2012. február 11., szombat

FilmInk magazin Éhezők Viadala címlapsztori

Ezúttal az ausztrálok mozimagazinjának, a FilmInk-nek a máricusi címlapjára került fel az Éhezők Viadala. A Mockingjay.net oldala abban a lehetőségben részesült, hogy elolvassa a teljes, 6(!) oldalas cikket, amelyből néhány részletet idéztek.


Gary Ross a könyvben megjelenő erőszak filmes ábrázolásáról:

Annak ellenére, hogy a film alapvetően egy csapat gyerek sorsát követi nyomon, akik megpróbálják egymást megölni, Ross nem érezte úgy, hogy több vagonnyi vérre lett volna szükség, hogy ezt érzékeltesse:
- Az erőszakot nem kell képileg ábrázolni, illetve eltúlozni - mondta a rendező. - Nekem ez nem állt szándékomban, ha másért nem is, amiatt mindenképp, hogy az kizökkentené a nézőt a főszereplő nézőpontjából. Ez egy nagyon szubjektív személyes élmény, és fel kellett tennem magamnak ezzel kapcsolatban néhány kérdést. A könyvnek mely jellemzőjét szeretném leginkább megragadni? Mit éreztem én a könyv olvasása során? Hogyan tudnám ezt a legjobban átadni? Számomnra a könyv leginkább arról szólt, hogy beleéltem magam Katniss helyébe.
[...]
Nem kell bemutatni az erőszak minden formáját, ha az a cél, hogy megmutassuk, mit érez Katniss a Viadal során. Ha morbid vagy öncélú szeretnék lenni, akkor kirángatnám a nézőket ebből a szubjektív nézőpontból. Ez azonban ízléstelen lehetne, és azt érném el vele, hogy a néző elhatárolódjon, holott épp az a célom, hogy igazán beleélje magát Katniss helyébe.

Josh a film társadalmi mondanivalójáról:

- Társadalmi szempontból egy nagyon érdekes helyzetben vagyunk jelenleg: nem mondom, hogy ami zajlik, az jó vagy rossz - egyszerűen csak úgy érzem, az emberek sokkal inkább hallathatják a hangjukat, mint valaha. Az egyén egyre nagyobb hatalommal bír, hiszen látjuk, hogy vannak olyan mozgalmak, mint a Wall Street elfoglalása, Los Angelels Elfoglalása, amikor az emberek közösen kiállnak azért, amit helyesnek hisznek. Ez a film ez előtt tiszteleg. Az emberek egy csoportja szembeszáll egy olyan hatalommal, ami ellen úgy tűnik, nem tehetnek semmit.

Jennifer remek humoráról tesz tanúbizonyságot, amikor arról kérdezik, mit gondol legutóbbi Oscar jelöléséről:

- Nem igazán érzem magam Oscar jelöltnek, vagy ilyesmi - állítja Lawrence. Mégis, Katniss Everdeenként bedobják egy halálos Arénába, ahol még a cipő is jobban szorít. Ez elég nagy teher ezeken a fiatal vállakon. - Vagyis úgy érzem, azt várják el tőlem, hogy legyek érettebb. - sóhajt fel. - Nem ábrándozhatok paparazzikról, meg ilyenek, ami pedig mindig is nagy vágyam volt!

Ami pedig Liam-et illeti, nagy szeretettel beszél arról, milyen hálás rajongóinak:

- Szeretném, ha jól teljesítene a film, és ha tetszene az embereknek. Ha az emberek örülnek annak, hogy ha találkozhatnak velem, és ha a rajongók boldogok, az nagyszerű dolog. Nem lennénk színészek, ha nem lennének rajongóink, és ők azok, akik által sikeresek leszünk. Ezért mindig hálás vagyok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése