2013. március 5., kedd

Éhezők Viadala Kihívás, 12. nap: Egy karakter, aki bárcsak ne halt volna meg

Biztosan Ti is találkoztatok már a Facebookon a "Kihívás-sorozatok" egy-egy darabjaival, például a 30 napos dal-kihívással vagy 100 napos film-kihívással, stb. Ennek a mintájára készült a 30 (illetve 31) napos  Éhezők Viadala kihívás.

Egyébiránt az oldalsávba kikerült a rovat, aki utólag szeretne írni, egy kattintásra megkapja így az összes lefutott kérdést!
Örülök, hogy a rovat ilyen nagy népszerűségnek és érdeklődésnek örvend :)


Azon filóztam, mi a kihívás ebben a kérdésben, aztán rájöttem: egy karaktert megnevezni.
Bevallom, zavar az is a kérdéssorban, hogy nyilván már előkerült a téma, és ahogy elnézem, lesz még halállal kapcsolatos kérdés. De majd azt máshonnan közelítjük meg legfeljebb.
Most ezen a témán se rágódnék sokat, hiszen nagyon konkrét és sablonos a válaszom, még akkor is, ha a kettő közül nem tudnék és nem is szeretnék választani. Ők pedig Prim és Finnick.
Prim egy nagyon aranyos, értékes karaktere a sorozatnak, és nyilván kicsit az én bűnöm, hogy képes vagyok annyira beleélni magam a regénybe, mintha valódi személy lenne, de nagyon elkeserít a halála. Az a kislány nem hogy senkinek nem ártott, de sokak arcára csal mosolyt, korához képest érett, segítőkész, és sok olyat kellett megélnie, amit sokunknak - szerencsére - nem, és épp akkor hal meg, amikor már jobbra fordulnának a dolgok. 
Finnick pedig egy nagyon összetett jelenség, és én nagyon nehezen láttam be az álarca mögé. Nyilván bekajáltam Collins minden írói eszközét és csak a Futótűz legvégére tudtam megbízni benne, és csak a Kiválasztottban szerettem meg igazán. És amikor már egészen biztos vagyok benne, és megkedvelem, akkor meghal. Oké, tudom, ez így rólam szól, nem a karakterről (de hisz mindenki a saját szűrőjén át tud tekinteni a történetre, karakterekre). De vele kapcsolatban is ugyanazt tudom megfogalmazni, amit Primmel kapcsolatban. Annyi szenvedés, kiszolgáltatottság és küzdelem után élete épp révbe ér, amikor meghal.

Hangsúlyoznám, hogy tisztában vagyok vele - hogy néhányatokkal ellentétben - én nem tudom kívülről, objektíven, önmagáért tekinteni a sorozatot. Lehet, hogy írástechnológiailag (vagy hogy mondják ezt szakmailag?) az úgy volt jó, ahogyan volt: bennem és mindenki másban viszont kelt bizonyos érzéseket (hát nyilván, mert ez a célja, hogy hasson!). És én csak magamon, saját érzéseimen átszűrve tudok válaszolni a kihívás kérdéseire. És ezek a válaszok olyan szubjektívek. Mindannyiunké. És ez így izgi :)

25 megjegyzés:

  1. Én Finnick halálakor döbbentem le...Egyszerűen nem tudtam elhinni.Primet is sajnáltam,de valahogy ő nem bennem olyan mély érzéseket.Persze,nagyon sajnáltam Katnisst,de ennyi.Na de Finnick... :(

    VálaszTörlés
  2. az 1-ben Rue
    a 2-ban Cinna,Wiress,Mags
    és a 3-asban ugyanaz volt nálam is mint bbogi-nál...és leginkább Finnick akasztott ki

    VálaszTörlés
  3. Finnick és Prim.

    Az első könyvben Rue halála is megviselt, de annak előbb vagy utóbb be kellett következnie. A másodikban ugyanez a helyzet Cinnával. Őt már az első könyvben is megszerettem.... de még erre is azt mondom, hogy oké (bár nem szívesen).
    Végül pedig Finnick és Prim. Finnick halála fájó pont, mert a kedvenc karakterem, akit már a Futótűzben megszerettem. De pont akkor, amikor nagyjából rendbe jön az élete.... ááá, nem is értem Collinst. Ha esetleg Annie meghalt volna, akkor még talán megértem, de így....
    Prim. Ő indította el ezt az egészet (még, ha akaratán kívül is), de nem tartozott a kedvenceim közzé. A Futótűzben kezdtem el megkedvelni, a Kiválasztottban pedig az abszolút az egyik kedvencem lett.

    VálaszTörlés
  4. Finnick, Prim, Cinna, Wiress.

    VálaszTörlés
  5. Én sem tudok újat mondani: Cinna, Finnick, Prim.

    VálaszTörlés
  6. nem hiszem hogy konkrétan mondták volna hogy madge meghalt asszem katniss azt gondolta hogy valószínűleg már elhagyták a körzetet a robbantás előtt.
    de am Finnicknek mindenképp életben kellett volna maradnia mert annie terhes volt.
    meg nem tom mért de
    Boggs halála elég élénken jelent meg mikor olvastam és azért is viselt meg.

    VálaszTörlés
  7. Ancsi te mindent megfogalmaztál amit én is írtam volna(csak te szebben fogalmazol). :-)

    VálaszTörlés
  8. Cinnát elfelejtettem leírni, pedig az ő halála is eléggé megviselt.

    VálaszTörlés
  9. Prim, Finnick, Boggs, Cinna, Rue.
    Nagyon hiányzik minden, amire csak ők voltak képesek.

    VálaszTörlés
  10. Bennem is mély nyomokat hagyott Boggs halála, szerettem, ahogy kibontakozott a jelleme a harmadik rész során, és azért a szerepért is tiszteltem, amit Katniss életében próbált betölteni, sajnáltam, hogy csak ennyi idő jutott neki velünk.

    Engem Finnick halála viselt meg a legjobban, annak ellenére le kellett raknom a könyvet, hogy számomra elég nyilvánvaló volt már A kiválasztott közepétől a sorsa. Nyilván azért is, mert ő volt az egyik kedvenc karakterem, de az is benne volt, amit Ancsi írt, hogy azért ennyi szenvedés után többet érdemelt volna pár hét boldogságnál.

    Prim elvesztésekor pedig már annyira sokkolt voltam, hogy érezni sem bírtam semmit ezzel kapcsolatban, de így belegondolva talán az ő elvesztése volt a legnagyobb veszteség, nem csak Katniss személyes szempontjából, de úgy általában az egész közösségnek is, mert már pont látszott, milyen értékes ember is lesz belőle, amikor végül is meghalt.

    VálaszTörlés
  11. Ennél jobban nem tudom leszűkíteni: Finnick és Prim.
    Ezután: Boggs és Cinna

    VálaszTörlés
  12. A film milyen benyomással van az emberekre! Rue, Rue, Rue :)

    VálaszTörlés
  13. A film milyen benyomással van az emberekre! Rue, Rue, Rue :)

    VálaszTörlés
  14. Én nem tudok választani, sok olyan karakter van akit szívem szerint "megmentettem" volna, például Finnicket Primet, Rutát, Boggs-t, Cinnát... Finnick, Prim és Boggs halála az oka, hogy mondhatni utálom a könyvet. Imádom (és ezzel ellentmondok magamnak, de ezt meg kell magyaráznom) ahogy meg van írva, mert az egész történet hihetetlenül fantasztikusra sikeredett, viszont utálom is, mert semmi de semmi értelme nem volt se Finnick, se Prim halálának. Még Boggs és Cinna halálát valahol meg értem, de Finnick és Prim szimplán csak meghaltak, különösebb ok nélkül.

    VálaszTörlés
  15. Igazából komolyabb indok nélkül engem Mags halála hatott meg a leginkább. Annyira sajnáltam.
    Persze Prim, Finnick és Cinna is meghatott, de róluk tudtam, még mielőtt olvastam volna a könyveket, mert sajnos idő előtt botlottam bele néhány információba.

    VálaszTörlés
  16. Finnick de egyértelműen! Én nem éftem miért kellett megölni:( Már a Futótűzben a kedvenc karakteremmé vált...Olyan sokat szenvedett és pont mikor már minden rendben vele, hisz gyereke lesz és ott van Annie is akivel boldog életük lehetne...ah ez engem nagyon kiakasztott és a halála körülményei...a mutánsok na ez már szerintem túlzás volt! Még Snow-nak se kívánnék ilyen halált:(

    VálaszTörlés
  17. Ruta, Finnick, Prim.

    VálaszTörlés