2012. április 14., szombat

16 dolog, amit csak a könyvből tudhatunk meg, a filmből nem

Ti magatok is többen írtátok a vélemény rovatban pár hete, hogy olykor olyan társaitokkal mentetek el megnézni a filmet, aki nem olvasta a könyvet. Nagyon vegyesen írtatok ilyen társaitok élményeiről - ki jobban megértette a történetet, ki kevéssé, mindenesetre valóban vannak "lyukak" a filmben, amelyek kérdéseket vethetnek fel azokban, akik nem ismerik a könyvet. Nos, a Forbes oldala ezekből gyűjtött most össze 16-ot. Nézzük:

Miért kötnek szövetséget a Kiválasztottak, amikor az Éhezők Viadalának az a lényege, hogy megöljék egymást?
Az 1-es, 2-es és a 4-es körzet Kiválasztottjai "Hivatásos Kiválasztottak", ún. Hivatásosok. Ők egész életükben arra készülnek, hogy egyszer eljussanak az Éhezők Viadalára, amely számukra megtiszteltetés. A Hivatásosok automatikusan összeverődnek, már az étkezések során, mielőtt a Viadal elkezdődik.

Miért hagyják, hogy Peeta hozzájuk csapódjon?
A Hivatásosok irigylik Katniss 11 pontját, amelyet a felkészülés során kap - és amely a legmagasabb kapott pontszám mind közül. Azért hagyják Peetát életben, hátha segít nekik abban, hogy el tudják kapni a lányt.

Miért robbantja fel Katniss az élelmiszer-ellátmányt?
A filmnek ezen pontján Katniss Rutával köt szövetséget. Azáltal, hogy Katniss vadászni tud, Ruta pedig ismeri az ehető növényeket, el tudják látni magukat. A Hivatásosok, akik egész életükben a harcra készültek, nem pedig a túlélésre, nem [tudják ellátni magukat]. Azáltal, hogy Katniss felrobbantja az élelmiszer-raktárukat, eléri, hogy a Hivatásosok ne tuják fenntartani magukat.

Miért nem reklámozzák a támogatókat?
Katniss mentora, Haymitch támogatókat keres, az ajándékuk pedig, az égési sebet gyógyító krém, minden bizonnyal megmenti a lány a lábát. Amikor azonban ezek az ajándékok megérkeztek, a rajtuk lévő üzenet Haymitch-től származik, nem a mindenkori támogatótól. Az ember azt gondolná, hogy ha ennyi pénzt költenek életmentő ajándékokra, egy olyan TV műsorban, amelyet mind a 12 körzetben látnak, akkor a támogatók esetleg azt akarnák, hogy a nevük mindenki számára ismertté válna.
Nos, jogos, valóban nem tudunk semmit a szponzorokról a filmben, de nem igazán tudunk meg róluk semmit a könyvben sem. Én úgy tudom elképzelni, hogy a támogatókat a műsor reklámszüneteiben bemutatják. 

Katniss miért nem használja arra az íját, hogy nagy távolságból lelőjön másokat?
A Viadal során Katniss ellenfelei létszámfölényben vannak, és hacsak az ember nem Robin Hood, az erdős terep nem kedvez az íjászatnak egy egyenes küzdelemben. Valószínűleg az, hogy távol tartja magát a Hivatásosok falkájától, az sokkal jobb ötlet.
Másrészt erre nem is nagyon van lehetősége. Miután megszerzi az íjat, Katniss ritkán találkozik más Kiválasztottal. Miután megszerzi az íjat, napokig eszméletlenül fekszik a vadászdarázs méreg miatt. Azután pedig legfeljebb a 3. körzetből származó fiút ölhetné meg, ám ő ehelyett azt választja, hogy felrobbantja az élelmiszer raktárat. 
Talán még ezután is leszedhetné a Hivatásosokat, amikor a romok felett bosszankodnak, ám ő úgy dönt, inkább megkeresi Rutát. Meg is teszi, és amikor az 1. Körzetből származó fiú megöli Rutát, bosszúból Katniss lelövi őt.
[Röviden és tömören: Katniss azért nem szedi le ellenfeleit, mert nem lételeme a gyilkosság - nem megölni, hanem túlélni szeretné a többi Kiválasztottat]

Miért nem készít Katniss saját íjat?
Mert nem tud. Próbálta párszor korábban, de nem sikerült túl jól. Azt az íjat, amelyet a 12. körzetben használ, még édesapja készítette halála előtt.

A 12. körzet lakói éheznek, miközben látjuk a képeken a végtelen nagyságú szántóföldeket. Miért nem gazdálkodnak vagy vadásznak?
Panem körzetetit a Kapitólium szigorúan ellenőrzése alatt tartja, és mindegyik körzetnek megvan a maga funkciója, feladata. A 12. Körzet lakói bányászattal foglalkoznak. Ennyi. Igen, vannak közöttük páran, akik nem bányásznak, de minden más tevékenység - még akkor is, ha élelemszerzés a célja - törvényellenes. Az pedig, akinek saját íja és nyila van, a nyilvános kivégzést is kockáztatja.
Ami azt illeti [a film elején látható] kerítés nem csak a látszat kedvéért van ott: elvileg villamos áram folyik benne. Mivel azonban ez a körzet szegény és távoli, nem mindig van áram a körzetben.
Az igazi oka pedig annak, hogy Katniss családja ilyen szegény, az az, hogy Prim nem iratkozik fel tesszeráért, azaz extra adag gabonáért és olajért. A tesszera ára ugyanis az, hogy az ember neve még egyszer bekerüljön a kalapba az Aratáson. 16 éves korára Katniss neve 20-szor szerepel a többi közt, míg Primé mindössze egyszer.

Ha mindenki éhezik, akkor hogyhogy él és virágzik a pékség? A péksütemények elkészítéséhez tojásra, tejre és lisztre van szükség.
A 12. körzetben van egy szűk kereskedő réteg. Egy átlagos család csak születésnapokon engedheti meg magának, hogy pékségbe menjen. Továbbá a békeőröket is el kell látni.
Azonban nehogy azt gondoljuk, hogy Peeta családja gazdag, amiért pékséget üzemeltetnek, az anyja megveri, amikor eléget két kenyeret, és egy meghitt pillanatban el is árulja Katnissnek [a könyvben], hogy soha nem evett csak olyan kenyeret, amely már kiszáradt és nem tudták eladni.

Peeta családjának disznói is vannak. A disznók gyorsan szaporodnak, és mindent megesznek. Mások miért nem tartanak disznót?
Katniss egy kecskét vett a húgának, amit csak azért tudott megtenni, mert a kecske halálán volt. (Prim és édesanyja gyógyították meg később.) Egy disznó megvásárlása még Katnissnek is túl sok lenne, pedig ő még keres is valamennyi pénzt abból, hogy eladja a mókust (és néha szarvast), amit lőtt.

Miért tisztelegnek a 12. körzet lakói úgy, mint a nácik, amikor megkérik őket, hogy tapsolják meg Katnisst?
A könyv erre is választ ad, idézem:
"De valami megváltozott, amikor jelentkeztem Prim helyére, és úgy tűnik, fontos lettem nekik. Valaki elkezdi, aztán egyre többen csatlakoznak hozzá, míg végül szinte mindenki hozzáérinti a szájához bal kezének három középső ujját, és kinyújtja felém a kezét. A Tizenkettedik Körzet ezen régi szokását manapság már nemigen elevenítik fel, csak temetéseken lehet látni, nagy ritkán. A hála és a csodálat kifejezésére használják, mifelénk így búcsúznak azoktól, akit szeretnek."

Miért nem nyűgözi le Katnisst a város, amelyet még sosem látott, és a hatalmas mennyiségű rendelkezésre álló étel?
Nem tudni. A könyvben lenyűgözi a Kapitólium, de kicsit mesterkéltnek tartja. Ő maga is annyit eszik, amennyi csak belé fér, az ennivaló pedig egyszerre tartalmas és ízletes. Nem világos, miért nem ábrázolják ezt a filmben.
[Nos, igen, a filmben erre egyáltalán nem fektetnek hangsúlyt hogy az otthoni éhezés után Katniss kicsit összeszedi magát azáltal, hogy tartalmas kajákból bármennyit ehet, a Viadal végére viszont újra lefogy. Ez nekem is kicsit hiányzik, a lenyűgözés azért megvan, amikor kapcsolgatja Katniss a kütyüket, és bejön az ablak helyén az erdő...]

Az Aréna valóságos vagy csak egy vizuális háttér?
Valóságos. Ez egy szabadtéri Aréna, amelyet egy erőtér határol. Mitán a Viadal véget ér, az Aréna turisztikai látványosságként üzemel. Collins leírja, hogy az emberek akár "újrajátszásokon" is részt vehetnek.

A Hivatásosok miért nem állítanak őrséget, amikor felzavarják Katnisst a fára?
Glimmernek kellene őrködnie, ám ő elalszik.

Amikor a Hivatásosok Katniss fája alatt tüzet gyújtanak, miért nem gyújtják meg azt a fát is, amelyen Katniss ül?
Erről nincs szó a könyvben. De valószínűleg [ez nem jut eszükbe], inkább meg akarják várni, míg a lány lejön a fáról és saját kezűleg akarják megölni.

Clove miért nem öli meg Katnisst [azonnal], amikor lehetősége nyílik rá?
Valószínűleg azért, mert showműsort akar szolgáltatni a nézőket [azáltal, hogy húzza az időt]. A támogatók miatt, ugyebár?

Ha az egész körzetet jóllakatják, ha Katniss nyer, erről miért nincs szó a filmben?
A film nem említi a Győztesek faluját, az Avoxokat és sok olyan apróságot sem, amely miatt a könyv remek olvasmány.

Olvassa el mindenki, aki látta a filmet, de nem olvasta még a könyvet! :)
Tényleg megéri!!
Forrás

3 megjegyzés:

  1. Nagyon jó cikk! Belegondolva, tényleg elég sok minden nem érthető az olyanok számára, akik nem olvasták a könyvet. Hm...
    Amúgy most hogy írták hogy a tisztelgés olyan mint a náciknál volt, rájöttem hogy tényleg oO Lehet nézett egyet egy olyan valaki, aki nem olvasta a könyvet:D
    Egy icipici hibát írtál Ancsi, mert azt írtad, hogy aki látta a KÖNYVET, de nem olvasta még a könyvet. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Barby, jogos, javítottam!! :)
      Hát, kicsit éjszaka volt már, és hiába olvastam át reggel, kevés volt. Van ilyen. Lesz is, ígérem, nem gépből vagyok ;)

      Törlés
  2. Tetszik ez az összeállítás.
    Én a film után olvasgattam különböző fórumokon, vélemény rovatban stb., hogy a film mit váltott ki az olyan emberekből akik nem olvasták a könyvet. És általában a két véglettel találkoztam: vagy nem tetszett neki a film és a könyvről hallani sem akar, vagy annyira tetszett neki, hogy a könyvet egyből el is akaraja olvasni.
    Reménykedek abban, hogy a Futótűz önálló filmként is megállja majd a helyét :) Igaz, előbb az őj rendezőt kellene megtalálni.

    VálaszTörlés