2016. január 5., kedd

Tűz alatt a Kapitólium! - Díszletekre vonatkozó részek A Kiválasztott 2. rész produkciós jegyzetéből

Az utolsó részlet A Kiválasztott 2. rész produkciós jegyzetéből. Szerettem ezt az anyagot, sok érdekesség, máshol nem olvasott interjúrészlet, nyilatkozat is volt benne. Első kézből, a film készítőitől.

A Kiválasztott 2. része úgy mutatja be a Kapitóliumot, ahogy nem láttuk még Az Éhezők Viadala sorozatban - belépünk a város egykor gazdag utcáira, amelyeken kitör a háború miatti káosz. Amikor a Sztár Osztag és Katniss küldetésre indulnak Snow elnök ellen, az egész nagyváros egy sokkal valóságosabb Arénává változik, mint bármelyik korábbi.
Az eredményről Jennifer Lawrence így nyilatkozik:
- A díszletek őrületesek. Ennek a résznek a látványvilága hihetetlen.


Nina Jacobson megjegyzi:
- Ebben az utolsó filmben Katniss Kapitólium utcáira való nagyszabású visszatérését követhetjük nyomon, amelynek nagyszerű ereje van. Francis úgy keltette életre a Kapitóliumban játszódó jelenetsorokat, mintha valódiak lennének és különösen izgalmas lesz mindezt az IMAX magával ragadó formátumában átélni. Ez a film megtestesít mindent, amit az ember szélesvásznon csak remélhet: érzelmes, fontos témákkal foglalkozik és mozis szempontból is kiemelkedő.



Sam Claflin hozzáteszi:
- Egy másik film forgatásán az embernek színészként nagyon sok mindent el kell képzelnie. Itt azonban a filmkészítő csapat megtalálta ezeket a hihetetlen forgatási helyszíneket, felépítette ezeket a csodálatos díszleteket, amelyek a szó szoros értelmében hatalmába kerítik az embert és az embernek elakad tőlük a szava.

Julianne Moore számára az új kapitóliumi díszletek döbbenetes változást jelentettek.
- Miután olyan sok időt eltöltöttünk a 13. körzet borús, klausztrofóbiás, föld alatti világában, nagyszerű érzés volt feljönni a Kapitólium hatalmas tereire.


Hogy a Kapitóliumot teljesen újszerű formában keltsék életre, Francis Lawrence rendező és Philip Messina látványtervező tudta, hogy túl kell lépniük Atlantán, ahol a sorozat nagy részét forgatták. Franciaország és Németország olyan történelmi jelentőségű és futurisztikus helyszíneit használták fel, amit sehol máshol nem találtak volna meg.
- Ténylegesen is szerettük volna megragadni az érzést, hogy a Kapitólium területén vagyunk, és olyan háttérre volt szükségünk, amely alkalmas ezen igazán epikus akciójelenetek forgatására. - mondja a rendező. - Phillel együtt meg akartuk tartani azokat brutalista/klasszikus jellegzetességeket, amelyek olyan impozánssá teszik a Kapitóliumot, ám az, hogy valódi helyszíneken forgathattunk, még magával ragadóbbá tették mindezt. Phil talált néhány nagyszerű helyszínt, amelyek zseniálisan illettek a történethez.

Jon Kilik producer hozzáteszi:
- Az, hogy a kapitóliumi jeleneteket Európában forgathattuk, segített elérni, hogy olyan méretekben dolgozhassunk, amit csak elképzeltünk. A csapat tényleg egy olyan látványvilágot hozott létre, amely egyrészt nagyon sokrétű, másrészt gigantikus méretű volt.


Párizs külvárosában, Versailles közelében a produkció a Château de Voisins kastélyban, egy 1903-ban épült előkelő ingatlanban táborozott le, amely Snow elnök rezidenciájaként szolgált. A kastély a film néhány fontos jelenete helyszínéül szolgált, többek között az egykori Éhezők Viadala győztesek megbeszélésének helyszíneként is. Messina ezt képzelte Snow elnök második irodájaként, ami azért kellőképpen hatalmat sugárzó.
- Irodaként egy mauzóleum hangulatú, kővel burkolt termet használtunk. Philt nagyon megihlette ez terem, mert nagyon hűvös volt, kemény és diktatórikus. - mondja Larry Dias helyszíndekoratőr. - Volt egy 45 méter hosszú, Kínában készített szőnyegünk, rajta a Kapitóliummal, és azt a szoba végében lévő őrületes íróasztalt használtuk. Ez egy nagyon merész, csodálatos díszlet volt.

Az egyik legfigyelemreméltóbb helyszín a franciaországi Noisy-Le-Grand-ban található "L'espace Abraxas" nevű erősen posztmodern apartmanház volt. Ezek a hatalmas, kőből kirakott közterek, amelyeket oszlopok és boltívek határolnak, az 1950-60-70-es években épültek és bár a Görög Birodalom hangulatát idézik, egyfajta futurisztikus hangulatot is biztosítanak. Ez az a helyszín, ahol Katnisst, Peetát, Gale-t és a 451-es Osztagot Snow elnök egyik újabb halálos fenyegetéseként a fekete olajos massza szökőárszerű áradatával támadják meg.
A szereplőket elbűvölte az Abraxas:
- IMAX-ben ez a rész nagyon durva lesz, mert az ember felnéz és látja ezeket a hatalmas épületeket - mondja Josh Hutcherson.
Liam Hemsworth így nyilatkozik: - Nagyon Panem hangulatú. Teljesen olyan, amilyennek az ember elképzeli a Kapitóliumot, úgyhogy ezek mind tökéletesek voltak ezen utcán játszódó jelenetek forgatásához.

Tigris boltja külsejéhez Messina egy másik jellegzetes francia építészeti jellegzetességet használt fel: Jean Renaudie és Renee Gailhoustet nyolc, betonból épült, háromszög alakú épületének egyikét az Ivry sur-Seine-n.


Németországban a produkció Rudersdorf egyik elhagyatott gyárépületének területén forgatott, amely annak a jelenetnek a forgatásához biztosította a helyszínt, amikor Katnisst és Gale-t megtámadják légpárnásokról. Az egyik berlini forgatási helyszín a 2. világháborúból és a náci korszakból fennmaradt Templehof repülőtere volt, ahol már a Kiválasztott 1. részéhez is vettek fel jeleneteket.
- Francis-szel azért vonzott minket a Templehof, mert lenyűgöző méretei voltak. Az épület méretei tökéletesek voltak A Kiválasztott 2. részének több izgalmas jelenete forgatására, például a lázadók táborhelyének forgatására a 2. körzetben vagy Lyme parancsnok irányítóközpontja és a vasútállomás felvételeinek elkészítésére is.
A Templehof a stábtagokat is magával ragadta.
- Építészeti szempontból Berlin az egyik legérdekesebb város a világon. - mondja Jeffrey Wright. - Épületei átadják erős és bonyolult történelmét, én pedig kifejezetten inspirálónak éreztem, hogy ezeket a történelmi helyszíneket a film céljaira használhattuk fel. A vasútállomás egy Cecil B. De Mille filmből emlékeztetett valamire. Működőképes is volt, végtelenül izgalmas és lenyűgöző.

A Templehof repülőtérről a produkció útja Krampnitz-ba, egy elhagyott orosz katonai létesítménybe vezetett, amely egykor Kelet-Németország területén állt. Ezt alakították át úgy, hogy a lebombázott kapitóliumi utcák legyenek, ahol Katniss és a Sztár Osztag megáll útjuk során.
Messina feleleveníti, hogy amikor először meglátta a helyszínt, a buja növényzet még vadul benőtte az épületeket.
- Amikor az első képeket láttam róla, már évtizedek óta elhagyatott terület volt. Olyan volt, mintha egyenesen az erdőből nőnének ki az épületek. Francis-szel kimentünk, vázlatokat készítettünk, majd mindent átalakítottunk úgy, mintha egy városi utca lenne.


A Kiválasztott 2. részének készítése során Messina számára az egyik legnagyobb kihívást a sötét, nyirkos csatornák föld alatti hálózata jelentette, ahol a 451-es Osztag egy seregnyi gyíkmutánssal harcol életre-halálra, akik egyetlen harapással képesek végezni áldozataikkal. A könyvben "Ember és gyík – meg ki tudja, még mi – keverékei"-ként leírt mutánsokat számítógépes effektekkel keltették életre.
- A mutánsos jelenet során Francis-szel, a vizuális effektekért felelős szakértőkkel, a kaszkadőrökkel dolgoztam együtt, hogy mindent pontosan átgondoljunk - magyarázza Messina. - Először egészen nagy kiterjedésű csatornákban gondolkodtunk, de Francis azt mondta: "Nem, azt szeretném, ha kicsi lenne. És szűk." Úgyhogy nagyjából 160 centi magasra csináltuk a plafont. Csodálatosan néz ki, de tervezem, hogy írok egy bocsánatkérő levelet az összes érintett stábtagnak, amiért annyiszor beverték a fejüket!
Forrás: Lionsgate UK Publicity

1 megjegyzés:

  1. Egész jól megcsinálták, de az előző filmek látványvilágához képest a Kapitólium nem lett olyan jó :/ Az első képen pedig egyenesen úgy néz ki, mint a 8. kerületi tömbházak..

    VálaszTörlés