2012. február 29., szerda

Jennifer Lawrence Cineplex magazinban


Kezdődjék a Viadal

Ő az a lázadó hősnő, akinek szerepére minden fiatal színésznő vágyik - Jennifer Lawrence Katniss Everdeen szerepét játssza ugyanis Suzanne Collins nagy sikerű trilógiája első kötetének hollywoodi filmadaptációjában. 
Hailee Steinfeld, Abigail Breslin, Chloë Moretz, Saoirse Ronan, Emma Roberts és Shailene Woodley neve is szóba került a 21 éves Jennifer Lawrence (Hallgatás törvénye; X-Men: Az elsők) előtt, aki sikeresen vette a meghallgatást és a szereppel a zsebében sétálhatott el. "Életem valaha hozott legkönnyebb döntése volt, amelyet szereposztás kapcsán hoztam meg." - nyilatkozta Gary Ross az Entertainment Weekly-nek. 
A filmben Panem (az egykori Egyesült Államok helyén álló ország, amely egy kegyetlen polgárháború után jött létre) diktatórikus kormánya az Éhezők Viadalának évenkénti megrendezése által tartja uralma alatt a más nézetű népességét. A kormányzat az ország 12 körzetéből véletlenszerűen kiválaszt egy-egy tinédzser fiút és lányt, betereli őket egy szabadtéri Arénába, ahol élet-halál harcot kell vívniuk egymással, amelyet a televízió közvetít. 
Az életét a szabadban töltő, 16 éves Katniss Everdeen önként jelentkezik, hogy átvegye húga helyét Peeta Mellark (Josh Hutcherson) oldalán a Viadalon, és megmutatja, hogy egy nagy szívű, bátor és halálos íjásztudással rendelkező fiatal lány fel tudja kelteni egy elnyomott nemzet lelkesedését. 
A Kentucky születésű lányt telefonon kerestük meg Los Angelesből, hogy karrierjének legjobban várt filmjéről beszélgessünk vele.

Jó kondiban kellett, hogy legyél, hogy el tudd játszani Katnisst. Nehéz volt úgy eljátszani egy ilyen fizikai igénybevételt igénylő szerepet úgy, hogy közben a súlyodat tartani kellett?
Igazából annyit kellett mozognom a filmben, hogy többet ettem a forgatás során, mint előtte bármikor. Mivel az embernek kiegyensúlyozottnak kell lennie, és amikor egész nap fel-alá rohangáltam a hegyen, fogytam másfél kilót, aztán meg nem győztem enni a hamburgert, hogy visszaszedjem, hogy a filmben ugyanolyannak látszódjak. Úgyhogy igazából az volt a nehéz, hogy tartsam a súlyomat.

Volt táplálkozási tanácsadó és edző a forgatáson?
Edzőnk volt, és úgy volt, hogy elkezdek dolgozni egy táplálkozási tanácsadóval is, [...] de aztán ettem, amit akartam, mozogtam, és figyeltem rá, hogy ne változzon a testem.

Igaz, hogy beleszerettél az íjászatba?
Igen. Egyfajta se-veled-se-nélküled kapcsolat alakult ki köztünk. Vacak, amikor az ember elszúrja, és felsérti a karja belső részét, ami aztán feldagad és fáj. Amikor azonban az ember eltalálja a célt, beletalál a tábla közepébe, akkor az a legjobb érzés a világon. Úgyhogy valóban kezdtem megszeretni.

És azt kijelenthetjük, hogy te vagy a legjobban fára mászó Oscar-jelölt?
Óó, ez egy klassz cím. Jöhet!

És mi a titka annak, hogy az ember jó famászó legyen?
Heveder és drótok (nevet). A titok az, hogy megtanultam egyfajta koreográfiát - egyik kéz ide, a másik oda, közben használni a göböket a támasztáshoz. Aztán ezeket a kis göböket átrakták a fára, ott úgy néztek ki, mintha kis göcsörtök lennének a fa kérgén. Aztán csak csinálni kellett a koreográfiát.

Mit gondolsz, miért vált ki olyan sok emberből szorongást Az Éhezők Viadala?
Mert a történet az emberiség legrosszabb részére emlékeztet minket. Olyan világban élünk, ahol az emberek a valóságshow-k megszállottjai, és a egyre nehezebb minket megdöbbenteni. Egyre nehezebb minket meglepni, vagy felkelteni az érdeklődésünket, és a más embereket ért traumákból táplálkozunk. 

Aztán ott van Katniss, aki a női erőt képviseli.
Egyértelműen, ő a lázadás szimbóluma. Egy olyan fiatal lány, akit elképzelhetetlen dolgokra kényszerítenek. Ő többet szeretne a világnak. Egyfajta jövőbeli Jeanne d'Arc. 

Hatalmas nyomás telepedik rád a szerep által - meg kell felelni a rajongók elvárásainak, és ezt végső soron három filmen át cipelned kell. Milyen érzés ez?
Az ember nem igazán gondolkodik ezen. Úgy értem, tisztában vagyok vele és méltányolom mindezt, és értem a vonzerejét is, de nem agyalok rajta olyan sokat, és nem borulok ki miatta. 

Mit gondolsz az, hogy fiútestvérek között nőttél fel Kentuckyben segített abban, hogy felkészülj Katniss szerepére?
Igen, mindenesetre ártani nem ártott.

Milyen volt a kapcsolatod a bátyáiddal? Sokat voltatok a szabadban?
A középső bátyámmal, - aki korban közel áll hozzám, nyilván, mivel én vagyok a legfiatalabb, - sokat voltunk a levegőn, háborúsat játszottunk, harcoltunk, csatáztunk, meg minden. A legidősebb bátyám - aki tíz évvel idősebb nálam - elvitt autókázni, zenéltünk, és hagyta, hogy én váltsak sebességet a kocsijában. Néha megnézte velem a Spongyabob Kockanadrágot. Mindegyikükkel teljesen más kapcsolatom volt. 

Még csak 21 éves vagy, de 16 éves korod óta folyamatosan dolgozol. Mi az, ami egyre jobban megy, ha a filmgyártásról van szó?
Szerintem sokkal könnyebb minden, ha az ember hagyja legördülni a terheket a válláról. Ez az ipar arról szól, hogy siess, és várj, és ha hagyod magad, akkor beleőrülsz, például, [ha azon pörögsz, hogy] "Miért rendeltek be hajnali négyre, ha csak délután egy órától van rám szükség?" vagy "Miért vesszük fel ezt a jelenetet milliószor, amikor lenne még öt jelenet, amit le kellene forgatnunk?" De az ember eljut egy pontra, amikor belátja, a filmgyártás így működik. Ezért fizetnek. Mindenki megtesz mindent, amit tud. Ezzel kell együtt élni.

Igazad van. Az embernek korlátozott energiája van, kár stresszre pocsékolni.
Ebben is egyre jobb vagyok. Keményen dolgozok, és keményen pihenek.
Mit jelent az, hogy "keményen pihenek"?
Ha az ember csak azért kel fel az ágyból, hogy egyen vagy kimenjen a mosdóba, ennyi.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése