2012. december 5., szerda

Exkluzív részlet a The Panem Companionból - 7. körzet

Az előző részlethez képest hosszabbat és lényegesen izgalmasabbat kapunk a sorozat mai fejezetében:

Prim származásának kérdése lényeges pontja az elemző jellegű rajongói vitáknak. A szőke hajú, kék szemű Prim édesapja vajon tényleg a sötéthajú Mr. Everdeen volt? Vagy Primnek valójában Primrose Mellarknak kellene lennie? Mindkét oldalon erős érvek sorakoznak...

Annak, hogy Prim esetlegesen a Mellark-vonalat képviseli, legmeggyőzőbb bizonyítéka, az az óvatosság, ahogyan Mellarkék Everdeenék életének szerves részévé váltak, és persze a hasonlóságok Prim, és a Mellark-férfiak között (itt persze szó sincs Mrs. Mellarkról, a maga kimondhatatlan kegyetlenségével; sőt, itt kifejezetten következtethetünk is arra, hogy Prim és Peeta mindketten Mellark apukától örökölték szelídségüket, hiszen mind a Mellark-, mind pedig az Everdeen anyuka nagyon negatívan, érzelemmentesnek vannak ábrázolva, Mellark-anyuka pedig valószínűleg pszichésen sérült is.)

Részlet Panem névadó szótárából:

Johanna Mason, a 7. körzet Kiválasztottja a Nagy Mészárláson:


Bár a Mason eredetileg a francia származású kőműves jelentésű szóból ered, a jó öreg angol mason szó azt jelenti, hogy tesz. Ha figyelembe vesszük, hogy Johanna a 7. körzetből származik, amelynek specialitása a fakitermelés, erdőgazdálkodás, akkor elég valószínűtlen, hogy neve a kőfaragásból, kőműveskedésből származzék. Ha azt nézzük azonban, hogyan vett részt a Nagy Mészárlásban és milyen szerepet játszik a Forradalom során, akkor sokkal valószínűbbnek tűnik, hogy vezetékneve a Szabadkőművesekre utaljon, amely egy nemzetközi, testvéri szervezet, ami igazából egy titkos társaság.

A szabadkőművességet metaforaként használják a hagyományos kőművesek szerszámaira és eszközeikre... hogy közvetítsék mindazt, amit maguk a Szabadkőművesek és a kritikusok is megfogalmaznak róluk: "értékek és a hit allegóriákkal átitatott és szimbólumokkal illusztrált rendszere." Ők a szabadság és az egyenlőség iránt is elkötelezettek voltak, és az igazságra törekedtek, ahogyan Panem lázadói és maga Johanna is.

Egy másik származási lehetőség lehet a matematikai Mason-szabály, amely az egyensúly átruházására vonatkozik a mérnöki és matematika egyik ágában az irányításelméletben. [Hmmm, erről a Google se nagyon hoz adatokat, szóval szerintem kevéssé valószínű, hogy S. Collins ennek hatására gondolkodott volna...]

A Johanna német név, amely különbözik az angol Joannától, mind származás mind pedig jelentés tekintetében. A Joanna ugyanis azt jelenti, hogy az Isten kegyelmes. A Johanna azonban azt, hogy az Isten irgalmas, vagy hogy Isten irgalmas ajándéka, ami irónikus, ha azt tekintjük, Johanna eredeti stratégiája a Viadalon, hogy senki számára nincs kegyelem.

2 megjegyzés:

  1. Szerintem nincs semmiféle vérrokonság Prim és a Mellark család között. Egyrészt, mert a könyvben úgy volt, hogy Katniss anyukája és apukája nagyon szerették egymást, tehát nem valószínű, hogy megcsalták egymást. Másrészt Prim (és Katniss) anyukájának is szőke haja + kék szeme van. Végül Peetának az apukája azt mesélte, hogy Katniss anyukája soha nem szerette, szinte észre se vette. Nem igazán tudom, mit akar jelenteni, hogy ,, az az óvatosság, ahogyan Mellarkék Everdeenék életének szerves részévé váltak", az egyetlen dolog, amit ehhez tudnék kötni (nem tudom, hogy jutott eszembe ez erről a mondatról) az, hogy a Mellarkok (kivéve persze Peeta anyukáját) kedvelték Primet. De ki nem szerette azt a kislányt? Szóval ez csak belemagyarázás, hogy még egy picit izgalmasabbá és bonyolultabbá tegyék a történetet, ami fölösleges és ráadásul el is rontja azt a képet, ami kialakult a rajongókban az Everdeen családról.

    VálaszTörlés
  2. Egyetértek, színtiszta spekuláció, amit nem is értek, hogy hogy kaphatott lábra. Ez a könyv már másodjára hoz olyan lehetőséget (Seneca lázadói ambíciói után), ami elrugaszkodik a valóságtól és belemagyaráz neki tetsző dolgokat. Amennyiben az írónő nem mondott ilyet egy nyilatkozatában sem, ráadásul semmilyen utalás nincs arra, hogy Katniss észreveszi h jé Prim hasonlít Peetára akkor fölösleges háborgatni a népet ezzel...

    VálaszTörlés