2014. június 26., csütörtök

A Kiválasztott előzetese jól ábrázolja, miért is Josh Hutcherson a tökéletes Peeta

Bár érdekes módon teljes érdektelenség övezi részetekről az előzetessel kapcsolatos írásokat, én élvezem fordítani ezeket, szóval megint kaptok egyet, így jártatok. Egyébiránt bízom benne, hogy ezt legalább szeretni fogjátok, mert mint a címből is olvashatjátok, azt feszegeti, miért is Josh a tökéletes Peeta. Bár oké, tudom, ezt Nektek nem kell elmagyarázni :)))

Mind az Éhezők Viadala könyvekben, mind pedig a való életben Peeta húzza a rövidebbet. Miután a Futótűz filmváltozata megjelent, Josh Hutcherson karakterét könyörtelenül kigúnyolták, amiért mindent elszúr az Arénában. De nemcsak a karaktert osztották, hanem magát Josh Hutchersont is. Twitteren maguk a rajongók tiltakoztak, amiért ő kapta a szerepet, mondván a lehető legrosszabb döntés volt őt választani, mert "Peeta Mellark szerepére Josh Hutcherson választása arra emlékeztet, amikor Kristen Stewartot választották Bella szerepére az Alkonyatban, ami minden idők leghibásabb szereplőválogatás döntése volt." Ám annak, aki így gondolja, nincs igaza, az új Kiválasztott promóanyag pedig jól jelképezi, mennyire alkalmas is Josh Hutcherson a szerepre.

Bár a klip mindössze 72 másodperces és ebből is alig 30 másodpercen keresztül látjuk Peetát, mégis az előzetes láttán egyértelművé válik, hogy tökéletes választás a szerepre. Hutcherson egyetlen szót sem szól, csupán elfordítja fejét és belenéz a kamerába, ám abban a pillanatban rengeteg düh, kétségbeesés és üresség sugárzik a szemeiből. Egy olyan embert látunk, akinek a Kapitólium átmosta az agyát, és arra kényszerítette, hogy kiállja azt, ami ellen annyira akart küzdeni. 
"Csak azon töprengek, bárcsak lenne valami módja, hogy… megmutassam a Kapitóliumnak: nem vagyok a tulajdonuk. Hogy több vagyok, mint a Viadal egyik kelléke – magyarázza Peeta.
– Pedig nem vagy több – mondom. – Egyikünk sem az. Így működik a Viadal.
– Világos, de ettől függetlenül nem kellene megszűnnie a személyiségünknek – erősködik Peeta. – Érted, mire gondolok?"
Baljóslatú tekintetéből az ember érzi, hogy Peeta ebben a filmben nem az a fiatal fiú lesz, aki őrülten szerelmes Katnissbe, hanem a Kapitólium fegyvere.

Nagyon nehéz az embernek pusztán a tekintetével színészkednie. Ahogyan Michael Cain a Filmszínészet című könyvében megfogalmazza: "A kamerának nem hazudhatsz. Ha az ember érzései belülről fakadnak, az látszik a szemében. Ha nem, akkor a szemed elárul téged.

Szerencsére Hutcherson szemei nem elárulják őt, hanem egyetlen egyszerű nézés által a karakter mélységét közvetítik. 
És bár sokan amiatt panaszkodnak, amiért Jennifer Lawrence-t nem láthatjuk a kisfilmben, én részemről nagyon odáig vagyok Josh Hutcherson alakításától és alig várom, hogy láthassam, mit is csinál majd a filmben.
Forrás: Bustle.com

17 megjegyzés:

  1. Én teljesen egyetértek az írójával. Neked pedig köszönöm hogy lefordítottad! :)

    VálaszTörlés
  2. Ez az ember egyszerűen gyönyörű .**

    VálaszTörlés
  3. Nekem tetszik ez a Kapitólium oldaláról való promózás (értem itt Snow üzenetét és a képeket amelyeket a körzetekről készítettek). Teljesen új szemszögből látod a "világot" amelyet ennyire álszent módon mutatnak be : )
    Ezzel a nagy fehérséggel pedig szerintem nem csak rémisztgetni akarnak ( <-- MTV reakció) hanem az egésznek a "tisztaságát, ártatlanságát" kifejezni : )
    Josh színészi tehetségével pedig semmi baj nincs : )

    Köszönjük a sok fordítást!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Amúgy Josh színészi képességeiben való kételkedést én sem értem. Ha bárkiben volt is kétely, az az első film elején abban a pillanatban kellett, hogy eloszoljon, amikor kisorsolták Peetát. Nekem legalábbis azóta nincsenek kétségeim Josh miatt. Jó, hát a magassága nem szerencsés, de ez a filmekben sosem volt zavaró, és nem befolyásolta magát az alakítást.

      A karakter meg tényleg lúzer a Futótűz Arénájában, de ezt meg maga Josh ismerte el a film utáni Saturday Night Live-ban.

      Ezzel együtt azzal a résszel valóban egyetértek én is, hogy Josh itt is klasszul hozza az eltérített srácot és mindezt valóban egyetlen pillantással.

      Törlés
  4. Maga Peeta is elismeri, hogy lúzer :D
    Hát igen pedig ha belegondolsz Josh a 170 cm-ével átlagosnak mondható mégis, hogy eltörpül a premier és egyéb fotózásokon Liam és Jen mellett, de imádom a reakcióit ahogy elintézi minden magasságára vonatkozó kérdést vagy megjegyzést :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Neeem, 170 centivel Josh kifejezetten alacsonynak számít, nem véletlenül törpül ő el a többiek mellett :) De számomra a magasság nem olyan tulajdonság, ami befolyásolja valaki iránti érzéseimet. Itt is csak azért emeltem ki, mert a könyvhöz képest ez nem egyezik. De mint vázoltam, gondot nem okoz. Imádom Josh-t. :)

      Nem indult nálam sem könnyen, de engem megvett azzal a fejjel, amit akkor láttunk tőle, amikor kihúzták. Azt a hitetlenkedést, döbbenetet, majd felismerést, hogy mit jelent ez és mindezt szintén egyetlen arcjátékkal - számomra végtelenül meggyőző volt.

      Törlés
    2. Én is akkor jöttem rá, hogy jé, ez a srác tud színészkedni. :)

      Törlés
    3. Igazság szerint egyrészt nem emlékszem milyen magasnak kellene lennie Peetának, másrészt pedig nekem egyetlen másodpercig nem tűnt fel a magasság dolog. Van aki arra figyelt a két csodás film alatt?:D Amúgy én Josht a régebbi filmjeiből ismertem mikor még kis kölyök volt és szerettem, úgyhogy eleve izgatottsággal vártam. Bár meglepődtem, mikor először megtudtam, de nem gondoltam azt, hogy jaj miért ő. Nekem igazság szerint az első szikra az volt a filmben, mikor kisorsolták és a feje, de mikor megvett az az a pillanat volt, mikor kocsival vitték a vonathoz és elfordította a fejét és bár nem élesen, de láthatjuk ahogy eltorzul az arca hogy el akarja sírni magát, és bevallom, én el is sírtam magam a moziban. Meg szerintem azóta is minimum bekönnyezem azt az egy arckifejezést.

      Törlés
    4. Lehet nem átlag na csak mi (én is) vagyunk túl "minik" :D
      Nem dehogy is a magasságát figyelem csak a képeken feltűnik igen, de mindez valóban lényegtelen és nem a mérete határoz meg egy színészt : ) Josh Peetaként remek választás teljesen átadja a személyét szerintem noha külsőre tényleg kicsit más ( magas, kék szem) de mondom ez nem is lényeges csak azoknak akik szőrszálhasogatóak : )

      Törlés
  5. Én a mai napig azt vallom, hogy kinézetre Josh nem tökéletes Peeta (sőt mondhatni nagyon is messze van tőle), ami néha bevallom zavar (pl. amikor nem tudom miért de soha nem Peeta-szőke a haja a filmben, vagy amikor eszembe jut, hogy soha nem lesz 190 cm magas).
    DE Josh szimpatikus és jól el tudja játszani a karaktert, jól hozta Peetát mindkét filmben, nem lehet okom panaszra. Ezért is vagyok úgy vele, hogy a gondolat, hogy "miért nem egy kívülről tökéletes Peetát választottak" mindig is ott motoszkál a fejemben, de ezt általában sikerül egyből elfelejtenem, amikor Josht meglátom, vagy, ha megnézem a filmet.
    Egy szó mint száz, egyet értek a cikk írójával (és köszi Ancsi a fordítást :D). Továbbra is szeretem Josht és Peetát is és alig várom, hogy megnézhessem Josh mit hoz ki a 3. részben Peetából. :)

    VálaszTörlés
  6. Nekem teljesen bejött a Josh álltal alakított Peeta ....a magassága szàmomra nem zavaró a filmekben!! Az a tekintet pedig lehengerlő..szinte hihetetlen, hogy az ember ilyen mélységes érzelmeket "üzeneteket" tud közvetíteni a szeme álltal !! Ancsi köszi a fordítást !! :))

    VálaszTörlés
  7. Josh a tökéletes Peeta! Jó az első részben annyira nem volt olyan jó,de a 2. részben imádtam meg igazán.:) Szerintem tökéletes Peetaként. És ahogy megláttam a videóban egyből összeszorult a gyomrom. Helyesebb Peetát biztos nem tudtak volna találni.:)) ♥♥♥

    VálaszTörlés
  8. Szerintem Josh fantasztikus színész, szinte az összes filmjét láttam már, mindegyikben nagyon szimpatikus volt, azt hiszem ki is mondhatom, hogy a kedvenc férfi színészem. Peeta karakterére pedig abszolút alkalmas, nagyon jól hozta a szerepét mindkét filmben, és szerintem nem lesz ez másként a következő két részben sem. Az pedig, hogy a Futótűz beli jelenetei miatt a rajongók kigúnyolták, nekem egy nagyon ellenszenves viselkedés. Hiszen ebben a részben igaz, hogy Peeta néha bénázak, de Josh tök jól végezte a dolgát, én jókat derültem rajta. Másrészt az, hogy Peeta így van leírva a könyvben, az mégis miért is az őt megformáló színész hibája lenne?! Na mindegy, szóval én teljes mértékben meg vagyok elégedve Josh alakításával. Ami pedig a magasságát illeti, magában a filmekben egyszer sem lehet kivenni, hogy alacsonyabb lenne Katnissnél, de igaz, premiereken és fotózásokon valóban vicces látvány, főleg Jen és Liam mellett, az ő kis 167 centijével. :) Viszont én már egy "jelképes köszönetet" mondtam Joshnak magamban, ugyanis pontosan egy idősek vagyunk és én magam is 167 cm vagyok, ami engem sokáig zavart, de ha egy világsztár el van így akkor én is. :) ~ Dom

    VálaszTörlés
  9. Köszi a fordítást. Josh nagyon jó színész. Miatta szeretem jobban a filmet,mint a könyvet,és sajnálom,h a kőnyv csak Katniss gondolatait mutatja. Abszolút Peeta. Nem ia tudom a magasságán kívül,ami kicsi tényleg zavaró,mi lehetett a rajongók baja. Egyébként a Kristen S. megjegyzéssel mélységesen egyetértek. :-)

    VálaszTörlés
  10. Kifejezetten nem érdekelt soha a külseje, Jen se Katniss a könyv alapján, de ez van. A személyisége viszont nagyon Peeta és ez a lényeg. Megnyerő, nyitott, jószívű. Inkább legyen egy hiteles, alacsony Peetánk, mint egy magas, homokszőke fickó, aki nem tudja rendesen közvetíteni Peeta személyiségét. :)
    Ami a cikkekkel kapcsolatos: én kifejezetten szívesen olvasom ezeket, kíváncsi vagyok hogy reagálnak mások erre az újszerű marketing tevékenységre. Köszi Ancsi a fordításokat! Remélem lesz még ilyen jellegű :)

    VálaszTörlés
  11. Szerintem Josh egyszerűen professzionális. Olyan tehetséggel bánik a mimikával. És vannak olyan sajátos arckifejezés hogy azokon behalok.

    VálaszTörlés
  12. en a futotuzben szerettem meg igazan, mivel az elso reszben sajnos a komolyabb szerepeit vagy elrontottak (vonatos jelenetek), vagy nem volt benne (pl. a barlangos beszelgeteseket sajnalom, hogy nem tettek bele..)
    de a futotuzben nagyon jo volt. *SPOILER* annyira kivancsi vagyok milyen lesz duhongo orultkent, ahogy ratamad majd katnissre :)

    VálaszTörlés