2012. december 16., vasárnap

Rajongói interjú a Panem Comapanion szerzőjével

A The Panem Companiont bemutató sorozat zárásaként fogadjátok szeretettel ezt az interjút.
Több rajongói oldalnak lehetősége nyílt rá, hogy feltegye kérdéseit V. Arrownak a részletek kapcsán, és mivel gyanítom, mi is hasonlókat kérdeznénk, ezért lefordítottam,  és összegyűjtöttem ezeket egy bejegyzésbe, remélem, örömmel olvassátok!

Mi késztetett arra, hogy Éhezők Viadala társkiadványt írjál?
Mindig is nagyon élveztem a Harry Potter társkiadványokat, ám úgy éreztem legtöbbjük önismétlő vagy alapvető dolgokat taglal... különösen, hogy ezek olyan embereknek szóltak, akik már eleve rajongók. Nem éreztem szükségét, hogy elmagyarázzák, hogy a Diagon Alleydiagonally~diagonális szóból ered, bár az a fejezet, amely a Quidditch játék kultúráját a brit focikultúrához hasonlította, számomra, amerikai rajongó számára is érdekes volt, és a névmagyarázó lexikontól - eltekintve persze a Diagon Ally-től - szintén nagyon odáig voltam tizenkét évesen, amikor először olvastam a sorozatot (vagyis azt a három kötetet, amely akkorra megjelent). Úgy éreztem, sokszor a rajongók maguk sokkal mélyebb társalgásokat folytattak, sokkal mélyebbre ástak, mint a rajongóknak szóló társkiadványok szerzői, és kicsit törleszteni szerettem volna, amit kaptam [a sorozat által].

Egy másik helyen pedig így válaszolt az író ugyanerre a kérdésre:

Nagyon szenvedélyesen hiszem, hogy a rajongói közönségek, a hírszerző médiumok és az árnyalatok tényleg megjelennek a média különböző formáiban. Szerintem nagyon igazságtalan, hogy a rajongótábort és a rajongói közönségeket a mai divat, de még a ez a "számítógépes korszellem" is visszautasítja, amikor egy olyan népszerű világjelenségre vonatkozik, mint az Éhezők Viadala (vagy az Alkonyat, vagy a fiúbandák, vagy akár az ifjúsági irodalom, mint olyan), pusztán azért, mert rajongóik hatalmas energiát fektetnek abba, hogy vitatkozzanak, beszélgessenek róla, rajongói munkákat készítsenek, amik nagyon-nagyon hihetetlenek, és megérdemelnék, hogy felfigyeljenek rájuk. Szóval én kész vagyok ezektől a rajongói útmutatóktól, amelyek alapvető dolgokra mutatnak rá, és úgy tesznek, mintha a rajongóknak fogalma sem lenne arról, hogy Katniss, Peeta és Gale szerelmi háromszöget alkotnak.

A könyv melyik részének megírása jelentette a legnagyobb kihívást?
Valószínűleg az, hogy az én szervezői elképzeléseim nagyon... Nos, van egy olyan szokásom, hogy szeretek pontról pontra haladni, és feltételezve, hogy a rajongók értik, hogyan gondolkodom, összekötni ezeket a pontokat, mikor ez nyilván nem így van, hehe. Néhány fejezetet többször is újra kellett írnom, mielőtt végre tényleg kifejtettem, amit akartam.

Melyik volt a kedvenc fejezeted és miért?
Mindegyiket nagyon szerettem írni, ám a valóságshow-k televíziós felhasználásáról szóló rész volt a legérdekesebb, ugyanakkor a legrémisztőbb számomra kutatni és írni is róla, különösen, hogy a valóságshow-k mennyire elterjedtek és vonzóak is manapság.


Erre is van másik válasz is:

Nagyon izgatott vagyok a nemekkel, a szexualitással és a kizsákmányolással kapcsolatos fejezetre, mert nnagyon magával ragadó, ugyanakkor elborzasztó volt kutatni azzal kapcsolatban, hogy saját kortárs reality televíziózásunk hogyan tükrözné vissza Katniss és Peeta versenystratégiáját és Plutarch magatartását. De nagyon szerettem a 4., 11. körzetekről és a Cinnáról szóló fejezetet is. 

Tervezed további Éhezők Viadala társkiadványok írását?
Ha a Smart Pop [a Panem Companion kiadója] megkér rá, akkor szívesen megpróbálom. Mondjuk véleményem szerint beleadtam mindent, amit csak tudtam, a Panem Companionba, de érdekes lenne írni a rajongói reakciókról, vagy megírni a könyv egy hivatalosabb elemzését, az jó buli lenne. Nekem persze. Az olvasóknak valószínűleg nem. A The Panem Companionban remélem, sikerült megtartanom az egyensúlyt [a komoly elemzések és az érdekességek között].

Mi tetszett legjobban az Éhezők Viadala sorozatban?
Nekem igazából tetszett, Katniss milyen megbízhatatlan narrátor. A legtöbb kritika megfogalmazza, hogy a leggyengébb része a sorozatnak, ezzel szemben számomra Katniss naivitása és az, hogy mennyire nem vesz tudomást más karakterekről és Panem más részeiről, ez teszi Panemet érdekessé. Én jobban szeretem, ha csak apró morzsákat kapok a részletekből, de a kenyeret én magam sütöm ki belőle. Ez itt egy cirkuszt és kenyeret szójáték akart lenni :))

Van kedvenc részed vagy jeleneted az Éhezők Viadala könyekből?
Én ilyen érzelgős típus vagyok, de szeretem, amikor Annie és Finnick újra találkoznak a Kiválasztottban. Szintén szeretem Cinna minden pillanatát, és amikor Peeta felismeri az ostorcsapás hangját a Futótűzben [amikor Gale-t korbácsolják és haza akarja küldeni Katnisst], mert ez olyan apró és baljós részlet, mégis sok olvasó nem kerül a hatása alá, és ezek az apró részletek azok, amik olyan fantasztikussá tették Suzanne Collins sorozatát.

Melyik könyvet szereted legjobban az Éhezők Viadala sorozat három kötete közül?
A Futótüzet! Igazából ez volt az, ami segített leszűkítenem azt, hogy miről is szóljon a The Panem Companion, mivel ez a könyv (a TPC) magáról Panemről szól, és az ország nagy részét és lakóit a Futótűzből ismerjük meg, szemben az Éhezők Viadalával és a Kiválasztottal. Élveztem a Győzelmi Körút minden pillanatát és imádtam a Nagy Mészárlás mindegyik karakterét.

Katnissen kívül ki a kedvenc Éhezők Viadala karaktered? Mi teszi őt ilyen szerethetővé?
Finnicket, Annie-t és Cinnát egyformán szeretem, mert ők mind nagyon titokzatosak, és olyan emberek, akik mások, mint amire Katniss számít. Annie-t különösen lenézi [kezdetben], és így az olvasó is, pedig szerintem Annie karaktere egy igazi gyémánt. Az pedig, ahogyan Collins kezelte Finnick karakterét - az olvasó és Katniss maga is elhisz minden hazugságot, amelyet Finnick sugall magáról, egészen addig a megrázó pillanatig, amíg ki nem derül az igazság, és az, amikor az ember rájön, hogy nem csak Katnissben élt róla hamis kép, és az, hogy aztán milyen szerethető és kedves lesz végig a Viadal során. Ez megdöbbentő módon mutatja meg azt, hogy a Viadal milyen manipulatív dolog, amikor Katniss még nem ismeri fel, hogy lehet, hogy más Kiválasztottak is ugyanúgy játszanak, mint ő. Cinna pedig egyszerűen nagyszerű. Imádom őt.

Mit szeretnél, mit őrizzenek meg az emberek a The Panem Companionból?
Azon olvasók, akik még nem rajongók, azt szeretném, ha nagyobb elismeréssel tekintetének arra, hogy milyen sok gondolat, törtődés, párbeszéd zajlik a rajongói médiában és a rajongói alkotásokban, mert véleményem szerint a rajongóbázis talán túlságosan is elszigetelt világa... nagyon egyszerűnek, ostobának tűnhet egy kívülálló számára, pedig nagyon... ahogy mondtam, erőt sugárzó és fontos szubkultúra. Az Éhezők Viadala rajongói számára pedig remélem, olyasvalamit sikerült írnom, amit maguk még nem beszéltek meg, és amin vitatkozhatnak rajongótársaikkal.

Mi a következő munkád?
A One Direction című fanfictionről írok egy esszét egy antológia számára, aztán pedig majd alakul. Valószínűleg vagy egy ifjúsági regény kéziratát készítem el, vagy egy fiúzenekarokról szóló enciklopédiát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése