2012. április 17., kedd

Jennifer Lawrence kedvenc könyvei

Mivel itt - gondolom - sokan szeretünk olvasni, talán nem meglepő, hogy a ugyanez igaz Jennifer Lawrence-re is. Oprah arról kérdezte a színésznőt, melyek a kedvenc könyvei.

1. Philippa Gregory: A másik Boleyn lány

A Boleyn család mindent megtesz, hogy növelje befolyását és hatalmát a Tudor-korabeli Angliában. Ennek érdekében a két nővért, Annát és Máriát is kész felhasználni az apjuk, illetve a nagybátyjuk, Norfolk hercege. A két lány a nyugalmas vidéki életből belecsöppen VIII. Henrik udvarának izgalmas, ám veszélyekkel teli világába. A király szerelméért folytatott versenyfutásban előbb Márián akad meg Henrik szeme, és hamarosan a király törvénytelen gyermekét hordja a szíve alatt. Ám Anna nem tesz le arról, hogy egyszer ő lesz az ország királynéja. Az uralkodó mindkettőjüket meghódítja, de csak egyiküknek van esélye a trónra. A sorsát azonban ő sem kerülheti el. (Port.hu)
A könyv hosszabb ismertetőjét a Bookline-on (is) elolvashatjátok.



Jennifer ezt fűzi hozzá:
- Gregory az egyik kedvenc íróm. Mindig is szerettem a történelmet, de ő mindezt igazán ... érzékivé is teszi.

2. J. D. Salinger: Magasabbra a tetőt, ácsok

A korán elhallgatott, titokzatos Salinger a hatvanas évek irodalmára és közönségére oly nagy hatást tevő életműve ma is eleven. A Magasabbra a tetőt, ácsok Salinger magas színvonalú novellisztikájából is kiemelkedik. A zseniális embermegfigyelésből, a jellemeket tökéletesen visszaadó dialógusokból utánozhatatlanul gunyoros, egyúttal kíméletlenül önironikus társadalmi jelenet kerekedik. (Libri)

Lawrence 14 éves volt, amikor New Yorkba utazott, hogy belekezdjen karrierjébe, így aztán Salinger történetei a leginkább New York-i családról, különös helyet foglalnak el Jennifer szívében. 
- Akkoriban annyira vonzott Salinger társadalom szemlélete és az iróniája. Először a Zabhegyezőt olvastam el, aztán ezt. Nem hiszem, hogy valaha is léteztek volna ilyen karakterek az amerikai irodalomban. 

3. Lionel Shriver: Beszélnünk kell Kevinről
Eva feladja karrierjét és szakmai ambícióit, hogy életet adjon Kevinnek. Az anya és gyermeke közti viszony már a kezdetektől bonyolultan alakul. Mikor Kevin tizenöt éves lesz, egy egészen elképesztő és az egész közösség számára feledhetetlen dolgot művel. Eva saját érzéseivel, a bánattal és a felelősséggel küzd. Szerette valaha egyáltalán a gyerekét? Kevin hibája vajon mennyiben volt az ő hibája, ha másképp neveli, máshogy alakulnak a dolgok? (Port.hu)

Shriver sokat boncolgatott regénye nem igazán horror, de nem is igazán thriller, de "mindenképpen drámai" - mondja Jennifer. A történet egy édesanyáról szól, aki végignézi, amint dacos kisfia borzasztóan erőszakos fiatal férfivá válik. A könyv 2005-ben Orange-díjat kapott regény műfajban és nagyon megérintette az abból készült film főszereplőjét Tilda Swintont is. 
- Ha azonban lennének gyerekeim vagy terhes lennék, nem olvasnám el - figyelmeztet. 

4. Lev Tolsztoj: Anna Karenina
Lawrence Éhezők Viadala-beli munkatársa, Donald Sutherland ismertette meg a lányt a regénnyel, amikor mindketten azt csinálták, amit egy színész legtöbbször csinál a forgatáson: várakoztak. Walt Whitman-ről és a Leaves of Grass-ről beszélgettünk, akkor említette ezt a regényt, amelyet aztán az utolsó napon oda is adott. Anna története - aki feláldozza saját kényelmét és (fojtogató) házasságát az igaz szerelem kedvéért, és aki egyszercsak mindentől el kell, hogy szakadjon, amit csak ismer - meglepetésként érte Lawrence-t:
- Nem gondoltam volna, hogy tetszeni fog. Azt hittem, nem lesz majd kedvem kiolvasni egy 800 oldalas könyvet, de egyszer csak elkezdtem lelassítani és újra- és újraolvasni a már elolvasott fejezeteket. Az ember beleszeret a karakterekbe, együtt él velük.

Jennifer Lawrence Tolsztojt olvas a forgatáson


5. Hunter S. Thomson: Rumnapló
A Hunter S. Thompson regényének főszereplője Paul Kemp egy meghasonlott, alkoholista újságíró. Aki egy kocsmában iszogatva rádöbben, hogy problémái nagy részét a túlontúl zajos és ideges New York városa okozza, ezért úgy dönt elutazik Puerto Rico-ra és egy helyi lapnak fog írni. A szigeten a rum olcsóbb a víznél és Paul hamarosan teljesen beilleszkedik a rum-áztatta őslakosok közé, valamint belehabarodik a bombázóba Chenault-ba aki pechjére már jegyben jár egy kétes üzelmeket folytató üzletemberrel, Sanderson-nal. Amikor Sanderson megbízza őt, hogy írjon róla, Kemp döntés elé kerül: vagy meghajlik előtte és tisztára mossa a korrupt üzletember nevét vagy kiteregeti a szennyest. (Port.hu)

- Egyetlen mondatból felismerni, ha Thomsont olvas az ember. - mondja Jennifer a gonzo stílusú néhai újságíróról. A könyvet 1998-ban adták ki, negyven évvel azután, hogy Thomson elkezdte írni. Ezt az elképzelt memoárt, amelynek alapján 2011-ben Johnny Depp főszereplésével regény is készült, Thomson összes védjegyét tartalmazza: részeges túlzások, szürreális, erőszakos fejezetek, érdekes, ám sokszor hitvány karakterek. - Az ember a hangulata miatt olvas Thomson-regényt. Ő mindig San Juanban szenvedett hajótörést és partikról írogat. Egyszerűen nagyon vidám.
Forrás

4 megjegyzés:

  1. Nem gondoltam volna egy olyan lányról, aki a sulit is otthagyta, hogy ennyire igényes az olvasmányaival kapcsolatban. (bár az elsőnél húztam a számat) Szóval pozitívan csalódtam benne.

    VálaszTörlés
  2. nem hagyta ott a sulit, szimplán csak előbb érettségizett le h a színészi karrierjére koncentráljon. ez nem jelenti azt h műveletlen vagy tudom is én milyen lenne. a szereplő gárda többi tagja részben úgy is vélekedett eddig róla, h nagyon intelligens.

    VálaszTörlés
  3. akkor tévedtem. megesik. de akkor is meglepő. nem ilyen típusnak tűnt. legalábbis nekem. az a baj, hogy szinte minden interjújában a vicces csajt adja, és nem csillogtatja meg az "intelligenciáját". na mindegy, ez Hollywood, nem a Harvard. egyébként semmi bajom vele, remek színésznő. de akkor is, szívesen elbeszélgetnék vele az Anna Karenináról :)

    VálaszTörlés
  4. Bár erről a sulis dologról nem hallottam, szerintem attól mert hamarabb befejezte egyáltalán nem lesz hülye. Sőt, kellett ahhoz sütnivaló, hogy hamarabb be tudja fejezni. Én ezekkel a könyvekkel úgy vagyok, hogy el kellene olvasni de sosincs eszembe ha könyvtárba vagyok:D Az én kedvenc könyvlistám koránt sem lenne ilyen "komoly":D Na de most nézem, hogy a Zabhegyezőt olvasta, azt én is és nagyon szeretem.:D

    VálaszTörlés