2013. február 13., szerda

Éhezők Viadala Kihívás, 2. nap: Melyik karaktert kedveled legkevésbé?

Biztosan Ti is találkoztatok már a Facebookon a "Kihívás-sorozatok" egy-egy darabjaival, például a 30 napos dal-kihívással vagy 100 napos film-kihívással, stb. Ennek a mintájára készült a 30 (illetve 31) napos  Éhezők Viadala kihívás.

A rovat felbukkanásának gyakorisága változó lesz. Lehet, hogy lemegy a következő 30 napban, de leginkább szeretném összeegyeztetni az egyéb hírekkel, vagyis, ha van miről írni, nem fogom napi sokadik bejegyzésként hozni, viszont ha lankadnak a hírek, akkor mégis legyen miről beszélgetni.

És akkor a válasz a mai kérdésre:

Ezen a kérdésen sokat gondolkodtam, de végül Coint “dobta a gép” :)
Snow elnököt túl könnyű lenne mondani, ráadásul gonoszsága ellenére benne van valami lenyűgöző. Nem mondom, hogy tudom szeretni, de a végére úgy tűnik, hogy tiszteli Katniss-t, és talán az a lenyűgöző az intelligenciájában, hogy már a legelején rájön, hogy Katniss nem egy elsöpörhető kis lázadó, hanem komoly ELLENSÉG.
Szóval Coin. Azért, mert ő veszélyesebb, mint Snow, mert ő látszólag egyoldalon áll Katniss-szel. És innentől muszáj SPOILEResnek lennem, aki nem olvasta a 3. könyvet, inkább ugorjon.

Annak ellenére, hogy nekem Coin kezdettől túl érzelemmentes volt (ami nem meglepő, hisz az egész körzete az), a legutolsó pillanatig (gondolok itt a szavazásra), egyszerűen még csak fel sem merült bennem, hogy ha meg is ölik Snow elnököt, cseberből vederbe kerülnek, hiszen Coin egy újabb egyszemélyes, bosszún és kőkemény renden alapuló diktatúrába vezetné a forradalmat. Önző, és legkevésbé sem csapatember, vagyis nem képes mások érdekeit nézni, csak sajátjait tartja szem előtt, miközben pont nem ezt próbálja elhitetni a körülötte lévőkkel vagy az emberekkel. És bevallom, engem meglepett, amikor Katniss őt lőtte le Snow helyett, szinte még ott sem tudtam pontosan, miért is. De hatalmas bátorságról ad tanúbizonyságot Katniss részéről. SPOILER VÉGE

Nos, gondoljátok végig, és írjátok le, ha van kedvetek, ki az, akit Ti kedveltek legkevésbé a sorozatban? Ismét lehet hosszan, röviden, ahogy jól esik. :)

32 megjegyzés:

  1. Tökéletesen egyetértek: Coin!
    A legelső pillanattól kezdve ki nem állhattam.Hataloméhes, rideg, bármit képes lenne beáldozni a céljaiért. Sajnos egyre több ilyen ember van a mi világunkban is :(

    VálaszTörlés
  2. Snow elnökről ugyanaz a véleményünk. Coint is utáltam, már az elejétől gyanús volt. Mégsem ő számomra a legvisszataszítóbb karakter, hanem: Plutarch.. Ha jól megfigyeljük, ő a gonosz, aki megúszta. Hisz Snow a Katniss-szel való beszélgetésben utal rá, hogy Plutarchnak köze van a gyerekek ellen elkövetett merénylethez ("Amúgy tudtad, hogy élőben közvetítette a tévé? Ebből is látszik, hogy
    Plutarch keze benne volt a dologban. No meg az ejtőernyőkből. Egy játékmestertől
    pont ilyesmit vár az ember, nem igaz?"). Szóljatok, ha kiderül az ártatlansága, mert én nem emlékszem rá. Ráadásul még kommunikációs miniszter lett. Ezt én nagyon igazságtalannak tartom, tehát én őt utálom a legjobban,benne van a keze Prim meggyilkolásában. -.- Pfúúj

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Teljes mértékben egyetértek Plutarchhal kapcsolatban.

      Törlés
    2. Én is egyetértek mindenben. Hezitáltam Coin és Plutarch között, de egy hajszálnyival az utóbbi "győzött". Plutarch nekem az elején semleges volt, a Kiválasztottban viszont nagyon megutáltam. Coinnal nem voltak ilyen problémáim, mivel őt már az elején nem bírtam. Természetesen Snow elnök sem a szívem csücske, de ő legalább már az elejétől kezdve nyílt lapokkal játszik.
      Szerintem PSH jól fogja hozni Plutarch figuráját a filmvásznon :)

      Törlés
    3. Nagyon igaz amit írtál! Én Plutarchot nem tudtam hova tenni egész végig, és folyamatosan az lebegett a szemem előtt, hogy miért éri ez meg neki? És ez nem egyedi eset a történelemben, ez még vérlázítóbb az egészben... Szóval egyetértek veled :)

      Törlés
    4. Bár nagyon kíváncsi leszek, hogy a 3. filmben állást fog-e foglalni, hogy Plutarch-t jó vagy rossz szándékok vezérelték.

      Törlés
    5. Nekem a könyvben nem volt ilyen hangsúlyos, Plutarch kétszínűsége, de lehet, hogy igazatok van :) És igen, valóban izgalmas lesz ezt látni, hogyan valósítják meg a filmekben.
      Amennyire eddig olvasom, jó karakternek volt beállítva, de tagadhatatlan, hogy az utolsó két film forgatókönyvéről semmi infónk nincs...

      Törlés
    6. Nekem sem volt feltűnő egészen az idézett Snow-mondatig. De akkor viszont belegondoltam és nagyon bepöccentem. -.- A második könyvben még nekem is semleges volt, de aztán a harmadikban kezdtem megutálni , ez a mondat pedig csak pont volt az i-re.

      Törlés
  3. Utálom Snow elnököt! Egy perverz, idegbeteg, vén szivar! Olyan nagy tekintélyt harcolt ki magának, de túl gyenge fegyverekkel. Katniss is megmondta, a rendszer egy marék bogyóval megbillenthető. Én nem láttam benne semmi intelligenciát, egy morcos, unalmas, nyúzott beszámíthatatlan csak.

    VálaszTörlés
  4. Talán számomra is Coin a legkevésbé kedvelt karakter. Rendkívül alattomos módszer, amit alkalmaz. Előre kitervelve és felhasználva a csata valószínűleges végkimenetelét (Snow halála)férkőzik közel a Kapitóliumhoz. Szerencsére aztán, Katniss észnél van...

    Bevallom, eleinte Finnicket sem szerettem, de ahogy később kiderültek róla a dolgok, világossá vált, hogy nem egy üres karakter, így hát sikerült megkedvelnem.

    VálaszTörlés
  5. Ohh, hát ez nem egyértelmű. Coin és Plutarch is a mérlegbe került nálam. De azt hiszem Coin nyert. De csak picit. Már az első pillanattól utáltam, Plutarchot nem. Coin már az elejétől utálta Katniss, és szerintem pont azért, amiért Snow is, mert látta, hogy ő keresztbe tehet neki. Katniss legyőzheti, megvétózhatja. Csak, amíg Snow elismerte Katniss „hatalmát” addig Coin nem. És itt rontotta el…

    VálaszTörlés
  6. Nálam is Coin győzött. Ugyan Snow sem a szívem csücske, de Coin még rajta is túltesz. Képmutató, álnok kígyó, akit csak a hatalom érdekel, és képes másokon átgázolni, hogy elérje a céljait..

    VálaszTörlés
  7. Nem tudok választani Coin és Plutarch között, szóval döntetlen. Coin egy féreg, aki fel akarta tüzelni a Kapitóliumiaikat a bombákkal, Plutarch pedig a talpnyaló kis árulója. Szerettem volna, ha Katnissnál két nyílvessző van azon az ominózus kivégzésen.

    VálaszTörlés
  8. Coin. Nekem is ő a legellenszenvesebb. Most nem is írnám le mégegyszer, hogy miért, mert maximálisan egyetértek mindenkivel. Talán annyit, hogy a legijesztőbb számomra az, amit már Ancsi is írt, hogy látszólag Katniss oldalán van, de mégsem. Na meg az iszonyatos ridegsége...

    VálaszTörlés
  9. Ehm... nehéz döntés. Akadt egy-két szereplő, akiket a történet egy-egy adott pontján tompa tárggyal tudtam volna fejbe vágni. Közéjük tartozott Katniss időnként és ne kövezzetek meg, de Gale is elég közel volt hozzá, hogy utáljam. Bár a srácnak kétségtelenül vannak pozitív tulajdonságai, igazából sosem tudtam megkedvelni, a masszív, sarkított Kapitólium-utálatával meg a kegyetlenségre való hajlamával viszont végképp elkaparta magát nálam. Főleg az zavart benne, hogy sosem kérdőjelezte meg a saját (nyilvánvalóan hibás) értékrendjét, még akkor sem, amikor Katniss megpróbálta kiváltani belőle. Nekem hiányzott az ő karakterével kapcsolatban valamiféle pálfordulás a végén, mert nem hiszem el, hogy ennyi trauma után is csak ment tovább keménycsávósan, nem gondolkodott el semmin.
    Viszont igazán masszívan csak a negatív szereplőket gyűlöltem a regény során. :D Ami azt jelenti, hogy Collins jól végezte a dolgát.
    Snow elnök sem volt a szívem csücske, bár benne tényleg van valami lenyűgözően visszataszító, a masszív hatalomvágyában tényleg érezni, hogy ő azért vágyik rá, mert élvezi bitangul, nincs magasabb oka és célja. Mellesleg a bosszúhadjárata a fiatalok ellen kifejezetten kreatív és hátborzongatóan hatásos volt.
    Viszont Coin... hát ő kihúzta a gyufát. Üres, lélektelen, utolsó szemét, aki még rosszabb diktátor lenne, mint Snow, ha hagynák érvényesülni. Nincs benne semmi tiszteletre méltó, vagy érdekes, egyedül a hatalomvágya és a kegyetlensége definiálja. És ez amúgy szerintem zseniális húzás az írónő részéről, mert megmutatja, hogy akármilyen szép eszméből kikerekedhet az embertelenség, ha nem a megfelelő emberek kezébe kerül a hatalom.

    Eddig nem éleződött ki bennem annyira Plutarch iránt érzett utálat, de igazatok van, ő is egy gusztustalan féreg. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. WildWorld, olyan szépen megfogalmaztad az érzelmeimet Gale-lel kapcsolatban, hogy kinyomtatnám a szavaidat, és keretbe foglalva a falam fő ékességévé avatnám.:D

      Amúgy nekem a top három legkevésbé kedveltben bőven benne van. Coin is. És még Beetee is, taszított, ahogy a gyilkolási módszerek feltalálására nyáladzott a harmadik kötetben (Gale-lel egyetemben).

      Törlés
    2. Gale-lel kapcsolatban egyetértek veled, én se szerettem. De engem az is nagyin zavart, hogy a harmadik részben nem állt Katniss mellé a Peeta ügyben (kivéve amikor elment érte, de az is csak a bizonyítási vágya és Kapitólium iránti gyűlölete miatt volt nagy részben), nem volt képes együttérezni, vagy legalább egy kicsit diszkrétebben viselkedni vele kapcsolatban. Végig kötekedett Katnissel (ami nem csak az ő hibája, Katniss sem volt túl visszafogott), meg sem próbált belegondolni, hogy talán a lánynak is igaza van.
      Elnézést kérek a Gale rajongóktól, semmiképpen sem szeretném megsérteni az érzéseiket, vagy ilyesmi. Lehet, hogy igazságtalan vagyok, de akkor is ez a véleményem Galeről.
      Ja, és ha valamire rosszul emlékszem, akkor javítsatok ki nyugodtan, már újra kéne olvasnom a Kiválasztottat.

      Törlés
    3. Ehh, megnéztem a következő kérdést, és úgy nézem, csak a Gale-ről szóló eszmefuttatásom bővített verzióját tudom előadni. XD

      De örülök, csajok, hogy van aki egyetért velem.

      Törlés
    4. Ehh, megnéztem a következő kérdést, és úgy nézem, csak a Gale-ről szóló eszmefuttatásom bővített verzióját tudom előadni. XD

      De örülök, csajok, hogy van aki egyetért velem.

      Törlés
  10. Amúgy van egy szörnyen ostoba kérdésem. Nektek mikor derült ki, hogy a Coin egy nő? :D mert nekem ez annyira nem volt egyértelmű (nyilván így 20onévesen az Alma-ból rájöhettem volna...)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekem leesett a névből, bár csodálkoztam. :)

      Törlés
    2. Legközelebb, ha olvasod, figyelj rá: Katniss valahol akörül említi meg, hogy nő, amikor elfogadja a Fecs.posz. szerepét. Valami olyan szóösszetételben, hogy elnök asszony (ez nem biztos).

      Törlés
    3. Így van:
      "– Mi a véleménye, elnök asszony? – kérdezi Plutarch. – Figyelembe véve az adott körülményeket, kiadhatnánk egy hivatalos közleményt, amelyben biztosítjuk az érintetteket, hogy kegyelmet kapnak. Ráadásul a fiú még nem is... nagykorú."

      Törlés
    4. Mivel kezdésnek angolul olvastam a könyveket, így amikor az első fejezetben megjelenik a neve utána Katniss megjegyzi, hogy "she's fifty or so".

      Törlés
  11. Egyáltalán nem ostoba a kérdésed, én például csak akkor jöttem erre rá, amikor a filmszereplők fényképeit láttam. Talán túl gyorsan olvastam a regényt, olyan izgalmas.

    VálaszTörlés
  12. Coin, Plutarch, Beetee és Gale: nem az zavart igazán, hogy Snow erkölcsi kódexéből dolgoztak, hanem hogy közben jónak képzelték magukat. A legrosszabb természetesen a felelős vezető, Coin.

    VálaszTörlés
  13. Egyértelműen COIN! mint már előttem is jópáran megfogalmaztátok utálatos, hataloméhes, rideg és mindig csak a maga érdekeit nézi.

    VálaszTörlés
  14. Remélem nem köveztek meg érte de, nekem Peeta a legkevésbé nem kedvelt karakterem, de csak azért mert, 100%-osan Galniss-es vagyok! Ls az csak rátett egy lapáttal hogy Katniss *SPOILER* őt válassza a végén! *SPOILER VÉGE*

    VálaszTörlés
  15. Hát...nagyon egyforma a véleményetek. (Bocsi, hogy most írok, de most találtam rá a blogodra, és erre muszáj volt leírnom a válaszom. )
    Nekem Mrs. Everdeen az egyik általam leggyűlöltebb karakter.
    Amikor meghal a férje, és nem törődik a gyerekekkel, amikor majdnem éhen halnak.
    Amikor SPOILER Prim meghal, és nem megy vissza segíteni Katnissnek, végképp kiverte nálam a biztosítékot. Elvesztette az egyik lányát, de a másik még ott volt, és segíteni kellett volna neki. Értem, hogy a gyász tönkre teszi az embert...na de ennyire...
    A másik, Marvel. Mert Ő ölte meg Rutát, az egyik kevdenc karakteremet.
    De ugyanúgy utálom Coint és Plutatch

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bármikor szívesen fogadok hozzászólásokat :)
      És Mrs. Everdeen kapcsán egyet is értek!!

      Törlés