2015. december 28., hétfő

107 tény A Kiválasztott 2. részéről

Egy 17 perces videóanyag jelent meg A Kiválasztott 2. részével kapcsolatos tudnivalók, érdekességek kapcsán. Az ugrás után megtaláljátok a fordítást, de a terjedelem részén majd rövidítek :) Mondjuk a rendszeresen idelátogatóknak nem is biztos, hogy olyan sok újdonságot tud még mondani ez a videó.



  1. Az Éhezők Viadala: A Kiválasztott 2. rész a második és egyben utolsó fejezete Suzanne Collins könyvtrilógiája utolsó kötetének, A Kiválasztottnak.
  2. A Kiválasztott 2. részét Francis Lawrence rendezte, aki nem áll rokoni kapcsolatban a sorozat főszereplőjével, Jennifer Lawrence-szel. Francis Lawrence rendezte már a Futótüzet és A Kiválasztott 1. részét is.
  3. Francis Lawrence-t korábban olyan sci-fik rendezése kapcsán ismerhettük meg, mint a Legenda Vagyok és a Constantine - A démonvadász.
  4. Francis Lawrence szerint ez a film a sorozat legérzelemgazdagabb és legmegnyugtatóbb befejezéssel rendelkező része.
  5. Elizabeth Banks - aki a rajongó-kedvenc Effie Trinketet alakítja - azt állítja, ez a rész a legszenvedélyesebb és igazi zsigeri élményt nyújt.
  6. A Kiválasztott 1. és 2. részét egymás után, összesen kilenc hónapon keresztül forgatták.
  7. Francis Lawrence azt mondja, ez a film nagyon nagyszabású. Sokkal másabb a ritmusa és a hangulata, mint a szerinte klausztrofób hatást keltő Kiválasztott 1. résznek.
  8. A rendező azt mondja, a Kiválasztott 1. része a propagandáról és a médiaháborúról szólt, míg a 2. rész fő témája az erőszak és a háború és annak következményei.
  9. A rajongók az utolsó film megjelenése után sem maradnak Éhezők Viadala élmény nélkül. 2016-ban Dubai-ban megnyílik az első Éhezők Viadala Kalandpark, ahol mi magunk is ellátogathatunk a 12. körzetbe.
  10. Az Éhezők Viadala Kalandpark egy olyan park része lesz, amely Hollywood-i filmek alapján épült.
  11. A Lionsgate-nek külön része lesz ebben a parkban, ahol a DreamWorks filmjei világában is kalandozhatunk. 
  12. 2015. júliusában külön panelt tartottak a filmnek a San Diego-i Comic Con-on. A panelt Conan O'Brian vezette és a főszereplők többsége megjelent.
  13. Ezen a panelen Jennifer Lawrence azt nyilatkozta, kedvenc Éhezők Viadala pillanatát még nem láthattuk, majd A Kiválasztott 2. részében. 
  14. Bár Jennifer Lawrence mind a négy filmben befont hajjal látható, ő maga azt mondja, nagyon bénán fon hajat és csak akkor csinál ilyet, ha vészhelyzet van.
  15. A Kiválasztott 2. részét világszerte több helyszínen forgatták: az USÁ-n belül Georgiában és Észak-Karolinában, de forgattak még Franciaországban és Németországban is.
  16. A sorozat producere, Nina Jacobson azt mondja, a Párizs külvárosában való forgatás kifejezetten kellemes emlék számára. Előző nap pedig egy hatalmas hangárban forgattak publikus helyeken, ahol a rajongók is elcsíphettek néhány képet.
  17. A film producere, Nina Jacobson elmondta, hogy a film készítőit és szereplőit mindenütt melegen fogadták, kivéve, amikor néhány alkalommal tojássál próbálták megdobálni őket.
  18. Amikor Berlinben forgattak, a produkció 1000 statisztát keresett, akik különböző nemzetiségűek lehettek 18 és 65 éves kor között.
  19. A Kapitólium látképét Párizs és a régi Németország képe inspirálta.
  20. A Kapitólium épületeit a szovjet építészet hatásait felhasználva tervezték meg, mesélte a sorozat díszlettervezője, Philip Messina.
  21. A Primrose Everdeent alakító Willow Shields nevetett az első speciális effekteket tartalmazó jelenetének felvétele alkalmával. Egy megafonos srácra reagált így, aki unott hangon mondta, hogy BUMM!
  22. A forgatás ideje alatt a Plutarch Havensbee szerepét alakító Philip Seymour Hoffman kábítószer túladagolásban elhunyt. Ez a film az ő utolsó mozis megjelenése.
  23. Hoffman legtöbb jelenetét rögzítették halála előtt, a fennmaradó jelenetekből pedig Francis Lawrence kivette a karaktert. 
  24. Francis Lawrence elmondta, soha nem vetődött fel, hogy digitálisan keltsék életre Hoffmant ezen hiányzó jelenetek kedvéért.
  25. Eredetileg úgy volt, hogy az USÁ-ban is bemutatják A Kiválasztott 2. részét 2D-ben, 3D-ben illetve IMAX formátumban is, ám a Lionsgate végül visszavonta ezt és kizárólag 2D-ben mutatta be a filmet Észak-Amerikában.
  26. A Lionsgate azzal indokolta az új formátumok törlését, hogy a filmeket korábban is csak 3D-ben mutatták be és nem akarják megtörni a folytonosságot. 
  27. Az Európában és Kínában élő 3D-rajongóknak szerencséje van, hiszen az Észak-Amerikán kívüli területeken a filmet 3D-ben is bemutatták. 
  28. A Kiválasztott 2. rész költségvetése 125 millió dollár volt, az 1. résszel együtt összesen 250 millió dollár. 
  29. Az első két film költségvetését is hozzáadva, a négy filmre együtt összesen 410 millió dollárt költött a Lionsgate.
  30. A film szereplőgárdájában összesen 3 Oscar-díjas színész van: Jennifer Lawrence, aki a Napos Oldalért kapott Oscart, Julianne Moore, aki a Megmaradt Alice-nek és Philip Seymour Hoffman, aki a Capote című filmben való teljesítményért nyert el a filmakadémia legrangosabb díját.
  31. Ha már a díjaknál tartunk, Francis Lawrence is nyert egy Grammy-díjat, amelyet 2011-ben kapott Lady Gaga emlékezetes Bad Romance című videoklipjének rendezéséért.
  32. A Peeta Mellarkot alakító Josh Hutcherson azt mondja, neki az fog a legjobban hiányozni, hogy mindenkivel olyan közel kerültek egymáshoz a forgatáson.
  33. Legkevésbé pedig az fog neki hiányozni, hogy állandóan szőkére kellett festeni a haját.
  34. A Kiválasztott 2. rész  egyik kaszkadőr mutatványa forgatása során Liam Hemsworth-nek kiment a bokája, ami után mentővel vitték be a legközelebbi kórházba.
  35. A film forgatásának menetrendjét aztán Liam regenerációja miatt módosítani kellett, így a színész mozgást nem igénylő jeleneteit előrevették, a mutatványokat viszont elhalasztották.
  36. Sam Claflin azt mondta, az a nap, amikor a mutáns gyíkokkal való küzdelmét forgatták, élete legnehezebb forgatási napja volt.
  37. Claflin elmondta, hogy ez volt egyben az utolsó forgatási napja is és nagyon szívszorító volt elbúcsúzni mindenkitől. Ennek ellenére végül kiderült, hogy másnap mégis be kellett mennie még egy jelenet kedvéért.
  38. Ha a Lionsgate tényleg készít előzményfilmet, Sam Claflin a legelső Éhezők Viadala történetére lenne kíváncsi.
  39. Az El Informador című újságnak Francis Lawrence a rajongókról áradozott és elárulta, hogy valami meglepetésre számíthatunk majd a film vége felé, ami nincs benne a könyvben.
  40. Bár a könyvekben csak Katniss szemszögéből látjuk Coin elnököt, Julianne Moore azt mondta, ő annél nagyobb mélységeket igyekszik adni Coin személyiségének.
  41. Liam Hemsworth szerint a Kiválasztott 2. része a legjobb a négy Éhezők Viadala film közül, mert abban van a legtöbb akció. Ő nem szomorúan tekint vissza az elmúlt időszakra, hanem örömmel, mert nagyon jól érezte magát az elmúlt években.
  42. A sorozat forgatása során Liam Hemsworth is áttért a vegán életmódra Woody Harrelson mellett, aki már 30 éve él ezen életmód szerint.
  43. Jennifer Lawrence számára sorozat forgatásának legnagyszerűbb következménye, hogy itt tett szert legjobb barátaira Josh Hutcherson és Liam Hemsworth személyében.
  44. Amikor azt az üvegházat tervezték, ahol a film vége előtt Katniss és Snow elnök utoljára találkozik, Francis Lawrence viktoriánus korabeli épületekből nyert ihletet. Azt a jelenetet egy atlantai hangárban vették fel, a külső képeket pedig egy franciaországi kastély képei szolgáltatták.
  45. Jennifer Lawrence annak a jelenetnek a felvételét várta a legjobban, amikor Katniss ellövi az utolsó nyílvesszőjét. A sorozat elejének forgatásától kezdve ezt a pillanatot képzelte maga elé.
  46. Az utolsó forgatási napon Jennifer Lawrence íjakat és Fecsegőposzáta kitűzőket tett el emlékként. Az első film forgatásáról a narancssárga hátizsákot szerette volna eltenni, de nem sikerült, így végül most azt az Éhezők Viadala Vándorkiállításon nézhetik meg a rajongók New York-ban.
  47. Lyme parancsnok szerepére eredetileg az Amerikai Horror Storyból ismert Lily Raabe-t választották ki, ám a forgatás időpontja ütközött volna egy Shakespeare-darabban való részvételi kötelezettségeivel, így végül a Trónok Harca szereplője, Gwendoline Christie kapta meg a szerepet.
  48. Gwendoline Christe itt ismét együtt játszik Trónok Harca-beli szereplőtársnőjével, Natalie Dormerrel együtt, aki Cressida szerepét alakítja.
  49. Natalie Dormer egy remek kérdezz-felelekben vett részt, amely során karakterével kapcsolatos izgalmas kérdésekre válaszolt, de megosztotta véleményét a franchise-ról is.
  50. Natalie kedvenc karaktere nem más, mint Katniss.
  51. Ha három szóban kellene körülírnia karakterét, Natalie a "Vagány, forradalmár, vizuális [típus]" szavakat mondaná.
  52. Natalie a forgatásról saját frizuráját vitte haza emlékként.
  53. Natalie legjobban Párizsban és Berlinben szeretett forgatni, mert tetszett neki az európai építészet.
  54. Natalie kedvenc szuperhőse Batman.
  55. Hogy Natalie szívesen lenne-e Cressida barátja? A színésznő igennel válaszolt és azt mondta, megtiszteltetésnek tekintené.
  56. Ha Natalie szuperképességet választhatna, a világ összes nyelvén szeretne tudni beszélni.
  57. Natalie azért szeretne a világ összes nyelvén tudni, hogy akkor a világ különböző részeről származó összes rajongójával el tudna beszélgetni.
  58. Natalie azt mondja, a film legnagyobb erőssége az erős női főszereplője. Azt mondja, Katniss karaktere egy újabb lépést jelent a női egyenjogúság felé.
  59. Natalie szívesebben iszik kávét, mint teát. [Mondjuk az utóbbi 10 nem a Kiválasztott 2. részével, hanem Natalie Dormerrel kapcsolatos tény volt, amit egyetlen interjúból ki lehetett szedni... Elég megúszós megoldás.]
  60. A Kiválasztott 2. részének forgatása alkalmával Woody Harrelson és a sminkes stáb megviccelte Francis Lawrence-t. Woody egyik forgatási napja előtti este a Haymitchet alakító színész azzal hívta fel a rendezőt, hogy kerékpár balesetet szenvedett és mellékelt hozzá egy képet a véres arcáról is. Lawrence csak akkor jött rá, hogy az egész átverés, amikor Harrelson elnevette magát.
  61. A szokásosnál zordabb tél miatt 2014 tavaszán nem tudták leforgatni a film epilógusát, így végül 2015. nyarának elején vették fel ezen képsorokat. Francis Lawrence elmondása szerint ez egy minitalálkozó volt az érintett szereplők és stábtagok számára.
  62. Francis Lawrence elmondta, hogy A Kiválasztott 2. része közvetlenül ott folytatódik, ahol az 1. rész véget ért.
  63. Francis Lawrence szerint a Kapitólium alatti csatornarendszerben játszódó jelenetsor leforgatása volt a legkörülményesebb. Három hétig kellett a vaksötétben forgatni, ami nem tett jót a szereplők lelkivilágának.
  64. A Kiválasztott 1. és 2. részének forgatókönyvét Peter Craig és Danny Strong írták.
  65. Peter Craig legismertebb munkája a Tolvajok városa forgatókönyve.
  66. Peter Craig azt mondja, a forgatókönyv középpontjában a bosszú témája állt és hogy a karakterek hogyan bocsátanak meg egymásnak és találnak újra egymásra.
  67. Amikor nemrégiben Josh Hutchersont megkérdezték, melyik amerikai elnökjelölt nyerné meg Az Éhezők Viadalát, válasza Jim Webb volt.
  68. Ez a második munka, amelynek során Danny Strong és Woody Harrelson együttműködnek, miután Harrelson volt az egyik főszereplője az HBO Versenyben Az Elnökségért című politikai drámasorozatának, amelynek forgatókönyvét szintén Danny Strong írta.
  69. Jennifer Lawrence reméli, hogy a film fiatal nézői is felismerik majd, hogy a Kiválasztott 2. részében szereplő erőszak képzeletbeli és hogy legalább egy kicsit elgondolkodjanak a világ dolgain.
  70. Jennifer Lawrence elmondta, hogy azt szereti legjobban A Kiválasztott 2. részében, hogy Katniss végre saját kezébe veszi a sorsát és elkezd hinni a forradalom eszméiben. 
  71. Az egyik forgatási napon Woody Harrelson vendégeként David Blaine látogatott el a forgatásra, aki mindenféle bűvészmutatványokkal szórakoztatta a szereplőket és a stábtagokat.
  72. David Blaine látogatása lett végül Elizabeth Banks kedvenc kulisszák mögötti emléke.
  73. Az egyik forgatási helyszínen Sam Claflin elbújt egy sötét sarokban és ráijesztett az arra járókra.
  74. [???] elmondta, hogy az előző filmekben gladiátor harcokból ismert fegyvereket láthattunk, ám a Kiválasztott 1. és 2. részében már modern fegyverekkel dolgozott a produkció.
  75. Francis Lawrence elég scifi-szerűen képzelte el a film fegyvereit, ám igyekezett nem elrugaszkodni a valóságtól.
  76. A 13. körzet lázadóinak fegyverei a 2. világháborús időket idézik. 
  77. Katniss íjának tervei négy vázlat alapján készültek.
  78. A könyvekben a lázadók nagyon magas színvonalú technológiát képviselnek, ám a film készítői arra törekedtek, hogy a képernyőn inkább klasszikus megjelenést láthassunk.
  79. Finnick új szigonyát úgy tervezték, hogy elég tartós legyen és bírja a sok mozgással járó akciójeleneteket.
  80. A kelléktervezők több, mint száz vázlatot készítettek, mire elkészült a szigony végső verziója. Arra törekedtek, hogy valami alapvetően másfélét készítsenek, mint amit a Futótűzben korábban már láthattunk.
  81. Mivel a nyílpuskák használata elég körülményes és időigényes, a film készítői aggódtak amiatt, hogy Liamnek nehézséget okoz majd a fegyver kezelése és hogy a forgatás során tartsa az iramot a többiekkel, ezért automata nyílpuskát készítettek számára, amit nem kell mindig kézzel újratölteni.
  82. A nyílpuska megjelenése elég katonai hatású lett és Katniss íjával és Finnick szigonyával ellentétben mindössze egyetlen nap elegendő volt arra, hogy megtervezzék és elkészítsék.
  83. Bár a Kiválasztott 1. részének filmzenei albumát az új-zélani Lorde készítette el, úgy tűnik, a 2. rész munkálataiban már nem vett részt. Egy interjúban elmondta, élvezte az 1. részen való munkát, de örül, hogy továbbléphet.
  84. Josh Hutcherson teljes mellszélességgel kiáll a folytatások mellett, de csak akkor, ha Suzanne Collins maga is hisz az egészben.
  85. Josh Hutcherson szerint a folytatásban a könyv utolsó fejezete és epilógusa közötti részt kellene részletesebben kidolgozni és bemutatni.
  86. A Johanna Masont alakító Jena Malone elmondta, erős pszichés megterhelést jelentett számára Johanna szerepének alakítása.
  87. Malone elmondta, hogy nagyon nehéz volt újra Johanna bőrébe bújni, mert elég nyomasztó volt a karakter rengeteg mentális problémája.
  88. A színésznő elmondta, hogy nagyon örült a szerepnek, mert az egész Éhezők Viadala Világból ezt a karaktert játszotta (volna) a legszívesebben.
  89. Malone azt mondja, akkor is elvállalta volna a szerepet, ha a film készítői mindössze 15 dollárt ajánlottak volna neki a szerepért.
  90. Jena a forgatás során azt élvezte a legjobban, amikor kopaszon szerepelhetett. 
  91. Natalie Dormerhez hasonlóan Sam Claflin is részt vett egy Éhezők Viadala rajongói Twitter Kérdezz-Feleleken.
  92. Sam Claflinnek a szereplőtársai és a stábtagok hiányoznak majd legjobban a forgatásról.
  93. Sam Claflin sajátján kívül Katniss szerepét játszaná el legszívesebben. Ehhez meg kellene kérni Suzanne Collins-t, hogy Stephanie Meyerhez hasonlóan ő is írja meg az Éhezők Viadala nemeket felcserélő verzióját.
  94. Sam Claflin kedvenc jelenete az egész sorozatban, amikor Katniss önként jelentkezik a Viadalra a húga helyett. 
  95. Sam Claflin a következő három szóval jellemezné karakterét: önzetlenség, gondoskodás és hűség.
  96. Sam Claflin a forgatásról az általa csomózgatott köteleket vihette haza emlékbe.
  97. Ha Sam választhatna, legszívesebben a 14. körzetben élne. Lehet, nem olvasta a könyvet?
  98. Ha Sam szuperhős lehetne, Aquaman bőrébe bújna.
  99. Az epilógusban Jennifer Lawrence unokaöccsei alakítják gyerekeit.
  100. Jennifer Lawrence és Francis Lawrence útjai nem biztos, hogy elválnak a Kiválasztott 2. része után, mert a hírek szerint a páros együtt dolgozik majd a szovjet időkben játszódó Vörös Galamb című filmen.
  101. Jennifer Lawrence úgy érzi, soha nem fog elbúcsúzni Katniss karakterétől, egy része mindig vele marad majd. 
  102. Annak ellenére, hogy a filmben rengeteg erőszak van, Francis Lawrence azt mondja, hogy A Kiválasztott 2. része leginkább a háború következményeire összpontosít, és nem a vérontás dicsőítése a célja.
  103. Bár nagyon valósághűen szerette volna ábrázolni a történteket, Francis Lawrence úgy döntött, nem megy át Tarantinoba, hogy 18-as karikás filmet készítsen, mert nem akarta, hogy a sorozat kamasz közönsége ne nézhesse meg az utolsó filmet.
  104. Francis Lawrence elárulta, hogy Woody Harrelson könnyen elsírja magát, és amikor az utolsó jelenet leforgatása után meglátta szemében a könnyeket, ő maga is elsírta magát.
  105. A Kiválasztott 2. rész Az Éhezők Viadala negyedik és egyben utolsó filmje. Egyelőre legalábbis. A Lionsgate vezérigazgatója Jon Feltheimer nyilatkozatában elárulta, hogy keresik a sorozat folytatásának illetve előzményfilmje elkészítésének lehetőségeit.
  106. A Kiválasztott 2. részének logóját már az 1. rész stáblistája után is láthattuk.
  107. A Kiválasztott 2. része világszerte 86 országban jelent meg november 20-án. A Kiválasztott 2. részének megjelenése a Lionsgate legnagyobb dobása volt 2015-ben.

2 megjegyzés:

  1. Hát igen, szerintem elég lett volna 10 tény, mert a többit azt már mind ismertem :)
    Azért köszönöm a fordítást, Ancsi!
    Ó, és szerintem a 21.-nél azt mondja, hogy:

    "Willow Shields, aki Primrose-t játssza a filmben, nevetett, egy special effects-jelenet első felvételekor. Egy megafonos srácra reagált így, aki nagyon unott hangon mondta, hogy "BUMM". Ki hibáztatná ezért [Willow-t]?"

    (Willow Shields who plays Primrose in the film, laughed during the first take of a special effects scene. She was reacting to a guy with a megaphone, saying "BOOM" in a really bored voice. Who could blame her?)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Na, igen, a nagyját én is ismertem nyilván. A 21-est pont nem - köszönet, javítottam, valóban azt mondja, de nekem valahogy az a mondat nem akart összeállni :).

      Törlés