2012. június 18., hétfő

Olvassuk újra a második kötetet! - 8. fejezet

Katniss megpróbálja megakadályozni, hogy Gale-t tovább kínozzák, ám szavára a(z új) békeőr nem hallgat, ezért, amikor lesújtani készül a korbáccsal, Katniss a korbács elé veti magát, amely megsebesíti a lány szemét. A békeőr még eztán sem zavartatná magát, kegyetlenségről árulkodó arccal folytatná a korbácsolást akár a fiatal lány testi épsége árán is. Haymitch az, akinek mindezt sikerül megakadályoznia, és ami szomorú, a tömeg nem csatlakozik hozzá, hogy kiálljanak a lány mellett. Peeta is ott van, és a legjobb pillanatban szól be egy jót.

– A fiút orvvadászaton kapták. Különben is, mi köze ehhez a lánynak? – kérdezi a férfi.
– Az unokatestvére. – Peeta lép oda, és óvatosan megfogja a karomat. – Ő pedig a menyasszonyom. Úgyhogy ha el akarja intézni a fiút, mindkettőnkkel meg kell küzdenie.
Talán csak mi hárman vagyunk. Talán az egész körzetben nincsen rajtunk kívül senki, aki szembe merne szállni a hatalommal. [Futótűz, 94. oldal]


Végül kettejük hatására és egy Purnia nevű helyi békeőrnő közbenjárására vet véget a Főbékeőr a korbácsolásnak. Megtudjuk, hogy Gale útja szokásosan a (korábbi) Főbékeőr, Darius házához vezetett, akinek el akarta adni az erdőben lőtt vadpulykát, ám helyette az újat találta ott. [Vajon Thread-nek lesz külön alakítója vagy ő is csak egy statiszta lesz, hiszen sokat nem látunk belőle. És Darius? Vele vajon mi lesz a helyzet? Hiszen neki pedig a későbbiekben még lenne szerepe...] Gale megpróbálta megmagyarázni, hogyan került hozzá a pulyka, de elejtésével mindenképp törvényt szegett, amiért lakolnia kellett. Bár a korbácsolás során Darius megpróbált közbeavatkozni, ám az új Főbékeőr leütötte és folytatta Gale korbácsolását.

A súlyosan sérült fiút Katniss-ékhez viszik, és Katniss édesanyja próbálja ellátni Prim segítségével. [Nos, Paula Malcolmson is jól járt ezzel a szereppel, mert noha az első részben alig volt több szerepe, mint egy statisztának, a második és harmadik részekben azonban gyógyítóként hangsúlyosabbá válik a szerepe!!] Furcsa újra viszontlátni Primet, aki sokat változott az Éhezők Viadala elején látott félénk kislányhoz képest: itt magabiztosan segít édesanyjának Gale sérüléseinek ellátásában, édesanyja utasításait követve ugyanis ő keresgéli meg a gyógynövény főzet összetevőit. 

A kép forrása: Vampirebangs.deviantart

Gale-nek nagyon súlyos fájdalmai vannak és olykor visszanyeri eszméletét is, amelyet Katniss nem visel túl jól. Együtt érez a fiúval, és szinte összeveszik édesanyjával, hogy még több fájdalomcsillapítót adjon a fiúnak, ám a készlet véges. Ekkor is Haymitch és Peeta segítenek lenyugtatni a lányt, aki - érthető módon - hisztérikusan aggódik Gale-ért. Peeta pedig ismét jól vizsgázik emberségből, nem sértődik meg, nem lesz féltékeny, a sérült Gale ágya mellett is támogatja Katnisst. Pedig semmi garancia nincs rá, hogy a lány őt jobban szereti. Sőt.

A kép forrása: Squidoo

Egyszercsak az éjszaka kopognak Katnissék ajtaján, mire mindenki arra gondol, a hatalom érte utól őket, ám Madge az, aki a Kapitóliumból származó fájdalomcsillapítóval látja el őket, amelyet Morflingnak hívnak, és amelynek a későbbiekben is komoly szerepe lesz. [És ami szerintem a mi világunk morfiumának felelhet meg.] Peeta csodálkozó megjegyzésére Katniss rádöbben, hogy féltékeny Madge-re és megpróbálja beleélni magát Gale helyébe is, akinek végig kellett néznie, ahogyan hű társa és egyetlen barátnője együtt van Peetával a Viadalon, és akihez férjhez menni készül. 

Hirtelen fuldokolni kezdek a gyűlölettől, amit vele, a képzeletbeli lánnyal – és úgy általában ezzel az egész helyzettel – szemben érzek. Gale az enyém. Én az övé vagyok. Minden más elképzelhetetlen.

Lassan rádöbben, hogy a bogyós trükközéssel zonban az volt a célja, hogy ne egyedül kerüljön ki élve az Arénából, hanem hogy Peetát is megmenthesse. Ám ezzel valóban szembeszállt a Kapitóliummal is, ami hirtelen fontossá válik számára. Hiszen Gale született lázadó. Amikor megcsókolja Gale-t, a fiú egy pillanatra magához tér, amely során gyorsan meg is beszélik, hogy nem szöknek sehová. 
Nem megyek sehová. Itt maradok, és iszonyat nagy balhét rendezek.

6 megjegyzés:

  1. Az első kép fake, Primnek, és Kattnis édesanyjának szőke haja van (nem kukacoskodás, csak feltűnt)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez nekem is feltűnt, de csak szólj, ha találtál jobbat :) Szívesen cserélem.

      Törlés
    2. mondtam hogy nem kukacoskodásnak szánom és becsülöm a munkádat hogy ennyit dolgozol :)

      Törlés
    3. Oké, köszi, csak ugrok arra, amikor valaki a legelső kommentjében kritizál ;) De annyira nem haragudtam, mert mondom, ezt én is láttam, de egyelőre ezeket a visszaolvasós bejegyzéseket ilyen rajongói rajzokkal tudom feldobni, amelyek bár nem tökéletesek, de sokszor nagyon jók. :)
      Mindenesetre üdv itt! :)

      Törlés
    4. Igen ezek a képek nagyon feldobják az egészet :D

      Törlés
  2. Jaj ebben a fejezetben nagyon sajnáltam Gale-t, de nem csalódtam Katnissben és Peetában ugyanis kisegítették Gale-t és egymást a bajban ja és persze Haymitch is. Bár kicsit szomorú volt, hogy a tömeg nem tett semmit sem. Amúgy van az az idézet, amit bemásoltál, mikor Katniss elképzeli, hogy Gale keürl be és ő jön össze egy lánnyal. Nekem az egy kicsit önzően hangzott. Tudom, tudom, most esik le neki meg minden... de akkor is, nekem így jött le. Én a csókot a végén először nem tudtam hova tenni. Hogy ezzel úgymond megpecsételi azt hogy itt marad vagy azt hogy Gale-t választotta...Hm...

    VálaszTörlés