2012. december 8., szombat

Exkluzív részlet a The Panem Companionból - 9. körzet

Mondjuk ebben a részletben semmi 9. körzetes nincs (valahol nem is csoda, hiszen a 9. körzet talán egyáltalán nincs is bemutatva a sorozatban), de azért a 9. körzet ikonját is megkaptuk a könyvből. Íme:


Az egyik legmaradandóbb - vagy legalábbis az egyik legismertebb - görög monda Thészeusz története, amelyben megöli a Minotauruszt. A mítosz egyik verziójában a krétai Minosz király, miután megvívott és megnyert egy háborút az athéniak ellen, győztesként megparancsolja, hogy az athéniak minden hetedik vagy kilencedik évben (attól függ, melyik verziót olvassuk) küldjenek hét-hét athéni fiút és lányt a palotájába, akiket a Minotaurusz felfal.

Thészeusz - akárcsak a Hivatásos Kiválasztottak és Katniss - önként jelentkezik, hogy átvegye az egyik fiatal helyét, hogy bemenjen a labirintusba és megölje a Minotauruszt, és ezzel véget vessen a zsarnokság uralmának.
Suzanne Collins 2010-ben azt nyilatkozta a School Library Journal című újságban, közvetlenül a Kiválasztott megjelenése előtt, hogy "Thészeusz és Minotaurusz klasszikus megjelenésítésével kezdődik az Éhezők Viadala, tudjátok, a krétai Minosz történetéből, ... amint egy nyolc éves..., döbbenet, Krétán mekkora kegyetlenség folyt... a maga módján Katniss egy jövőbeli Thészeusz.

Thészeusz az egyik alapító félisten, akiknek történetei összefonódnak a városállamokkal, városok alapításával vagy felélesztésével, - Thészeusz esetében Athénnal - és a szörnyek, akikkel meg kell küzdenie a monda különböző alakjaiban, épp olyanok, amilyenekkel Katniss is szembenéz, a legtöbbjük szorosan kötődött a társadalmi rendhez (vagy a valláshoz, bár a vallás fogalma nem létezik Panemben). Ahogy Thészeusz tette Athén esetében, Katniss is segít létrehozni egy új Panemet, és szintén illik rá a Thészeuszra ragadt "nagy reformátor" elnevezés is. Thészeuszt és az Athéni városállam megteremtését a monda az ő labirintusban való útjaként ábrázolja, amely során szörnyeket és vadállatokat győz le, akárcsak Katniss, és a többi Kiválasztottból lett győztes, Beetee, Finnick, Haymitch és Johanna, akik segítenek egyesíteni nemzetüket, hogy legyőzzék az olyan poltikai szörnyetegeket, mint Snow, és emberei, akik Finnicket zaklatják, és akik a szó szoros értelmében szörnyekkel: mutánsokkal harcolnak, mind az Arénában, mind pedig a Második Lázadás során.

Részlet Panem névadó szótárából

Haymitch Abernathy
Az Abernathy egy lakhelyre utaló név, és azt jelenti, hogy a Nethy folyó torkolatától. Ez a név pictish (amely egy skót nyelv) eredetű. A név lehetséges, hogy Ralph Abernathy-ra utal, aki amerikai polgárjogi vezető, aki  Martin Luther King közeli munkatársa volt, aki, akárcsak Haymitch azért küzdött, hogy javítsa a szegények életfeltételeit. A szervezete, amelyet működtetett, a "Szegény Emberekért Kampány", tükrözte Abernathy azon mély meggyőződését, miszerint "ezen nemzet üdvösségének és megváltásának kulcsa abban rejlik, hogyan reagálunk a leginkább elnyomott és legnagyobb szükségben szenvedő polgárok igényeire."

A Haymitchnek, mint utónévnek, amennyire én tudom, nincs különösebb származása. Ha részenként tekintjük, a hayseed szó falusit jelent, amely utalhat arra, hogy a 12. körzet egy vidéki terület, a Mitchell pedig egy középkori angol név, amely arra utal, hogy viselője olyan, akár az isten. Ha arra gondolunk, hogy Haymitch gyakorlatilag az agy a Második Lázadás során, akkor ez akár stimmelhet is.

A Hymitch név a Hamish-hez is hasonlít, amely a Sheumais... vagy a Seumas név angolos formája. A Seumas pedig a James skót alakja, egy olyan névé, amely többször felbukkan a Bibliában, az egyik bibliai James-t Jézus testvéreként tekintik. A James egyébként a héber Hebrew-val, mint Jacobbal egyezik meg, amely arra utal, hogy viselője kiszorít valakat vagy valaki más helyébe lép. Ha belegondolunk ennek a jelentésébe, akkor ez illik is Haymitchre, aki bizonyos módon egyfajta apa figura és védelmező szerepét játssza Katniss és Peeta esetében, akiknek nincsen apja, illetőleg olyan ember, aki vigyázna rájuk. Ha a Második Lázadásban való szerepét tekintjük, akkor pedig segít abban, hogy kiszorítsa Panem jelenlegi kormányát.

[Mondjuk itt szerintem már nagyon elrugaszkodott Arrow az eredeti névtől, kizártnak tartom, hogy ilyen messze ment volna, hogy megfelelő nevet találjon Haymitch karakterének...]

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése