2012. április 22., vasárnap

Rendezőváltás: Érvek és elvárások, reakciók Francis Lawrence-szel kapcsolatban

Először is, az MTV gyűjtött össze 5 érvet, hogy szerintük miért lehet jó választás Francis Lawrence személye a Futótűz rendezésére:

1. Tud akciójelenetet forgatni
Ross Éhezők Viadala rendezésével kapcsolatban legtöbbször felmerült panasz az, hogy Gary Ross híján volt az akciójelenetek forgatási tapasztalatának és ez meg is látszott munkája eredményén. Ha a Lionsgate-nek új rendezőt kell találnia, akkor olyat van értelme keresni, akinek több tapasztalata van akció-forgatás terén. Nos, Lawrence ilyen.

2. Viszonylag olcsón dolgozik
A Ross visszalépésével kapcsolatos első pletykák arról szóltak, hogy pénzügyekkel kapcsolatos ellentétek is vannak a háttérben. Tudjuk, hogy pénzének nagy részét Ross Az Éhezők Viadala után kapta meg, előlegként sokkal alacsonyabb bért kapott csak. A hírek szerint a Lionsgate nem szándékozik túl sokat kiadni a Futótűz rendezéséért, ezt pedig bizonyítja, hogy az a szűk lista, amelyből a végén válogattak, feltörekvő, középkategóriás rendezőkkel van tele. Valószínűleg azért épp Lawrence lesz a befutó a többi független filmeket forgató rendezővel szemben, mert hajlandó lesz olcsóbban dolgozni.

3. Ismeri a hangulatvilágot
Lawrence első két filmje [A Constantin - a démonvadász és a Legenda vagyok] olyan világban játszódnak, amelyek nem állnak messze a mi valós világunktól, ám fantasztikus elemekkel gazdagabbak. A Legenda vagyok-ban Will Smith karaktere egy zombi-vámpír támadás utáni Manhattanben él, ahol ezekre a vadállatokra vadászik, amelyek benépesítik a várost. Lawrence tehát már bizonyította hogy képes olyan filmet rendezni, amelyben a mi világunkhoz hasonló világban kell forgatnia, így aztán nem nehéz elképzelni, hogy képes lesz belevetni magát Panem világába.

4. Forgatott már romantikus történetet is
Mondjuk nem volt nagy szám, de azért számít. A Vizet az elefántnak! is népszerű regény alapján készült és az ott szerzett tapasztalatok jól jöhetnek a film sete-suta szerelmi háromszögének ábrázolása során.

5. Benett Millernek más elfoglaltsága van
A Playlist szerint, amikor két főre szűkült a lista, akkor Lawrence ellenfele Bennett Miller volt már csak. A Pénzcsináló rendezője ugyan kiemelkedik kettejük közül, de a férfi elmúlt néhány évét azzal töltötte, hogy megszervezze a Foxcatcher forgatását, amely egy megtörtént eseményeken alapuló dráma, melyben egy John du Pont nevű paranoid skizofréniában szenvedő férfi megöli az olimpiai bajnok birkózó David Schultz-ot. Mivel filmjére lassan összegyűlt a szereplőgárda, lassan el is kezdhet forgatni, ám ha elvállalta volna a Futótűzt, ez a munkája még tovább csúszott volna, ami nyilván nem lett volna jó számára.
Forrás: MTV

Az ugrás után az Entertainment Weekly által összegyűjtött 4 dolog, azzal kapcsolatban, Lawrence hogyan, miben lehetne jobb, mint elődje, Gary Ross, majd Josh Hutcherson első nyilatkozatát is olvashatjátok az új rendezővel kapcsolatban:

Milyen Futótűz-rendezést vár tehát az EW Francis Lawrenctől?

1. Le a kézikamerás felvételekkel!
Idén nyáron lesz 10 éve, hogy a Bourne-rejtély egy-két pofonja és a 24 forgatásának stílusa elindította a mozikban a kézikamerák rángatásának forradalmát. Ennek minden jellemzője megvolt az Éhezők Viadalában: felesleges túl közeli képek, gyors vágások, miközben fut valaki, a 180 fokos látószög teljes kihasználása. A Futótűz azonban sokkal nagyobb és egzotikusabb történet, mint elődje, a részletek, érdekességek a körzetekben és az Arénában bújnak meg, amely határozottan lenyűgözőbb, mint az erdő az Éhezők Viadalában. Úgy tűnik, itt Lawrence kihasználhatja erősségét, ezzel mindenki egyetérthet, aki látta a Legenda vagyok-ban hogyan áprázolta a posztapokalitikus Manhattan világát.

2. Ne akarjon megfeleni mindenkinek!
Az első film elkészítése során lecsíptek a történetből és néhány karaktert is hátrányosan kezeltek. Különösen érvényes volt ez a Hivatásosakra, akiket alig láthattunk, kivéve pár alkalmat, amikor a háttérben acsarkodtak. A helyzet csak súlyosbodhat a Futótűzben, amikor még több új karakter jelenik meg. A Futótűz továbbá komolyabb átgondolást és pár átszerkesztést is igényel majd.

3. Rövidítse le a Győzelmi Körutat!
A Futótűz egy hosszú utazással kezdődik, melynek során a főszereplők bejárják Panem körzeteit és bár megismerjük az uralkodó világrendet, az egész utazás gyakorlatilag szűkölködik izgalmakban. Az első Éhezők Viadala film elég sok időt eltöltött a felvezetéssel, mégis előnyére vált volna a filmnek, ha gyorsabban belevetette volna a szereplőket az akcióba. Vagyis ezúttal érdemes lenne a Győzelmi Körútból egy rövid összeállítást készíteni, hogy aztán mielőbb kezdődhessen a Nagy Mészárlás. Annál is inkább, mert így még többet láthatnánk Finnickből és Johannából, akik bár érdekes karakterek, a könyv közepéig még csak meg sem ismerjük őket.

4. Engedjék már Katnisst narrátorkodni!
Vannak, akik azt mondják, a narrátorkodás felhasználásával készült filmek mind alapvetően rosszak. Számtalan példa van azonban arra, hogy ez nem igaz (Harcosok klubja, Alkony sugárút, Adaptáció...)
A könyvek Katniss nézőpontjából íródtak, és ez az elbeszélésmód nem csupán a történetvezetés funkciójaként szolgált, hanem azt is lehetővé tette, hogy lássuk, egyes karakterek, mennyire különböznek az az általa elképzeltektől és tőle magától. A könyv szemléletmódja, amely megmutatja, hogy Katniss, mint ember mennyire különbözik attól a Katnisstől, akit a médiában látni, iszonyú fontos, és majdnem teljesen kimaradt az első filmből. Azzal, hogy kihagyják Katniss belső monológjait, egy sokszínű hús-vér karakterből egy kétdimenziós szuperhőst csináltak belőle. Hagyjuk, hogy a lány beszéljen magáról!
Forrás: Entertainment Weekly

És végül Josh-sal tegnap este beszélt az E!Online a GLAAD mozis díjkiosztó gáláján, amelyen egyébiránt díjat is vehetett át Josh, aki így nyilatkozott a rendezőváltásról:

- Gary Ross a legnagyszerűbb fickó a világon. Véleményem szerint sokat hozzátett a filmhez. Határozottan hiányozni fog.
Aztán hozzátette, hogy azt gondolta, mindhárom (!!) filmet Ross fogja rendezni, de tűkön ülve várja, hogy együtt dolgozhasson a sorozat új rendezőjével:
- Francis Lawrence rendkívül tehetséges. - mondta. - Azt hallottam, ő a világ legkedvesebb fickója. Nagyon izgatottan várom, milyen lesz vele dolgozni!

Josh amúgy a Hollywood Reporternek is nyilatkozik a díjjal és Lawrence-szel kapcsolatban, ha mindezt látni is szeretnétek, akkor IDE kattintsatok a videóért!

5 megjegyzés:

  1. Ez a narrátorkodás érdekes dolog. Néhol talán el kellett volna, viszont többször elhitette velem Jennifer a mozdulataival, hogy most mire is gondol. Persze sok filmnél működik ez, a fent említett filmeknél is. Az Alkonyat részeknél is működött, sőt.
    Lehet itt is jó lenne, ha lenne narrátorkodás + hozzáírt új jelenetek, talán ütős lenne. Csak, ha ezt megteszik, akkor egy újabb párhuzam alakul ki...

    VálaszTörlés
  2. Én is egyetértek a narrátorkodással, pláne a Futótűznél. Például ott amikor Snow meglátogatja Katnisst. A Győzelmi Körüt lerövidítése sem rossz ötlet, mert szerintem bőven elég lenne Ruta, meg talán valamelyik Hivatásos vagy a Rókaképű lány családját viszontlátni...

    VálaszTörlés
  3. A narrátorkodást csak azért ellenzem egy kicsit, mivel az első részben teljesen kihagyták és most olyan furcsa lenne, ha hirtelen meg behoznák... Vagyis számomra... A kézkamerás trükk kihagyását és győzelmi körút lerövidítését viszont támogatom. Szerintem ezek közül egyedül a 11. körzetet érdemes megemlíteni meg mikor a legvégén Kapitóliumban vannak azon az ünnepélyen. Bár az, hogy a Futótűz átírást igényel... remélem nem fognak változtatni rajta, vagy csak kis részben, hogy a javára is váljon.

    VálaszTörlés
  4. Ja és mi az, hogy a Futótüzet még olcsóbban akarják megrendezni, mint az Éhezők Viadalát?:O Basszus, egy csomó pénzt hozott nekik, az a minimum, hogy még több pénzt tesznek bele, hogy még jobb legyen. Vagyis én ebben hittem, nem abban, hogy olcsóbb lesz....

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igazad van, azt félrefordítottam, de javítittam. Annak a mondatnak az a lényege, hogy Ross valszeg a bevételből kapott részesedést, az alapbér lehetett és lett volna a Futótűzre is alacsony.

      Amúgy a második cikk valóban felvet pár érdekes gondolatot az első résszel kapcsolatban, például, hogy sem Katniss jelleme, sem Pedig Peetával való kapcsolatának összetettsége nem kristályosodik ki a filmben. Hisz a könyvben kezdetben egyáltalán nem érez semmit a fiú iránt, amikor pedig közelebb kerülnek egymáshoz, megfogalmazza, hogy mennyire össze van zavarodva, pedig eredetileg a kameráknak látszik.
      Ez az egész kapcsolatrendszer egy hatalmas nagy katyvasz a filmben, nincs kidolgozva.

      A karakterek fontosságáról, háttérbe szorításáról pedig... Nos, valóban én is szívesen láttam volna többet belőlük a filmben miután millió cikket fordítottam róluk/velük, de ezekből a könyvben sem volt több. Pont amikor a Futótűzt olvastam, esett le, hogy ott gyakorlatilag majdnem mindegyik Kiválasztottat név szerint ismerjük, sokkal többet tudunk róluk, a hátterükről, komolyabb szerepük is van, noha csak nagyon rövid ideig tart a Nagy Mészárlás...

      Törlés