond, függetlenül attól, hogy a Kapitóliumban nőttek fel, emberek meggyilkolása akkor is sokkoló és nem lehet megszokni a látványát..főleg, hogy gyerekek.. bár ez illik az Kapitólium összes lakójára, de ők vannak kiemelve .

    VálaszTörlés
  10. Hát nekem nem nagyon van akit így igazán utálnék de van pár semleges akiket nem is nagyon utálok, nem is nagyon szeretek például Johanna, Beete vagy Cinna. Nekem kezdetben Gale sem volt valami szimpatikus a bosszúvágya miatt (Team Gale-seknek bocsi) de aztán ott vannak a jó tulajdonságai...

    VálaszTörlés
  11. Peeta is csak azért akarta megölni Katniss-t, mert a Kapitólium manipulálta de ha nem tették volna ezt vele akkor nem akart volna ártani Katniss-nek, mert szerette!
    Ez az én személyes véleményem.

    VálaszTörlés
  12. Katniss.
    Az elején nagyon tetszett a stílusa, de ahogy kezdett megőrülni, már nagyon nem kedveltem. Tudom, hogy ez nem az ő hibája és teljesen érthető azok után, amin keresztül ment, de nekem akkor sem sikerült belopnia magát a szívembe.

    VálaszTörlés
  13. Az előző 2. Napi kihíváanál kifejtettemegy kicsit hogy miért, Peeta.

    VálaszTörlés
  14. Gale. Eleinte sajnáltam, aztán mikor kijön belőle a forradalmár és nem ismer határokat, na akkor elvesztette minden szimpátiámat.

    VálaszTörlés