2013. május 28., kedd

Az Empire Éhezők Viadala cikkének fordítása

Bárki számára, aki tudni szeretné, hogy miért lobbant lángra az Éhezők Viadala, miközben több millió másik Alkonyat/Harry Potter követő égett szénné, amikor a sorozat 1691 millió dollárt kaszálhatott és világszerte kritikusok elismerését nyerhette el, talán Suzanne Collins Futótűzből származó következő idézete jelentheti a megfejtést: "azt viszont végképp nem engedhetem meg magamnak, hogy ilyesmin [Gale-lel való csókolózás] agyaljak, amikor egy felkelést kellene kirobbantanom." Való igaz. A Jennifer Lawrence által alakított Katniss Everdeen számára a Futótűz nem a romantikáról szól, de most már nem is arról, hogy ő maga életben maradjon. Tetszik vagy sem, mostanra lázadóvá vált és okkal. 
- Minden feltárul ebben a részben. - mondja Francis Lawrence, aki Gary Rosst váltotta a rendezői székben. - Azt gondolom, hogy a második és a harmadik könyv nélkül az első film egy viszonylag rövid történet volna,  de ezúttal feltárul a mitológia, és emelkednek a tétek. Az emberben tudatosodik, hogy itt sokkal többről van szó, mint egyetlen ember élete, egy országról, egy lázadásról, amely során rengeteg ember élete forog kockán. 

Ezúttal Katnissnek és Éhezők Viadala Győztes társának, Peetának (Josh Hutcherson) el kell utazniuk a zsarnoki Kapitólium és Snow elnök (Donald Sutherland) által elnyomott körzetekbe egy Győzelmi Körútra. Ahelyett azonban, hogy mindez megerősítené a Kapitólium erejét, Katniss és Peeta látványa lázadást szít, így Snow elnök hamarosan elhatározza, hogy hatalma visszaszerzésének legjobb módja, ha ezeket a kimondatlanul is vezető pozíciót betöltő fiatalokat visszaküldi a Viadala Arénájában és - remélhetőleg - mindkettejüktől megszabadul. Ennek céljából egy különleges Viadalt kelt életre, ahol a versenyzők, vagy más néven Kiválasztottak, mind korábbi Győztesek, vagyis Katnisst majd jó eséllyel elhagyja a remény.

- Ezúttal minden más lesz - mondja Lawrence. - Minden alkalommal, amikor valaki a Viadalra készül, el kell mennie a Kapitóliumba, végig kell csinálni a kiképzést, a felvonulást a szekereken és az interjúkat. Szóval nagyon figyelmesen végig kellett gondolnunk mindent, hogyan érjük el, hogy minden másmilyennek érződjön. Ezek a Kiválasztottak olyanok, mint a háborús veteránok. Az egyik legnagyszerűbb dolog ezekben a könyvekben, hogy felveti a háború következményének témáját. Ezek az emberek mind poszt-traumatikus stressztől szenvednek és mind különböző módon mutatják ki, azok esetében pedig, akiket megismerünk, mindenkinél látszik, hogy valami nem stimmel. Onnantól pedig, hogy visszatértünk az arénába - amely ezúttal trópusi szigeten játszódik, vagyis teljesen más, mint az előző - minden nagyon egyszerű volt. 

Azáltal, hogy olyan új szereplők jelennek meg a filmben, mint Philip Seymour Hoffman, Sam Claflin, illetve, hogy J-Law, Liam Hemsworth, Elizabeth Banks és Woody Harrelson visszatérnek, egyértelművé válik, hogy a Futótűz nem egy átlagos tini akciófilm. Az első film hatalmas bevételre tett szert az Egyesült Államokban, de meg van a lehetősége az egy milliárd dolláros bevételnek is. Lawrence egyértelműen hisz ebben - az utolsó két filmre, a két részben bemutatásra kerülő Kiválasztottra is leszerződött.
- A maraton utolsó harmadában járok. - nevet Lawrence. - Azt mondják, a test csak 30 km fölött kezd fáradni, szóval az utolsó film elkészítése lesz a legkeményebb. 
Az Éhezők Viadala: Futótűz 2013. november 22-től látható a mozikban.

2 megjegyzés:

  1. Bocsi, a végén, hogy visszatérnek a régi szereplők nem maradt ki Josh?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nyilván visszatér ő is, de a cikkben sem szerepelt a neve. Ennek semmi jelentősége nincs amúgy.

      Törlés