2016. január 8., péntek

Interaktív: Melyik film melyik jelenete a kedvenced?

Eredetileg ezt a bejegyzést úgy terveztem, hogy megkérlek Tieteket, hogy e-mailben írjátok meg kedvenc jeleneteiteket a hungergames111@freemail.hu címre. De belátom, egyszerűbb, gyorsabb kommentelni, szóval nyugodtan írhatjátok ide is, mit szerettetek legjobban a négy filmből.

Ami engem illet, nehéz a választás, mert hát a filmek valóban együtt jók úgy, ahogyan vannak, nehéz lebontani azokat elemeire. Mivel a sorozat nehéz témákat dolgoz fel, minden apró humorforrásért hálás voltam: amikor az Éhezők Viadalában a szekeres felvonulás után Katniss megkérdezi Haymitchet, hogy ennyi alkohollal a vérében szabad-e nyílt láng közelében tartózkodnia. Amikor a Futótűzben Johanna vetkőzni kezd a liftben és Jen kicsit kiesik Katniss szerepéből a pofavágásokkal, de akkor is imádtam. A Kiválasztott 1. részében, amikor Effie megkérdezi Plutarch-ot, hogy "mi az, látogatási idő van?" Ezek olyan jól oldották a feszültséget.

Amikor Katniss önként jelentkezik az Aratáson, azt azért szerettem, mert az a jelenet bizonyította be, hogy a főszereplőink alkalmasak lesznek a feladataikra. Epikus volt Finnick kockacukros bemutatkozása és szívszorító Mags halála. És nagyon váratlan Finnick "Ne feledd, ki az igaz ellenséged!" - megjegyzése. Talán ezt emelném ki.
Szerettem a Kiválasztott 1. részében a Hanging Tree-s jeleneteket. Előtte, amikor Gale mesél arról, hogyan próbálta megmenteni a körzet lakóit, a békés jelenetet a tónál, majd a gátrobbantást a dal alatt. Nagy hatású volt.
Szerettem az utolsó film lassabb jeleneteit is: a "Maradj velem!" jelenet nagyon szívhez szóló. Elpityeredtem A Kiválasztott 2. rész végén, amikor Haymitch felolvassa Plutarch levelét és mondja, hogy hazamennek. Megérintett a meglepetés puszi Effie-vel, Peeta felbukkanása a pitypangokkal, az esős jelenet, Annie levele.

Jó filmeket kaptunk, sok szép apró momentummal, amelyek közül tényleg nehéz is kiemelni bármit.
Azért próbáljátok meg Ti is, és írjátok le, melyik film melyik jelenetét kedveltétek a legjobban!

14 megjegyzés:

  1. AZ ÉHEZŐK VIADALA:
    ~ Aratás (Effie megjelenése, kiválasztás, búcsú a családtól és Gale-től, Peeta sír a kocsiban)
    ~ Vonatút a Kapitóliumba (Haymitch megjelenése, Peeta integet a Kapitólium lakóinak)
    ~ Interjúk
    ~ Katniss a fán (Rue megjelenése, Hivatásosak a fa alatt, vadászdarazsak)
    ~ Győzelem (Haymitch figyelmeztetése, Győztesek bemutatása, Snow felfigyel a fecsegőposzáta kitűzőre)
    ~ Hazatérés (Katniss & Peeta párbeszéd a vonaton, újra a 12-ben)

    FUTÓTŰZ:
    ~ Győzelmi Körút (összes körzet, bál)
    ~ Nagy Mészárlás kihírdetése (Snow beszéde, Haymitch odavágja a piásüveget, Peeta tátog, Katniss az erdőbe rohan)
    ~ Aratás (Effie együttérzése, a gömbben Katniss neve egyedül, Peeta önként jelentkezik)
    ~ Bajnokok bemutatása
    ~ Felvonulás (Katniss Peeta keze után nyúl, szemkontaktus Snow-al)
    ~ Kiképzés
    ~ Interjúk (Cashmere, Gloss, Finnick, Johanna, Katniss (fecsegőposztása), Peeta (baba); Győztesek kéz a kézben)
    ~ Kezdődik a 75. Viadal & Harc a Bőségszarunál
    ~ Peeta belecsap az erőtérbe
    ~ Mérgező köd & majmok
    ~ Harc a Hivatásosakkal a Bőségszarunál
    ~ Katniss & Peeta tengerparti csók
    ~ Utolsó éjszaka az Arénában (a terv, a csapat szétszakad, mindenki össze-vissza a dzsungelben)

    A KIVÁLASZTOTT, 1. RÉSZ:
    ~ Visszatérés a 12. Körzetbe
    ~ Effie színre lép
    ~ 8. Körzet
    ~ 7. Körzet
    ~ Gátrobbantás
    ~ Mentőexpedíció
    ~ Visszatérés (Annie Finnick nyakába ugrik, Johanna a kórházi ágyon, Peeta megtámadja Katniss-t, Coin beszéde, Katniss útban Peeta-hoz)

    A KIVÁLASZTOTT, 2. RÉSZ:
    ~ Katniss a Kapitóliumba megy
    ~ Fekete massza (Boggs halála, menekülés a massza elől, Leeg lányok halála)
    ~ Mutánsok (csatorna, mutánsok támadása)
    ~ Katniss és Gale a kapitóliumi lakosok között (a lázadók támadása, a robbantás)
    ~ Szavazás egy újabb Viadalról
    ~ Kivégzéstől az epilógusig ("Viszlát Gale!", Coin halála, Snow halála, "Hazamegyünk.", Effie búcsúja, 12. Körzet, Peeta visszatérése, ücsörgés az esőben)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyjából bátran írhattad volna, hogy az elsó film elejéről az utolsó film végéig szinte minden képkockát élveztél ;)
      Te sem vagy a választás mestere, de valószínűleg én mutattam "rossz" példát, amikor több kedvencemet leírtam :D

      Törlés
    2. Ja, hogy elég lett volna 1 filmből 1 jelenet? :D Hopp, akkor kicsit elszaladt velem a ló. :D

      Ha mindenképp 1 konkrét jelenetre vagy kíváncsi, akkor a Futótűzből tudom mondani, a Snow elnök Nagy Mészárlásos bejelentésétől egészen a Viadal kezdetéig zajló eseményeket. És bár tudom, nem ez a film csúcspontja, de annyi minden történik, annyi érzelem és izgalom van benne, hiszen itt még bármerre fordulhat a cselekmény végkimenetele, szóval ez az, ami legjobban felspanol az egész sorozatban. :)

      Törlés
  2. Huh, hát ez nem könnyű feladat.
    Nagyon nehéz egyetlen egy jelenetet kiválasztani, mert ez így nem fair a film többi részével szemben.
    Igazából ha én sorra venném most mind a négy filmet akkor valószínűleg úgy ahogy van az egész a kedvencem :D De ha már választanom kellene akkor nyilván azokat mondanám én is amiket felsoroltál, néhány résszel kiegészítve.
    Például az első filmben amikor Katniss felrobbantja a Bőségszarunál lévő holmikat, amikor Katniss virágokkal díszíti Rue holttestét, az különösen megérintet amikor a lány felett felordít és tisztán látszik, hogy mit érez az elvesztésén(Jen nagyon jól tükrözte Katniss érzéseit) vagy akár az egyben látványos tűzgolyós rész is nagyon tetszett.
    Talán a Futótűzben volt a legtöbb kedvenc részeim: amikor Katniss leönti Haymitchet, a Kapitóliumi est (Plutarch tánca Katnissel), amikor Katniss saját testével védi Galet, hogy a főbékeőr ne tudjon többet ráütni, utána amikor Haymitch védi meg Katniss, amikor Prim elmondja Katnissnek, hogy érzi a reményt, amikor az Arénában elkezd forogni a Bőségszaru(annál a résznél pattanásig feszültek az idegeim, mivel én akkor még nem olvastam a könyvet tényleg nagyon drukkoltam a többieknek, hogy ne essenek bele a vízbe, akkor meg végképp ki voltam amikor Katniss bele is eset), és talán az egyik legjobb rész, amikor Katniss felrobbantja a kupolát(nagyon tetszett ahogyan minden olyan lassított felvételben történt, ahogyan láttuk Katnisst ahogyan a légpárnást figyeli, majd amikor oldalra hajtja a fejét és elájul)
    A Kiválasztott 1.részében is voltak remek pillanatok, annak ellenére, hogy nem igazán történt bármi is. De ennek ellenére teljesen jó döntésnek vélem, hogy két részben mutatták be. Coin beszédei, vagy az egyik apróbb jelenet amikor Katniss azt monjda Coinnak, hogy vagy elfogadja a feltételeit vagy kereshet másik Fecsegőposzátát, A "Hát te élsz?"-rész(Jen hihetetlenül tudja, akárcsak a sírós, összetört lány szívét és érzéseit alakítani), Peeta figyelmeztetése a 13. körzetnek, amikor Prim visszamegy Kökörcsinért, vagy a fojtogatós rész a végénél.
    Az utolsó részt még nem sikerült teljesen feldolgoznom. Sajnos eddig még csak egyszer nézhettem, de amint kezemben lesz a DVD vagy tucatszor újranézem majd :D
    A befejezésben jó volt ismét a filmvásznon látni a szereplőket, kedvenc részeim közé tartozik Katniss beszéde mielőtt lelövik a 2.körzetben, Finnick és Annie esküvője, Prim és Katniss tánc jelenete(a forgós megoldás nagyon egyedi és szuper volt), amikor Prim bemegy Peetahoz, a fekete massza, a gyíktámadás, és sajnos szomorú rész, de nagyon megérintett amikor Katniss lángra lobbant(egyszerűen elképesztő, hogy milyen büszkén mondogatták ezt Katnissre, a végén pedig szó szerint bekövetkezett Katniss életében, és amikor a mozi után újra megnéztem a filmeket, már nem tudtam mosolyogni amikor azt mondták Katnissre, hogy a lány aki lángra lobbant :( ), Coin kivégzése és az ahogyan Katniss öngyilkos akart lenni, Az igaz-hamis játékok, vagy amikor Katniss elmesélte Peetának, hogy ő pék, festő...stb
    Hát elég hosszúra sikerült és bár nem igazán sikerült egyetlen egy jelenetet sem kiválasztani, mert inkább felsoroltam az egész történetet, de a te jeleneteidet is hozzáadva ezek a legkiemelkedőbbek számomra. De ez inkább csak egy hajszál különbség a többi rész között.

    VálaszTörlés
  3. Én rájöttem, hogy kimaradt az utolsó filmből a kivégzős jelenet. Iszonyat hatásvadász, de bármennyire tudtam is, mi fog történni, nem tudtam kivonni magam a hatása alól.

    VálaszTörlés
  4. Szerintem én leszek a legrövidebb, mert gondolkodás nélkül ki tudom emelni az én kedvenc jelenetemet, Katniss önként jelentkezését. :)
    Nálam az mindig szinte libabőr jelenet, persze en is fel tudnék még sorolni vagy 20 részt:)

    VálaszTörlés
  5. Ismertem már a könyveket, amikor megnéztem a filmeket (illetve csak részben, mert talán az első filmet úgy láttam, hogy akkor még nem értem egészen az első könyv végére), ezért már a könyvek alapján volt pár jelenet, amiket kimondottan vártam a filmben. Ezek közül meglepően sokat sikerült szerintem jól a vászonra vinni.

    Visszatérve a konkrét jelenetekre:
    Hunger Games
    1. Katniss önként jelentkezése utáni jelenetben nagyon megfogott, amikor a kis Prim pityeregve visszaadja Katnissnak a poszátás dísztűt, hogy megvédje őt.
    2. Ruta halála, lázadás a 11. körzetben.
    3. Éjfürt Seneca Crane-nek. :)

    Catching fire
    1. Megrendítő volt Peeta és Katniss beszéde a 11. körzetben, és az események, amik utána történtek.
    2. Szintén nagy hatással volt rám, amikor a 4. körzetben egy kislány odalép Katniss mellé, és közli vele, hogy majd ha nagyobb lesz, ő is önként fog jelentkezni a Viadalra, akárcsak Katniss (és ahogy közben mutatják, hogy Peeta és Katniss mennyire kikészülnek lelkileg a győzelmi körút alatt).
    3. Tulajdonképpen szinte az összes jelenet, amiben a régi győztesek vannak. Bírtam, ahogy Finnick próbálja megnyerni Katniss szimpátiáját (bár a csomózás gyakorlása végül csak a kimaradt jelenetek között volt megtekinthető.) Johanna és Katniss civakodásai.

    Mockingjay part 1
    1. A feszültségoldós jelenetek (Effie, Plutarch) nekem is tetszettek, a prímet nálam egyértelműen a Hanging Tree-s gátrobbantós jelenet viszi.
    2. Az a csendes jelenet, amikor Gale és a szabadító osztag már visszatért a Kapitóliumból a kiszabadított Peeta-val, de Katniss még nem lépett be hozzá. Nem emlékszem, pontosan mit is mond Gale, de valami olyasmit, hogy csodálkozik, hogy hagyták őket elmenni.

    Mockingjay part 2
    1. Johanna és Katniss beszélgetése, amikor Johanna megcsapolja Katniss morfling adagját. :)
    2. Olvastam a könyvet, és ott nagyon meglepődtem, hogy Prim meghal. Semmi keresnivalója nem volt a Kapitóliumban a fronton, sehogy nem volt logikus, hogy így végezze szegény /épp azért volt ennyire döbbenetes, és megrázó/. Persze tudjuk, hogy fontos eleme ez a tragédia a történetnek, és korábban itt a blogon is részletesen kitárgyaltátok, miért is halt meg Prim. A filmben nagyon gyorsan történt meg az egész, és számomra talán pont ettől lett nagyon megrázó, hiába tudtam, hogy ez fog történni.
    3. Snow és Katniss beszélgetése.
    "But I wasn't watching Coin. I was watching you, Mockingjay. And you were watching me. I'm afraid we have both been played for fools."

    VálaszTörlés
  6. A Futótűz Aratási jelenete a legnagyobb kedvencem, onnantól kezdve, hogy Katniss, Peeta és Haymitch bevonulnak egészen a lövésig. Nem tudnám pontosan megmondani, hogy miért, de nekem valamiért annál a jelenetnél olyan leírhatatlanul jó érzésem van és szerintem olyan szinten tökéletes lett, hogy nem tudta később egy jelenet sem überelni.
    A kedven mondatom a Kiválasztott 2-ből van (bár úgy emlékszem a könyben ez a mondat nincs is benne), amikor Peeta ezt mondja Katnissnek: "Találkozunk egy jobb világban!" Egyszerűen imádtam!!

    VálaszTörlés
  7. A legegyszerűbb, ha azt írom, hogy minden jelenete. :)
    De emlékszem, hogy én a Futótűzben imádtam a bevonulást, mert az a látvány, és a Kiválasztott 2.részét moziban láttam, és ugye ott is benne volt a Körönd, és az a látvány. Bennem a párbeszédeken kívül ilyen részek is megmaradnak valahogy.
    Aztán valahogy nekem a Futótűz még mindig a kedvencem, és ott amikor a vonaton beszélget Katniss és Peeta, amikor Peeta elmondja, hogy a kedvenc színe a narancs. Aztán amikor az Arénában a parton beszélgetnek, és előkerül a nyaklánc.
    De én nagy Team Peeta fan vagyok, ezért minden Peetás rész. :)

    VálaszTörlés
  8. Éhezők viadala:
    1. Az Aratás - Ez igazából a kedvenc jelenetem az összes filmből, azóta Éhezők viadala rajongó vagyok, hogy láttam Katniss jelentkezését a húga helyett.
    2. Rue halála - Azt hiszem, ezt se kell magyarázni. Kiváló ötlet volt a végére betenni a 11. körzet lázadását, James Newton Howard pedig igencsak kitett magáért.
    3. A nyitóünnepség - Ezen többet gondolkoztam. Elsősorban a zene miatt döntöttem mellette, Panem himnuszát még csengőhangként is használom időnként.

    Futótűz:
    1. Győzelmi körút - Ez talán egy kicsit csalás, mert elég hosszú, de a 11. körzet mellett a montázs a többi állomásról is nagy kedvenc. Panem today, Panem tomorrow, Panem forever!
    2. Katniss felemelkedik az Arénából. Fantasztikus látvány, ahogy Katniss egyre távolodik a földtől, és közben lángra lobban alatta a dzsungel. És igen, megint a zene.
    3. Katniss belép az Arénába - Nehéz döntés volt, de szerintem megérdemli a jelenet. Cinna "halála" is igen hatásos, de ahogy a kép kitágul (helló IMAX!), amint Katniss megpillantja az új Arénát, fantasztikusan oldották meg. Jennifer arcán abban a pár másodpercben végigfut minden érzés, amit a könyvben egy oldalon keresztül olvashattunk, csak dicsérni lehet.

    Kiválasztott/1:
    1. Támadás a gát ellen - Más nem is lehetne, imádom az elejétől a végéig.
    2. Peeta vs. Katniss - Hátborzongató jelenet, meglepően intenzív ahhoz képest, ahogy elképzeltem. Josh legjobb jelenete, mindent beleadott színészi téren.
    3. "Ha mi elégünk ti is velünk pusztultok"

    Kiválasztott/2:
    1. A kivégzés
    2. A mutánsok támadása
    3. A szavazás
    Ez még valószínűleg alakulni fog a jövőben, amikor már többször láttam a filmet, egyelőre ezek mellé teszem le a voksom.

    VálaszTörlés
  9. Az összes képkocka, kb. kivétel nélkül, de a legeslegnagyobb kedvemcem az a nagymészárlás felvonulása. Mindig kiráz tőle a hideg.

    VálaszTörlés
  10. Én is több jelenetet írok minden filmből, mert nagyon nehéz lenne csak egyet kiemelni.

    Éhezők Viadala:
    -Peeta és Katniss a mutánsok és Cato ellen.
    -Rue halála
    - az a jelenet amikor Katniss az erdőt nézi a kiképzőközpontban és az a zene ami megy közben. Imádom!

    Futótűz:
    - Johanna minden jelenete
    - A mérgező köd.
    - Amikor Katniss felrobbantja az erőteret.

    Kiválasztott 1.rész:
    -Amikor Coin mondja az elején Katnissnek hogy elképzelni sem tudja milyen lehetett túlélni a mészárlást.
    -Amikor Katniss megtudja hogy Peeta él.

    Kiválasztott 2.:
    -A mutánsok utáni rész :)
    -A szavazás
    -És bár nem jelenet,de én szerettem/szeretem egyben látni a Sztár Osztagot :D

    VálaszTörlés
  11. Valóban nehéz feladat, de megpróbálom, hogy egy filmből csak egy jelenetet emeljek ki :D
    Éhezők viadala: Rue halála
    Futótűz: Johanna vetkőzős liftes jelenete
    Kiválasztott 1. rész: Gátrobbanás
    Kiválasztott 2. rész: Coin megölése
    Imádtam minden jelenetet, a 4 film alatt, de talán ezek adják vissza számomra az egyes filmek alaphangulatát.

    VálaszTörlés
  12. Éhezők viadala: amikor az interjú után Katniss rátámad Peetára
    Futótűz: a tengerparti jelenet
    Kiválasztott 1: amikor Gale visszahozza Katnissnek Peetát
    Kiválasztott 2: amikor szavaznak az utolsó viadalról és Haymitch a Poszátával ért egyet

    Nekem ezek a jelenetek a kedvenceim. Nagyon sokat ki lehetne még emelni a filmekből. De engem ezek fogtak meg legjobban. Sokkal mélyebb jelentésük van, mint az először lászik (ez érvényes a teljes történetre is!).

    VálaszTörlés