2012. december 7., péntek

Exkluzív részlet a The Panem Companionból - 8. körzet

A "Győzelmi körút" a 8. állomással folytatódik. Újabb "összeesküvés-elmélettel" ;)

Cinna egyértelműen úgy van ábrázolva, vagy ő maga viselkedik úgy, mintha kívülállóként tekintene a Kapitólium kultúrájára és ideológiájára ellentétben azzal a szakmai profizmussal, amelyet a Kapitóliumi divat irányában mutat. Az pedig, ahogyan Katniss-szel bánik, és hogy feláldozza magát a lázadás jegyében, azt bizonyítja, hogy Panem körzeteivel rokonszenvet érez. Mindez felveti a kérdést: Cinna a Kapitóliumból származik egyáltalán?


Annak bizonyítéka, hogy Cinna esetleg a 8. körzetből származhat, a körzet sajátosságára, a textilgyártásra vezethető vissza. Tekintve ugyanis, hogy Cinna textíliákkal és szövetekkel dogozik a Kapitóliumban, felveti a lehetőségét, hogy esetleg a 8. körzetben toborozták azzal a szándékkal, hogy a Viadalon dolgozzon, amit kiemelkedő tehetségével ért el.

A 8. körzet az első, ahol lázadások törnek ki a Második Forradalom során, amely talán arra utal, hogy ezen körzet lakói a legérzékenyebbek a Kapitólium igazságtalanságaival szemben, és ők a legfelkészültebbek arra, hogy harcoljanak szabadságukért, és Cinnát, magát is megérinti a Kiválasztottak sorsa, kész meghalni a körzetek egyenjogúságának céljáért. Szintén a 8. körzetből származnak a Fecsegőposzátás kekszek, amelyeket a 8. körzetből származó menekültek mutatnak Katnissnek szimpátiájuk jeléül, amikor a 13. körzetbe tartanak. Mivel Cinna is erősen ragaszkodik a fecsegőposzáta jelképhez, mint a lázadás jelképének használatához, ez arra utalhat, hogy Cinna sorsközösséget érez a 8. körzet lakóival.

Részlet Panem névadó szótárából:

Alma Coin

Bár a coin szó nyilvánvalóan az érme, készpénz, pénz jelentéssel is bír, a COIN egy amerikai katonai rövödítésként is ismert: COunterINsurgency, amelynek jelentése: lázadás legyőzése. Ha tekintjük Coin katonai hátterét és a lázadás során betöltött szerepét, akkor ez sokkal valószínűbb lehetőség Coin elnök vezetéknevének származására. Más idekapcsolódó katonai kifejezés lehet még a katonai érme, amely olyan emléktárgy (hasonlóan azokhoz fecsegőposzátás kekszekhez, amelyet a lázadók és a 8. körzet szimpatizánsai terjesztenek), amelyet titkos szervezetek tagjainak adományoznak, amelyek célja az elkötelezettség fenntartása és az összetartozás kifejezése, ha a tagok kihívás elé kerülnek.

Az Alma jelentése - érdekes módon - spanyolul lélek, latinul pedig táplálás. Sokkal valószínűbb azonban, hogy Alma Coin elnökasszony neve a Krími-háború első csatájából ered, amely az Alma-folyó közelében zajlott, amelynek során egyik oldalon az Orosz birodalom harcolt, Franciaországgal és Nagy-Britanniával, a másikon pedig az Ottomán Birodalom, Szardínia Királyságával 1853 és 1856 között. Az Alma-csatában  a brit csapatok felhagytak megszokott precizitásukkal, ehelyett gerillatámadásokat hajtottak végre, hasonlóan, ahogyan egy lázadás szokott lezajlani.

A csata nyomán egy népdal is született az Egyesült Királyságban, amelynek szövege a Kapitólium elleni harcok jeleneteire emlékeztet a Kiválasztottból, különösen, amikor a Diót vagy Snow elnök rezidenciáját veszik célba.

"Amikor az Alma képbe került,
a legelszántabb szívek győzni vágytak...
Őket a hegyoldalban
erősítéssel látták el...
A golyók és a lövedékek hullottak, mint az eső,
míg a készleteket fel akarták tölteni,
És sok hőst végül megöltek,
Fenn az Alma folyónál."
[az eredeti sem rímelt, én meg kifejezetten nem törekedtem rá, így sem tökéletes...]

Az Alma-csatában való győzelem után, az Alma név népszerű lánynévvé vált az Egyesült Királyságban, és a csata sok túlélője egyezséget kötött, hogy elsőszülött fiukat is Almának nevezik majd el.

1 megjegyzés:

  1. Ez az eddigi legkevésbé elrugaszkodott elmélet :)
    De a névmagyarázatok nagyon jók!! :)

    VálaszTörlés