2014. március 7., péntek

Izgi: 19 érdekesség a DVD audiokommentárjából

A DVD megjelenése körüli dömping részeként ajánlom szeretettel ezt a cikket azoknak, akik nem bánják, ha idő előtt megtudnak érdekes és izgalmas részleteket a DVD ezen szekciójából. Természetesen az írást senkire nem szeretném ráerőltetni, szóval aki várna az élménnyel még 3 hetet a magyar megjelenésig, az nehogy az ugrás után kattintson :))


Míg a film rajongói már a két részből álló utolsó Éhezők Viadala kötet első filmjének év végi bemutatására készülnek, éhségüket az Éhezők Viadala: Futótűz DVD és Blu-Ray változatának megjelenése csillapíthatja. A lemezeken Francis Lawrence rendező és Nina Jacobson producer közreműködésével egy audiokommentárt is meghallgathatunk.

A felvétel idején Lawrence már az utolsó két film forgatásán dolgozott, így az ő meglátásai már túlmutatnak a produkción és előrevetítik a két részes finálét. Még ha nem is vagy a filmek hatalmas rajongója, vigasztalhat a tény, hogy a filmek mögött álló szakemberek sokkal jobb és mélyebb tartalomra törekszenek, mint a korábbi kasszasiker filmek készítői. Íme a tények, amelyeket megtudhatunk a film audiokommentárjából.

1. A film nyitójelenetét a forgatás végén vették fel New Jersey-ben. A hőmérséklet -15 fok magasságában volt és mind Jennifer Lawrence, mind pedig Francis Lawrence is influenzától szenvedett a forgatás alatt. [És jééé, erről még hírünk is van tavalyról ITT]

2. Több jelenet forgatásakor hangproblémákkal küszködtek a forgatási helyszínek miatt. A nyitójelenetekbe a jégzajlás zaja rondított bele, a 11. körzetben játszódó jeleneteket az atlantai vasútállomás szomszédságában forgatták, a kiképzés felvételeit pedig egy parkolóházban készítették, ahol szintén szörnyű zajok voltak. Az, hogy a filmben ezek nem hallhatóak, utószinkronnak és egyéb szerkesztési munkálatoknak köszönhető.

3. A film leglátványosabb szereplőcseréje Kökörcsiné volt, aki Everdeenék macskája. A cicust azért cserélték le, mert rajongók felháborodtak azon, hogy az első filmben látható macska nem hasonlított a könyvben leírtakra. [Francis Lawrence ITT már nyilatkozott korábban erről a hatalmas problematikáról :)]

4. A filmben szereplő Békeőrök sokkal fenyegetőbbek, nagyobb páncélt és sisakot viselnek, mint az első filmben, ezek célja, hogy érzékeltessék a körzetekben fokozatosan kialakuló lázadásokat. [Trish Summerville ITT mesélt már erről]

5. Amikor a 11. körzetben lelövik az idős bácsit, aki elfütyüli Ruta dalát, hogy kijátsszák a korhatár besorolást, és 13-as korhatárral lemehessen a film odakinn, a film készítői digitálisan gyorsítottak kicsit a kapu csukódásán, hogy ne látsszon közvetlenül az erőszak és a vér.

6. Mivel a könyvek Katniss szemszögéből íródtak, több jelenetet készítettek a filmhez Snow elnök főszereplésével. Az egyik legjelentősebb új elem a filmben Snow elnök unokája, aki bálványozza Katnisst, és haját is úgy hordja, mint a történet főszereplője. [A Snow elnök unokáját alakító Erika Bierman-t ITT ismerhettük meg.]

7. Amikor Peeta letérdel, hogy megkérje Katniss kezét, Hutcherson nadrágja elszakadt az ülepénél, hatalmas derültséget okozva ezzel a forgatáson részt vevő stábtagok között. [Na, ezt ki nem keresem, hol olvastuk, pláne, mert szerintem erről elég sokszor szó esett már.]

8. A könyvben Plutarch megmutat egy fecsegőposzátát ábrázoló zsebórát Katnissnek, aminek okán a lány sokáig agyal, ám amikor leforgatták ezt a jelenetet és betették a filmbe, úgy érezték, mintha lelőné a poént, hiszen nem halljuk mellette Katniss belső monológját, ami eredetileg összezavarja az olvasókat.

9. A 12. körzetben játszódó jelenetek nagy részét nyár végén vették fel Atlantában. Hogy érzékeltessék, hogy a történet télen játszódik, műhavat szórtak szét, a hátteret digitálisan megváltoztatták, és elérték, hogy hulljanak a levelek a környező fákról.

10. A kellékostor, amelyet Gale korbácsolására használtak a téren, filcből készült, szóval nem okoztak vele fájdalmat a színésznek. Ennek ellenére néhány napnyi forgatás után így is csíkok jelentek meg Liam Hemsworth hátán.

11. Johanna liftben való vetkőzés jelenetének felvételekor az egyik asszisztens egyik alkalommal rossz gombot nyomott meg. A lift tehát megállt a rossz emeleten, az ajtó kinyílt, és ott állt egy fickó a szállodából, aki egy igencsak szemet gyönyörködtető félmeztelen Jenában gyönyörködhetett. [Jena Malone szemszögéből ITT ismerhettük már meg ezt a történetet.]

12. A kiképzőközpont padlójára festett Prim Ruta kép van beállítva háttérképként Nina Jacobson számítógépén. [A képet ebben a bejegyzésben láthattátok korábban.]

13. Woody Harrelson eljátssza, hogy Haymitch majdnem megfullad, mikor Peeta bejelenti, hogy Katniss terhes. Kár, hogy végül a jelenet nem került bele a kész filmbe.

14. Amikor a Kiválasztottak a Nagy Mészárlás kezdetén a Bőségszarutól a dzsungel felé futnak, az az első igazi IMAX jelenet a filmben. Bár már a Mészárlás nyitójeleneteit is nagy felbontású IMAX formátumban mutatták be, azokat még hagyományos technikával rögzítették.

15. A produkciós csapat mérései szerint a bőségszaru körül a víz alig 4-5 fokos volt. Az eredeti tervek szerint Mags (Lynn Cohen) is úszott volna benne, ám a forgatáson jelenlévő orvosok azt mondták, túl hideg lenne számára a víz, vérnyomása az egekbe szökne tőle. Ezért úgy döntöttek, hogy Mags mégse ússzon, ám az egyik első felvétel alkalmával az idős színésznő leesett az őt cipelő Sam Claflin hátáról egyenesen bele a jéghideg vízbe.

16. A Kiválasztottakat a dzsungelben megtámadó mutáns majmok mind ugyanolyanok, annak ellenére, hogy az lenne a logikus, hogy kisebb különbségek forduljanak elő a természetben. Ennek az egyformaságnak az oka azonban az a tény, hogy ezeket az állatokat kifejezetten a Viadal céljaira hozták létre.

17. Amikor a Kiválasztottak halat esznek a tengerparton, igazi nyers halat majszolnak. Annak ellenére, hogy Jennifer Lawrence még szójaszósszal is nyakon öntötte a halát, így is utálta a nyers halat.

18. Amikor Plutarch a Snow elnökkel való utolsó jelenetében elhagyja a vetítőszobát, vegyük észre, hogy nem megy le a földszintre a vezérlőterembe. Ehelyett kisétál az ajtón, feltételezhetően azért, hogy találkozzon Haymitch-csel, és együtt induljanak Katnissért.

19. Amikor Johanna leüti Katnisst, hogy eltávolítsa a nyomkövetőjét, Finnick feléjük rohan, miközben azt kiabálja, hogy "Johanna!". Eredetileg, amikor a jelenetet forgatták, azt kiabálta, hogy "Katniss!" A változtatásra azért volt szükség, hogy még jobban összezavarják a nézőket.

Legjobb megszólalások:
  • Lawrence: "A film készítésének egyik legizgalmasabb része az volt számomra, hogy kitárulhatott a világ és többet láthattunk Panemből."
  • Lawrence: "Philip Seymour Hoffman nagyszerű munkát végzett a filmen. Szerencsések vagyunk, hogy vele dolgozhattunk."
  • Jacobson: "Nehéz komolyan venni egy fickót, aki fel-alá rohangál és úgy viselkedik, mint egy majom.
Záró gondolatok

Összességében ez egy jó kis kommentár, de azért nem olyan nagy szám. Nem annyira az elvakult rajongóknak szól, akik szeretnének mélyebb betekintést kapni a filmbe. Inkább egy bulvárjellegű kommentár, amely leginkább arról szól, kivel mi történt a forgatáson és melyik színésznek milyen betegsége volt a gyártási folyamat során.

A kommentár nagyrészt arról is szól, hogy a film készítői elmagyarázzák, miről szól a film, ami egy olyan csapda, amibe mások is estek már bele. Ahelyett tehát, hogy kulisszatitkokat árulnának el a film készítésével kapcsolatban, a forgatási helyszínekről és egyéb szempontokat figyelembe véve, inkább arról mesélnek, hogy az egyes színészeket mi motiválta, hogy épp így keltsék életre karaktereiket. Ezzel pedig csak az a probléma, hogy ha nem vagy teljesen kívülálló, akkor ezek a dolgok teljesen maguktól értetődnek. [Ráadásul, mint azt fentebb akaratlanul is érzékeltettem, egy bennfentes rajongó ezen infók jó részét már ismeri.]

Mégis, ez a plusz épp elég ahhoz, hogy érdekesebbé tegye a filmet. Ráadásul Jacobson és Lawrence igyekeznek elkerülni a következő filmre vonatkozó spoilereket, ami nagyon fontos lehet azok számára, akik még nem olvasták az utolsó könyvet (ami a közönség nagyobb részét jelenti). Miközben azonban elkerülik, hogy lelőjék a leglényegesebb dolgokat, néhányat elég közelről érintenek. Ennek ellenére semmi olyat nem árulnak el, amire az ember magától rá ne jönne.
Forrás: FilmSchoolRejects

1 megjegyzés:

  1. Na a zsebórás dologról még nem hallhattunk. Ha más nem ezért mindenképp érdemes volt elolvasni. Nekem tetszett, jó kis cikk! :) Viszont a 12-esnél Primet írtál Ruta helyett. :)

    VálaszTörlés