2015. december 12., szombat

Miért kellett Primnek meghalnia?

Ezen a kérdésen én is sokáig morfondíroztam, bár nekem azóta megvan a saját válaszom, beletörődésem. Nézzük, mit gondol a témáról a Hypeable.

Mióta csak A Kiválasztott könyvváltozata megjelent, az emberek azt mondják, annak, hogy AZ a karakter meghalt, csupán az volt a célja, hogy sokkolja az olvasókat. Mivel magam is író vagyok, mélységes egyet nem értésemnek kell hangot adjak.

Primrose Everdeennek meg kellett halnia.
Mondom is, hogy miért.

Az Éhezők Viadala hétköznapi igazságokról szól


Évekkel ezelőtt blogomban írtam arról, hogy az elbeszélésekben kétféle igazság létezik. Az egyik az abszolút igazság - ez az örök, mindentől és mindenkitől független, amelyekkel biztatni lehet másokat, hogy "soha ne add fel", "a szerelem mindent legyőz" és hogy "légy hű önmagadhoz". A másik fajta igazságokat neveztem "hétköznapi igazságoknak". A hétköznapi igazságok segítenek megérteni az egyénnek a világot. Ezek után igaz szomorúbbak leszünk, de bölcsebbek is, és bizonyos problémákra jobban odafigyelünk. Az abszolút igazságok arról szólnak, milyennek kellene lennie a világnak, a hétköznapi igazságok pedig arról, milyen a világ valójában.

"Adj enni az embereknek és lásd el őket szórakozással, hogy ne a politikával foglalkozzanak." "Az embereket az erőszak és a vérontás szórakoztatja." - Ezek hétköznapi igazságok.

Az Éhezők Viadala nem az abszolút igazságokról szól. Hanem a hétköznapiakról. És ha az ember megérti, miképp szól a sorozat a hétköznapi igazságokról, értelmet nyer, miért is kellett Primnek meghalnia.



Miért kellett Primnek meghalnia

Már a sorozat első kötetétől kezdve egyértelmű, hogy Panem világában csak az maradhat életben, aki gonosz, kegyetlen és kemény, aki viszont jó, az elbukik. Katniss is így beszél magáról Peetának. Nem az olyan melegszívű emberek nyerik a Viadalokat, mint Peeta. Őket megölik. "Soha nem a tisztességes emberek nyerik meg a Viadalokat!"

Katniss épp ezért jelentkezett önként Prim helyére. Prim is melegszívű és kedves. Már a történet elején megtudjuk, hogy ha Prim érezte, hogy Katniss zaklatott, már azelőtt sírt, hogy megtudta volna, mi a baj. Vagyis Prim nagyon együttérző. Egy olyan világban, ahol az emberek olyannyira közönyösek egymás iránt, hogy érzéketlenül végignézik, amint megölik egymást a TV-ben, Prim ritkaságszámba megy.

Prim még az életét is kockáztatja, hogy megmentsen egy macskát. Amikor Katniss kérdőre vonja, hogy nem tudott volna nyugodt lelkiismerettel élni tovább, ha történt volna valami a macskával.
Jaj, ne már, ez vicc.
Nem. Prim ennyire jó.

Kezdettől fogva világos, hogy Prim nem illik ebbe a világba. Ha bármi abszolút igazság megjelenik ebben a sorozatban az maga Prim. Tény, hogy Prim mindent megtestesít, ami jó, tiszta és ártatlan. Nem sokkal lemaradva követi őt Peeta, de azért ő sincs azon a szinten, mint Prim. Végtére is ő hajlandó megölni más Kiválasztottakat, ha nincs más választása, míg Prim egy macskáért képes feláldozni magát.

Éppen ezért az, hogy Katniss jelentkezik helyett az Aratáson, még nagyobb jelentőséggel bír. Azért jelentkezik, hogy megmentse a húgát, de szimbolikusan azért jelentkezik, hogy megmentsen mindent, ami jó.


Aztán ott van nekünk Snow elnök. A könyvben ő testesít meg mindent, ami gonosz. És mi az ő jelképe? A rózsa. Azt mondja, azért, mert a fehér rózsa "tiszta". Zseniális, hogy Snow elnök az emberiség rossz iránti étvágyát képviseli, addig Prim az ellenkezőjét, a jó irántit testesíti meg. Prim [tényleg] tiszta.

Snow elnök arra használja a rózsát, hogy elfedje a tényt, hogy meg szokott mérgezni másokat. Arra használja a tisztaságot, hogy elfedje és mentse magát, épp úgy, ahogyan a gyerekeket is védőpajzsként használja rezidenciája előtt A Kiválasztottban.

De mi a lényege a sorozatnak? Mit próbál elmagyarázni a történet? Az abszolút igazságot? Ahol a jófiúk megrohamozzák a Kapitóliumot, a lázadók megküzdenek és elérik a jobb jövőt és mindenki boldogan él, amíg meg nem hal?
Nem.

A történet a hétköznapi igazságokról szól. Amelyben az emberiség megront és elpusztít minden jót. Ezek a könyvek a valóságot mutatják be. Mi vagyunk a Kapitólium, mi voltunk a Kapitólium és a jövőben is mi leszünk a Kapitólium. "Panem ma, Panem holnap, Panem örökké."

Látjuk, hogyan rontja meg ez a világ Peetát. Hogy pontosan az történik vele, amitől a legjobban félt. Azáltal, hogy eltérítették, a hatalom eszközévé vált, sőt mi több, a személyiségét is elveszítette. Ne feledd, ezt a Kapitólium tette vele.

De azt se feledjük, hogy ki is az, aki még tisztább, még ártatlanabb és még jobb, mint Peeta? Primrose. Amikor a gyerekek sorfalát bombázzák, Prim rohan segíteni nekik. Olyanok veszik körül, akik egymást öldöklik, legyen szó Békeőrökről vagy a szürke egyenruhás lázadókról (ezen a vonalon is tovább lehetne menni, hogy itt nincsenek jófiúk és rosszfiúk, lehetne beszélni az emberi természetről - ez örök téma), Prim azonban nem azért van ott, hogy megöljön bárkit is. Még csak azért sem, hogy bántson bárkit is. Csak azért van ott, hogy segítsen és gyógyítson.


A bombák azonban őt is eltalálják. És meg is hal.
Őt is a Kapitólium pusztítja el, mint Peetát? Nem. Őt a lázadók vezetője öli meg. Soha nem a tisztességes emberek nyerik meg a Viadalokat - és ez Coinra is érvényes.

Mindezek - hogy a gyerekeket Snow élő pajzsként használja, hogy Prim segíteni próbál nekik, hogy Coin elnök áll a halála mögött - mind csak megerősítik azt, hogy a történet a hétköznapi igazságokat mutatja be.

Hogy az emberi természet tönkreteszi mindazt, ami jó.
Hogy tisztességes ember nem nyerhet Viadalt.
Hogy a társadalom gonosz emberekből áll és a háborúkban a legártatlanabbak és a legtisztábbak halnak meg.

Ennek a háborúnak az lett volna a célja, hogy jobbá tegye a világot, a történések során azonban épp az pusztult el, ami/aki a legjobb.
Az tehát, hogy Primnek meg kellett halnia, a könyv fő jellemzőjéhez vezet, a hétköznapi igazságokhoz.

Suzanne Collins tehát nem pusztán azért ölte meg Primet, hogy megdöbbentse az olvasókat, hanem hogy hű maradjon a történet lényegéhez.
Hogy elérje, hogy az olvasók olyan érzelmi állapotba kerüljenek, hogy a téma kitörölhetetlen nyomokat hagyjon bennük és örökre megváltoztassa őket.
Az Éhezők Viadala sosem sokkolna öncélúan - ez pontosan ellentmondana az egész sorozatnak.
Prim tehát azért halt meg, mert ez a való életben is megtörtént volna.
Forrás: Hypable

A végén már próbáltam árnyalni, egyrészt mert túl sok volt a "hétköznapi igazságok"ból, amit fordítani is nehéz, de szerintem értettétek a lényegét. Másrészt kicsit nekem hangzatos és szájbarágós volt a cikk.

Én rengeteget gondolkodtam Prim halálán. Azt sosem gondoltam, hogy öncélú volna, azt igen, hogy igazságtalan. A történet elején Katniss azért jelentkezik a Viadalra, hogy megmentse húga, Prim életét. Ezáltal valóban beindít egy folyamatot, amelynek eredményeképpen/végén éppen Prim hal meg. Akkor vajon volt értelme az egésznek? - vetődik fel a kérdés. És az a durva, hogy erre nem válaszolhatjuk azt, hogy nem, semmi. Hiszen a folyamat, a háború eredményeképpen tényleg szabadság köszönt Panemre, változás történik.
Én olyan összeesküvés elméletet, amit a cikk szerzője levezet, nem gondolnék. Nekem már sarkítás kicsit. Én egyszerűen úgy érzem/gondolom és persze olvastam/fordítottam erről sokat, hogy Collins célja a sorozattal az volt, hogy bemutassa a háború természetét. Hogy azzal jár, hogy bárki meghalhat. Jó, rossz. Bűnös, ártatlan. Aki csak rosszkor van rossz helyen.
És hogy ezt Snow elnök hátborzongatóan jól megfogalmazza a Futótűzben és leginkább annak filmváltozatában: "Igazi háborút akar, saját szerettei halálával?"
Katniss nagyon gyorsan vágja rá, hogy "Nem.", de ezzel sem tudja elkerülni a sötét jóslat beteljesülését.

5 megjegyzés:

  1. Ez egy nagyon jó cikk volt, köszönjük, hogy lefordítottad! :) én is sokat gondolkodtam Prim halálán.

    VálaszTörlés
  2. Én is sokat gondolkoztam rajta és egyetértek veled Ancsi. Meg szerintem amiatt halt meg Prim, mert ha azt nézzük Katniss mindent miatta csinál. Miatta jelentkezik a Viadalra, a kezdetektől fogva őt védi. Ha Prim nincs, nem történt volna semmi, és pont ez teszi teljessé Katniss összeomlását.

    VálaszTörlés
  3. Eleinte képtelen voltam elfogadni, hogy pont ő halt meg. Bármely más szereplő halála sem rázott volna meg annyira mint Primé. Igazságtalanságnak gondoltam/gondolom amiért meghalt. És nem csak azért mert fiatal volt és "tiszta", hanem azért mert Katniss mindent miatta csinált. És ha lázadók győzelme nem lett volna sikeres akkor sohasem tudtam volna elfogadni.
    És, hogy miért fogadtam el? Része volt annak, hogy beletörődtem de az elejétől kezdve éreztem, hogy ennek így kellett lennie. Azért mert ha túlélte volna akkor (legalábbis én) nem éreztem volna ennek (és bármely) háború súlyát, következményét. Így pedig Katniss összeomlásából érzékelhető volt. De Katniss csak úgy tudott teljesen szétesni, hogy a számára legfontosabb személyt vesztette el, a húgát. Mivel Katniss lelkileg nagyon erős volt így csak ez a vesztesség tudta teljesen széttörni. Persze enélkül is lelkileg sérült lett volna de az nem lett volna elég ahhoz, hogy az ember átérezze a háború veszteségeit.

    Valamint eltérve a saját véleményemtől, miközben ezt a cikket olvastam nekem úgy jött le mintha Katniss nem lenne "jó". Mármint azzal egyetértek, hogy azért jelentkezik, hogy megmentsen mindent ami jó azaz Primet. De ez számomra olyan mintha Katniss nem lenne "jó".Persze tudom, hogy ő képes embereket ölni de azt is tudjuk, hogy nem örül ha ezt kell tennie, ez azért van mert ő ösztönösen cselekszik, egyszerűen aZ eddigi életéből kifejlesztette a túlélési ösztönét(amikor saját magának kellett vadászni stb.) De az, hogy pont ő jelentkezik helyette az olyan mintha ő nem lenne jó, ezáltal nyugodtan mehet az Arénába. Azzal egyetértek, hogy Prim tiszta de azzal nem, hogy csak ő az egyetlen. Mert az életben sincs olyan helyzet, hogy legjobb megoldás mert annak is lehetnek rossz tulajdonágai. Így Katniss gyilkolásai is lehet ebben a helyzetben a legjobb megoldás.Szóval mindig a legjobbat cselekszi ami lehetséges az adott helyzetben, tehát ő is lehet jó.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Így van, Katniss-szel kapcsolatban én is egyetértek. Szerintem is inkább Primhez képest nem olyan jó. Azért Katniss csinált meredek és kegyetlen dolgokat, ami alól pusztán azért mentjük fel, mert rosszak ellen tette: gondolj csak a vadászdarazsas támadásra. Ha azt nem cselekszi, nem maradhatott volna már sokáig életben, pedig az nem volt tisztességes. Vagyis ebben az értelemben igaza van a cikknek, hogy tisztességes ember nem nyerhet Viadalt. Szóval Katniss ugyan nem rossz a szó hagyományos értelmében, hanem karaktere összetett.

      Törlés
  4. Számomra Prim halálának az üzenete, hogy elérhetjük az áhított célt - jelen esetben a diktatúra ledöntését - na de milyen áron? Mindennek meg kell fizetni az árát. Pusztán jót nem kap az ember, az éremnek két oldala van. Én ilyen érzésekkel tettem le a könyvet, amit a mai napig fent tartok. Igaz, ez nem hétköznapi, hanem az abszolút igazsághoz húz, ha már lesarkítjuk erre a két területre. Katniss meg valóban összetett személyiség, ezért ő képviseli legjobban az emberi természet mivoltát. A való életben sincs fekete vagy fehér. Minden ember ilyen, mindenkiben megvan a gonosz és a jó is, kérdés csak az, hogy mekkora mértékben.
    A könyv befejeztével bevillant egy film is, az Amerika História X. Nem tudom, láttátok-e már, de én azzal vontam párhuzamot. Ez esetben is a történet vége miatt.

    VálaszTörlés