2015. november 14., szombat

Francis Lawrence és Nina Jacobson A Kiválasztott 2. rész készítéséről

Igaz hosszú, de izgalmas cikket olvashatunk, amely eredetileg az io9 oldalán jelent meg. A forgatási érdekességek és a kulisszatitkok kedvelőinek mindenképp érdemes elolvasni. Remélem, ez is segít kissé abban, hogy gyorsabban teljen a film bemutatásáig hátralévő néhány nap.


Legalább 2 milliárd dollár oka van annak, miért született az a döntés, hogy a harmadik Éhezők Viadala kötetet, A Kiválasztottat két filmben mutatják be. A pénztől eltekintve azonban a döntés hatalmas szabadságot biztosított a film készítőinek és lehetővé tette számukra, hogy még megfelelőbb ívet hozzanak létre a történetnek. Szabadságot tehát nem csak Katniss nyerhetett. Francis Lawrence rendezővel és Nina Jacobson producerrel beszélgettünk, akik elárulták nekünk, miért két történet inkább A Kiválasztott.
- A Kiválasztott 1. része inkább politikai jellegű, sokkal belsőségesebb. - mondta Lawrence az io9-nek. - A 2. rész inkább a háborúról és annak következményeiről szól és lefedi az összes, a sorozatban felvetődött témát. 

Az Éhezők Viadala Suzanne Collins népszerű könyvtrilógiájaként kezdte. Ezen könyvek megfilmesítési jogait szerezte meg Jacobson a Lionsgate filmstúdió számára, majd három, kifejezeten sikeres filmet készítettek belőle, míg a negyedik film, Az Éhezők Viadala: A Kiválasztott, 2. rész 2015. november 20-ától látható az amerikai mozikban. Várhatóan az év egyik legnagyobb sikerfilmje lesz.



- Mindig is úgy véltem, hogy ez az utolsó fejezet az átalakulásról szól. - mondta Jacobson. - Kezdetben [a Jennifer Lawrence által alakított hősnő] Katniss Everdeen a húga helyett jelentkezett a Viadalra. Belekényszerült egy olyan helyzetbe, ahol mindig el kellett döntenie, miképp reagál arra a forgatókönyvre, amely szerint játszania kellett. És most végre eljutunk oda, amikor már nincs forgatókönyv. Katnissnek improvizálnia kell, vezető szerepet kell vállalnia, végig kell csinálnia, amibe belekezdett és vállalnia kell tettei következményét. Meg kell tudnia, milyen vezetőnek lenni. Elégedetten látom, hogy a karakter felnőtt, végre vállalja a szerepét és az útját. És ennek a filmnek ez volt a lényege. Ez egyfajta teljességet jelent. Azt akartam, hogy az emberek érezzék, hogy teljessé tettük a történetet.

Lawrence szintén nagyon várta, hogy a történet kerek legyen. A sorozat négy filmjéből hármat ő rendezett, ezért az, hogy két részben készíthette el a Kiválasztottat, sok nagyszerű dolog megvalósítására adott számára lehetőséget. Először is közvetlenül egymás után két filmet is leforgathatott, amelyek alapvetően különböztek az első két Éhezők Viadala filmtől, amelyek közül az elsőt még Gary Ross rendezte.

Lawrence bevallotta, hogy amikor a második filmet kellett elkészítenie aggódott, hogy túlságosan olyan lesz, mintha az első ismétlése volna.
- Azt hiszem, jobban aggódtam az ismétlődések miatt a Futótűz forgatásakor, mint A Kiválasztott 1. vagy 2. részekor. - mondta a rendező. - Egyszerűen azért, mert rengeteg olyan esemény van a filmben, amelyet már láthattunk az elsőben is. Egy újabb Aratás! Újabb vonatút a Kapitóliumba! Kiképzés a Kapitóliumban! Kiképzőközpont! Felvonulás! És tényleg az járt a fejemben, hogy "Hűű! Hogyan haladjak végig ezen az egészen és érjem el, hogy más legyen, mint az első alkalommal volt?" Mire az ember A Kiválasztott 1. részéhez ér, a történet menete teljesen megváltozik.

Nem csupán az első rész halad más irányba, a 2. rész is teljesen más hangulatú. Sokkal nagyobban látjuk majd, amit már korábban is, ami tökéletes befejezést biztosít a sorozatnak. Exponenciális kibővítése lesz az alapötletnek, amivel az egész sorozat elkezdődött.
- A Kiválasztott 2. részében már megint egy Arénában leszünk. - mondta Lawrence. - De alapvetően lesz más az egész. Ezen történetek alaptémája azonban mindig is az erőszak következményei voltak számomra és akár egy Arénában vagyunk, akár egy igazi harcmezőn, az számomra ugyanazt jelenti. Egyszerűen rengeteg a párhuzam. Gondolok itt arra, hogy Snow elnök ezt az egész Viadalt a szórakozás kedvéért indította, de itt is rengeteg a csapda, a veszély, szóval sok a hasonlóság.


A történet kibővítése arra is lehetőséget biztosít a film készítőinek, hogy sokkal jobban összpontosíthassanak a kulcsjelenetekre és jobban bemutathassák azokat kulcsfontosságú karaktereket is, akik a könyvben csak másodlagosak voltak. Jó példa erre a Julianne Moore által alakított Coin elnök:
- Hatalmas szerepe van a könyvben, mégis elég keveset látjuk - mondta Lawrence. - Tulajdonképpen Coint csak Katniss gondolataiból ismerjük. Azt halljuk, amit ő gondol és most Coinról. De Katniss már a könyvnek a legelején eldönti, hogy Coin nem jó ember. Ugye? De ez a filmben sehova sem vezetne. Ott meg kellett alkotnunk egy karaktert, akit magunk ismerünk meg és aki aktív szerepet játszik.

Így aztán, mivel egy teljes másik film idejét is kitölthette, Lawrence-nek és csapatának lehetősége nyílt, hogy kikerekítsék a karaktert, amelyet Collins és Moore segítségével tettek.
- Mindenképpen szerettük volna, hogy Coin karakterének is legyen egy fejlődési útja. - mondta Lawrence.
- Az egyik dolog, amin dolgoztunk az az elképzelés volt, hogy Coin elnök őszintén hisz a 13. körzetben kialakult rendszerben. - magyarázta Lawrence. - Ugyanúgy öltözködik, mint mindenki más és hisz abban, hogy a szabályokkal életben lehet tartani ezt a rendszert... És láthatjuk majd, ahogyan változik a sminkje, a frizurája, az érzelmi beállítottsága és a politikai hozzáállása, de ezt csak nagyon fokozatosan alakítottuk ki a két film során.

- Tudod, rengeteg visszajelzést kaptunk amiatt, hogy két részre vágtuk a könyvet, de én úgy gondolom, mindkettő önálló történet, egy ilyesfajta fejlődési utat nagyon-nagyon nehéz lett volna végigvinni egy két órás filmben, szemben azzal, hogy így két filmünk volt rá.


A könyv két részben való bemutatása azt is lehetővé tette, hogy a nézők néhány olyan nagyszabású jelenetsort is láthassanak, amelyre csak rohanva lett volna lehetőség, ha csak egy film készült volna. Az egyik ilyen a Kapitólium utcái alatt játszódó jelenetsor, amelyet olyan jól kidolgoztak, hogy zenéje messze felmúlja az ember várakozásait, a látványvilág elkápráztat és olyan nagyszabású, hasonló franchise-okra emlékeztet, mint a Bosszúállók és a Gyűrűk Ura.
- Az egy nagyon bonyolult és összetett jelenetsor volt. - mondta Lawrence. - Vázlatokkal kezdtünk, majd eljutottunk a megvalósítást közvetlenül megelőző szakaszba. Mégsem éreztem, hogy meglenne a megfelelő mennyiségű koreográfia, amire szükségem lett volna, úgyhogy leültem a kaszkadőr koordinátorommal és eldöntöttük, milyenek lesznek a csatornák, milyen legyen a végső helyiség, ezt lemaketteztük és bementünk a kaszkadőr csapattal és pontosan megkoreografáltuk az egészet.

Jennifer Lawrence maga hajtotta végre minden mutatványát (kivéve egy nagyon nyilvánvalót), és amikor egy színésznő eljut erre a szintre, a rendező tudja, hogy a nézőknek mindezt látniuk is kell.
- Az volt az egyik célunk, hogy amennyire csak lehet, okosan oldjuk meg a bemutatást - és nem csak azáltal, hogy gyors vágásokat csinálunk, de nem rejtünk el abban dolgokat - mondta a rendező. - Ez azt jelentette, hogy elnyújtsuk a dolgokat és hagyjuk kirajzolódni a jelenetet és ezt itt elég sokszor megcsináltuk.

És míg a zene itt az egyik legjobb, azt csak később adták hozzá, és még csak nem is azt, amit Lawrence eredetileg tervezett.
- Az egyetlen dolog, amit nem igazán dolgoztunk ki, amikor belekezdtünk a vágásba, hogy a zene majd hogy kapcsolódik be és hallgat el ezen jelenetsor alatt. - mondta. - Eredetileg úgy terveztem, végig csend lesz. Csak a zajhatásokat halljuk. Aztán, ahogy együttműködtünk a zeneszerzővel, rátettük a zenét, de egy adott ponton mégiscsak leszedtük és a vége zene nélkül megy.


A következőkben arról beszélünk, hogy az, hogy a könyvet két filmben mutatták be, milyen hatással volt a regény fontosabb eseményeire. Ha nem olvastad a Kiválasztott könyvváltozatát, a következő jelenetfotó után folytasd az olvasást!

VIGYÁZAT, SPOILER

Először is, a pillanatról, amelyről tudjuk, hogy bekövetkezik. A nagy leleplezés. Katniss húgának, Primnek a halála. A könyvben nagyon gyorsan történik minden, szinte a semmiből bukkan elő, ezért Jacobson és Lawrence is úgy érezte, ezt a filmben is így kell megvalósítani.
- Hirtelen történik a könyvben és gyorsan lezajlik a filmben is. Szerintem ezt így kellett csinálni. Vannak helyzetek, amikor a dolgok gyorsan történnek, és ezért lesznek meglepőek, megdöbbentőek és ezáltal traumatikus hatásúak. Azt akartam, hogy az emberek így éljék meg, amikor látják a filmet... Amikor a való életben történnek borzalmas dolgok, valahogy azok is teljesen váratlanok, valahogy elhomályosulnak.

És mivel most több idő volt, A Kiválasztott 2. részben is nagyobb tér nyílt arra, hogy megmutassák Katniss reakcióit. A haláleset nagyon hirtelen történik, a harc hevében, eltart néhány jelenetig, mire Katniss egyáltalán felfogja, ami személyisége összetettségét egy újabb szinttel gazdagítja.
- Engem az érdekelt igazán és erről Suzanne-nal sokat beszélgettünk, hogy milyen érzelmi következményekkel jár ez Katniss számára. - mondta Lawrence. - Katniss érzelmileg gyakorlatilag teljesen bezárkózik az egész film során. És a végéig alig hullat egyetlen könnycseppet. Valós időbe telik neki, hogy feldolgozza a történteket. Szerintem ettől csak még jobban bezárkózik. Még dühösebb lesz. Kicsit lezsibbad. Szerintem nem is igazán engedi magának, hogy felfogja. A gyász egy elfuserált változatát látjuk. És nem képes sírni vagy bármiféle katarzisra, amíg haza nem utazik, és akkor kezd el majd gyógyulni szépen lassan. És őszintén szólva úgy hiszem, soha nem fog teljesen rendbe jönni.

A gyógyulás bizonyos lépéseit legfeljebb az epilógusban láthatjuk majd, amely során a jövőbe utazunk, hogy megtudjuk, mi lett a sorsa a főbb szereplőknek. Ennek a jelenetnek a forgatása eredetileg A Kiválasztott 1. rész forgatása idejére volt időzítve, ám az időjárási körülmények és az a tény, hogy még egy filmet le kell forgatniuk, megváltoztatta a menetrendet. Elég költőien hangzik, de végül Lawrence ezt a jelenetet forgatta legutolsóként a teljes stábbal.
- Eredetileg Atlantában vettük volna fel ezt a jelenetet a fő forgatási idő vége felé, de borzalmas jégviharokkal és hasonlókkal kellett megküzdenünk. - mondta Lawrence. - Így aztán mire Európába indultunk, még nem zöldelltek a fák. Mivel ez a jelent egyébként is a második filmben volt, ezért úgy döntöttünk, "Majd leforgatjuk jövőre. Elutazunk Európába, tartjuk a menetrendet, és mivel csak egy jelenetről van szó, nem kell nagy felhajtás. Megvágjuk az 1. részt, bemutatjuk, aztán valamikor tavasszal vagy kora nyáron visszatérünk és mindenki örülni fog neki, mert ez egyfajta minitalálkozó lesz." Szóval így csináltuk. Szerintem június tájt történt valahol Atlantában, egy igazán szűk körú stábbal, Jennel, Josh-sal és a gyerekekkel kimentünk és felvettük a jelenetet.

SPOILER VÉGE


Most, hogy a sorozat a végéhez közelít, Lawrence-nek és Jacobsonnak más-és-más, mégis hasonlóképp magasztos elképzeléseik vannak arról, mit akarnak, hogy emlékezzen rájuk a történelem.

- Remélem, Katniss minden idők legnagyszerűbb karaktereként vonul majd be a történelembe - mondta Jacobson. - Remélem, a társadalmi változások és azok szükségességének példaképe lesz. Hogy egyetlen ember is milyen hatalmas változást képes beindítani. Bízom benne, hogy ez megragad az emberekben. És remélem azt is, hogy a női egyenjogúságért vívott harc során is fontos szerepe lesz. Akár a kamera előtt, akár mögötte. Azt hiszem, ezek az én vágyaim.

Ami Lawrence-t illeti, ő csak abban reménykedik, hogy a filmek egyszer eljutnak majd arra a szintre, hogy a mai gyerekek meg akarják majd mutatni a saját gyerekeiknek.
- Hatalmas rajongó tábora van a sorozatnak, és nekik ez az egész négy van öt éven át életük rész volt. És tudod, lehet, hogy a kezdetekkor tizenkét évesek voltak, lassan viszont főiskolára járnak. De a gondolat, hogy tíz év múlva, amikor majd meg akarják mutatni ezt a gyerekeiknek, és majd szeretettel gondolnak életüknek ezen szakaszára, amikor a történetet, a filmeket és azok főszereplőit követték... Tudod, ez klassz dolog. 

Ha megtörténnek a fentiek, akkor az azért lehet, mert Suzanne Collins valami különlegeset alkotott regényeivel.
- Suzanne Collinsnak valami nagyon nehéz dolgot sikerült elérnie könyveivel. - mondta Jacobson. - Egy olyan történetet írt, amelyben bemutatta az erőszak következményeit és azt, amikor úgy használnak ki valakit mások szórakoztatására, hogy közben az illető maga nem szórakozik. Ez egy nagyon nehéz dolog. És egy olyan történetet írni, amelyben a főhős személyiségének két oldalát két különböző férfi képviseli, anélkül, hogy a történet az életében részt vevő két férfiról szólna. Szóval Suzanne valami különlegeset vitt végbe.

Szóval akkor tényleg véget ér? Képes lesz a Lionsgate és csapata népszerűsége csúcsán magára hagyni a sorozatot? Jacobson azt mondja, igen. Ha csak valami különleges dolog nem történik.
- Lehetőséget kaptam arra, hogy három nagyszerű könyvet adaptáljak, amelyekből négy olyan filmet készítettünk, amelyekre igazán büszke vagyok. - mondta. - Számomra Az Éhezők Viadala Katnissről szól, és mi elmeséltük az ő történetét. És ha Suzanne Collins bármikor újabb történetet szeretne elmesélni erről a világról, majd megtaláljuk egymást.
Forrás: io9

1 megjegyzés:

  1. Ez a cikk szuper, nagyon jó volt olvasni.
    Köszi a fordítást Ancsi :)

    VálaszTörlés