2016. január 18., hétfő

TOP10 Éhezők Viadala tény

A régebb óta idejáróknak ugyan ebből sem lesz minden új, de volt, amiről én sem tudtam. A videó egész hosszú, 12 perces, szóval igyekszem csak összefoglaló formájában írni az egyes pontokról. Közben pedig filmrészleteket is láthattok a sorozat filmjeiből. :)




10. Jennifer Lawrence haja igen sokba került
Jennifer Lawrence, akinek eredeti hajszíne a szőke, nem akarta napi szinten festetni a haját és kísérletezgetni a hajszínekkel, nehogy károsodjon a haja. Ezért aztán Az Éhezők Viadala vezető fodrásza, Linda Flowers összesen 5 parókát rendelt, darabonként 6.000 dollárért, mindet különböző, ám természetes barna árnyalatokban. Katniss jellegzetes hajfonata ennél olcsóbb: mindössze 20 perc alatt el lehet készíteni. 

9. Jennifer Lawrence és a mókusok
Az első Éhezők Viadala film készítése kapcsán az Állatvédelem is nagyon résen volt, hiszen a filmben szó van arról, hogy Katniss mókusra szokott vadászni. Ők azonban megnyugodhatnak, Az Éhezők Viadala forgatásán egyetlen állatnak sem esett bántódása.
Jennifer Lawrence-nek azonban már korábbról is voltak mókusokkal kapcsolatos filmes élményei, amikor a Hallgatás Törvényében húgának mutatja meg, hogyan kell mókust nyúzni és vadászni.

8. Káromkodós persely
Jennifer Lawrence ismert arról, hogy más sikeres színészekhez képest sokkal szabadszájúbb. Azt mond ki, amit csak akar, amikor csak akarja, ahogyan csak akarja. Ezért aztán Az Éhezők Viadala filmek forgatása során egy káromkodós perselyt üzemeltettek, amibe pénzt kellett dobnia annak, aki csúnyán fejezte ki magát, különös tekintettel arra, ha mindez fiatalabb stábtag előtt történt. Egy ízben a Conan Show-ban ennek működését demonstrálták is. Az emlékezetes videó ITT nézhető meg újra.

7. Donald Sutherland maga küzdött meg Snow elnök szerepéért
Minden hőssel szemben egy gonosz áll. Donald Sutherland pedig zseniális volt ebben a szerepben, már azelőtt, hogy egyáltalán elkezdődött volna a forgatás. Hogy megkapja a szerepet, Donald Sutherland egy három oldalas levelet írt Gary Rossnak, az első film rendezőjének a hatalomról, a gonosz természetéről és a kriminálpszichológiáról. Így történt, hogy Gary Ross végül nekiadta a szerepet. A szóban forgó levél pedig megjelent a sorozat első DVD-jének extrái között, fordítását pedig ITT olvashatjátok.

6. Philip Seymour Hoffmannak még egy hétnyi forgatása lett volna hátra
Philip Seymour Hoffman 2014. február 2-án hunyt el, amikor már csak mindösszesen két fontos jelenetének leforgatása maradt hátra A Kiválasztott 2. részéből. Először azt javasolták a film készítőinek, hogy digitálisan keltsék életre a színészt, hogy az eredeti tervek szerint szerepelhessen a jeleneteiben. Egy 2014. decemberében készült Empire interjú során a film rendezője, Francis Lawrence elárulta, hogy nem használtak CGI-t Philip Seymour Hoffman életre keltéséhez, mert az mű lett volna és nem lett volna méltó egy olyan színészhez, aki sok kritikus szerint nemzedéke legjobb színészei egyike.

5. Jennifer Lawrence agyrázkódást okozott Josh Hutchersonnak
A sorozat forgatása során kiderült, hogy Jennifer Lawrence épp olyan veszélyes, mint a képernyőn. Az első film forgatása során ugyanis Jennifer Lawrence fejbe rúgta Josh Hutchersont, aki ezáltal agyrázkódást szenvedett. Mindez véletlenül történt, amikor a páros a felvételek között poénkodott és a harcjeleneteket gyakorolta, amikor Jen egy komolyabb rúgásával eltalálta Josh fejét. Miután Josh nem tudta megnevezni lakcímét, megállapították, hogy agyrázkódása van. 

4. Az Éhezők Viadala a görög mitológián alapszik
Egy korábbi interjúsorozatban Suzanne Collins elárulta, honnan szerezte inspirációit a sorozat megírásához. Egyrészt a vietnami háborúból, amelyben részt vett az édesapja, másodszor pedig, amikor egy este TV-jén az iraki háború hírei és egy valóságshow műsora között váltogatott. Ez a két dolog valahogy összeolvadt a gondolataiban és így született meg a Viadal ötlete. Harmadrészt és valószínűleg legnagyobbrészt pedig abból, hogy gyerekként hatalmas rajongója volt a görög mondáknak. Az Éhezők Viadala a Thészeusz és a Minotaurusz történetéből merít, amely Collinst még gyerekként fogta meg, de felnőtt korára is vele maradt. 

3. Jennifer Lawrence egy időre megsüketült a forgatás során
Lawrence-ről tudjuk, hogy vonzza a bajt. Ezt a Futótűz forgatásán is bizonyította, amikor egy fertőzésnek köszönhetően egy hétre megsüketült az egyik fülére. A fertőzés után a dolog akkor súlyosbodott, amikor egy későbbi jelenet forgatása alkalmával fejének egyik oldalát eltalálta egy vízsugár, ekkor veszítette el Jen a hallását. Ezután a színésznő alkalmankénti fülfájásra is panaszkodott, végül pedig orvoshoz kellett fordulnia panaszaival. 

2. Suzanne Collins nagyon gazdag
Nem kérdés, hogy Suzanne Collins nagy jövedelemre tett szert a könyv bevételeiből, ám gazdagsága hihetetlen mértékű. 2013-ban ő volt a világon a harmadik legjobban kereső író, ami azért is figyelemre méltó, mert könyveit még 2008-ban, 2009-ben és 2010-ben adták ki három egymás követő évben. A filmek megjelenése után azonban jövedelme a tetőfokára hágott, így messze került onnan, ahol egykor, sorozat szövegíróként kezdte. 

Mielőtt az 1-es számú érdekességre térnénk rá, néhány dolog, amit érdemes megemlíteni.
- A Panem szó a latin "Panem et Circenses" mondásból ered, ami azt jelenti, cirkuszt és kenyeret.
- Suzanne Collins eredetileg nem trilógiának tervezte a történetet, ám az első kötet megírása után tudta, Katniss trükközése a bogyókkal nem maradhat büntetés nélkül.
- A vegán Woody Harrelsont csak zöldséget és gyümölcsöt látjuk enni a filmben
- Lehet, hogy lesz még folytatása a sorozatnak A Kiválasztott 2. része után

1. Jennifer Lawrence felemelkedése
Jennifer Lawrence Hollywood legnagyobb nevei közé emelkedett az Éhezők Viadalának köszönhetően. Ez fizetésén is meglátszott, hiszen ahhoz képest, hogy az első filmért, még "csak" 500.000 dollárt tehetett zsebre, a Futótűzben való alakításáért már 10.000.000 dollárt kapott. Katnisshez hasonlóan Jennifer Lawrence csillaga is gyorsan emelkedett a magasba, pedig Jennifer Lawrence az első film után úgy nyilatkozott, hogy a film jó, de a legnagyobb hibája, hogy őt választották Katniss szerepére.

2 megjegyzés:

  1. Még, hogy hiba. Talán a legjobb döntés az volt, hogy Jen-t választották a szerepre. Hisz a Kiválasztott első részében neki köszönhető, hogy volt valami a filmben. A többi részről meg ne is beszéljünk.

    VálaszTörlés
  2. A 10-eshez: Károsodott is a haja, pont azért kellett levágatni, és parókával helyettesíteni. Az első két filmben (nagyrészt) a saját haját látjuk.

    VálaszTörlés