2014. március 15., szombat

Szintén disztópikus: Hamarosan a mozikban a Beavatott

Előrebocsátanám, hogy sem nem érdekem egy másik hasonló világjelenség reklámozása, sem pedig nem célom az, hogy ellentéteket gerjesszek, sőt. Mégis úgy gondolom, hogy akárhonnan is nézzük, a Beavatott kicsit hasonló (kicsit pedig más), mint az Éhezők Viadala, ezért, aki magát a műfajt kedveli, az örömmel nézheti meg majd ezt a filmet is. Hozzátenném, hogy részemről azt is gondolom, hogy attól, hogy egy jelenség rajongói vagyunk, az nem zárja ki, hogy egy másik iránt ne érdeklődhessünk. A könyvről egyébként ITT már olvashattatok, most pedig azért szedtem elő, mert - mivel a hétvégén én viszem Borka Beavatott oldalát - mindkét fronton (mind Beavatott, mind pedig Éhezők Viadala oldalakon) belefutottam összefonódásokba. Én pedig imádom az összefonódásokat :))

Először is kedvcsinálóként a csütörtöktől mozikba kerülő film előzetese, hátha nem látta még mindenki:



Amiben hasonlít a Beavatott az Éhezők Viadalához az az, hogy mindkét történetben/sorozatban egy távoli jövőben lévő társadalom világába pillanthatunk bele, mindkettő elég sajátos felépítésű és mindkét helyzetben csak kicsi remény van arra, hogy megváltozzanak a dolgok.
Mindkét történet főszereplője 16 éves lány, aki erős, határozott egyéniség, mindketten meghatározó szerepet játszanak a társadalmukban kialakuló zavar létrejöttében/megoldásában, noha egyiküknek sem célja ez, mindketten csak saját életüket akarják élni, amely aztán kalandosan alakul.
A két világ azért elég különböző. Az Éhezők Viadala körzeteiben az emberek éheznek, el vannak nyomva, a Beavatott csoportjaiban az emberek látszólag szabadon rendelik alá magukat a csoportok szabályainak, beavatási eljárásainak, egyedül az jelent problémát, ha valaki valamilyen okból nem illeszkedik egyik csoportba sem. 

Az Éhezők Viadalával ellentétben (vagy nem ellentétben) a Beavatottban nincs szerelmi háromszög. Mondjuk ahol egy ilyen karakteres csávó a főszereplő (akit a nagyon dögös Theo James alakít), ott nincs is szükség másikra. Négyes karaktere ugyanis méltó módon ötvözi Gale (erős, bátor, határozott) és Peeta (érzékeny, érzelmes, nagy hatással van másokra) karaktereinek pozitív tulajdonságait.

A folytatásban pedig jöjjenek az összefonódások: egy interjúrészlet, amelyben a Beavatott főszereplője, Shailene Woodley elárulja, hogy a korábban olvasottakon kívül milyen tanáccsal látta még el Jennifer Lawrence és egy videó, amelyben a Beavatott főszereplői nyilatkoznak arról, Jennifer Lawrence vajon melyik csoportba kerülne a Beavatott rendszerében. Szerintem érdemes tovább olvasni :)


Disztópikus hősnők: Katniss Everdeen és Tris Prior - Forrás
A tavalyi Comic Con alkalmával derült ki, hogy Shailene Woodley dilemmákkal küzdött, hogy vajon elvállalja-e Beatrice szerepét a Beavatottban, ám tudta, hogy korábban Jennifer Lawrence-ben is voltak hasonló kétségek. Ezért aztán felkereste a színésznőt és tanácsot kért tőle. Most az E!Online riportere erre kérdezett rá, így Shailene elmesélte a részleteket is:

- Küldtem neki egy e-mailt, - mivel azelőtt még nem találkoztunk - amelyben azt írtam: "Helló, Jen! Tudom, hogy te nem tudod, ki vagyok, de van ez a lehetőségem és kíváncsi lennék, hogyan hatott az életedre az Éhezők Viadala, nem bántad-e meg a döntésedet, ilyenek." - mesélte Woodley a levélről. - Jen így válaszolt: "Nézd, van pár dolog, amit nem tehetsz [ha elvállalod], ne drogozz, ne készíts pornóvideót és ne menj el a Whole Foods-ba a filmed megjelenésének napján, de egyébként életed leginkább pozitív módon fog megváltozni. Feltétlenül vállald el."
Forrás: E!Online

A következő videóból pedig megtudhatjátok, hogy mit válaszoltak a Beavatott szereplői arra a kérdésre, hogy vajon Jennifer Lawrence szerintük melyik csoportba illene leginkább. Bírom, hogy sokan válaszolják azt, hogy Elfajzott lenne, de van pár tipp a Műveltekre is, végül legtöbben az Őszintéket mondják. Talán nem véletlenül :)

10 megjegyzés:

  1. Nézzenek oda, Kate Winslet is benne van a filmben :D
    Várom a filmet, jónak tűnik és ismét egy női főszereplős trilógia :)

    VálaszTörlés
  2. Nem nagyon foglalkoztam eddig ezzel a filmmel/könyvvel (ezután sem fogok), de nekem az előzetes alapján egy gyenge Éhezők Viadal utánzatnak tűnik. Persze ezzel nem akarok senkit megbántani: :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem meg ennyiből nem lehet következtetéseket levonni. Mint írtam, van sok hasonlóság, de hogy mennyire más a történet lényege, azt csak akkor látja az ember, ha másfél percnél többet szán rá.

      Törlés
  3. Engem is érdekel a film, szerintem meg fogom nézni. :) Az első könyvet is olvastam (és még tetszett is) és igazából kezdtem neki, mert többen mondták, hogy hasonlít az Éhezők Viadalára. Amúgy egyáltalán nem! Vannak ezek a hasonlóságok, amiket felsorolsz, de amúgy szerintem (is) két külön világ.
    Bár azért az Éhezők Viadalát (nyilván) jobban szeretem. :)

    VálaszTörlés
  4. Ha már másolatoknál tartunk az éhezők viadala nagyon hasonlít Stephen King 1982-es regényére a Menekülő Ember c. remekműre, amiből készült film is az akkori technikáknak megfelelően, Arnold Schwarzenegger-el a főszerepben, 1987-ben. :) Orwell 1984-regényéről nem is beszélve, ami szerintem egyik legrégebbi disztópikus regény, 1949-ben jelent meg.A világ talán első ilyen műve meg Jevgenyij Ivanovics Zamjatyin 1924-es" Mi"című könyve. Na azt hiszem ennyit akartam csak a "másolat" témában, meg még annyit, hogy nagyon egyetértek Ancsival, nem lehet következtetéseket ilyen hamar egy trailer alapján levonni. Egyébként mindkét sorozatot-ÉV és a Beavatottat is imádom, csak gondoltam leírom, hogy nem az ÉV az első disztópia, ezért kicsit furának tartom, hogy egyből minden új hasonló témájú filmre az "Éhezők Viadala koppintást" írják sok helyen, pedig egyértelműen nem ez az első ilyen témájú mű. Bocsi ez most már kikívánkozott belőlem, mert már kb. ezredszer hallom egy-egy új filmről, hogy másolat, holott a műfaj "gyökerei" nagyon régre nyúlnak vissza. Üdv: Enikő

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Így van, az 1984 az alapmű, olvastam, imádtam, úgy értem van annak is egy hátborzongató hangulata. A Menekülő emberről is olvastam (szerintem volt is itt korábban cikk, hogy az is az ÉV alapja), a Battle Royal-ról meg nem beszélve, ami gyakorlatilag közvetlen elődje ennek. Sőt, az Éhezők Viadalára meg konkrétan olyat hallottam, hogy Battle Royal és Alkonyat keresztezés.

      De szerintem kár azon pörögni, mi mi alapján készült. Van, ami tetszik az embernek és van, ami nem. Ami tetszik, azt érdemes követni/megnézni/foglalkozni, ami meg nem, arra meg nem érdemes azt az energiát fecsérelni, amivel fikázza az adott művet.
      Ez utóbbi nem Neked szólt, csak úgy általában kikívánkozott.

      Törlés
    2. Tévedés. George Orwell tényleg fantasztikusat alkotott az 1984-el, nekem könyvben és filmben is megvan, de Aldus Huxley "Szép Új Világ" című könyve még régebbi, 1932-ben jelent meg az első kiadása.

      Amúgy én várom a Beavatott filmváltozatát, meg is fogom nézni, szerintem van helyük és piacuk egymás mellett. Arra azonban kíváncsi vagyok, hogy Suzanna Young "The Program" című könyvének jogait mikor veszi meg valamelyik filmstúdió.

      Törlés
  5. Én annak idején úgy voltam vele amikor megláttam a boltokban a Beavatottat, hogy biztosan egy Éhezők Viadala koppintás (sőt, sok ilyen véleményt is olvastam) De aztán megvettem, és elkezdtem olvasni, és meg kell mondja, szerintem egyáltalán nincs köze az Éhezők Viadalához. Igaz, hasonló jellegű, de szerintem mégsem hasonlít. Mind a két trilógia nagyszerű (hiszen New York Times Bestseller) és én a Beavatottnak is hatalmas rajongója lettem. Egyszerűen beleszerettem abba, ahogyan Veronica Roth ír, és amiről ír, engem teljesen magával ragadott a könyv. Úgyhogy én már eszméletlenül várom a filmet, és azt hiszem nem csak egyszer fogom megnézni :) Ja és Theo miatt mégjobban várom ;)
    Ja én annak idején töltöttem ki Beavatottas tesztet, minden az hozta ki, hogy a Barátságosak csoportjába kerülnék. Hát, jó tudni :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Na, amiket írtál azokban teljesen egyetértek! Én is nagy rajongója lettem és vagyok a Beavatottnak mai napig. Már alig várom én is a filmet (és Theo miatt meg főleg :)). Nekem pedig eddig az összes tesztnél a Bátrakat és az Őszintéket hozta ki, általában fele-fele arányban (itt jegyezném meg, hogy fogalmam sincs miért hozza ki mindig az Őszintéket, mivel azt egyből elutasítanám) :D.

      Törlés
    2. Hát, Theo nekem is gyöngém :P

      Én a héten csináltam ilyen tesztet, de én tök elfajzott vagyok, illetve nekem önfeláldozót és barátságost hozott ki. Nos, önfeláldozni még csak-csak egy bizonyos határig, de hogy barátságos lennék, azt határozottan visszautasítom :D

      Törlés