2016. január 16., szombat

Nina Jacobson és Francis Lawrence New York Times interjú

Még ez is novemberi cikk, de már látom a végét. Már a novemberi cikkeknek. De sokszor még mindig nem tudom, mi a jobb: most, amíg tart és agyba-főbe fordítok, vagy amikor már nem tudok majd mit kitenni.
Ez a cikk ugyan nem tartalmaz sok újdonságot, de bizonyos szempontból átfogja egy kicsit az elmúlt évek történetét, kicsit nosztalgikus hangulatú. Nekem jó volt elolvasni/lefordítani, bízom benne, Ti is így gondoljátok majd. Ja, és ez nem is olyan hosszú, ha ez jelent bárkinek is valamit. :)



London, 2015. november 11. - Nagy a nyomás, közeleg a végjáték. Lesz itt vér, kegyetlenség, halál és félelmetes gyíkmutánsok támadása egy szűk csatornában. Világszerte több millió rajongó veszi majd górcső alá a Suzanne Collins népszerű regénytrilógiájából készült utolsó film könyvhűségét, Jennifer Lawrence előadását a rettenthetetlen, ámde szűkszavú Katniss Everdeenként és a Panemet - az Észak-Amerika romjain a meghatározatlan jövőben létrejött diktatórikus államot - megrengető polgárháborút.

Az Éhezők Viadala film készítőin mindig is nagy volt a nyomás. Mire az első film tervei elkészültek, a trilógiát összesen 9 millió példányban jelentették meg az Egyesült Államokban, hatalmas rajongótábora volt, akiknek nagyon konkrét elképzelésük volt Katnissről és világáról. A könyvek sikere ellenére nem volt olyan egyszerű képernyőre adaptálni Suzanne Collins elképzelését az évenként megrendezésre kerülő gladiátor játékokról, amelyben 24 fiatalnak - Panem mind a 12 körzetéből 1-1 lány és fiú - kell megölnie egymást, amit Panem lakossága követ élőben a TV-n keresztül.


- Rengeteg stúdió mondott le a lehetőségről - mondta Nina Jacobson, aki Jon Kilikkel együtt már kezdetektől fogva támogatta munkájával a sorozatot. Ő és Francis Lawrence, a Kiválasztott 2. részének és az ezt megelőző két filmnek a rendezője ülnek itt egy londoni szállodában a film vörösszőnyeges premierjének másnapján és elevenítik fel a sorozat elkészültéhez vezető, sokszor rögös út eseményeit.

- Gyerekek ölik egymást, fiatal, női főhős és mi ez a furcsa név? - mondja Nina Jacobson a történettel kapcsolatos kora aggályokról. - Volt olyan, aki azt mondta: "Nem lehetnének idősebbek a karakterek? Nem állíthatnánk a szerelmi háromszöget a történet középpontjába?"

Nina Jacobson akkor lett szenvedélyes rajongója a sorozatnak, amikor egy beosztottja ajánlotta, hogy olvassa el az első regényt, majd hamarosan meggyőzte Suzanne Collinst, hogy ő majd talál egy olyan filmstúdiót, amely vállalja, hogy úgy filmesíti meg a sorozatot, hogy hű marad annak értékeihez.
- A könyv az erőszak következményeiről és dicsőítéséről szól, ezért aztán bűn lenne, ha épp ezáltal akarnánk dicsőíteni az erőszakot. - mondta Jacobson a film sorozatról. - Erről beszélgettünk először.
Ő és Ms. Collins végül három stúdió közül a Lionsgate-et választotta annak ellenére, hogy az még sosem csinált Az Éhezők Viadalához hasonló kaliberű filmet.

- Miután karrierem nagy részében vállalati alkalmazott voltam, teljes mértékben tisztában voltam azzal, hogy a nagy cégek félelmükben hogyan képesek leadni a szintet. - mondta Jacobson. - A Lionsgate-nél mindenki ott volt a legelső megbeszélésen és nagyon pontosan tudták, mire vállalkoznak.


Az egyik ilyen, Suzanne Collins különleges hősnője volt, akivel kapcsolatban nem engedett: Katniss nem túl barátságos, nem vicces, semmi különleges nincs benne és nem egy férfi által teljesedik ki.
"Ő egy ragyogó, történelmi jelentőségű karakter, - akit megfosztottak minden szentimentális és pszichoszexuális dísztől, pusztán íja és rendíthetetlen akaratereje adott - Katniss egy teljesen újfajta női főhős." - írta Manohla Dargis a New York Times-ban az első film kritikájának részeként.

Ezzel együtt Nina Jacobson azt állítja, soha nem is merült fel semmilyen igény arra vonatkozólag, hogy másképp közelítsék meg a szerepet. Francis Lawrence egyetértett ezzel.
- Ennek a filmnek az lett volna a hagyományos íve, hogy a főhős félelemtől megdermedve indul a Viadalra, de megtanulja, hogyan legyen bátor, majd győzedelmeskedik. - mondta Francis Lawrence. - Ehelyett [Katniss] önként jelentkezik, vagyis kezdettől fogva bátor, és más módon változik meg - és nem is mindig a legjobb irányba. Az utolsó filmben néhány haláleset épp az ő hibájából következik be.

[Francis Lawrence] azt is hozzátette, hogy neki tetszett, hogy a Katnisst, Peetát és Katniss gyerekkori vadásztársát érintő szerelmi háromszög nem állt a könyvek és a belőlük készült filmek középpontjában.
- Ez a sorozat nem a szerelemről, hanem a túlélésről, az életben maradásról szól - mondta.

Jennifer Lawrence Katniss-alakítása sokak tetszését nyerte el, pedig amikor kiválasztották, a regények rajongói kifejezett felháborodásuknak adtak hangot: sokan túl idősnek, túl szőkének és túl kereknek tartották a szerepre. Nina Jacobson, Jon Kilik és az első film rendezője, Gary Ross mégis kitartottak mellette.
- Jennek nagyon fiatalos az arca és a legelső pillanattól kezdve, amikor megláttuk a meghallgatáson, nagyon őszinte volt, senki mást nem fontoltunk meg komolyabban. - Ráadásul, tette hozzá Nina Jacobson, a hajfesték bármikor az ember rendelkezésére áll.


Az első film hatalmas mozis sikerét követően, miután a film 686,5 millió dollár bevételre tett szert világszerte, a producerek rendező nélkül találták magukat. Gary Ross, aki Suzanne Collins és Billy Ray együttműködésével maga írta meg Az Éhezők Viadala forgatókönyvét is, kiadott egy sajtóközleményt, amelyben azt mondta, nem áll elegendő idő a rendelkezésére, hogy megírja és meg is rendezze a második részt.

Francis Lawrence, aki a Will Smith főszereplésével játszódó Legenda vagyok rendezésével már letette névjegyét a posztapokaliptikus filmek világában, elmondta, először habozott, amikor Nina Jacobson megkereste.
Soha nem készítettem még más filmje utáni folytatást. - mondta. -  Ha túl sok paraméter adott, akkor nem tudok vele mit kezdeni. - Miután újra elolvasta a könyveket, úgy találta, hogy elég sok minden van, amit a második filmben, a Futótűzben megváltoztathat, úgyhogy érdeklődővé vált a lehetőség iránt.

Az azzal kapcsolatos döntés, hogy A Kiválasztottat két filmben mutassák be, már azelőtt megszületett, hogy Lawrence a fedélzetre lépett volna, mégis azt mondja, nem lett volna képes egyetlen helytálló filmben bemutatni a harmadik regény történéseit.
- Rengeteg negatív visszajelzést kaptunk; néhányan úgy gondolták, ez egy cinikus döntés, amelynek a pénzhajhászás a célja. - mondta. - De őszintén szólva úgy vélem, hogy képtelenség egyetlen két és fél órás filmben bemutatni azt a rengeteg változást, amely az utolsó kötet során történik a karakterekkel.


A rajongók talán nem értenek egyet: A Kiválasztott 1. része 100 millió dollárral kevesebb bevételre tett szert, mint a Futótűz. Nina Jacobson azonban megvédte a filmet, mondván, az volt a legsötétebb rész, a háború és a forradalom nehéz témájával és több komoly, traumatikus élménnyel.
- Reméljük, a Kiválasztott 2. részét látva az emberek megértik majd, miért volt szükség a két részre bontásra. - mondta.

A szereplők és a stábtagok is elszenvedték saját traumájukat, amikor Philip Seymour Hoffman - aki az utolsó három filmben Plutarch Havensbee Főjátékmester szerepét alakította - váratlanul elhunyt A Kiválasztott 2. rész forgatásának vége előtt néhány hónappal. Mivel volt még olyan jelenete, amelyet nem forgatott le, ezeket újra kellett írni, szövegét más karaktereknek kellett átadni.

Francis Lawrence és Nina Jacobson azt mondja, bár a film témái mindig aktuálisak, mostanában különös súlyuk van.
- A  status quo megbomlásától és annak következményeitől való félelem nem olyasmi, ami mellett el lehet menni. - mondta Jacobson. - Az ember megváltoztathatja a világot, ha kiáll a hatóságok ellen, ennek azonban hatalmas ára is lehet.
Forrás: New York Times

3 megjegyzés:

  1. Szeretem olvasgatni az ilyen cikkeket a filmek után,nagyon érdekesek és sok mindent megtudunk belőlük. Leginkább az ilyeneket szeretem, amikor elmesélik azt, hogy hogyan is kezdődött a megfilmesítés. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Legalább nem fordítom őket hiába. :)
      Oké, magam miatt is megcsinálnám, de azért csak jó tudni, hogy Ti is olvasgatjátok. :))

      Törlés
  2. Ezt a Johanna,Peeta,Katniss és Finnick képet soha nem tudom megunni. A legjobb :D

    VálaszTörlés