2013. május 8., szerda

Miért érezzük úgy, hogy a Futótűz túlszárnyalhatja az Éhezők Viadalát?

Rég találtam már értelmes anyagot a témában, úgyhogy én örülök, hogy most igen. Egy elemző cikk következik. Ezúttal nem az a para, elég jó lesz-e a Futótűz (legutóbb egy ilyen témájú cikket találtam), hanem hogy miképp fogja túlszárnyalni elődjét, pedig ugyanúgy Yahoo Movies cikk ez is. Mondjuk a múltkori, linkelt cikk a filmre utal, ez pedig magára a történetre. Vigyázat, nyomokban SPOILER-eket tartalmazhat! Íme:


Nagyon kevés folytatásnak sikerül nem csupán felnőnie a sorozat első részéhez, de még túl is szárnyalnia azt. Ha a könyvekre alapozunk, a Futótűznek van rá esélye. Miután az első részben megnyerte a Viadalt, 12. körzetből származó társával, Peeta Mellarkkal együtt, Katniss Everdeen semmi másra nem vágyik jobban, minthogy hazatérhessen, és újra eltűnhessen a névtelenségben, ám a Viadal során végrehajtott akciói ellehetetlenítik ezt. Katniss és Peeta győzelme után az egész nemzet a 12. körzetre figyel, rengeteg dühös ember szeretné elérni, hogy Katniss az élükre álljon és kivezesse őket a világból, amelyben élnek. Katniss azonban nem szeretne senki vezetője lenni. Nem szeretne nagy terhet venni a vállára, csupán szeretteit félti, őket szeretné megóvni a rájuk leselkedő veszélyektől.

Utolsó cselekedetük, - amikor szerelmükre hivatkozva kijátszották a Kapitóliumot, - után azzal kezdődik az Éhezők Viadala: Futótűz, hogy Katniss és Peeta komoly veszélybe keverednek, miután az ördögi Snow azzal fenyegeti meg őket - ráadásul személyesen!! - hogy minden szerettüket megöli. Ha nem tudják meggyőzni Panem népét reménytelen szerelmükről, és nem tudnak olyan meggyőzőek lenni, hogy leállítsanak minden, kitörni készülő lázadást, Katniss és Peeta barátait és rokonait kivégzik. Ha csak az előzetest nézzük, a fenyegetés olyan meggyőző, amilyennek csak lennie kell, hiszen láthattuk, hogy a győzelmi körút során egyes körzetekben kivégeznek embereket, miközben Katnisst és Peetát eltávolítják a színről.

Katniss szeretne szabad lenni és áthágni a szabályokat, ahogyan azt korábban is tette, anélkül, hogy bárkinek is szemet szúrjon; szeretne vadászni az erdőben Gale-lel. Ez azonban immáron nem lehetséges, és mivel egyre több időt tölt Peetával, a lány kezdi felismerni Peeta valódi értékeit és egyre jobban elhatárolódik Gale-től, aki nem képes beleélni magát abba, amin Katniss és Peeta keresztül mentek. Katniss ebből fakadó belső őrlődése totális káosszá válik, amikor a Kapitólium elhatározza, hogy valami különlegeset eszelnek ki a 75. Viadal alkalmából, és lehet, hogy Katniss eddigi erőfeszítései teljesen hiábavalóak voltak.

Míg az első film csak bepillantást engedett abba, milyen, amikor az embernek mosolyognia kell, miközben veszélyben az élete, a folytatás eléri, még mélyebbre merüljünk Panem világában és annak baljós politikai hátterében. Bemutatja a belső nyugtalanságot, amely abból fakad, hogy az ember életben akar maradni és küzd is az életéért. Suzanne Collins regénye jól felépített, izgalmas, akciódús és tele van érzelmekkel. Azáltal, hogy a film főszerepét, Katnisst Jennifer Lawrence alakítja, új rendező került a vezetői székbe és néhány nagyszerű, új karakter is bemutatásra kerül, az Éhezők Viadala: Futótűz még inkább magával ragadó és sokkal hátborzongatóbb utazásnak ígérkezik, mint az Éhezők Viadala volt. 
Forrás: Yahoo Movies

5 megjegyzés:

  1. Nem akarok kötözködni, de ezt szerintem javítsd ki: Meeta Mellarkkal együtt, Katniss Everseen ...

    Amúgy nagyon jó cikket talàltál és fordítottál! ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ááá, csak kíváncsi voltam, olvassa-e valaki egyáltalán ;)

      Amúgy köszi, és javítva!

      Törlés
    2. én olvasom :)
      amúgy nem tudod véletlen hogy a Cannes fesztiválon lesz-e vmi új CF anyag? :D
      bár elég hamar lenne de örülnék valaminek

      Törlés
    3. Egyelőre nem láttam ilyen hírt, de ha látok, nyilván jelzem :)
      Egyelőre nagy csönd van...

      Törlés
    4. Reméljük ez a vihar előtti csönd.:D Amúgy nagyon jó cikk, köszönjük a fordítást.:)

      Törlés