2012. április 15., vasárnap

Reakciók Gary Ross visszalépése után

Ígérem, lassan befejezem a témát, de valljuk be, megkavarta az "álló"vizet Gary Ross visszalépése,  mindenkit foglalkoztat, mindenkinek megvan róla a maga véleménye.

Most először abból a cikkből készítek egy összefoglalót, amely néhány kinti rajongói oldal szerkesztőjének véleményét idézi.

Sheila a HG Girl On Fire-től (innen hozom a legtöbb hírt, szeretem az oldalukat nagyon!!)
Az érzekmek hullámvasútján ültem az elmúlt napokban, hogy vajon Gary Ross visszatér-e vagy sem. Amikor a hivatalos sajtóközlemény megjelent, kicsit úgy éreztem, mintha a szívem szakadt volna meg, szomorú lettem, amiért ez a csodálatos rendező nem tér vissza, hogy megrendezze a Futótűzt, amely történetesen a kedvenc regényem a sorozatban. Mindazonáltal optimista vagyok, remélem, hogy a Lionsgate olyan alapos megfontolás után szerződtet új rendezőt, ahogyan azt Gary Ross esetében is tették. Remélem, olyan rendezőt találnak, aki törekszik majd a történet egységének megtartására. Végül pedig szeretnék köszönetet mondani Gary Rossnak kemény munkájáért és azért a látványvilágért, amellyel az Éhezők Viadalát életre keltette. Soha ne hagyjon el a remény!

Shylah a Down With The Capitol-tól
Leginkább azért szerettem volna, hogy Gary Ross visszatérjen, mert nagyon szoros érzelmi kapcsolatban állt az alapanyaggal - és számomra ez a legfontosabb. [...]

Theresa a Down With The Capitol-tól
A sorozat rajongójaként én is szomorúan hallom, hogy Gary Ross nem tér vissza a Futótűz rendezésére. Megszerettük a látványvilágát, és mindig kíváncsiak leszünk, milyen filmet készített volna. Mégis az az egyszerű sor, amit ő adott Snow elnök szájába, vált a jelszavammá: "A remény erősebb a félelemnél". Nina Jacobson, aki megküzdött a sorozatért, és Suzanne Collins kegyeit is elnyerte, még mindig a film producere. Vigyáz a sorozatra, és remélem, hogy sikerül olyasvalakit találnia, akiben majd szintén megbíznak a rajongók. Nem tudom pontosan, én kit is látnék szívesen Gary Ross helyében. Az én álmom Steven Soderbergh lenne, aki már dolgozott a sorozaton, és fantasztikusan megcsinálta a 11. körzetben játszódó jeleneteket. 


Gary Ross zseni - efelől nincs kétségünk. Noha szomorúak vagyunk Gary Ross visszalépése miatt, mégis azt gondoljuk, ettől még nincs itt a világ vége. Gary életre keltette a történetet, amely reményt és kitartást mutatott nekünk, de az utazás folytatódik. Vannak még tehetséges rendezők, reméljük a Lionsgate az egyik legjobbat találja majd meg. Nem veszítettük el reményünket a Lionsgate-ben, a szereplőgárdában és a stábtagokban, és még ha Gary Ross elkötelezett is volt aziránt, hogy igazán hű maradjon a könyvhöz és a rajongókhoz, reméljük a lehető legjobb Futótűz adaptációt kapjuk majd [az új rendezővel is]. Szeretjük Garyt, és soha nem feledjük, mit tett, de optimisták maradunk, és bízunk a sorozat jövőjében.

A rengeteg pletyka után megkönnyebbülés, hogy végre ismerjük a hivatalos álláspontot. Persze én is csalódott vagyok. Ha Gary Ross maradt volna, az olyan folytonosságot jelentett volna a sorozatnak, amit Peter Jackson biztosított a Gyűrűk ura esetén. Az elmúlt hét bizonytalansága után azonban itt az ideje, hogy előre tekintsünk. Ross zseniális volt, és átlátta a történetet, de ez nem jelenti azt, hogy más nem fogja. Komoly örökséget hagy maga után és jó lesz látni, milyen amikor valaki más szemszögből lát a történetre. Bízom Nina Jacobson [producer] ösztöneiben, legalább annyira szereti a sorozatot, mint sok rajongó. Összességében nagyon várom, hogy megújult formában tekinthessek be Panem világába.

Nagyon feldúlt vagyok, mert lélekben már felkészültem, hogy a Futótűzből, amely a kedvenc kötetem a sorozatból, gyenge film lesz majd. Még ha a Lionsgate le is szerződtet majd egy másik fantasztikus rendezőt (ami szerintem nem céljuk - szerintem inkább egy olcsó és "vállalható" rendező mellett döntenek majd), annak még kevesebb ideje lesz majd, hogy rendesen előkészítse a történetet. Lehet, hogy megváltoztatják majd a helyszíneket, de ami még valószínűbb, hogy az új rendező félrelöki Gary Ross Panemről alkotott csodálatos látványvilágát, hogy a sajátját tegye a helyébe. Nem beszélve arról, hogy Gary Ross saját kezűleg válogatott ki minden egyes színészt az első filmbe, ki tudja, hogy most is olyan minőségi színészeket láthatunk-e majd Finnick, Johanna és Beete szerepében? Egy olyan rendező nélkül, aki mindenek előtt rajongó is, semmi remény.

Christal a Mockinjay.net-től
Habár szomorúan hallom, hogy a dolgok nem alakultak jól Gary Ross-szal kapcsolatban, mégis bízom Nina Jacobson-ban és a stúdióban, hogy megfelelő helyettest találnak és a színészekben, hogy újabb nagyszerű alakításokat láthatunk tőlük. Fogalmam sincs, hogy Gary hogy jutott el odáig, hogy miután egyik pillanatban hatalmas lelkesedéssel beszélt a Futótűzről, nem sokkal később teljesen kiszálljon belőle, de elfogadom, hogy nem az Éhezők Viadala a legfontosabb dolog az életében. Nagy űrt hagy majd maga után, de amikor ilyen remek könyvek szolgáltatják az alapanyagot, biztosan van még olyan rendező, akit éppúgy megmozgat majd, ahogyan Garyt is megérintette. És ki tudja, talán Gary is úgy volt vele, mint én, hogy az első kötet volt a kedvence, azt a filmet szerette volna elkészíteni, nem feltétlenül a teljes sorozatot. Ebben az esetben sok sikert kívánok neki további filmjeihez!

Lee a TheHob-tól
Elég lesújtó a tudat, hogy nem Gary Ross rendezi a Futótűzt. Kemény munkája, Suzanne Collins-szal való együttműködése, az alapul szolgáló könyvek iránti szeretete, Gary írói és egyedi rendezői stílusa nagyon fog hiányozni. Suzanne rendkívüli könyvei azonban nem változtak. A kivételes produceri csapat, élén Nina Jacobsonnal még mindig a helyén van. Remélem, hogy a kiválasztott rendezőben meg lesz az erő, hogy ezzel a tapasztalt csapattal a háta mögött sikeresen kelti majd életre a könyvet.

*****
Bár engem senki nem kérdezett :), mégis hozzáfűznék pár szót.
Igazából azt, hogy a VictorVillage-es szerkesztő hisztijétől elhatárolódnék és a többiek optimizmusához csatlakoznék. Rengeteg jó rendező van még a világon, és nem a rendező egyedüli munkája a film. A csapat tagjainak, akik az első film készítésében részt vettek, egyetlen tagja csak a rendező. Persze neki nagy a felelőssége, sok múlik majd rajta, hogy mit kapunk majd, de a munka már meg van alapozva. A főszereplők ugyanazok, és a háttérben - ha nem is látjuk - zajlik valamiféle előkészítői munka. Abban pedig biztos vagyok, hogy hamarosan megtudjuk, ki rendezi majd a második filmet. Én részemről izgatottan várom. Valóban én is abban reménykedek, hogy az új rendező is maga is rajongó lesz, tisztelettel és alázattal fog majd a munkához, és ez esetben szinte teljesen mindegy, ki is az pontosan.

*****
És bár őket már nem érinti, de az E!Online Alexander Ludwigot, Jacqueline Emersont és Dayo Okeniyit kérdezte meg a rendezőváltással kapcsolatban. A főszereplők reakcióiról még nem olvastam.

Alexander Ludwig:
- Ami Gary-t illeti, mindenkinél jobban végzi a dolgát. Megtiszteltetés volt egy ilyen tehetséges rendezővel dolgozni. Hihetetlen fickó és színész rendező, ami csodálatos... Senki nem tudná ugyanazt megtenni, amit Gary tett. Ezt teljes mértékben így gondolom.

Jacqueline Emerson:
- Nagyon el vagyok keseredve. Sajnálom, egyszerűen nem tudok tovább lépni, még mindig gyászolok. Nem tudom, bárki más képes lett-e volna így életre kelteni a filmet, ahogy Gary tette.

Dayo Okeniyi: 
- Megszakad a szívem. Számomra ő volt a tökéletes választás az első film elkészítésére, mert fantasztikus képessége van arra, hogy ezt a független jelenséget kasszasikerre vigye, és szerintem mindenki erre vágyik.

3 megjegyzés:

  1. Theresa a Down With The Capitol-tól mond valamit. Ha a 11. körzetes részeket Steven Sodelbergh rendezte, akkor nekem jöhet ő az egész Futótűzre. Nekem az volt az a jelenet, amibe beleborzongtam, annyira megérintett, annyira átjött amit mondani akart... mintha én is 11. körzetbeli lettem volna... Olyan feszültség, olyan indulatok voltak abban a részben... és ahogy kirobbantak... (!) Szóval jó tudni ennek a rendezőnek a nevét. :) Ha esélyes, én szurkolok neki. Remélem az egész Futótüzet olyan jól csinálná meg, mint ezt az egy jelenetet.

    VálaszTörlés
  2. Én is azon az állásponton vagyok, hogy biztos fantasztikus rendező G. Ross, de rajta kívül még nagyon sokan dolgoztak a filmen mindent beleadva a háttérben, tehát a végeredmény nem csak a rendezőn múlik.

    VálaszTörlés
  3. Mindkettőtökkel maximálisan egyetértek.

    VálaszTörlés