2015. december 8., kedd

Az akciókra vonatkozó rész A Kiválasztott 2. rész Produkciós jegyzetéből

Ígértem korábban, hogy hozok még részleteket a produkciós jegyzetből, mert izgalmasnak tűnnek. Ez az első ilyen, amelyben a film akciójeleneteinek készítéséről olvashattok. Jaaaj, és halljátok, nekem nagyon bejön én nagyon bírom a DVD-ken, a film készítéséről szóló dokumentum filmekben már többször látott kaszkadőr-koordinátort, Sam Hargrave-et, aki most is kommentálja az akciókkal kapcsolatos kulisszatitkokat. Szóval izgi a cikk, ajánlom, a végén némi nosztalgikus végehangulattal :)

"Liam nagyon tehetséges fickó."

Amikor a 451-es Osztag behatol a Kapitóliumba, hogy örökre megdöntse Snow elnök hatalmát, a Kiválasztott 2. részében Katniss egy epikus, csupa akció övezte, részletesen megkoreografált háború közepette találja magát, amely az első két filmben látott Arénákban látott akciókhoz hasonlít.
- A Kiválasztott 2. részében, amikor Katniss és csapata a Kapitóliumba indul, az akció valóságon alapul - mondja Sam Hargrave kaszkadőr-koordinátor. - Mivel itt nagyon intenzív akcióról van szó, ez minden egyes színészünktől a korábbinál keményebb erőbedobást igényelt. Káosz uralkodik, fizikálisan tényleg nagyon ott kellett lenniük.

Szerencsére, mire A Kiválasztott 2. rész kamerái felpörögtek, Jennifer Lawrence már igazán jártas volt Katniss kedvenc fegyverének, az íjnak a használatában.
- A karakter gyakorlatilag olyannyira Jennifer részévé vált, hogy sokkal kevesebb edzésre volt már csak szükség. - jegyezte meg Hargrave. - Tudta, mit várunk tőle, és bármit is kértünk, lelkesen próbálta megcsinálni.



A Kiválasztott 2. részében Liam Hemsworth-nek is lehetősége nyílt akcióhősként bemutatkozni.
- Liam nagyon tehetséges fickó. Kick-boxol és magában is edz, szóval komoly fizikai eszköztára volt, mire elkezdtük a specifikus edzéseket. - mondja Hargrave.

Az egész sorozat talán legkomolyabb akciójelenete a fogaikat és karmaikat csikorgató, természetfelettien gyors mutáns gyíkok elleni megrázó csata a szűk, klausztrófóbiás érzetet keltő csatornában.
- Annyira összetett ez a jelenetsor, hogy az egészet el kellett készítenünk kockánként képregény-vázlat formában, és hosszasan koreografáltuk a csatát, mielőtt egyáltalán belekezdtünk volna a felvételbe - magyarázza Francis Lawrence. - Rengeteg technikai nehézséggel kellett szembenéznünk: igazi tűzzel és igazi vízzel dolgoztunk, és őszintén szólva a stábtagok és a színészek is nagyon szenvedtek a felvétel során. De ez egy olyan jelenet, amire nagyon büszke vagyok. Klassz jelenetsor lett.

"Igazi tűzzel és igazi vízzel dolgoztunk..."

A szereplők számára ez ízelítő volt abból, amin karaktereik keresztülmennek, mire a lázadás csúcspontjaként elérik a Kapitóliumot.
- A csatornás jelenetsor mindenki számára nagyon kemény volt. Mindenki naphosszat ázott a vízben és fázott. - mondja Josh Hutcherson. - De eredményül az egész Éhezők Viadala sorozat egyik legklasszabb jelenetsorát kaptuk.

A film adrenalinszint emelő és izgalmas pillanatai ellenére a rendező azt mondja, a film felkavarja az ember érzelmeit is, különösen az utolsó, nehezen kivívott pillanataiban, amelyek hosszan elhúzódnak majd.
- Egyik legizgatottabb a film utolsó jelenete miatt vagyok. - mondja Francis Lawrence. - Volt egy nagyon erős érzés, amely áthatotta annak a jelenetnek a forgatását. Egy érzés, hogy ennek karakternek a története, amely négy filmen át tartott, mind ehhez a különleges pillanathoz vezetett. Remélem, a közönség is átérzi majd ezt a történelmi érzést és kicsit a jövő hangulatát is. Minden, ami Katniss-szel történt és a történet összes témája összekapcsolódik, amikor egy utolsó pillantást vethetünk a lány világára, szóval nagyon fontos volt ebbe beleélni magunkat. 

Kép: Yakichou Tumblr

A sorozat befejezése épp olyan hű marad a Collins által megteremtett világjelenséget megalapozó könyvekhez, mint a történet eleje. Ahogy a történet a végéhez közeledik, Nina Jacobson számára hatalmas megelégedést okoz, hogy útja során a franchise egyszer sem került tévútra, mindvégig betarthatta ígéretét, hogy követni fogja Collins látomását.
- Igen mély tiszteletemet szeretném kifejezni Suzanne-nak és annyira szeretem ezeket a könyveket, hogy teljesen megértem a rajongók érzéseit. - zárja gondolatait Nina Jacobson. - A kezdetektől fogva teljes elkötelezettséggel kiálltunk a könyvek mellett és hogy a lehető legmagasabb szinten keltjük azokat életre mozis eszközökkel. Hatalmas dolog volt erre törekedni, de sose bocsátottam volna meg magamnak, ha rosszul csináltuk volna. Elhatároztuk, hogy elérjük az embereket és ez hihetetlen élmény volt. Remélem, továbbra is beszélünk majd azokról a hihetetlenül fontos dolgokról, amelyek a történet fő vezérvonalai: az emberi társadalomról, a háború következményeiről, arról, mekkora tragédia, hogy a szórakoztatás a kizsákmányolás eszköze lett, és annak a veszélyét, hogyan veszítjük el egyéniségünket a zsarnoki időkben. Ez a történet kortalan, bármikor megállja a helyét.
Forrás: Lionsgate UK Publicity

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése