2012. február 10., péntek

Gary Ross Katniss nézőpontjáról és a bonyolult jelenetek forgatásáról

A MTV elkapta Gary Ross-t egy (hosszabb?) interjú erejéig, amiből az elmúlt napokban kiraktak pár kivonatot, úgyhogy azokból fordítok. Részemről külön örülök ennek, mert ha valaki minden egyes izgi részletet tud a filmmel és a továbbiakkal kapcsolatban, az Gary. :)

Íme az első anyag a Katniss-nézőpont megvalósításáról:

Kedves rajongótársaink számára, - akik minden egyes részletet követnek Az Éhezők Viadala filmadaptációjának közelgő bemutatójával kapcsolatban, - egyetlen kérdés maradt megválaszolatlanul: hogyan kezelik a film készítői azt a tényt, hogy a könyv nagy része Katniss belső monológja? Végig Jennifer hangját halljuk majd a film alatt, vagy több karakter szemszögéből is megmutatják majd az eseményeket?

Ma azonban szerencsés napunk van, mert itt van velünk Gary Ross, rendező így egyenesen tőle tudhatjuk meg, hogy alapos megfontolás után úgy döntött, nem fog narrációt alkalmazni:
- Nem fogok hangalámondást alkalmazni. Az egész dolog lényege Katniss szemszöge. - mondta a történetről. - Ez egy egyes szám első személyű látószög. Hogyan érjük el az első pillanattól kezdve, hogy az ember Katniss helyében érezze magát, ahogy a könyv esetén is történt? Sok mindent mozis módon oldottunk meg. A folyamat elején rengeteget töprengtem azon, hogy "A mozi szempontjából mit jelent az, hogy a karakter nézőpontja?". Rengeteg ajánlást néztem meg ezzel kapcsolatban, de egy dolog biztos: Nem tud(hat)unk többet, mint amit a karakter is tud. 

Ross elmondta, hogy mindent Katniss szemszögéből fogunk megtapasztalni, csak nem fogjuk hallani, amint mindezt kimondja. 

-Az embert az érdkli, ami Katnisst is érdekli, és amiatt aggódik, ami miatt Katniss is. - magyarázza. - Nem fogod tudni azokat a dolgokat, amiket Katniss sem tud, vagyis mindent az ő szemein keresztül látsz, így az első feladat azt elérni, hogy az emberek úgy érezzék, mintha Katniss helyében volnának, és ugyanazokba az akadályokba ütközzenek, ugyanazokat a kihívásokat győzzék le, mint a lány. - mondta. - Sok mindent a mozi eszközeivel oldunk meg, de az is sokat jelent, ha olyan tehetséges emberrel dolgozhat az ember, mint Jen Lawrence. 

A Pleasentville és a Vágta rendezője nagyon óvatos volt, amikor a film konkrét megjelenésével és stílusával kapcsolatban kérdeztük, de állítása szerint megtettek mindent, hogy amennyire lehetséges, a dolgok valósághűek és hihetőek legyenek.
- Nem szeretnék elárulni részleteket az egyes jelenetekkel kapcsolatban, de biztos vagyok benne, hogy ezt megértitek. Elmondhatom, hogy a mozi varázsa sokat segít abban, hogy az elképzelt dolgokat jeleníthessük meg úgy, hogy sok mindent ötvözünk a világból. - válaszolta, mikor megkérdeztük, hogy hogy érezte, mennyi háttértöténetre volt szüksége, illetve, hogy mennyire vághatott bele a film elejének történéseibe. - A trükk az, hogy úgy kell megalkotni ezt a világot, amilyen valósnak és különlegesnek érezte az ember a könyv olvasása során, magyon pontosan el kell készíteni a terveket, és azt, hogy hogy néz ki ez a világ, és szerintem nekünk egy nagyon élénk világot sikerült megteremtenünk. 

A bonyolult jelenetek forgatásáról:
Innentől SPOILERes azoknak, akik esetleg nem olvasták a könyvet.

- A vadászdarazsas jelenetsor volt az egyik, az egy nagyon magas jelenet volt, a szó szoros értelmében 30 méter magasan forgattunk. - mondta Ross, mikor megkérdeztük, melyik jelenet igényelte a legnagyobb körültekintést és odafigyelést. - A Hivatásosok lenn vannak a földön, Katniss egy szinttel feljebb, a fán, Ruta még feljebb, arrébb egy másik fán, ott van fenn a vadászdarázsfészek is, a stábtagok meg le-föl mászkálnk a fákon egész idő alatt. - írta körül Ross az egyik különöseb bonyolult jelenet forgatását a Viadal során. - Ezeken a különböző szinteken játszódó jeleneteket egyetlen izgalmas jelenetsorrá kell összegyúrni úgy, hogy a darazsak számítógép-animáltak, úgyhogy ezt nem annak való, aki nagyon szívbajos. Azt hiszem, ott 110 felvételt készítettünk. Építettünk egy állványzatot az erdőben, ahonnan gyakorlatilag a fákat vettük fel. Ebből semmit nem számítógéppel csináltunk, úgyhogy ez egy nyomasztó jelenet volt, amely nagy odafigyelést igényelt.

Az olyan nagyszabású jelenetekkel - mint a Megnyitóünnepély és a "Lány, aki lángra lobbant" - forgatásával kapcsolatos kihívással kapcsolatban Gary Ross elárulta, hogy a bensőségesebb jelenetek forgatása igényelte a legnagyobb odafigyelést.

- Nagy felelősség volt Ruta halálának és annak jelentőségének forgatása, az, ahogyan Katniss lerója tiszteletét a kislány előtt azáltal, hogy emléket állít neki, és az, hogy az itt látható ellenszegülés [a rendszerrel] hogyan válik döntő fontosságúvá. - mondta. - Az a pillanat, amikor készen áll arra, hogy Peetával együtt megegyék az éjfürtöt, és az a pillanat, amikor az ember reggel felkel, és azt mondja, "Hűű, ma vagy az éjfürt-nap" - teszi hozzá nevetve. Stanley Kubrick-nak van egy pont idevágó idézete, amely így szól: "A rendezés legnehezebb része az, amikor az ember reggel kiszáll a kocsiból." Nagyon elégedett vagyok Ruta-halálának jelenetével és az Aratás jelenettel is.
Forrás

9 megjegyzés:

  1. Kimaradt a bejegyzésből, úgyhogy ide: ezek után összeadva a két cikket, már csak arra vagyok kíváncsi, hogy ha Katniss nem fog narrátorkodni, vagyis, nem ismerjük majd a gondolatait, akkor honnan jövünk rá, hogy mennyire nagyon veszélyesek ezek a vadászdarazsak? Ezt pl. hogy oldaják meg?

    VálaszTörlés
  2. Érdekes. Amúgy igaz, hogy sok információt Katnisstől tudunk meg, így nagyon kíváncis vagyok hogyan fogják megoldani. De nyilván kitaláltak rá valamit. Jaj már alig bírok várni márciusig komolyan mondom:D

    VálaszTörlés
  3. Ancsi, megint egyetértünk, azt hiszem. Szerintem a narráció hiánya komoly gondokat okozhat. Elvégre így tényleg az fogjuk látni, amit Katniss, de nem feltétlenül azt fojuk gondolni... Nekünk nem úgy jár az agyunk, mint nekik...
    Nehéz ezt nekem elmagyarázni most... nem tudom, hogy is tudnám megértetni magam...
    Szóval, látjuk, amit lát, halljuk, amit ő hall... de ha nincs narráció, hogy a fenébe tudjuk, hogy mi jár a fejében?
    És akkor ott van az is, amit te emeltél ki, hogy az információkat (szerintem legalább 3/4-ed részét) onnan tudjuk meg.

    Ugyanakkor valamiben mégiscsak teljes mértékben igazat adok Garry-nek. Mert, ha lenne narráció, inkább éreznénk magunkat láthatatlan megfigyelőnek, mint magának Katnissnek...

    Mit gondoltok?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én azt gondolom, hogy érdekes témát feszegetsz, úgyhogy mivel alapból egyetértünk, inkább leírnék még pár gondolatot.

      1. (Lehet utálni, hogy felhozom megint a párhuzamot, de én nem vagyok Alkonyat-párhuzam ellenes, bocsi :P) Az Alkonyat is E/1-es látószögű és azt is megcsinálták. Mondjuk abban van 1-1 mondat narráció, de el tudom képzelni, hogy annyi itt is lesz.

      2. Most a vadászdarazsas dolog juttatta eszembe, hogy lehetnek dolgok valóban, amit csak a Katniss gondolataiból tudunk. De ahogy Gary fogalmazott, ezt meg lehet oldani. Pl. megmutatják azt, amint erről hallott korábban. Főleg, hogy itt ezt megbeszélni sem tudja senkivel. De meglátjuk. :) 40 nap!

      3. Valamiért nagyon bízok Gary Ross-ban. Valszeg mert olyan sajátjának érzi a dolgot. Úgyhogy csak megoldja. Sejtem :))

      4. Kicsit azért engem bosszant, hogy csak a Katniss nézőpontot fogjuk látni. Mert engem a könyv olvasása során nagyon érdekelt volna, hogy mi történt Tresh és Cato között. Persze logikus, hogy Katniss nem lehetett ott mindenütt, hogy volt, amiről csak az esti "jelentések" során hall, de akkor is. Ez az egyik legnagyobb harc lehetett az övék + Catoén kívül. De én kitaláltam ám, hogy a Viadal utáni showműsor során, amikor végignézik az összefoglalót, akkor mutathatnának belőle részleteket.

      5. Kicsit amiatt is tartok, hogy mindenki azt fogja látni a Katniss-nézőpont miatt a filmben, amit ő a Viadalon is láttatni akar. Hogy belezúgott Peetába. Holott, ugye a túlélésért csinálja ezt, a show kedvéért, sokszor a kameráknak. Ok, elfogadom, ott a barlangban közel kerülnek egymáshoz, és hogy összezavarodik, de na. Az ott még bőven nem szerelem. Mondjuk nekem a legvégén is inkább kötődés, mint love :) De az én szavazatom a 29 közt van a Gale vs. Peeta "meccsben" :-D

      Törlés
  4. 1-> Nem mondhatni, hogy ismerném az alkonyatot... ;)

    2-> De ha azt megmutatják, akkor egy rövid időre(sokszor rövid időre) ki kell zökkennünk a történetből... akkor nem lesz vontatott?

    3-> Hú, én is! ;) Az, ahogy beszél, amit beszél... nem is tudom... a kisugárzása is, meg amit a többiek elmondanak róla... szóval rendkívül szimpatikus!
    DE! Ez nem jelenti azt, hogy nem "félek" dolgoktól, mert nem láttam, még egy munkáját sem, és fogalmam sincs, filmtechnikailag hogyan oldhatja meg az akadályait...nem ismerem a módszereit...

    4->Igazából ezeket én is hiányoltam, de abban a pillanatban, mikor a könyvben ott jártam, jobban érdekelt, hogy Katniss miképp boldogul tovább, illetve abban bíztam, hogy később még kapunk visszatekintést, például akár, ahogy te mondtad,az összefoglalónál... Aztán nem jött el, utólag meg már nem hiányoltam.. azt hiszem meg is feledkeztem róla. Azt viszont nem tudom, jó lenne-e, ha elszakadnánk a szemszögtől... még azt is csak emésztgetem, hogy kipillantások lesznek a 12.körzetbe, vagy a játékmesterekhez... Perzse nem várhatom el, hogy minden, amit én elképzeltem olvasás közben megjelenjen a vásznon ;) Igazából ez az izgi benne, nem? Hogy kicsit más lesz... vagy nem is tudom. Nem. Valóban nem tudom, miért is szeretném a megfilmesítést.. xD De nagyon várom! :O :D

    5->Ez viszont még eszembe sem jutott! De igazad lehet! Szerintem nem fogja tudni a film ugyanazt a vívódást éreztetni veled, ami könyvben is volt, ugyanakkor nagyon klasszul el tudom képzelni, hogy pont, mikor már elhitetné veled(a film), hogy minden rendben, happy, rózsaszín...szóval akkor egy derült égből villámcsapásként valamivel teljesen összezavarjanak... érted, mire gondolok? :)
    Hogy a film során sosem tudod pontosan, minek is kell hinned...

    Egyébként a Gale vs. Peeta meccs pont a napokban értékelődött át bennem. Eddig határozott Peeta párti voltam. Becsültem, igazából még mindig becsülöm a jelleme miatt. De egészen más oldalról gondoltam át a szumma történetet. Méghozzá Gale szemszögéből! Akinek ott van a barátja, eljárnak vadászgatni, jól érzi magát vele, aztán egyszer csak elszakítják mellőle, és végig kell néznie az egész show-t otthon, a tévében. A folyamatos küzdelmét Katnissnek, és Gale sohasem tudhatta, mi a valóság abból, amit a tévé mutat... Hiszen, neki az volt az egyetlen információforrás... És úgy érezhette, teljesen elveszíti a barátját(szerelmét?),miközben ő otthon ül, és nem tud semmit sem tenni ez ellen... És ő végignézte Katniss haláltusájáz... Mert hát valljuk be, ez az egész Viadal egy haláltusa volt...vagy valami olyasmi...
    Szóval arra jutottam, hogy ez sokkal összetettebb, mint elsőre gondoltam. Mert Katniss szemszögéből nézve egyértelműen azt mondom, hogy Peeta. Katnissnek Peetához kell mennie. Kész.
    De ha nem Katnissre, hanem saját magamra kell támaszkodnom, már nem vagyok ennyire határozott... ;)Gale pedig egy érzelmileg annyira erős ember... :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem Gale nagyon jó politikus lehetne. És ez most negatívum. Gale sajnos elvakultan megtesz mindent a szabadságért, amiben hisz és amire vágyik, de közben pont olyanná válik mint azok, akik őt szolga sorban tartották. Gale nem Katniss-ért tesz meg mindent, mint Peeta, hanem a szabadság harcért. És a végén sajnos elég valószínű, hogy az Ő bombája ölte meg Primet... Egyébként Peeta nagyon erős jellem, egy pillanatig sem lehet megingatni abban amiben hisz: a jóságban, a szeretetben és Katnissben. (Legalábbis még agytörlést nem végeznek rajta, de végül MÉG AZT IS felülírja). Peeta a szememben nagyobb hős, mert ember tud maradni, még Gale vadállattá változik a csata hevében...

      Törlés
    2. Egy nevet lécci máskor, ha már negatívat írsz.

      Miközben Peetát fényezed, remélem, nem feledkezel meg arról a jelenetről, amikor Katniss szeme láttára öli meg egyik játékostársukat az Éhezők Viadalában, amikor még a Hivatásosokkal van. (Tudom, mindezt pedig Katnissért teszi) Katniss könyörtelenségéről is tudnánk mesélni, szóval nem csupán Gale az, aki "vadállattá válik".

      Szerintem pont az az izgalmas ebben a történetben, hogy a szereplők nem egyértelműek jók vagy rosszak, hanem hihető emberi tulajdonságaik vannak.

      Törlés
    3. Kedves Névtelen, amit leírtál Peetáról, azt mind látom, és ezért vagyok én is alapvetően Peeta párti, az előző bejegyzésemmel inkáb arra szerettem volna rámutatni, hogy míg Peetára oly' felnézek mindazokért, amit leírtál, azért megpróbáltam Gale "oldaláról" is átgondolni ezt az egész történetet... És bár a véleményem Peetáról továbbra sem változott, azért megérett bennem valami egészen más gondolat is, mégpedig, hogy ez azért kissé ősszetettebb annál, hogy azt mondjam, én mellette állok, és kész.

      Nagyon tetszik, amit Ancsi írt, hogy "pont az az izgalmas ebben a történetben, hogy a szereplők nem egyértelműek jók vagy rosszak, hanem hihető emberi tulajdonságaik vannak." És azt hiszem, én is valami hasonlóra gondoltam az összetett alatt...

      Sajnálom, ha az előző kommentem nem volt elég egyértelmű, ugyanakkor örülök, hogy reagáltatok rá, szeretem más véleményét olvasni :)

      Törlés
  5. Bár alapvetően Peeta párti vagyok, mégis Ancsival értek egyet. Alapjáraton nekem Gale-el sincs semmi bajom, sőt én kedveltem is, csupán Peetának szurkoltam. De nem hiszem, hogy "vadállattá" változott volna. Azért meg lehet érteni, hogy 18 évnyi sínylődés után elégtételt akar és szabadságot és ezért küzd is. Nem volt egy ma született bárány, de Katniss sem, sőt Peeta sem igazán. Mind a három szereplő egy külön személyiség volt. Valakiben több a jó tulajdonság, valakiben kevésbé, de nem lehet egyértelműen rossz vagy jó csoportba osztani őket. Ahogy szerintem egy embert sem. Most lehet értelmetlen voltam?:d Remélem nem. Amúgy bocsi, hogy közbeszóltam, csak gondoltam leírom a véleményem.

    VálaszTörlés