2012. április 5., csütörtök

Még tárgyalnak a folytatásról Gary Ross-szal

Érdekes cikk jelent meg a Holywood Reporterben a folytatással kapcsolatban. Úgy tűnik, a háttérben nem mennek simán a dolgok a folytatással kapcsolatban.

Most, hogy az Éhezők Viadala már 363 millió dollárt kaszált, az a fő kérdés, hogy az író-rendező Gary Ross vajon visszatér-e a Lionsgate jövedelmező sorozatának következő részére. Ellentétben ugyanis Jennifer Lawrence-szel, Josh Hutcherson-nal és Liam Hemsworth-szel, Gary Ross még mindig nem írta alá a szerződést. Az első filmmel kapcsolatos tárgyalások szörnyű élményt jelentettek számára - állítják a források - mivel Gary Ross tapasztalt filmes (Pleasentville, Vágta), a Lionsgate azonban nincs hozzászokva ahhoz, hogy tapasztalt filmeseknek járó fizetéseket osztogasson. Végül Ross beérte a kevésnek számító 3 millió dollárral a forgatókönyv megírásáért és a rendezésért. Ezen felül a film hasznának 5 százalékát is zsebre teheti. 

A források azt is állítják, hogy az 55 éves Ross jelentős emelést szeretne elérni a második Éhezők Viadala filmért, ám a Lionsgate egészen a film megjelenése előtti harmadik hétig nem kezdeményezett vele tárgyalásokat. Akkor azonban Ross és képviselete nem kapkodtak az alkudozással, hanem inkább megvárták film megjelenését követő hatalmas bevétellel nyitó hétvégét. 
A Lionsgate-nek már van egy forgatókönyve, amelyet Simon Beaufoy írt (az ő nevéhez fűződik a Gettómilliomos forgatókönyve is), ezt Rossnak még át kell néznie. A stúdiónak sietnie kell, ha el akarják kezdeni a forgatást még az ősszel, sőt a Lionsgate-nek még a Fox stúdiója is nehézségeket okozhat, ha ragaszkodnak ahhoz, hogy Jennifer Lawrence előbb az X-Men folytatását forgassa le. A Lionsgate-nak azonban fontos lenne gyorsan lépnie, hiszen az Éhezők Viadala: Futótűz megjelenésének időpontját 2013. november 22-ére le is fixálták.

Amint azt már más sorozatoknál láthattuk, a rendező nem pótolhatatlan. A Warner Bros. Chris Columbust bízta meg az első két film elkészítésével mielőtt számos más filmest alkalmazott volna, és az is emlékezetes, hogy a Summit az első rész sikere ellenére sem kérte fel Catherine Hardwicke-t a második Alkonyat-film elkészítésére. 

Ross azonban azzal érvelhet, hogy ezt a filmet sokkal jobban fogadták, mint bármelyik Alkonyat-filmet, és a [legnagyobb mozikritikusok közül] a Cinemastore A-minőséítést adott a filmnek, a Rotten Tomatoes-nál pedig 85%-ot ért el amellett, hogy világszerte hatalmas sikert aratott. Azt is elmondhatja, hogy a filmet tovább vetíthetik és jobban teljesít a mozikban, és hogy majd akkor más filmjét rendezi meg, ha a Lionsgate visszautasítja a fizetésemelést. (Az azonban mindenképpen nyilvánvaló, hogy a mindkét nemnek tetsző film szélesebb rétegeket szólít meg, mint az Alkonyat.)

Mindig megdöbbentő, amikor egy ilyen hatalmas siker dühöt és megbántottságot szül Hollywood-ban, de úgy tűnik, most ez van a háttérben. Mindazonáltal a források, akinek közük van a sorozathoz, azt tippelik, Ross vissza fog térni [a következő filmre]. 
- Ez mindenképpen nehéz lesz, mégis mindenki normálisan teszi a dolgát, mire aztán megoldódik a dolog. - mondja valaki. - Végül mindenki elégedetlen a maga módján. Ez a rosszindulat természete.

6 megjegyzés:

  1. Mi a kedvenc könyvünk várva várt megfilmesítését látjuk, a stúdiók csak számokat, utánuk nagy $ jellel :/

    VálaszTörlés
  2. Az Alkonyat részeknél nem volt rossz, hogy mindegyik részt más csinálta, mert nem tudtam, hogy mire számítsak. Catherine Hardwicke több, mint korrektre csinálta meg az első részt, bár technikailag nem a legjobb, viszont a hangulata az első résznek verhetetlen. Chris Weitz okozott némi csalódást, de nem sokat. David Slade nagyon jól összehozta a Eclipset. Bill Condon pedig technikailag nagyon perfekt részt hozott össze és a hangulata is csak egy kicsit marad el az első résztől. Alkonyat részeknél az is megfigyelhető volt, hogy ha új rendezőt kaptunk, akkor új zeneszerzőt is (kivéve az utolsó résznél). A score nekem baromi fontos tényező egy-egy filmnél.

    Gary Ross okozott némi csalódást nekem. Szóval nem fájna a szívem, ha esetleg más rendezné. Ha viszont marad, akkor tényleg ne csak a dollármilliók villogjanak a szeme előtt, hanem az is, hogy a lehető legjobban hozza össze a második rész adaptációját. Csak tartok attól is, hogyha ő megy akkor James Newton Howard is megy. Tudom ez nem következik egyenesen abból, hogy ő is "repül", de ki tudja. Ha Gary megy akkor megy, ha viszont marad, akkor tegye magát oda rendesen. JNH-ért meg itt fohászkodok, hogy maradjon, mert nagyon jól eltalálta a film/könyv HANGULATÁT.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nah, végre valami, amiben nem értünk egyet :D
      Szerintem nem jó, ha egy filsorozat minden részét más rendező készít. Nekem nagyon megtörte a folytonosságot az, hogy mindenki a saját színkombinációját erőltette a sorozatra. Érdekes, mert külön-külön a filmekkel nincs bajom, mind jó (ugye nekem a New Moon is bejött - bár mivel könyvben azt szeretem legkevésbé, így filmben sem az a kedvencem), de ha megpróbálok egységes egészként tekinteni a négy eddigi filmre, akkor nem megy. Még jó, hogy a főszereplők nem változtak ;), az legalább biztosít egy kis folytonosságot :))

      Törlés
    2. Na, már engem is "megrémített" néhol ez a hasonló gondolkodás :D

      Múltkor pont arra gondoltam, hogy ha végig C. H. rendezte volna, lehet, hogy meguntam volna a sorozatot és már nem lelkesednék úgy érte. Amúgy még jó, hogy a szereplők maradtak, az aztán tényleg durva lett volna, ha ők is kiszállnak.
      Nálam külön-külön is rendben vannak a részek, de egybe nézem akkor is meg van a folytonosság. :)

      Törlés
  3. Csak nehogy addig húzzák az időt, hogy a 2. részt majd hamar összecsapják.
    Gondolom Gary Ross is ezeken a filmeken akar meggazdagodni, vagy lehet hogy presztízs kérdés neki,nem tudom.
    3 millió dollár az kb. 660 millió Ft nehogy már ne legyen neki elég.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem tudom, én azért ezen nem aggódom. Nyilván van egy ütemezés, ami alapján haladni akarnak, és így alig pár hónappal a forgatás előtt én sem gondolnám, hogy bejönne a képbe bárki más Gary Ross helyett - komolyabban.
      Ami azt illeti, nekem nem volt olyan komoly gondom a filmmel, Gary arroganciája azonban kifejezetten irritál, mert _annyira_ meg nem volt jó a film. Én megértem őt is, hogy többet akar (hiába tűnik soknak magyar szemmel, nyilván kinn mások a viszonyok, pláne filmes berkekben, Hollywood-ban - ezt mi biztos nem érthetjük). Valami biztos van a háttérben, viszont ezt a fenti cikket sem biztos, hogy készpénznek kell venni, amíg meg nem nevezett "produkcióhoz közelálló forrás" van csak.

      Törlés