2013. május 10., péntek

A Futótűz adaptálásának lehetséges kritikus pontjai

Úgy látom, a Yahoo Movies elkezdte várni a Futótűz filmváltozatát, mert megint előjöttek egy témába vágó cikkel. Ezúttal azt boncolgatják, melyek azok a fontos pontjai a könyvnek, amelyekre oda kell figyelni a könyv filmvászonra adaptálása során. 


Bármely könyv rajongói azonnal dilemmázni kezdenek, ha meghallják, hogy kedvenc könyvüket széles vászonra adaptálják. Egyrészről persze izgatottak lesznek, amiért valami, ami olyan közel áll a szívükhöz, életre kel a filmvásznon. Másrészről viszont az a kilátás, hogy a forgatókönyvírók, rendezők vagy producerek megváltoztathatják az eredeti regényt és valami olyat hoznak létre, amelynek lényege nem egyezik meg a könyvével, mindig aggodalomra ad okot. Sok olyan filmadaptáció van, amelyről úgy vélik, valamiképp elveszítette a sajátosságát, ezek közül a legismertebbek a Fagypont alatt vagy a Skarlát betű.

Általános vélekedés szerint az Éhezők Viadala alkalmával sikerült jól megfogni Suzanne Collins regényének lelkét, a benne lévő drámát és hangulatvilágot. Így aztán nagy az elvárás, hogy a Futótűz is felnőjön az eredeti filmhez, legalábbis ami a hitelességet illeti. Íme öt jelenet, amely véleményünk szerint a könyvben Katniss karakterfejlődésének középpontjában áll, és amivel vigyázni kellene, hogy megmaradjon a filmváltozatban is.
Aki nem olvasta a második kötetet, ezúttal is SPOILERelre számíthat!

1. A 11. körzetbeli jelenetek

Az Éhezők Viadala: Futótűz könyvváltozatának sok fontos jelenete játszódik a 11. körzetben. Ez Panem egyik legszegényebb körzete, ahol növénytermesztéssel foglalkoznak. A 11. körzetben sok olyan kulcsjelenetet láthatunk, amelyek kiemelik a könyv mondanivalóját, ilyenek Peeta és Katniss szenvedélyes beszédei, és az, hogy ők ketten szemtanúi lesznek annak, amikor kivégeznek és fejbe lőnek egy [ártatlan] férfit. Ezek a jelenetek fontos szerepet játszanak a később kibontakozó események során.

2. Katniss és Peeta közti intimitás

Amikor Katniss és Peeta első alkalommal ágyba bújnak a regényben, az azért történik, hogy megvédjék egymást a rájuk törő rémálmoktól. Ez egy különösen fontos esemény bimbózó kapcsolatuk szempontjából.

3. Katniss kiáll Gale mellett

Az Éhezők Viadala: Futótűz során Katniss végig a túlélés ösztöne és az idealizmus között őrlődik. Amikor kiáll Gale mellett, amikor a fiút megkorbácsolják, az egy nagyon fontos pillanat, amikor helyes dolgot cselekszik a túlélésért való küzdelmen túl.

4. Kérsz egy kockacukrot?

Ez a regény rajongóinak egy különösen kedvelt jelenete, amelyben Finnick a lovaknak szánt kockacukorral kínálja meg Katnisst. Ez egy könnyed és kacér jelenet, amely egy kis szusszanást biztosít az Éhezők Viadala univerzumának halálos meséje során.

5. A 12. körzet [sorsa]

Úgy tűnik, elképzelhetetlen, hogy kihagyják, vagy valamiképp megmásítsák a 12. körzettel kapcsolatos kinyilatkoztatást, majd Katniss döbbent válaszát, sőt, minden jel arra mutat, hogy ez ideális befejezése lenne a filmnek.

Forrás: Yahoo Movies

1 megjegyzés:

  1. ezeknek a cikkeknek az olvasása során mindig arra jövök rá hogy mennyire várom a filmet :D

    VálaszTörlés