2013. január 12., szombat

7 dermesztő pillanat a Futótűz készítése során

Az Entertainment Weekly ide vonatkozó mellékletéből:

1. ÚJ RENDEZŐ KERESÉSE
Mindössze öt hónap volt már csak a Futótűz forgatásáig, amikor az Éhezők Viadala forgatókönyvíró-rendezője, Gary Ross kimentette magát a folytatás rendezése alól, hogy elkerülje a sürgető határidőket. Két héttel később Francis Lawrence olyan tehetségeket ütött ki a nyeregből, mint Bennett Miller (Pénzcsináló), hogy megszerezze a rendezés jogát. 
- A produkció bölcsen úgy döntött, nem ijeszt rám nagyon. - mondta Lawrence, aki a Legenda vagyok című filmet is egy hasonló 12 hetes periódus alatt készítette el. - Az egyetlen gondot a forgatókönyv jelentette. Vagyis az, hogy az sem volt még kész.

2. ÍRNI KELL EGY FORGATÓKÖNYVET. GYORSAN
Eredetileg Simon Beaufoyt (Gettómilliomos) szerződtették, hogy Gary Ross felügyelete alatt megírja az adaptációt. Amikor azonban Ross távozott, így tett Beaufoy is.
- Mégsem volt olyan, mintha nem lenne semmink. - mondja Nina Jacobson producer. - Volt egy nagyszerű könyvünk. 
Ezért aztán a Francis Lawrence rendező és Suzanne Collins írónő, felcuccoltak az írónő kiadójának irodájába három napra, némi gyorskaja és csokoládé kíséretében. Együtt vázolták fel a film körvonalait.

3. ÖSSZESZEDNI A RÉGI SZEREPLŐKET
Woody Harrelson viselte legnehezebben a rendezőváltást.
- Woody nagyon érzékeny fickó, nagyon hűséges típus, és nagyon közel állt Garyhez, ezért aztán letörte őt az, ahogyan alakultak a dolgok. - mondja Francis Lawrence. - Emiatt aztán fogtam magam és néhányszor átruccantam New Yorkba, hogy eltöltsünk együtt némi időt Woodyval, hogy megismerhessen, milyen vagyok. Nem vagyok-e paraszt? Megkapja-e majd ő is a megfelelő figyelmet? És ez nagyszerűen sikerült. Imádom a fickót.

4. ÖSSZESZEDNI AZ ÚJ SZEREPLŐKET
Philip Seymour Hoffman, aki a Fő Játékmester, Plutarch Havensbee szerepét alakítja, volt az első nagy fogás.
- Elmentünk, és megnéztük a Broadway-n, amikor az Ügynök halálában játszott. - mondja Nina Jacobson. - Sok türelem kellett hozzá, hogy rávegyük, hogy figyeljen ránk, és olvassa el a könyvet, hiszen forgatókönyvünk nem volt még. De nagyon szerettük volna [leszerződtetni], mert azt akartuk, hogy mindenki tudja, hogy igen, új rendezőnk van, olyan magasra tesszük a mércét, amilyen magasra csak lehet és Oscar-szintű színészeket célzunk meg.

5. BEFEJEZNI A FORGATÓKÖNYVET. VÉGRE!
- A könyv első harmada nagyon nyűgös volt. - mondja Jacobson. - Járunk Győzelmi Körútnak, járunk a Kapitóliumban, aztán hazatérünk, miközben Katniss rengeteget agyal. - Nina Jacobson ezért felkérte Michael Arndt forgatókönyvírót (Toy Story 3), hogy tisztázza le a történetet, és helyezze a hangsúlyt az érzelmi középpontra. - Michael belevetette magát az első vázlatba és hirtelen mindent átláttunk.

6.  ÚJ LÁTVÁNYVILÁG MEGALKOTÁSA
Az új rendező fel akarta turbózni a jelmezeket és a speciális effekteket.
- Úgy gondoltam, sok lehetőség van még a jelmezekben, különösen a kapitóliumiakat, ott meg lehet őrülni, lehet bulizni, de csak nagyon kifinomultan. - A Tetovált lány jelmeztervezőjének, Trish Summerville-nek felvételével Lawrence még egy kicsit javítani akart a filmen ("Nem kell mindennek szürkének és lehangolónak lennie") és új vizuális effektekért felelős szakember is bekerült a stábtagok közé Janek Sirrs (A bosszúállók) személyében.

7. A FELSZÍNEN MARADNI
- A Bőségszaru nagy részét felépítettük Atlantában. - mondja Lawrence. - Nagyon hideg volt. Alig 5-10 fokos volt a víz, tele sziklával, keskenyek voltak küllők, amiket építettünk, és a reszkető színészek nagyon lehangolóak voltak. Néha nagyon lassan haladtak a dolgok, néha pedig szerelési és logisztikai nehézségeink voltak, amelyeket az embernek meg kell oldania az emelvényekkel, vízzel, hullámgerjesztő gépekkel és vulkanikus kövekkel kapcsolatos problémákat.

Az ugrás után ezúttal is láthatjátok a cikk idevonatkozó eredeti, szkennelt (és összeszerkesztett) verzióját.




5 megjegyzés:

  1. Húha, a Bosszúállók effektese. Akkor lesz itt mit nézni!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jaja, legutóbb pont az effektekre volt panasz.

      Az viszont durva, hogy én/mi?/ azt hittem, Beaufoy megcsinálta a forgatókönyvet, csodálkoztam is a múltkori cikkeknél, miért írja, hogy Collins meg Lawrence "felvázolták" a forgatókönyvet. Először azt hittem, úgy érti, véglegesítették, hisz akkor már miért csak vázolgattak volna. Viszont remélem, a fentiek nem jelentik azt, hogy ez az egész dolog el van kapkodva, mint állat. :/

      És továbbá nem egyszerű, hogy Francis érkezésével két Lawrence-ünk lett :)

      Törlés
    2. Igen-igen a Bosszúállókat imádtam és a látványvilág is nagyban hozzájárult ahhoz, hogy imádjam a filmet :) Szóval ez mindenképpen jó előjel.
      Aztán ez a 3 nap necces :/
      Jaj, Ancsi ne is mond, ez a két Lawrence dolog... van, hogy néha én is összekeverem őket :D
      De így mindent összevetve egyre szimpatikusabb Lawrence úr :) És a kiadott anyagok (képek, cikkek) után egyrészt egyre jobban várom a filmet másrészt olyan jó előérzetem van a filmmel kapcsolatban :)

      Törlés
  2. Ezen én is filóztam, amikor bejelentették Francis Lawrence-t, de én is arra jutottam, amire Te, épp azért mert, ha rokonok lennének, akkor arról biztos hallottunk volna.

    Az meg legkevésbé sem érdekel, ki mennyire tartja nézhetetlennek a filmet, ha nekem tetszik ;)

    VálaszTörlés
  3. A másik cikkben, ami itt van efelett, a hossú EW-s első része, abban ír olyat, hogy mi volt, amikor Jennifer először beszélt Francis-szel. És hát, ha rokonok volnának, nyilván nem először beszélnének. Szóval én biztosra veszem, hogy csak névrokonok :)

    VálaszTörlés